Kuvana hrana – „topljeni“ vitamini i uništena energija.

Skafander

Domaćin
Poruka
4.638
Većina ljudi misli da je kuvana hrana bezbedna i zdrava. Ali da li je stvarno? Visoke temperature uništavaju vitamine, enzime i prirodnu energiju namirnica. Svaka šolja supice, svaka porcija mesa ili povrća koja je prokuvana gubi deo svoje snage koju telo zaista može da iskoristi.

Životna energija koju prirodna, sirova hrana nosi nestaje u ključanju i prženju. Ako želiš pravo zdravlje, telo traži žive i neprerađene namirnice – salate, voće, orahe, semenke, povrće na pari ili blago termički obrađeno.

Pitanja za diskusiju:

Koliko kuvane hrane dnevno unosite, a koliko sirove?

Da li ste primetili razliku u energiji kada jedete više sirove hrane?

Da li je naše društvo previše naviklo na „topljenu“ i inertnu hranu?

Kuvana hrana je bezbjednija, a i ukusnija.
Sada, šta preživi ne znam?! Pileća supa je preporučeno jelo, kuva se duže i navodno pomaže kod prehlade i gripa. I pasulj, gulaš, druga jela, dugo se kuvaju i to na jačoj temparaturi!!!
Ja sam za kuvana jela više, a nedostatak minerala i vitamina mogu nadoknaditi kupovinom suplemenata i dodataka ishrani u apoteci.

Većina ljudi misli da je kuvana hrana bezbedna i zdrava. Ali da li je stvarno? Visoke temperature uništavaju vitamine, enzime i prirodnu energiju namirnica. Svaka šolja supice, svaka porcija mesa ili povrća koja je prokuvana gubi deo svoje snage koju telo zaista može da iskoristi.

Životna energija koju prirodna, sirova hrana nosi nestaje u ključanju i prženju. Ako želiš pravo zdravlje, telo traži žive i neprerađene namirnice – salate, voće, orahe, semenke, povrće na pari ili blago termički obrađeno.

Pitanja za diskusiju:

Neko povrce je zdravije sirovo, neko kuvano.
Meso termicki obradjujes?
...

Neko povrce je zdravije sirovo, neko kuvano.
Hvala ti za ovo. Nikad ne bih ni pomislio. Da ne razvlačim ceo izveštaj sa razlozima šta i zbog čega u svakom slučaju, ukratko ChatGPT mi sad izbacio da su zdraviji:
- kuvani paradajz, pečurke, spanać i kelj, šargarepa, bundeva i crvena paprika (na pari ili pečena, iako kod paprike malkice opadne nivo vitamina C)
- sirovi brokoli, kupus, babure, beli i crni luk i naravno salate i krastavac

Hvala ti za ovo. Nikad ne bih ni pomislio. Da ne razvlačim ceo izveštaj sa razlozima šta i zbog čega u svakom slučaju, ukratko ChatGPT mi sad izbacio da su zdraviji:
- kuvani paradajz, pečurke, spanać i kelj, šargarepa, bundeva i crvena paprika (na pari ili pečena, iako kod paprike malkice opadne nivo vitamina C)
- sirovi brokoli, kupus, babure, beli i crni luk i naravno salate i krastavac
Termickom obradom-kuvanjem gubi se vitamin C i B.
Nije nam potreban izvestaj CGPT za ovo. To smo ucili u osnovnoj skoli.

Pitanja za diskusiju:

Koliko vas jede sirovu ribu ili drugo meso? Istina je da se kuvanjem smanjuje nutritivna vrednost hrane, ali to pitanje više zavisi od namirnica nego od načina obrade. Ja sam za mešano u svakom smislu.

Back