О mačkama

308503251_6271802339515900_7654512926631211598_n.jpg

308820891_6271802399515894_345364140441767001_n.jpg

Do unazad 4god, dok nisam otišao u Španiju, nisam voleo mačke..a nisam ih ni mrzeo.

Onda, jedne tople decembarsku večeri, ja saam već nedeljama a biću i mesecima, dolazi mi u dvorište mladi žuti macika, ca. 6 meseci mlad (tek kasnije sam saznao da je mužjak..(nisam razbirao tada mačeće polove)..

Pružim mu ruku, on se pomazi..Mislio sam do tada da mačke samo ujedaju i grebu. Donesem mu ljuto-začinjeni španski ćorizo i ode on posle prvog zalogaja. Sledeći dan mu dam neisečenu iberijsku šunku..Opet samo gricne i ode..Zovem prijatelje i oni mi kažu da mačke nisu isto što i psi i da ne mogu da žvaću baš toliko..OK..

U marketu kupim sve što je imalo na sebi sliku mačke.

Nisam ga tada pustao unutar kuće..tople noći ali hrane i vode je imao uvek.

Postao je gazda dvorišta i ulice..Sve su mu se ženke ulizivale i koristile ga za hranu😁

E sad da skratim priču..

Zadnjih 3 godine napravio je bar 30 potomaka o kojima sam se brinuo, hranio, lečio, sahranjivao, vakcinisao, operisao itd

Prošlo mi je kroz dvorište bar 50 "gatos callejeros" tj. lutalica..

U vreme tzv. corone i zatvaranja bih poludeo da mi nije bilo njih..

Moj Macika i još bar 20 macikića su živi i zdravi iako nisam u Španiji pola godine. Šaljem pare za hranu komšijama ali snađu se oni i sami..Par stotina hektara žbunja im je preko ulice..na kraju grada..

Volim macike..i gde god putujem i vozim, nosim kesu sa mačijom hranom

Slike su mi u drugom telefonu al obećavam da ću ih postaviti.

PS: Jedna scena..

tzv. corona..policijski čas od 22h..Ja izašao iz dvorišta do tog nepreglednog žbunja i drveća sa 20 macikića..30metara od moje kuće...Oni po drveću i žbunju uživaju..tek kasnije saznadoh da je je bilo 23:15h..

Ja pivce i uživam u toploj noći

Parkira se pandurski auto..corona, zabrana, šta radite tu..kulturni su bili..Katalonci su uvek kulturni.

Šetam kućnje ljubimce, rekoh im.

Koje ljubimce?

Mačke..gatos!

Macike po drveću i žbunju nestale..nigde nijedne

Rekoh im: Šetam macike, uličarske.

Gledaju me dvojica kulturnih pandura i misle da sam lud il pijan, najmanje.

Gde su ti macike?..pitaju oni

Kad sam samo pozvao..

"macikići, idemo dolazite"..(uvek sam im srpski pričao)..

Doleću sa svih strana njih 20-30tak do mojih nogu..kao poslušni ljubimci..😁

Mislim da tu scenu neće doživeti u životu ni na filmu nikada i niko..

Panduri gledaju i ne veruju..Ostali bi oni i sa nama rado na pivu da nisu morali raditi.

Obožavam macike😁

Biće nastavaka

🍻

Zdravo,moja macka je rase Maine Coon i juce sam primetila da joj je tvrd stomak i malo su joj se povecale bradavice,danas u toku dana je 2 put povratila i previse ss prolenjila,pa ako bi neko mogao da mi kaze sta to znaci

main coon je dugodlaka mačka, i upravo je to problem, kad se ližu skupe im se dlake u želudcu pa povraćaju i mogu zbog toga da imaju i tvrd stomak.

Ja sam mog cileta češljao svaki 2gi - 3ći dan, to je kao ritual, uzmem ga u krilo i češljamo se sve dok mu sav višak dlaka ne izađe iz krzna. česljanje svuda pogotovo gde im je teško da se dohvate. Kad završimo on se malo još sam 'doradi'.

Isprva je bilo teško zbog poverenja, pogotovo na osetljivijim delovima tela. A posle je on sam dolazio na češljanje. I to su bili naši momenti, ne retko bi predveče seo na moju desnu nogu i posle jedno pola sata tretmana noga bi prestala da me boli, preo je ispod granice čujnosti samo se oseća jako fina i nežna vibracija.

Alternativno, mačija trava

napomena: cile nikad za ceo svoj zivot nije bio kupan (osim da mu operem šapice toplom vodom kad dodje od napolje a napolju neka bljuzga) ali nikad nije bio kupan šamponom, samo i isključivo češljan, a inače mirisao je na dečiji puder.

napomena 2: mužjaci main coon-a su generalno mirne naravi, ženke umeju da budu krvoločne. Pa čak i otvoreno zle kad im se nešto ne sviđa.

Back