Obnova Jugoslavije

Nisi ni ti hteo da uzmeš pasoš koji su ti davali pa se sad praviš na blesavo.
To da si ti digao ruke od Srbije je bilo jasno još kad si odbio da uzmeš ponuđeni pasoš.

Razumem te, onako ljudski i čovečanski, al nemoj da mi pričaš o Jugoslaviji kad nisi bio tu, a ja jesam.

Hajde prijatelju reci jedno po jedno.Šta je falilo Jugoslaviji? Zar nisi ti lično da se vojska služi i porez plaća?
Gukni sada nešto pametno.

Hajde prijatelju reci jedno po jedno.Šta je falilo Jugoslaviji? Zar nisi ti lično da se vojska služi i porez plaća?
Gukni sada nešto pametno.

Pa kad ništa nije falilo zašto si brže bolje pobegao iz nje,čim si pasoš dobio, i nisi se vratio sve do današnjeg dana,a!?
Nisi čak ni dolazio da je braniš 90-tih a ovamo serendaš kako je najviše voliš.Pa kakva mi je to ljubav samo na rečima a ne i na delu

Poslednja izmena:
Annotation.jpg

:per:

Pa kad ništa nije falilo zašto si brže bolje pobegao iz nje,čim si pasoš dobio, i nisi se vratio sve do današnjeg dana,a!?
Nisi čak ni dolazio da je braniš 90-tih a ovamo serendaš kako je najviše voliš.Pa kakva mi je to ljubav samo na rečima a ne i na delu

Više sam ja pomagao 90-tih poznanike i familiju nego što ti sanjaš.Svaki pošten gražanin je dobijao pasoš
to sada teško ide,bolje rečeno ako ne dobiješ ispravan izvod iz knjige rođenih nije izvodljivo ni pasoš da dobiješ.
Slabo se ti razumeš u tu materiju to je sigurno.

Više sam ja pomagao 90-tih poznanike i familiju nego što ti sanjaš.Svaki pošten gražanin je dobijao pasoš
to sada teško ide,bolje rečeno ako ne dobiješ ispravan izvod iz knjige rođenih nije izvodljivo ni pasoš da dobiješ.
Slabo se ti razumeš u tu materiju to je sigurno.

Lepo i plemenito od tebe što si pomagao poznanike,nego zašto si ti pobegao,čim si dobio pasoš,iz tako ''lepe'',''uspešne'' i sve naj naj zemlje i nikada nisi hteo da se vratiš!??
A pitanje je bilo zašto se nisi vratio da braniš tu tvoju jugoslaviju kada je trebalo!?

Lepo i plemenito od tebe što si pomagao poznanike,nego zašto si ti pobegao,čim si dobio pasoš,iz tako ''lepe'',''uspešne'' i sve naj naj zemlje i nikada nisi hteo da se vratiš!??
A pitanje je bilo zašto se nisi vratio da braniš tu tvoju jugoslaviju kada je trebalo!?

Samim tim što sam pomagao poznanike i familiju za vreme sankcije mislim da sam tu državu i voleo.(priznajem jednog što je skupio 25.000 franaka
i pomogo jednoj familiji.Umro je 2016 godine) Imati slobodu u jednoj zemlji je najvažnija stvar ,važnija od svih para na svetu.U moje vreme kada sam ja
otišo beznačajan je broj što nije hteo da se vrati.I danas stoje kuće,štale itd.onih što su hteli da se vrate a ima i tih što su se vratili.Sada je problem vratiti
se bez dokumenata jasno goga je taj zakon zadesio a ja sam jedan od tih mene je zadesilo da se ne mogu zvati kako sam se zvao.Nisam u toku ni ko je taj
zakon ni izmislio ne vodeći računa sa kakvim problemima se sudaram.

Samim tim što sam pomagao poznanike i familiju za vreme sankcije mislim da sam tu državu i voleo.(priznajem jednog što je skupio 25.000 franaka
i pomogo jednoj familiji.Umro je 2016 godine) Imati slobodu u jednoj zemlji je najvažnija stvar ,važnija od svih para na svetu.U moje vreme kada sam ja
otišo beznačajan je broj što nije hteo da se vrati.I danas stoje kuće,štale itd.onih što su hteli da se vrate a ima i tih što su se vratili.Sada je problem vratiti
se bez dokumenata jasno goga je taj zakon zadesio a ja sam jedan od tih mene je zadesilo da se ne mogu zvati kako sam se zvao.Nisam u toku ni ko je taj
zakon ni izmislio ne vodeći računa sa kakvim problemima se sudaram.

Znači ima vas puno koji ste pobegli iz te titine jugoslavije!Napreduješ
Inače postoji mnogo načina da stekneš srpski pasoš,da li po rođenju ili kao investitor,raspitaj se malo-jedino ako ti žena želi da letuje sama :per: pa te ona malo koči
Uostalom ako imaš Švajcarski pasoš u čemu je problem da dođeš kao turista i eventualno završiš sve ono u vezi čega imaš problem
Eh te žene i njihove želje da letuju same

Poslednja izmena:
Znači ima vas puno koji ste pobegli iz te titine jugoslavije!Napreduješ
Inače postoji mnogo načina da stekneš srpski pasoš,da li po rođenju ili kao investitor,raspitaj se malo-jedino ako ti žena želi da letuje sama :per: pa te ona malo koči

A koliko ima što su posle Tita pobegli? Koliko bi sada pobegli samo da se može? Srpski pasoš nije obavezan to mi je potvrdio
čovek iz Berna.On je recimo CH pasoš izvadio i kaže: boli ga ............. kakav pasoš će mu dati važno je da ima CH pasoš.

A koliko ima što su posle Tita pobegli? Koliko bi sada pobegli samo da se može? Srpski pasoš nije obavezan to mi je potvrdio
čovek iz Berna.On je recimo CH pasoš izvadio i kaže: boli ga ............. kakav pasoš će mu dati važno je da ima CH pasoš.

Vidi sa srpskim pasošem Srbi mogu da idu u 111 zemalja bez viza i nešto ne vidim da masovno begaju kao u vreme tita.

Srpski pasoš bez viza u 111 zemalja
Srpski pasoš je sada vredniji i od onog iz vremena Titove Jugoslavije, jer trenutno bez vize možemo da putujemo u čak 111 država sveta,
https://www.rtvbn.com/3869749/srpski-pasos-bez-viza-u-111-zemalja

Vidi sa srpskim pasošem Srbi mogu da idu u 111 zemalja bez viza i nešto ne vidim da masovno begaju kao u vreme tita.

Možda ti ne vidiš ali ja vidim jer sam ovdi na terenu i poznato mi je šta sve rade nebi li nekako pobegli.Poznato ti je
verovatno da plaćaju nebi li se dokopali Mađarskog,Bugarskog ili Hrvatskog pasoša.Dakle ipak ima razlike CH pasoša
i Srpskog pasoša.Šta misliš koliko naših građana je vadilo CH pasoš za vreme Tita a koliko danas?

Jergović: U Jugoslaviji smo bili slobodniji nego sada

Na Balkanu nijedan rat još nije završen - onaj 1990-ih, pa ni Drugi, a čak i Prvi svetski rat, smatra Miljenko Jergović.
Podijelite

Pogledajte komentare

Narodi na ovim prostorima uživali su najveće slobode krajem 1980-ih, rekao je u serijalu Radija Slobodna Evropa "100 godina Jugoslavije" zagrebački književnik Miljenko Jergović.

"To je bio najslobodniji period kojeg moja generacija pamti i to je bio najslobodniji period koji će ove zemlje uopće upamtiti. Još jedna vrlo važna stvar. To je bio period kada smo zaista bili najbliže Zapadu. To se najbolje moglo vidjeti preko rok muzike, a danas smo zaostali za istočnom Evropom, a kamoli za zapadnom. Umjesto toga smo dobili neki turobni istočnoevropski novokomponirani kapitalizam, sa nekom polurazbojničkom prvobitnom akumulacijom kapitala."

Jergović smatra da nije problem u tome što se Jugoslavija raspala, već ono što je iza tog nastalo: rat i društva, koja se hrane mržnjom, stvorena u oružanim sukobima. Stoga, kako ističe, na Balkanu nijedan rat još nije završen - onaj 1990-ih, pa ni Drugi, a čak i Prvi svetski rat.

"Mi smo vrlo vješti u započinjanju ratova, uskakanju u tuđe ratove i u tuđe vojničke čizme. Ali, izlazak iz rata je nešto do čega se ove zajednice, političke i kulturne elite još uvijek nisu uzdigle. Mi nismo na toj civilizacijskoj razini da izađemo iz rata. Naime, naši ratovi se nikada nisu vodili zato što se mi previše razlikujemo, već što se nedovoljno razlikujemo. Ratovi su se vodili za uspostavu, za stvaranje većih razlika."

Sto godina Jugoslavije bi slavili oni koji je najviše mrze

RSE: Kazali ste da će stotu godišnjicu Jugoslavije obeležiti tek retki jugonostalgičari, predmet je analize makar dela istoričara i drugih eksperata. No, da je opstala, svakako bi bilo masovnih proslava kao u vreme Kraljevine ili za 29. novembar kada je obeležavan Dan republike. Takođe, da bi njen rođendan proslavili oni koji su je i razbili - nacionalističke vođe. To podseća na priču o komunistima, koji su proganjali vernike, a potom postali najveći vernici. Da li je reč samo o klasičnom kameleonstvu, dvostrukom moralu ili i patologiji?

Jergović: Možda je krivo to nazvati dvoličnim moralom. Čini mi se da je to više stvar nekog okamenjenog mentaliteta, koji postoji u ovim našim zemljama i svjetovima. Recimo, meni često pada na pamet jedna stvar: zbog čega nikad niko nije pokrenuo inicijativu da se objave knjige članstva u Savezu komunista Jugoslavije (SKJ)? Tko su sedamdesetih ili osamdesetih godina bili partijski sekretari - od onih najnižih, do onih članova centralnih komiteta i tako dalje? Tko su bili obični članovi? Zašto se jednom nije, u bilo kojoj od ovih naših smiješnih etno-nacionalističkih zemalja, pokrenula inicijativa da se objave liste članova SKJ?

Mislim da bi to bilo jako važna stvar. Naprosto da se zna ko je bio član te partije. Ne zbog neke represije ili divljenja, nego jednostavno da bi se znalo tko je kad gdje bio i u šta se neko u sljedećoj epizodi premetnuo. Naš problem je to što su se ljudi premetnuli, napravili samo jedan salto i nastavili dalje svojim putem: dojučerašnji komunisti, kao današnji veliki nacionalisti i, naravno, veliki vjernici. U tom smislu, da, naravno, stogodišnjicu Jugoslavije bi personalno ove godine slavili ovi ljudi koji se danas Jugoslavije najviše groze.

RSE: I radili na njenom razbijanju.

Jergović: Da, da. I ne samo da bi je baš oni slavili, nego bi istovremeno slavili i onu godišnjicu koja pada dva dana ranije, jer 1. decembra će bit 100 godina Jugoslavije, a 29. novembra će bit 75 godina nove Jugoslavije. Taj datum iz perspektive naših zemalja, identiteta i kultura, čini mi se i važniji od ove stogodišnjice.

Naime, od 1. decembra 1918. godine ne postoji neka baš sasvim jasna razvojna linija do nas današnjih, ali od tog Drugog zasjedanja AVNOJ-a, pa do nas današnjih, postoji vrlo jasna razvojna linija. Postoje države u kojima živimo, a koje su bile nacrtane na Drugom zasjedanju AVNOJ-a. Postoje provizorne granice tih država i jasno razgraničeni nacionalni identiteti. Mi, dakle, danas, koliko god bili antikomunisti i antijugosloveni, zapravo živimo tekovine Drugog zasjedanja ANVOJ-a.

Partibrejksersi se ne menjaju

RSE: Ko bi bili partibrejkersi da je Jugoslavija opstala?

Jergović: Mislim da bi partibrejkersi također bili ovi današnji partibrejkersi. Mislim da bi, recimo, Oliver Frljić opet bio skandal majstor i proizvođač nečega što bi strašno vrijeđalo osjećaje tih velikih Jugoslovena i slavljenika. Neki pisci, novinari, neki Teofil Pančić, to bi bili ljudi za koje bi se govorilo da kvare zabavu, a koji bi, zapravo, radili isti posao koji rade i danas.

RSE: Dakle, kritičari postojećeg stanja, oni koji su smatrali da je demokratsko pravo omogućiti ispovedanje vere za vreme socijalizma, ali su se potom zgražavali nad klerikalizacijom balkanskih društava.

Većina njih koji su postali veliki nacionalisti devedesetih i dvijehiljaditih zapravo su bili nacionalisti i sedamdesetih i osamdesetih.

​Jergović: Da, naravno. Ovi veliki današnji vjernici, kao u ono doba veliki partijski sekretari, bili su aktivni borci protiv slobode vjeroispovijesti. Među današnjim nacionalistima i klero-nacionalistima nemate liberale iz osamdesetih, nemate pripadnike onih takozvanih mekih ili reformatorskih struja iz SKJ. Ti "reformatori" iz onog doba su, u međuvremenu, ili nestali sa lica zemlje, ili su se pretvorili u velike neprijatelje ovoga današnjeg vremena i "savršenih društava" u kojima živimo.

RSE: Ima nekoliko epizoda sa disidentima u Srbiji koji su kasnije postali nacionalisti.

Jergović: Pitanje je koji disidenti? Većina njih koji su postali veliki nacionalisti devedesetih i dvijehiljaditih zapravo su bili nacionalisti i sedamdesetih i osamdesetih. Nije Dobrica Ćosić bio neki uzorni evropski liberal, niti je u krajnjoj liniji bio srpski liberal iz 1972. godine, pa da bi se tu nekakva promjena dogodila. Niti se dogodilo to da Latinka Perović postane nacionalista.

'Pijana' novembarska noć 1917.

RSE: U jednom od radova pominjete interesantnu epizodu koja je prethodila stvaranju Jugoslavije, takozvanu "pijanu novembarsku noć", kada je tada nepoznati Miroslav Krleža narušio idiličnu čajanku, na kojoj su austrougarski oficiri, koji su bili Hrvati i Slovenci, među njima i Slavko Kvaternik, dočekali srpske oficire.

To podseća na scenu iz "Marije Antonete" Štefana Cvajga, kada zaručena Marija Antoaneta putuje iz Beča u Pariz. Tom prilikom je na granici dve imperije, na jednom od malih nenaseljenih ostrvaca na Rajni, dakle na ničijoj zemlji, između austrijske imperije i Francuske - sagrađen jedan drveni paviljon za ceremoniju. Dakle, dva predsoblja na desnoj strani Rajne, kuda će Marija Antoaneta ući još kao nadvojvodkinja, te dva predsoblja na levoj strani Rajne, odakle će ona posle ceremonije izaći kao dofina Francuske.

Među znatiželjnim mladićima, koji su razgledali pripremu ceremonije, bio je i Gete, koji je opazio šta okačeni gobleni prikazuju: u stvari, za svadbenu svečanost najnepodesniju legendu koja se uopšte da zamisliti, priču o Jasonu, Medeji i Kreusi, neuporedivi primer kobne udaje. "Šta", uzivkuje genijalni mladić. "Zar je dopušteno da se jednoj mladoj kraljici, na prvom koraku njenog ulaska, tako nepromišljeno iznosi pred oči primer najgroznije svadbe koja se možda ikada desila?"

Opšte je poznato šta se kasnije desilo sa Marijom Antoanetom.

Da li je ova epizoda iz 1918. već simbolički nagoveštavala da nova zajednica nema veliku budućnost jer kao što je govorio Valtazar Bogišić, "što se grbo rodi, vreme ne ispravi?"

DA70F582-68F9-4A06-8529-CCB576B1DD3F.jpg

Ko je ovaj, neki alkoholičar ili narkoman, reklo bi se po izgledu? A još ima i neko ruralno ime, verovatno neko ko se uselio u oteti stan, sišo sabrda ugrad. Možda i nije, ali tako izgleda, a ljudi koji izgledaju kao propaliteti mi nisu zanimljivi.

Kao što sam napisao, ne zanimaju me štrokavci i razni alkoholičari. Kad se sredi da izgleda kao pristojan čovek, možda i odvojim neko vreme da vidim sa kog brda je siš'o. A ti se ne nerviraj, i vi iz Pančeva i okolnih sela ste, uglavnom, sa nekih brda oko Banje Luke i Mrkonjića došli.

Kao što sam napisao, ne zanimaju me štrokavci i razni alkoholičari. Kad se sredi da izgleda kao pristojan čovek, možda i odvojim neko vreme da vidim sa kog brda je siš'o. A ti se ne nerviraj, i vi iz Pančeva i okolnih sela ste, uglavnom, sa nekih brda oko Banje Luke i Mrkonjića došli.

Pancevo selo ? :hahaha: kakva brda pominjes ... debilko moji su ovde vec 200 godina , za toliko znam. A ti odakle si dosao pa udarili kompleksi potom to je tvoja stvar , a vidi se da te drma palanacki duh itekako.

Ako te ne zanima, zasto kenjas , zasto pratis ovu temu...

Buuudala!

Ako pokušaš da pročitaš sva slova, videćeš da nigde nisam napisao da je Pančevo selo. A ako si uspeo da pročitaš i nisi razumeo, slobodno pitaj da ti objasnim.
Ne, tema je zanimljiva jer se vidi zašto nam u Srbiji još uvek nije dobro, koliko još ima zombija dresiranih u tom zlom crvenom sistemu. Mene ne zanimaju ljudi koji izgledaju kao narkomani i alkoholičari, neuredni i jadni. Evo i to sam ti objasnio, idemo dalje.

Back