O ŽENAMA ŠEFOVIMA (ili šeficama)

Bergie

Iskusan
Banovan
Poruka
5.151
Uočih da je ovo mesto na forumu rezervisano za žene pa rekoh sebi da ću tu možda dobiti odgovor na pitanje zašto žene pomahnitaju kad se dokopaju neke vlasti?

A da su sklone ``napoleonisanju`` tvrdim iz ličnog iskustva jer beše baš ovako:

Gadnih 90ih radio sam razne poslove da preživim pa sam neko vreme bio honorarac u jednoj velikoj državnoj firmi. I maltene na početku radnog veka zalomi mi se šef ženskog pola.

Žena je bila luda 360 stepeni u sekundi jer je urlala apsolutno na svakog, uvek i prilikom svakog obraćanja. Na podređene, na muža kad je zove telefonom, na stranke, na uvelo cveće u kancelariji, na fijoku koja nema nečeg što njoj treba, dakle na ljude, životinje i predmete. Ukratko na sve sem na generalnog direktora koji joj je bio švaler i sa njom je bila u skroz maznom fazonu tipa – Jao druže direktore, kako ste me juče pocepali!

Dođu neki stranački kadrovi, mene normalno najure odatle po isteku ugovora ali se ja brzo zaposlim u jednoj mnogo fenski firmi, na glasu, puna fenomenalnih devojčica ali ha, opet mi žena šef. Mlada, lepa, ali opet prekid.

Dane na poslu je provodila dopisujući se sa dečkom iz Italije, te za vikend se nalaze u Milanu, za sledeći u Opatiji, pa u Monte nečemu i sve to prepričava u nedogled potčinjenima. Sve svoje obaveze tovari na pomenute, ko se buni da mu nije u opisu radnog mesta nestane sa posla za dva dana, ceo sektor radi za njen nerad a kad ode kod viših šefova o potčinjenima sve najgore govori i niko ne opstaje na poslu duže od pola godine. Žena razvila sistem sopstvene udobnosti na radnom mestu maksimalno.

Ja normalno zapalim na drugi posao čim mi se ukazala prva prilika i nećete mi verovati budem podređen direktno gazdarici!

Za onu prvu sam rekao da je bila luda ali ova je bila histerična. Ako je nekom pisalo na čelu PMS – ČUVAJ SE ODRON onda je to bila dotična. Sklonost mobingu u njenom slučaju blaga je formulacija. A kako joj je cela familija radila u firmi radni dan je delovao kao konstantna porodično-poslovna svađa u najmračnijem izdanju. Ona je patila od sindroma – žrtva meseca. Dakle svakog meseca je imala neku žrtvu među uposlenima koja je morala da istrpi sve vidove torture koju ženski um može da smisli, vrhunac maltretiranja bi, kao što rekoh, usledio u PMS fazi a interesovanje za dotadašnju žrtvu bi splašnjavalo nakon petog uloška što je značilo – da se pripremi sledeći.

Na sledećem poslu sam bio svakodnevno suočen sa gazdinom sestričinom koja pola radnog vremena halucinira, itd. itd.

I tako Bog jednog dana pogleda na mene i smesti me na posao bez šefovica koje viđam svakodnevno. Imao sam, razume se i bata šefove ali niti jedan nije bio ni nalik harpijama pod kojima sam služio i službovao.

Što je najzanimljivije, za većinu žena čije sam šefovanje opisao ljudi koji su ih znali iz predšefovske faze tvrde da su bile tihe, povučene, nimalo agresivne, gotovo krotke.

Nije mi dakle bila namera da generalizujem ali je moje iskustvo bez preterivanja takvo a i od mnogih sam čuo slične pa i gore priče.

Dakle drage žene, šta je to u ženama zbog čega im izrastu kandže i očnjaci kad osete vlast?

Bergi brate ti neznaš da dilajt ne čita toke tekstove, misim...nisam pročito naravno...

...al pošto ti je naslov takav, i bolje što nisam čito jer vim da imaš neke predrasude...

...šef ko šef, boli me ****** el muško il žensko, neam taj problem...jer to jeste problem...
...sve dok ne počne da mi skače na živce...

Au covece, ti bas nisi imao srece u zivotu. Nego, tekst je stvarno dobar. Mogao bi izaci u nekoj rubrici pod nazivom smesno.
A da su teske, jesu. Zene obicno vole jednog muskarca, a ostali im nisu zanimljivi. Sto znaci, ako nisi u njihovom vidokrugu, nema ni povlastica.
Mada ne bih generalizovao. Probaj da se setis armije, ako si je sluzio i seti se svih "sefova", od razvodnika pa na dalje. Mislim da je svaka sefica malo dete za njih.

Imao sam nekoliko šefica i moram priznati da je uvodni post potpuno u pravu. Na sve moguće načine su me šikanirale i ponižavale...ali ja sam uhvatio stari štos iz JNA Razumem...biće urađeno....evo idem...letim...i sakrijem se iza prvog ćoška. One su zbog toga dobijale histerične napade...vrištale...tabanale....jedna se valjala po podu od besa, a jedna me je i ošamarila....ovu potonju sam tužio i za malo da najebbe ali je sklopila vansudsko poravnanje sa mojim tatom koji je svedočio u njenu korist i prodao me (izdajica) :(

Par šefica,par direktorica,ko ih zna ša su bile...Ali kad im uletiš u šemu i pitaš u zlo vreme
da li svaki dan menjaju veš ili nešto oko depilacije i onih grupa-frigidne do jao!
Ima tih pitanja koja ih bacaju u sevdah(kad počnu da sujetišu to im sledi...)
A inače-sem moje vece-nemam šeficu,a i ona je samo kad je tako zovem...:mrgreen:
(Nekoliko liderki koje znam su prave-stroge i pravične-bez razlike i nisu p....-s njima nema švalerancije ili
nekih drugih gluposti...)

Uočih da je ovo mesto na forumu rezervisano za žene pa rekoh sebi da ću tu možda dobiti odgovor na pitanje zašto žene pomahnitaju kad se dokopaju neke vlasti?

Gadnih 90ih radio sam razne poslove da preživim pa sam neko vreme bio honorarac u jednoj velikoj državnoj firmi. I maltene na početku radnog veka zalomi mi se šef ženskog pola.

Žena je bila luda 360 stepeni u sekundi jer je urlala apsolutno na svakog, uvek i prilikom svakog obraćanja. Na podređene, na muža kad je zove telefonom, na stranke, na uvelo cveće u kancelariji, na fijoku koja nema nečeg što njoj treba, dakle na ljude, životinje i predmete. Ukratko na sve sem na generalnog direktora koji joj je bio švaler i sa njom je bila u skroz maznom fazonu tipa – Jao druže direktore, kako ste me juče pocepali!

Dođu neki stranački kadrovi, mene normalno najure odatle po isteku ugovora ali se ja brzo zaposlim u jednoj mnogo fenski firmi, na glasu, puna fenomenalnih devojčica ali ha, opet mi žena šef. Mlada, lepa, ali opet prekid.

Dane na poslu je provodila dopisujući se sa dečkom iz Italije, te za vikend se nalaze u Milanu, za sledeći u Opatiji, pa u Monte nečemu i sve to prepričava u nedogled potčinjenima. Sve svoje obaveze tovari na pomenute, ko se buni da mu nije u opisu radnog mesta nestane sa posla za dva dana, ceo sektor radi za njen nerad a kad ode kod viših šefova o potčinjenima sve najgore govori i niko ne opstaje na poslu duže od pola godine. Žena razvila sistem sopstvene udobnosti na radnom mestu maksimalno.

Ja normalno zapalim na drugi posao čim mi se ukazala prva prilika i nećete mi verovati budem podređen direktno gazdarici!

Za onu prvu sam rekao da je bila luda ali ova je bila histerična. Ako je nekom pisalo na čelu PMS – ČUVAJ SE ODRON onda je to bila dotična. Sklonost mobingu u njenom slučaju blaga je formulacija. A kako joj je cela familija radila u firmi radni dan je delovao kao konstantna porodično-poslovna svađa u najmračnijem izdanju. Ona je patila od sindroma – žrtva meseca. Dakle svakog meseca je imala neku žrtvu među uposlenima koja je morala da istrpi sve vidove torture koju ženski um može da smisli, vrhunac maltretiranja bi, kao što rekoh, usledio u PMS fazi a interesovanje za dotadašnju žrtvu bi splašnjavalo nakon petog uloška što je značilo – da se pripremi sledeći.

Na sledećem poslu sam bio svakodnevno suočen sa gazdinom sestričinom koja pola radnog vremena halucinira, itd. itd.

I tako Bog jednog dana pogleda na mene i smesti me na posao bez šefovica koje viđam svakodnevno. Imao sam, razume se i bata šefove ali niti jedan nije bio ni nalik harpijama pod kojima sam služio i službovao.

Što je najzanimljivije, za većinu žena čije sam šefovanje opisao ljudi koji su ih znali iz predšefovske faze tvrde da su bile tihe, povučene, nimalo agresivne, gotovo krotke.

Nije mi dakle bila namera da generalizujem ali je moje iskustvo bez preterivanja takvo a i od mnogih sam čuo slične pa i gore priče.

Dakle drage žene, šta je to u ženama zbog čega im izrastu kandže i očnjaci kad osete vlast?

:aha:

Da, da ...
Ja sam jednom bila šefica.:( A evo kako je došlo do te posve neobične, neuobičajene i krajnje neprirodne situacije:

Dok sam bila studentkinja, zaposlila sam se preko studentske zadruge u jednoj velikoj firmi, u kojoj mi je šef ponudio određene beneficije ako budem malko fina prema njemu. Pošto sam odbila, izjavio je da nikada sa takvim stavom neću nigde uspeti da se zaposlim, ali da TAKO TREBA jer je po prirodi stvari ženi mesto u kuhinji i krevetu.

Kada sam završila faks, konkurisala sam za posao u jednoj velikoj novinskoj kući. Prošla sam test sa najboljim rezultatima, nakon čega me je čekao razgovor sa komisijom. Komisiju su sačinjavala četiri muškarca, od kojih me je jedan odmah pitao jesam li udata, imam li nameru da se udajem i rodim dete u skorije vreme (tj. u narednih pet godina), a drugi je glasno konstatovao da je prosto grehota što devojke danas gube vreme na studiranje kada Srbija svakim danom sve više stari i srBstvo izumire zbog lošeg nataliteta. Nisu me primili za stalno, jer su primili direktorovog šuraka koji se nije ni pojavio na testiranju, ali su me pozvali da radim volonterski kako bih im dokazala svoj potencijal. Skoro mesec dana radila sam za „dž“. Nadređeni mi je bio čovek lepljivih prstiju, od kojeg sam bukvalno morala da bežim čim bismo ostali nasamo.

E, onda sam se zaposlila (stvarno) u jednoj instituciji kojom je direktovao vrlo ugledan tip. Taj je voleo da se slika za medije i glumi velikog humanistu i intelektualca, a u reali je više od svega voleo da sljušti litar brlje, hvata čistačice za doope i piša sa kancelarijske terase. Takođe, rado je brstio blagajnu za lične potrebe, i imao česte napade ludila: urlao na zaposlene, nazivao ih stokom ... a jednom radniku je, iz štosa, podmetnuo nogu u prolazu te je ovaj slomio skočni zglob.
Tu sam dala otkaz, rešivši da budem slobodnjak. Malo sam se muvala po tzv. centrima kulture, gde sam se sretala sa raznim direktorima Nečega, a mahom su bili kvazi-pesnici i kvazi-slikari, pijani i masni guslari, neretko smrdljivi i bezubi, pipači žena, lopuže, lažni četnici, stranački preletači i i oportunisti najgore vrste ... skloni alkoholu, sitnim krađama i krupnim otimačinama. Jedan od njih ostao mi je u sećanju po tome što je raskrčmio svoju kancelariju tako što je iz nje postepeno odnosio deo po deo nameštaja, ne zaboravivši da pokupi čak ni rezervne sijalice.
Elem, svi ti direktori bili su FINI ljudi, vrlo uglancani za javnost, vrlo kulturni, smireni i vredni, primeri direktorske pravičnosti. Organizatori, donatori, poštena inteligencija.
Žene su, naravno, bile u manjini, i nisu bile šefice osim u slučaju da su šefovale malim odredima spremačica ili kafe-kuvarica. Svaka i najsitnija promena njihovog raspoloženja, pa čak i slučajno obaranje kutije sa spajalicama sa stola, tumačena je kao PMS.

Napokon sam shvatila da i ja mogu biti nekom gazda (a ne samo svom psu), otvorila sam privatnu firmu i nazvala se direktorkom. Obukla sam poslovni kostimčić, zaposlila sekteraticu i počela biznis. Moji poslovni partneri uglavnom su bili muškarci koji su svaki ponaosob, kada bismo se upoznali, s iznenađenjem konstatovali da imaju – gle čuda! – posla sa direktorKOM, da bi se odmah, uz neko simpatično namigivanje, nadovezali rečenicom: "Baš volim kada žena šefuje, a najviše volim kada je iznad mene!"
Bilo je to vrlo uzbudljivo iskustvo – znati da muški direktori zapravo žude da budu ispod ženskih direktora (iliti direktorki). Niko mi od njih nije spominjao da mi je mesto u kuhinji, niti tražio da volontiram, ali su mi nudili partnerstvo u raznim mutnim poslovima, procente, parfeme, putovanja, stančiće tamo i ovamo.

Sve mi se smučilo pa sam samoj sebi dala otkaz i likvidirala svoje malo preduzeće, nakon čega mi je jedan od njih rekao (čim sam se iz poslovnog kostimčića preobukla u farmerke) da sam baš pametno uradila, i da je – za jednu ženu, suprugu i majku - bolje da ide na roditeljske nego na poslovne sastanke.
Ali, eto, ja sam svoju kvotu direktovanja ispunila i – priznajem – baš mi je prijalo da budem malo IZNAD. Bila je to neviđena privilegija za mene, žensko biće. :hvala:
Od tada povremeno osećam nostalgiju za dominacijom nad muškarcima-direktorima pa otud i ovakav moj avatar.

:mrgreen:

Par šefica,par direktorica,ko ih zna ša su bile...Ali kad im uletiš u šemu i pitaš u zlo vreme
da li svaki dan menjaju veš ili nešto oko depilacije i onih grupa-frigidne do jao!
Ima tih pitanja koja ih bacaju u sevdah(kad počnu da sujetišu to im sledi...)
A inače-sem moje vece-nemam šeficu,a i ona je samo kad je tako zovem...:mrgreen:
(Nekoliko liderki koje znam su prave-stroge i pravične-bez razlike i nisu p....-s njima nema švalerancije ili
nekih drugih gluposti...)
pretposavljam da se bas ono raspametis od srece..kad te neko upita za picajzle, ili slabu potenciju, ili neku polnu boles...:mrgreen:

...iz svega napisanog ali i onog što pročitah između redova- rekla bih da ti imaš problem sa ženama a ne one s tobom....
P.S. Ništa gore od muškarca plačipičke...

more na cmizdri,nego vi ne mozete da podnesete zenu sefa,kad ona zarezi dignu vam se one dve dlake na glavi
a kad se musko izdrkava onda je to normalno i ocekivano
ajde ne placi,nego uci skole da i ti budes sef :rotf:

Evo odmah da ti kažem, ako ti misliš da te danas škola, znanje ili iskustvo kandiduje na više mesto u hijerarhiji, grdno se varaš. Ili nisi u skorije vreme bila zaposlena.

Inače ja se u životu nisam izdrkavao ni nad kim ni u kojoj funkciji pa mi je utoliko bilo bizarnije njihovo ponašanje.

...iz svega napisanog ali i onog što pročitah između redova- rekla bih da ti imaš problem sa ženama a ne one s tobom....
P.S. Ništa gore od muškarca plačipičke...

Šta ti je, ja se uopšte ne žalim, sve opisano je daleko iza mene, već rezimiran i zapitan sam nad fenomenom ženske transformacije u tirankinje kada su u poziciji da vladaju.

A što se problema tiče, ja ovde ne opisujem samo lični doživljaj, od torture pomenutih gospođa su mnogo više stradale potčinjene im žene, naročito ako su elokventnije ili lepše.

Nebrojeno puta sam prisustvovao scenama kad potčinjena brizne u plač ili strepnji od reakcije šefice do ivice nervnog sloma.

Mislim, baš se pretvore u gadure kad im se može.

Od tada povremeno osećam nostalgiju za dominacijom nad muškarcima-direktorima pa otud i ovakav moj avatar.

Sve što si napisala je reaalno, međutim to ni na koji način ne opravdava paušalu osvetu.

Već sam to rekao, šefice koje sam opisivao se nisu iživljavale samo nad muškarcima koji su često morali da trpe njihove prostakluke, hirove i uvrede samo zato što su morali da hrane porodice već što je još neobičnije, sa velikim žarom su se iživljavale nad potčinjenicama, čal i većim nego nad muškarcima.

U tom smislu ja ne smatram da se tu radi isključivo o nekakvom revanšizmu za vekovnu potlačenost već o iskrenom sadističkom porivu tipa, moja moć se ogleda u dubinama rana koje nanosim.

Kao da im nije bila dovoljna hijerarhijska dominacija već je moć morala biti ovaploćena :D u nanošenju bola inferiornima...?

Dao si zenama materijala da te pljuju.Sad znaju o tebi sve shto treba da znaju.

A,zašto da ga pljuju ?
Da li zbog toga što je istakao još jedan atribut kod žena,
koji se manifestuje na način neaktivnog,ali ne ugašenog vulkana ?
Pod određenim okolnostima može doći (i dolazi) do razorne erupcije...
Oni neoprezni ponekad gube glave.

A,zašto da ga pljuju ?
Da li zbog toga što je istakao još jedan atribut kod žena,
koji se manifestuje na način neaktivnog,ali ne ugašenog vulkana ?
Pod određenim okolnostima može doći (i dolazi) do razorne erupcije...
Oni neoprezni ponekad gube glave.

Baš tako.

To što rade u mnogim brakovima, vezama, itd. rade i na poslu, naročito ako im je sekira pri ruci.

I ponavljam, ne bivaju samo mužjaci žrtve tih okolnosti nego i tobožnje sapatnice zarobljene u muškom svetu .

Back