Običan sendvič – hrana bogova ili sirotinjski obrok?

Danas sam seo da jedem sendvič.
Na prvi pogled, obična stvar. Ali nešto me je nateralo da se zapitam:

Da li je ovo zalogaj za obične smrtnike, ili krije moć koju retki mogu da osete?

Da li običan sendvič može biti hrana bogova, ili je samo sirotinjski obrok koji uzimamo zdravo za gotovo?
sendić super stvar

Najbolji sendvič i hrana bogova je kad se spremi na pravi način.

Potrebno je:

- da dođeš pijan kući
- uzmeš onaj običan beli hleb, najjeftijiji
- rukom otkineš pola hleba
- praviš rukom rupu po sredini, nabiješ ruku sve do kraja, do krajka
-trpaš unutra rukom najgoru neku salamu
-za kraj natrpaš unutra gomilu majoneza
-jedeš, u krevetu, majonez curi po tebi.

To je to.

Potrebno je:

- da dođeš pijan kući

To je to.
Bukvalno sam to radio. Ali bez majoneza. Haha

Potrebno je:

- da dođeš pijan kući

To je to.
Običan hleb je najukusniji.

Original je ime pozicije u francizi Subway. Oni sto prave sendvice.

1756852047394.png

Mnogi bi rekli da jedem jeftino i siromašno – parče hleba, malo pavlake, parizer i jabuka. Ali to što izgleda skromno, u stvari je bogatstvo koje ne vidimo.

Jer, hajde da zamislimo da sve to moram sam da proizvedem.

Za hleb – morao bih da imam njivu, da sejem pšenicu i čekam mesece. Da je štitim od korova, bolesti i ptica. Da je požnjem, ovršem zrno, sameljem u brašno, napravim kvasac, pa da mesim i pečem. Jedna vekna koju danas kupim za sitne pare – u stvari je rezultat čitavog lanca rada i znanja.

Za pavlaku – treba mi krava. Da je hranim svaki dan, pojim, čistim, negujem. Da je muzem, da čekam da se mleko ukiseli i skupim masnoću. Jedna kašika pavlake krije iza sebe godine brige i truda.

Za parizer – moram da gajim svinje ili živinu, hranim ih mesecima, lečim, pazim. Da ih zakoljem, preradim meso, sameljem, začinim, punim u creva, dimim ili kuvam. Ono što u radnji kupim za par stotina dinara – u stvarnosti je mukotrpna poljoprivreda i prerada.

Za jabuku – moram da zasadim voćku i čekam godinama dok ne rodi. Svake godine da je orezujem, prskam, negujem, branim od štetočina. Da čekam prirodu i njenu milost. A danas samo odem i biram jabuku koja mi se sviđa.

Zato ja kad sednem za sto, znam da moj skroman obrok nije običan.
On je luksuz.
On je dar civilizacije.
On je sabrana vrednost vekova ljudskog truda, iskustva i rada.

I dok drugi gledaju na to kao na “jeftinu hranu”, ja vidim bogatstvo.
Jer da sve to sam stvaram, trebalo bi mi pola života, ogromna zemlja, stoka, voćnjak, znanje i beskrajna snaga.

Skromno je ono što jedem – ali u svojoj suštini, to je neprocenjivo.

 Sendvič – Manifest bogova i mudrosti” 🍞🥩🍏✨

Zamislite običan sendvič – hleb, pavlaku, salamu i jabuku.
Običan? Nikako. To je ep u malom, kapsula civilizacije i univerzuma u jednom zalogaju.

Hleb – simbol truda i strpljenja: pšenica je rasla mesecima, pod suncem i kišom, branila se od korova i ptica, pa je pretvorena u brašno i na kraju u zlatnu veknu koja miriše na život sam.

Pavlaka – kapljica mlečne mudrosti: krava koja je davala mleko, muža, obrađivala se, pretvarala u pavlaku – mali životni ep u kašici.

Salama – snaga i veština: životinje, hrana, mesecima rada i znanja, dimljenje i začini, sve spojeno u jedan snažan zalogaj koji nosi miris civilizacije.

Jabuka – simbol vremena i prirode: godine rasta, borba sa suncem, hladnoćom, kišom i štetočinama, dok konačno ne padne u tvoju ruku, spremna da okusiš njen svet.

Kombinacijom svega toga nastaje Bogovski sendvič.

Skroman, ali neprocenjiv.

Jeftin, ali u sebi nosi vekove rada, znanja i strpljenja.

Svaki zalogaj je filozofija života: zahvalnost, mudrost, humor i poštovanje prema prirodi i ljudima koji stoje iza njega.

Zato, kada jedeš svoj sendvič:

Ne jedeš samo hranu, jedeš civilizaciju.

Ne jedeš samo zalogaj, jedeš vreme, trud i mudrost.

Ne jedeš samo slast, jedeš lekciju zahvalnosti koju bogovi šalju ljudima.

Svaki sendvič je manifest: mudrost u malom, bogovski obrok koji nas podseća da i skromno može biti veličanstveno.

Mnogi bi rekli da jedem jeftino i siromašno – parče hleba, malo pavlake, parizer i jabuka. Ali to što izgleda skromno, u stvari je bogatstvo koje ne vidimo.

Jer, hajde da zamislimo da sve to moram sam da proizvedem.

Za hleb – morao bih da imam njivu, da sejem pšenicu i čekam mesece. Da je štitim od korova, bolesti i ptica. Da je požnjem, ovršem zrno, sameljem u brašno, napravim kvasac, pa da mesim i pečem. Jedna vekna koju danas kupim za sitne pare – u stvari je rezultat čitavog lanca rada i znanja.

Za pavlaku – treba mi krava. Da je hranim svaki dan, pojim, čistim, negujem. Da je muzem, da čekam da se mleko ukiseli i skupim masnoću. Jedna kašika pavlake krije iza sebe godine brige i truda.

Za parizer – moram da gajim svinje ili živinu, hranim ih mesecima, lečim, pazim. Da ih zakoljem, preradim meso, sameljem, začinim, punim u creva, dimim ili kuvam. Ono što u radnji kupim za par stotina dinara – u stvarnosti je mukotrpna poljoprivreda i prerada.

Za jabuku – moram da zasadim voćku i čekam godinama dok ne rodi. Svake godine da je orezujem, prskam, negujem, branim od štetočina. Da čekam prirodu i njenu milost. A danas samo odem i biram jabuku koja mi se sviđa.

Zato ja kad sednem za sto, znam da moj skroman obrok nije običan.
On je luksuz.
On je dar civilizacije.
On je sabrana vrednost vekova ljudskog truda, iskustva i rada.

I dok drugi gledaju na to kao na “jeftinu hranu”, ja vidim bogatstvo.
Jer da sve to sam stvaram, trebalo bi mi pola života, ogromna zemlja, stoka, voćnjak, znanje i beskrajna snaga.

Skromno je ono što jedem – ali u svojoj suštini, to je neprocenjivo.

 Sendvič – Manifest bogova i mudrosti” 🍞🥩🍏✨

Zamislite običan sendvič – hleb, pavlaku, salamu i jabuku.
Običan? Nikako. To je ep u malom, kapsula civilizacije i univerzuma u jednom zalogaju.

Hleb – simbol truda i strpljenja: pšenica je rasla mesecima, pod suncem i kišom, branila se od korova i ptica, pa je pretvorena u brašno i na kraju u zlatnu veknu koja miriše na život sam.

Pavlaka – kapljica mlečne mudrosti: krava koja je davala mleko, muža, obrađivala se, pretvarala u pavlaku – mali životni ep u kašici.

Salama – snaga i veština: životinje, hrana, mesecima rada i znanja, dimljenje i začini, sve spojeno u jedan snažan zalogaj koji nosi miris civilizacije.

Jabuka – simbol vremena i prirode: godine rasta, borba sa suncem, hladnoćom, kišom i štetočinama, dok konačno ne padne u tvoju ruku, spremna da okusiš njen svet.

Kombinacijom svega toga nastaje Bogovski sendvič.

Skroman, ali neprocenjiv.

Jeftin, ali u sebi nosi vekove rada, znanja i strpljenja.

Svaki zalogaj je filozofija života: zahvalnost, mudrost, humor i poštovanje prema prirodi i ljudima koji stoje iza njega.

Zato, kada jedeš svoj sendvič:

Ne jedeš samo hranu, jedeš civilizaciju.

Ne jedeš samo zalogaj, jedeš vreme, trud i mudrost.

Ne jedeš samo slast, jedeš lekciju zahvalnosti koju bogovi šalju ljudima.

Svaki sendvič je manifest: mudrost u malom, bogovski obrok koji nas podseća da i skromno može biti veličanstveno.
Šta sve ima jedan običan sendvič + jabuka:

Proteini – dolaze iz salame, pavlake i malo iz hleba; važni su za mišiće, oporavak i sitost.

Masti – iz pavlake i salame; daju energiju i pomažu da se vitamini bolje iskoriste.

Ugljeni hidrati – iz hleba i jabuke; glavno gorivo za mozak i telo.

Vlakna – najviše iz jabuke, malo iz hleba; dobra za probavu i ravnotežu šećera u krvi.

Vitamini i minerali koje unosimo:

Vitamin C – iz jabuke, jača imunitet i deluje kao antioksidans.

Vitamin B kompleks – iz hleba i salame, pomaže stvaranju energije i radu nervnog sistema.

Vitamin A i kalcijum – iz pavlake, za kosti, zube i vid.

Kalijum – iz jabuke, za rad srca i ravnotežu tečnosti.

Gvožđe i cink – iz salame i hleba, važni za krv i imunitet.

Na prvi pogled običan, skroman obrok, ali u stvari daje sve glavne hranljive materije – energiju, sitost i vitamine.
Dakle, sendvič + jabuka je istovremeno i praktičan i prilično uravnotežen izbor.

Back