O leptirima

Apolon
1616055121942.png
 
Lastin rep i prugasto jedarce - ugroženi leptiri sličnog izgleda
Zbog svoje retkosti ovi leptiri smatraju se ugroženim vrstama pa su i zakonom zaštićeni u Evropi.
macor-naslovna-880x495.jpg

Foto: Pixabay/makamuki0


Leptiri su izuzetno osetljivi insekti, koji vrlo brzo reaguju na nepovoljne promene u ekosistemu. Pripadaju grupi insekata (Insecta) i jedinstveni su jer su im svi delovi tela prekriveni hiljadama sitnih ljuski. Uloga leptira u prirodi je višestruka jer u svim svojim razvojnim stadijumima doprinose ravnoteži ekoloških sistema zato što jedu, oprašuju i budu pojedeni.
Lastin rep (Papilio machaon L.) i prugasto jedarce (Iphiclides podalirius L.) lako su uočljivi dnevni leptiri koji pripadaju porodici tzv. jedrilaca (Papilionidae). Na prvi pogled vrlo su slični zbog osnovne žute boje i raspona krila do osam centimetara. Na prednjim krilima lastin rep ima crne pege, crna rebra i crne ivice, a na stražnjim krilima crvene pege u obliku oka koje su oivičenim plavkastim rubom i kratki repić. Leptir prugasto jedarce na prednjim krilima ima poprečne crne pruge, a na stražnjim krilima uz unutrašnju ivicu, crvenu pegu u obliku oka dok uz spoljnje ivice ima plave pege u obliku polumeseca.
leptir.jpg
Prugasto jedarce (Foto: Pixabay/Wikilmages)

Ženke oba leptira obično pojedinačno ležu jajašca na gornjoj strani listova šljive (Prunus), na trnini (Prunus spinosa), oskoruši (Sorbus domestica), crnoj zovi (Sambucus nigra) i glogu (Crataegus). Jajašca su žućkastozelena, sitna, okrugla i glatke površine.
Gusenice lastinog repa duge su oko četiri centimetra, zelene sa crnim pojasevima i crvenim tačkama dok su gusenice prugastog jedarca u početku tamne, a kasnije postanu zelene sa svetlim leđnim prugama. U prirodi se mogu naći od maja do septembra. Kad se gusenica oseti ugroženom i uznemirenom tada iz čeonih delova na glavi izvlači žlezde sa jakim mirisom mošusa. Prezimljava u stadijumu lutke koja je leti zelene, a zimi smeđe boje.
Zbog svoje retkosti ovi leptiri smatraju se ugroženim vrstama i zakonom su zaštićeni u Evropi. Iako su neke vlasti upozoravale na status “ranjiv“ još uvek se ne nalaze na crvenoj listi ugroženih vrsta.

*Autor: Katarina Šostarec, magistar agronomije, Ministarstvo poljoprivrede
 
Lepokrili Admiral
(veličina -od 56mm do 63 mm)

Karakterišu ga tamno-braon , crvena i crna boja.


admiral2.jpg

Lepokrili admiral može se naći u umerenom pojasu Evrope, Azije i Severne Amerike. U proleće migrira na sever, a nekad migrira i u jesen. Većim delom S. Amerika biva naseljena doseljenicima s juga, ali ove vrste se zimi sele u južni Teksas. Vreme leta ovog leptira je period između marta i novembra.


Hrani se koprivom, a odrasle jedinke piju iz cvetnica, kao sto su Budleja (listopadni žbun) ili prezreli voćni plodovi.


Ovaj leptir je poznat po tome što uništava mladu soju. Najčešće larve ovoga leptira se razvijaju na boraniji, pasulju i nanosi veliku štetu. Pošto žive na vlažnim staništima često ulaze u plastenike i staklenike i ne možemo ih se lako osloboditi.
 
Šumska rđa

  • Klasa:Insecta
  • Red:Lepidoptera
  • Porodica:Nymphalidae
  • Red:Araschnia

Šumska riđa (Araschnia levana) jeste dnevni leptir koji se izdvaja u svakoj knjizi o leptirima po postojanju dve generacije veoma različite po boji i šarama na unutrašnjoj strani krila. Naime, prolećna generacija tog leptira je narandž;aste boje, sa simetričnim crnim mrljama po krilima u vidu mape gradskih ulica.
sumska_ridja2.jpg

Druga, letnja, generacija je tamnomrka, sa belim prstenom na spoljašnjoj ali i unutrašnjoj strani krila. Odrasli leptir je dug 18 mm, a raspon njegovih krila iznosi 30 do 40 mm.


Šumska riđa je evropski leptir iako njegov areal dopire do toplijih delova Azije. Ima ih svuda u svetu.

Ženka polaže jaja na koprivi, čijim se lišćem hrane gusenice. One su crne, sa narandžastim donjim delom tela, duge do 20 mm.


Ovaj leptir se hrani nektarom cveća
.
sumska_ridja.jpg


Zimu ova nimfalida provodi u stanju lutke. Šumska riđa u drugoj generaciji voli da se zadržava na jednoj teritoriji, koju ljubomorno brani od napasnika, pa i mnogo krupnijih leptira. Vrlo dobar je letač.
 

Back
Top