Do unazad 4god, dok nisam otišao u Španiju, nisam voleo mačke..a nisam ih ni mrzeo.
Onda, jedne tople decembarsku večeri, ja saam već nedeljama a biću i mesecima, dolazi mi u dvorište mladi žuti macika, ca. 6 meseci mlad (tek kasnije sam saznao da je mužjak..(nisam razbirao tada mačeće polove)..
Pružim mu ruku, on se pomazi..Mislio sam do tada da mačke samo ujedaju i grebu. Donesem mu ljuto-začinjeni španski ćorizo i ode on posle prvog zalogaja. Sledeći dan mu dam neisečenu iberijsku šunku..Opet samo gricne i ode..Zovem prijatelje i oni mi kažu da mačke nisu isto što i psi i da ne mogu da žvaću baš toliko..OK..
U marketu kupim sve što je imalo na sebi sliku mačke.
Nisam ga tada pustao unutar kuće..tople noći ali hrane i vode je imao uvek.
Postao je gazda dvorišta i ulice..Sve su mu se ženke ulizivale i koristile ga za hranu
E sad da skratim priču..
Zadnjih 3 godine napravio je bar 30 potomaka o kojima sam se brinuo, hranio, lečio, sahranjivao, vakcinisao, operisao itd
Prošlo mi je kroz dvorište bar 50 "gatos callejeros" tj. lutalica..
U vreme tzv. corone i zatvaranja bih poludeo da mi nije bilo njih..
Moj Macika i još bar 20 macikića su živi i zdravi iako nisam u Španiji pola godine. Šaljem pare za hranu komšijama ali snađu se oni i sami..Par stotina hektara žbunja im je preko ulice..na kraju grada..
Volim macike..i gde god putujem i vozim, nosim kesu sa mačijom hranom
Slike su mi u drugom telefonu al obećavam da ću ih postaviti.
PS: Jedna scena..
tzv. corona..policijski čas od 22h..Ja izašao iz dvorišta do tog nepreglednog žbunja i drveća sa 20 macikića..30metara od moje kuće...Oni po drveću i žbunju uživaju..tek kasnije saznadoh da je je bilo 23:15h..
Ja pivce i uživam u toploj noći
Parkira se pandurski auto..corona, zabrana, šta radite tu..kulturni su bili..Katalonci su uvek kulturni.
Šetam kućnje ljubimce, rekoh im.
Koje ljubimce?
Mačke..gatos!
Macike po drveću i žbunju nestale..nigde nijedne
Rekoh im: Šetam macike, uličarske.
Gledaju me dvojica kulturnih pandura i misle da sam lud il pijan, najmanje.
Gde su ti macike?..pitaju oni
Kad sam samo pozvao..
"macikići, idemo dolazite"..(uvek sam im srpski pričao)..
Doleću sa svih strana njih 20-30tak do mojih nogu..kao poslušni ljubimci..
Mislim da tu scenu neće doživeti u životu ni na filmu nikada i niko..
Panduri gledaju i ne veruju..Ostali bi oni i sa nama rado na pivu da nisu morali raditi.
Obožavam macike
Biće nastavaka