Od Dažboga, Rujevita i Peruna do zduhača, krsnika i karakondžula — DREVNA SLOVENSKA RELIGIJA

Pumpaj Dinstanović

Zaslužan član
Poruka
104.554
Bile su ranije neke slične teme, mada materija je većim delom razbacana ili skoncentrisana samo na Rusiju i slično...otvorimo jednu objedinjenu. Bogovi, đavo, legende, vampiri, mitologija. Postavljajte i diskutujte o svemu što se tiče mitologije i religije Starih Slovena i njenih daljih korena. :maramica:

Iz Srpske mitologije Sretena Perovića. Prvo malo o bogu Dažboju (Dajbogu):

IMG-20190930-202718.jpg

IMG-20190930-202935.jpg

Dobro bre, slavene, jel te baš mrzelo da daš link ili prepričaš ovo, nego slikaš knjigu pobogu čoveče

To je najnovija verzija knjge. Nje nema onlajn.

Što se tiče starije verzije, može se skinuti ovde: https://www.academia.edu/7042924/Sistem_srpske_mitologije_-_Sreten_Petrovic Dajbog je od 150. stranice.

A što se tiče prepričavanja...jeste, mrzelo me. :kez: Bar za sada.

Inače, Petrovićeve studije su krajnje fascinantne. Zaista ih ne treba zaobići, ali u nauci malčice je kontroverzna njegova upotreba pojedinih izvora i autora. Npr. on se oslanjao i na Velesovu knjigu, kao i na neke autore romantičarske provinijencije.

Mislim da je ovo jedini primer nekog srpskog autora koji je, bukvalno, između, da se tako izrazim, nauke i pseudonauke (potonjeg nema puno). Ali baš zato je njegova kompilacija predragocena, iako određene podatke treba uzeti sa rezervom (a koje tačno, nije teško utvrditi zato što on prilično dosledno svuda navodi izvore za apsolutno skoro svau tvrdnju).

:) Polagao sam kod Sretena nekad davno, Kulturologija se to zvalo, cini mi se da sam 8-icu izvukao.
Majstor napisao knjigu, opseznu, mada poprilicno pitku i glatku sto se tice poglavlja o slovenskoj mitologiji i starim srpskim bozanstvima.
Glavne stvari su vezane za ciklus dana i noci, tkz. solarni i htonski bogovi. Npr. zmija je bila htonsko bozanstvo koje nakon stotinu leeeta:per:
dobija noge i krila, izlazi iz podzemlja i postaje dnevno, solarno bice, iliti Zmaj. I tako, svasta nesto zanimljivo... Ali, glavna fora Sretenovog udzbenika
lezi u tome sto su citavi citati uzeti iz opusa naseg cuvenog autora Cajkanovica, pa ti dodje nekako kao sprdnja kad citas...al dobro.:rumenko::lol:

:) Polagao sam kod Sretena nekad davno, Kulturologija se to zvalo, cini mi se da sam 8-icu izvukao.
Majstor napisao knjigu, opseznu, mada poprilicno pitku i glatku sto se tice poglavlja o slovenskoj mitologiji i starim srpskim bozanstvima.
Glavne stvari su vezane za ciklus dana i noci, tkz. solarni i htonski bogovi. Npr. zmija je bila htonsko bozanstvo koje nakon stotinu leeeta:per:
dobija noge i krila, izlazi iz podzemlja i postaje dnevno, solarno bice, iliti Zmaj. I tako, svasta nesto zanimljivo... Ali, glavna fora Sretenovog udzbenika
lezi u tome sto su citavi citati uzeti iz opusa naseg cuvenog autora Cajkanovica, pa ti dodje nekako kao sprdnja kad citas...al dobro.:rumenko::lol:

Na koji to udžbenik misliš konkretno?

Hm, prihvatiti s rezervom...
To je stvar kao nekog opredeljenja. Ja nisam sklona da verujem u gluposti, ali mi je celokupna staroslovenska kultura daleko razumnija od hrišćanstva recimo

Tako da s rezervom prihvatam svako tumačenje biblije, a ovo što si okačio meni skroz ima smisla

Pa mislio sam u prvom redu na upotrebu Velesove knjige. Velika većina istraživača složna je da se tu radi o falsifikatu, a Petrović je odlučio da i nju izanalizira, pozivajući se na pojedine ljude koji tvrde da tu možda ima nečeg, ne ulazeći u raspravu o autentičnosti te knjige,

Ono što meni deluje, ako me pitaš, jeste da je Petrović hteo da doslovno sve što ima obuhvati, kao sveobuhvatnu kompilaciju, ostavljajući čitaocu da rasuđuje o pojedinačnim segmentima. Svakao vrlo marljiv posao, pa čak i ako je masovno izvlačio od Čajkanovića.

simpatican cova od profesora. nekako seriozan a smesan, pola covek-pola oksimoron.:lol: uz dodatak cuvene akademske bradice, kao da profesor nisi bez nje!:)
nego, sad kad se setim posle svih tih godina (inace, jedan od laksih, lepsih ispita), ne mogu da ne primetim Sretenovu vezanost za etimologiju. On je maltene iz reci `Kult` izveo skoro sve sto se odnosi na ovaj koren reci i sve to strpao u jednu knjigu! :P znaci, kult (bozanstva, mitologija) -> kultura ( psiholosko, sociolosko, fenomenolosko odredjenje) -> da bi pred kraj knjige zavrsio u kulturologiji ( tu je opsti pregled aktuelnih teorija kulture, razmatranje ukusa, lepe i ruzne estetike, marksista, Adorno, Markuze, postmodernizma, kicha, i shunda, tradicionalizma, ludilo.....!). Da je imao malo vise vremena, zavrsio bi knijgu sa kulturo-epistemolostom metafizikom) :lol:

Vrlo interesantno Petrovićevo stanovište da su Srbi verovali u divove među demonima.

Ovo je karta bivše SFRJ sa toponima koji se mogu dovesti u vezu sa divovima:

divovi.jpg

Čajkanović kaže da su neke životinje i biljke divlje, jer pripadaju divovima. Pominje se verovanj o "divijoj babi" u pećini kao potencijalna dodatna potvrda.

Posebno ovo za Svrljig i divja imena interesantno. Nisam imao pojma.

Bile su ranije neke slične teme, mada materija je većim delom razbacana ili skoncentrisana samo na Rusiju i slično...

Kad smo kod Rusije, nisam upoznat koliko njihova istoriografija ima sačuvanog materijala o staroslovenskoj mitologiji, ali znam da se oni ne mogu posmatrati kao nosioci, odnosno lučonoše te tradicije. Njihov prvi formirani identitet je vikinškog porekla, ta tradicija je kod njih ostala dublje ukorenjena nego staroslovenska...

Back