Обнова царства у време цара Ираклија

Kakav bre cinizam???

Не на изворима или где? Онда први пут када си поставио није било могуће никако узми било који филе уплоад и линкуј анонимно као и ја на многим страницама то ради проверено.

Mislim na knjigu Kmjetoviča; samo otkuca медиафире.цом umesto zvezdica...sajt je Krstarica iz nekog razloga zabranila.

Vrlo interesantna knjižica Francišeka Kmjetoviča koja sumira saznanja o antičkim Slovenima:

F. A. Kmietowicz, Ancient Slavs, Stevens Point 1976.

Mada ja sam se raspitao sa nadležnima; niko nema pojma zašto se i kako to desilo, tako da mi uopšte nije jasno šta se tu dešava.

Kakav bre cinizam???

Тако мми је деловала реакција оно као добро јутро Колумбо.

Mislim na knjigu Kmjetoviča; samo otkuca медиафире.цом umesto zvezdica...sajt je Krstarica iz nekog razloga zabranila.

Mada ja sam se raspitao sa nadležnima; niko nema pojma zašto se i kako to desilo, tako da mi uopšte nije jasno šta se tu dešava.

Не Славене изгледа да им је прокси сервер сетован да прави рестрикцију или нека заштита коју користе третира неке сајтове потенцијално зараженим.
Баци ми на маил ако није претешко мање од 100мб , у напред хвала. Ја сам користио обичне фајл уплод сајтове које нуди гугл не мораш да се учланиш подигнеш документ и избаци ти линк који копираш овде то сам установио да ради.

Но знаш ли нешто о том спору и писању историје Руса?

Poslednja izmena:
Mене чуди прпуст Тибора Живковића да Тома Архиђакон Хрвате Аријанце зове Поганима као и све аријансце сматра их хрићанима варварима лоших манира брка их са Готима. Одкуд ако су примили крштење од Рима једне отуђене догме која је била за Ираклијевог живота проглашена за јерес избацивање Пагана из корпуса крштених као Србима знајући да су Пагани или погани израз за варваре заражене аријанском кугом жестоко омражене од Рима не видим разлику према неким крштеним монотеоозмимом да би у латинским изворима заузели исто место обзиром да је њихово хришћанство било свакако изузето из грчко-римских тековина.
Могући предукт оваквог виђења би било за оне који нису били благословени учењем Ћирила и Методија него штоваоца својих страих традиција што би било заправо хришчанство Срба и Хрвата до 9-10 века са поменама до 12,ог века.

Даље онај део где заправо хришћанско становништво из Паноније и Дакије , Дарданије траже од Ираклија заштиту у Солуну где се у околини налазе вероватно незадовољни Анти који су делом били у панонији можда у Дарданији , Дакији.Овде се сећам једне Бајанове изјаве да Словени из Дакије нису под његом влашћу већ пљачкају самостално Византију једна здружена акција Бајана и Ромеја на почетку доводи их у мочваре и рејон где су затекли празне утврде и села заправо духове па су попалили куће и све што су нашли али нису их могли ухватити ни наћи.

Да ли ово подсећа на бугарску превару довођење Часлава у Србију где долазе Срби да га признају па све са женама и децом их свезују у суседном селу заједно са бољрима и селе их у Бугарску. Дакле Бугари упадима не могу пронаћи Србе они никад не знају где се они налазе према опису Седова запоседају познантичке утврде и грађевине напуштене као склоништа.

Иста ствар се догађа у Дукљи где на превару дозивају Јована Владимира. Врло очигледно да не могу да их нађу као ни Авари оне у Дакији који одбијају власт кагана сада ми је мост преко Дунава мало јаснији.

Тибор је без археолошких доказа осим Јанковићевих и понеких усамљених више претпоставка претпоставио да су Срби из Сарбике пошли у Панонију покирили неке Словене и повели их са собом али није му пало на памет да је то био поктрет заштите свехрићанског становништва изгубљених провинција које Срби воде са собом и пружају им уговорену заштиту као би Далмација уопште постала византијска тема?

Из овога следи закључак да су Срби заменили грчку и римску стражу на Дунаву и спорним територијама у одсуству војске на персијском фронту заједно са земљом да се мирно населе.Ово је могло бити давање читаве војне инфаструктуре кула и тврђава које су полели користити као своје нове жупе и полисе уједињене под влашћу српских архонта. Наравно да су неке неравномерно се развијале и моћале и у одуству централне власти отуђивале.На пр. видимо да нека племена најездом Бугара као и немогућношћу Срба да их заштите прелазе франачкм краљу тражећи заштиту од Бугара.Ово је у тоталној супротности са Тиборовим виђењем избегавање кула и утврђених места већ напротив можда избегавање неких утврда са хришћанским становништвом где није било потребе за заштитом до повлачења пред Бугарима.
Овде говорим од Доклеји или је стварно већ од почетка била под заштитом Византије у саставу Превалија тесно повезана са Драчем.
Ово место можда није било предато због добре повезаности са царством и могућношћу војног удара.

Тако мми је деловала реакција оно као добро јутро Колумбо.

Nije bila.

Не Славене изгледа да им је прокси сервер сетован да прави рестрикцију или нека заштита коју користе третира неке сајтове потенцијално зараженим.
Баци ми на маил ако није претешко мање од 100мб , у напред хвала. Ја сам користио обичне фајл уплод сајтове које нуди гугл не мораш да се учланиш подигнеш документ и избаци ти линк који копираш овде то сам установио да ради.

Niče, to ti je garant nešto do tebe, odnosno do tvog kompjutera/programa koji koristiš za pristup internetu. Probaj iz više različitih (Chrome, Mozilla, Opera, Edge). Ali dobro, ako zaista neće da ide, okačiću ti na sendspace.

Но знаш ли нешто о том спору и писању историје Руса?

Kakvom sporu? Pričaš o istorijskoj dilemi između one dve škole?

Хвала , нисам имао утисак да је нешто спектакуларно па сам кренуо да се браним са Тибором.z:lol:

Niče, to ti je garant nešto do tebe, odnosno do tvog kompjutera/programa koji koristiš za pristup internetu. Probaj iz više različitih (Chrome, Mozilla, Opera, Edge). Ali dobro, ako zaista neće da ide, okačiću ti na sendspace.

Па јесам али десило се нешто несвакидашње имало да подигнем систем али ме је мрзело тј. све оно после тога.

Kakvom sporu? Pričaš o istorijskoj dilemi između one dve škole?

Онај линк што сам поставио на теми руска митологија ваљда о историјском спору и личностима које учесвују у њима колико је веродостојан?

Теме преузета из текста Шарла Дила "Историја византијског царства (Ш. Дил) 3" је за нас значајна, јер ако је вјеровати Константину VII. Порфирогениту (мада опет има оних који кажу да Коста бјеше стари зајебант и није му сваку вјеровати), у вријеме Ираклија почиње наша балканска прича.
Но значајнајнија је за свјетску цивилизацију јер у то вријеме се догађају важне промјене на свјетској сцени, барем оног познатог дијела свијета, а почетак би могао ићи овако
У тренутку када се Ираклије (610-641 г.) попео на престо положај монархије изгледао је скоро очајан,а онда су ствари нагло пошле по злу.
Како и стоји у тексту, Византији је лоше ишло у сукобу са Сасанидима, са сјевера су притискали Авари и Словени, но ипак највећа опасност, а помало и неочекивано, дошла је са југа:
Почетак VII века био је обележен једним великим догађајем, појавом ислама. У кратком временском размаку од двадесет година нова вера, невероватним ширењем, освојила је највећи део источног света и распрострла се, на рачун Персије и Византије, од обала Окса до обала Великог Сирта.

634 г. војска калифа Омара нападе на Сирију. Византиске трупе бише потучене код Аџнадаина (634 г.); Дамаск паде у муслиманске руке (635 г.); пораз на Јармуку (636 г.) одлучи Ираклија да Сирију заувек напусти. На тај начин становништво, непријатељски расположено према Грцима, похита да приђе победиоцу. Јерусалим се предаде 637 г.; Антиохија би заузета 638 г. Затим дође ред на Месопотамију (639 г.) и Мисир који Амру освоји за две године (640-642 г.) не наилазећи на велики отпор; и Ираклије, остарео, болестан, умре очајан. Под његовим наследником Константом II (642-668 г.) Арабљани продужише да напредују. Киренаика и Триполис падоше у њихове руке (642-643 г.); 647 г. први пут продреше у северну Африку. Затим опустошише Малу Азију (651 г.) и потчинише Јерменску (653 г.). Стварањем флоте, најзад, они загрозише надмоћности коју је Византија имала дотада у источним морима. Освојили су Кипар (649 г.), опљачкали Родос (654 г,) и приредили грчком убојном бродовљу, којим је заповедао сам цар, чувени пораз на обалама Ликије (655 г.). Цариград је такође био у опасности, и Констант II, сматрајући да је Исток изгубљен, оде на Запад да тамо проведе последње године свога живота (663—668 г.).

То је значило олакшати предузећа омејадских калифа који су, од 660 г., владали у Дамаску. Отада, сваке године, Арабљани су правили упаде у Малу Азију; 668 г., допрли су до Халкедона. Истовремено су продужили ратовање на Западу и утврдили се у северној Африци, где су основали Кајруан (669 г.) и запретили Сицилији. Најзад, 673 г., они су предузели крајњи потхват: напали су на Цариград. Али је нови цар, Константин IV (668-685 г.), био енергичан владалац. Узалуд су јуришали Арабљани пуних пет година (673-678 г.) на византиску престоницу и са сува и са мора; нису успели да је освоје. Грчка флота, којој је недавни проналазак грчке ватре осигуравао неоспорну надмоћност, натера муслиманске лађе на повлачење и страховито их порази у силејским водама. На копну, калифова војска била је потучена у Азији. Моавија би принуђен да потпише мир (678 г.). То је био први застој ислама. Константин IV могао се поносити својим делом. Углед царства био је тако високо подигнут да су се сви непријатељи монархије приклонили пред њом: "И велики мир, каже хроничар Теофан, владаше на Истоку и на Западу"
Појава ислава из данашње перцепције дјелује значајно јер се појавила религија коју ће временом прихватити велики број вјерника, но у VII.вијеку то бјеше апсолутно безначајан догађај.
Но зато битка код Јармука (636.) бјеше од огромне важности, Византија је послата огромну војску (али у којој бјеше подоста јерменских и арапских плаћеника, ови задњи су се борили против својих сународника) под командом Ираклијевог брата Теодора. И поред бројчане надмоћи, доживјели су катастрофалан пораз, а како то и бива, овом битком и поразом који се није смио десити, Византија је уздрмана, рођена је нова сила, Арапи, равнотежа моћи је из темеља поремећена.
Читава Сирија је брзо покорена, остале су записане задње Ираклијеве ријечи "Збогом Сиријо. Колико изванредно лијепу земље добива непријатељ"Резлоге неочекивано "лаког покорења" Сирије наводи Филип Хити у дјелу "Историја Арапа";
ist arapa.jpg

Сами Арапи су своје акције усмјерли ипак на исток, покоривши Персију, срушивши Сасанидско царстви (651.) су помогли и Византији, један непријатељ мање, те на запад, покоривши читаву сјеверну Африку, а врло брзо и Шпанију. Експедиције на сјевер, у Малу Азију бејаху војни походи са ограниченим ефекивима, заправо прије свега пљачкашки походи, и ту сам Цариград и није био угрожен. У пренијетом тексту се на то вријеме гледа из данашње религијске призме, те погрешно доживљава карактер те експанзије (како пише "то је био први застој ислама"), ту у том времену сам ислам бјеше тек "арапска вјера" оруђе помоћу којег ће нови освајач, и нова сила, Арапи, поспјешити експанзију.

Ова ситуација, када се Византија бавила собом и бројним проблемима на југу гдје ипак бјеше већи фокус, је вјероватно погодовала нашим прецима да се убрзају неки процеси. Колико су ти процеси ишли по добром, и како су се одвијали, данас је подоста спорења, премало је ачуваних списа из тог времена, и то што има тумачи се произвољно и различито, и данас је пред историчарима мукотрпан посао, како написа једном Данијел Михић тражења игле изванредно драгоцјених података у пласту сијена легенди, непоузданог препричавања и тендециозних излагања

Poslednja izmena:

Back