O krpeljima

Krpelji i bolesi koje prenose

Malo je među nama onih koji će sa simpatijom pogledati krpelja koji se, priljubljen uz kožu, hrani našom krvi. Razlog tome nije količina krvi koju krpelj konzumira, jer je taj gubitak za nas neznatan, već činjenica da nam krpelji mogu preneti uzročnike nekih bolesti.

Na našim prostorima krpelji prenose dve bolesti: Lyme boreliozu i virusni krpeljni meningoencefalitis.

1. Lyme borelioza je bakterijska bolest koja se manifestuje pojavom kožnog crvenila koje se koncentrično širi na mestu uboda. Rubovi crvenila obično postaju izraženiji, a sredina bledi. Uz ovu kožnu manifestaciju može se javiti i povišena temperatura te osećaj slabosti i malaksalosti. Bolest se uspešno leči antibioticima i prolazi bez posledica. Ukoliko se zanemari i antibioticima ne tretira crvenilo kože, borelioza se može zakomplikovati uzrokujući meningitis, paralizu određenih mišića, artritis i dr. Međutim, ukoliko se leči, bolest prolazi bez posledica.

2. Druga bolest koju izazivaju krpelji je virusni krpeljni meningoencefalitis (KME). Iz samog naziva bolesti jasno je da se radi o virusnoj upali mozga i ovojnica koje obavijaju mozak. S obzirom da je središnji nervni sistem zajedno s endokrinim sistemom glavni regulator svih funkcija u našem telu, njegovo oštećenje ili nefunkcionisanje svakako je nepoželjno, opasno, a potencijalno i fatalno. Za ovu bolest ne postoji specifični lek.

Rasprostranjenost virusa u prirodi
KME je endemska bolest što znači da je prisutnost virusa u krpeljima ograničena na određena geografska područja. U svetu je to deo središnje i južne Europe, jug Skandinavije, Rusija i Japan. To ne znači da u drugim zemljama nema krpelja ili da oni tamo ne uzrokuju neke bolesti. Svako geografsko područje ima svoje specifične bolesti koje prenose krpelji (ukupno je tridesetak takvih bolesti), pa je dobro raspitati se o bolestima koje krpelji prenose u zemljama u koje putujete, a planirate boraviti u prirodi.

Nije svaki krpelj s kojim dođemo u kontakt zaražen. Starija istraživanja pokazala su da su u Srbiji zaražena 3 krpelja na njih hiljadu. U nekim drugim područjima procenjuje se da je zaraženo 1 – 2% krpelja. Možda je za orjentaciju o prisutnosti bolesti bolji podatak da u Evropi godišnje oboli oko 3 000 osoba, u Rusiji 11 000, a u Srbiji prosečno 50 osoba.

Simptomi
Neće svi koji dođu u kontakt sa zaraženim krpeljom oboleti. Čak 2/3 ljudi neće imati nikakve simptome. Međutim 30% manje srećnih pokazaće znakove bolesti. Prvi simptomi javljaju se 7 – 14 dana nakon uboda krpelja (maksimalno nakon 30 dana). Bolest obično počinje simptomima koji liče na grip kao što su povišena temperatura, malaksalost, bolovi u mišićima. Kod dece se može javiti proliv i povraćanje. Ti simptomi traju nekoliko dana nakon čega sledi zatišje bez simptoma, u trajanju od otprilike nedelju dana. U drugoj fazi bolesti, koja traje od nekoliko nedelja do nekoliko meseci, javljaju se znaci upale središnjeg nervnog sistema.

Simptomi su sledeći:

jake glavobolje;
visoka temperatura;
bol pri savijanju vrata;
osetljivost na svetlo (fotofobija);
poremećaj svesti u smislu preterane pospanosti i kome ili povećane iritabilnosti i delirijuma;
mučnina;
povraćanje;
delomična ili potpuna oduzetost pojedinih delova tela;
poremećaj vida, sluha, govora, disanja i dr.
Neće svi oboleli imati sve simptome već će se javiti neki od njih, zavisno o tome koji je deo mozga zahvaćen upalom.

Posledice
Nažalost ova bolest kod 2/3 osoba uzrokuje privremene posledice različite dužine trajanja kao što su jake glavobolje, poremećaj koncentracije, poremećaj memorije, delomična ili potpuna oduzetost nekih delova tela, poremećaj vida i dr. Kod 10 – 20% osoba neke od navedenih posledica ostaće trajno prisutne. Smrtnost je 1 – 2%.

Prevencija
S obzirom da je KME teška i potencijalno fatalna bolest važno je sprovoditi opše i specifične preventive mere. Opša prevencija dostupna je svima i važno ju je sprovoditi zbog toga što krpelji osim KME-a prenose i boreliozu koja se ne može sprecifično prevenirati.

Opše preventivne mere
Pri odlasku u prirodu savetuje se nošenje svetle odeće radi lakšeg uočavanja krpelja, izbegavanje tamnih materijala i nošenje dugih nogavica, rukava i zatvorene obuće. Što je manje direktno izložene kože, krpelju će trebati više vremena za pronalaženje pogodnog mesta za bušenje kože.

Ukoliko se upotrebljavaju repelenti, (sredstva protiv uboda komaraca i krpelja), treba voditi računa da su to potencijalno toksične supstance pa se treba strogo pridržavati upustava istaknutih na deklaraciji proizvoda. Takvi preparati ne bi se trebali primenjivati kod dece mlađe od 2 meseca. Neki smatraju da takva sredstva ne bi trebalo primenjivati niti na mlađima od 2 godine. Mazati treba samo delove kože koji nisu prekriveni odećom. Deci ne bi trebalo mazati lice i ruke s obzirom da s rukama često diraju usta i oči, a sredstvo je potencijalno toksično. Ako je sredstvo u spreju, nanošenje bi trebalo obaviti na otvorenome i dalje od hrane. Repelenti su delotvorni nekoliko sati pa se sredstvo treba naneti više puta ukoliko se radi o celodnevnom ili višednevnom boravku u prirodi. Nakon povratka trebalo bi oprati tretirane delove kože. Repelenti ne štite od uzročnika bolesti koje krpelji mogu preneti nego od samog ugriza.

Ukoliko je moguće, trebalo bi izbegavati kretanje van glavnih šumskih puteva i uz gustiš budući da se krpelji obično tu nalaze. Njima smeta direktna izloženost sunčevom svetlu pa su najaktivniji pre podne i predvečer i obično se nalaze u području gde ima grmlja, suvog lišća i hlada.

Nakon povratka iz prirode trebalo bi što pre skinuti nošenu odeću i staviti je na pranje kako bi se eliminisali krpelji koji su još na odeći. Nakon toga sledi detaljan pregled tela. Krpelji se često mogu pronaći u kosi (pogotovo kod dece), iza uha, na pregibnim delovima tela, u području genitalne regije i drugde. S obzirom da zaražena ženka prenosi zarazu na potomstvo, već i oni najmanji krpelji veličine manje od jednog milimetra mogu biti zaraženi. Uzimajući to u obzir, kao i činjenicu da je njihov ugriz (za razliku od komaraca) neosetan jer u slini sadrže supstance koje sprečavaju osećaj boli i znakove upale, nije čudno što se trećina oboljih uopše ne seća ugriza krpelja. Upravo zbog toga, pregled tela treba biti vrlo detaljan. Trebalo bi pregledati i kućnog ljubimca radi njega samoga, ali i zbog toga što krpelji s njega mogu preći na ukućane.

Ukoliko je došlo do ugriza, krpelja bi trebalo što pre ukloniti. Za to je potrebna pinceta s ravnim ivicama. Krpelja treba uhvatiti što bliže koži te ga jednoličnim potezom polako, ili uz okretanje, izvlačiti prema napolju. Pri tome treba paziti da ne dođe do gniječenja tela jer se u njemu potencijalno nalaze uzročnici bolesti. Nekada dosta raširena primena ulja, acetona i sličnih sredstava kojima se premazivao krpelj da bi se ugušio i na taj način lakše odstranio danas se smatraju pogrešnima jer je veća šansa da krpelj zbog prouzrokovanog stresa upravo tada izbaci svoj infektivni sadržaj u našu krv. Ukoliko tokom vađenja rilica zaostane u koži, ona se tretira kao strano telo u koži, (poput trna), te se vadi kako ne bi došlo do lokalne infekcije. Samo rilica ne sadrži uzročnike bolesti. Oni se nalaze u telu krpelja.

S obzirom da opše preventivne mere nije moguće uvek dosledno sprovoditi i da se krpelj ponekad može uočiti tek nakon što se nahranio i time višestruko povećao svoj volumen, osobama koje često borave u prirodi, bilo profesionalno ili rekreativno, kao i onima koji žive u područjima gde je virus široko rasprostranjen, savetuje se vakcinisanje.

Vakcinisanje

Dva su načina vakcinisanja:

- Klasična šema podrazumeva davanje 2 doze u razmaku od mesec dana i treću nakon godinu dana. Da bi se održala zaštita, potrebno je revakcinisati se svake 3 godine jednom dozom vakcina. Kod ovakvog načina vakcinisanja zaštita se postiže 14 dana od druge doze.

- Najbrži način postizanja zaštite podrazumeva davanje 3 doze u tri nedelje; 0. dan, 7. dan i 21. dan. Puna zaštita postiže se 21. dana i to je najbrži put ka postizanju zaštite. Prvo revakcinisanje napravi se nakon godinu i po, a nakon toga svake 3 godine.

Oba načina vakcinisanja su jednako vredna po efektu i sigurnosti primene. Razlika je u brzini postizanja zaštite.

Vakcinisanje se može sprovesti u bilo koje doba godine. Bilo bi idealno vakcinisanje sprovesti u zimu i rano proleće pre početka aktivnosti krpelja. U praksi se vakcinisanje najviše sprovodi u proleće kad su krpelji već aktivni. U tom slučaju treba biti svestan da se zaštita ne postiže odmah nego nakon druge doze.

Vakcina ne sadrži konzervans (nema tiomersala - nema žive). Vakcina za decu i neka vakcina za odrasle ne sadrže ni sastojke ljudskog, odnosno goveđeg porekla (nema humanog albumina, odnosno poligelina).

Vakcinisanje se ne sprovodi nakon ugriza krpelja jer je vakcina registrovana za primenu isključivo pre ugriza krpelja. Ukoliko je došlo do ugriza krpelja, vakcinisanje će se sprovesti mesec dana od uboda. Nekada su se davala gotova antitela neposredno nakon uboda no ta je praksa danas napuštena.

Vakcina protiv KME-a spada u mrtve vakcine. To znači da je virus koji se u njemu nalazi mrtav i da se ne može razmnožavati. Prisutnost virusa postiče stvaranje zaštite i ne može kao posledicu komplikacija prouzrokovati meningitis, encefalitis, odnosno blažu formu bolesti protiv koje se vakciniše kao što je to ponekad slučaj sa tzv. živim vakcinima.

Vakcina protiv KME-a je visokoefikasno. Nikada do sada nije registrovan izostanak njegove efikasnosti.

Ukoliko živite u područima široke rasprostranjenosti virusa KME-a, često boravite u prirodi ili ste skloni ubodima krpelja, trebali biste konsultovati lekara i razmotriti mogućnost zaštite vakcinisanjem. Vakcinisanje sprovode pedijatri, lekari opše medicine i Zavodi za javno zdravstvo.

dr. Ivana Stojćević

I još ovo i ja sam svoj domaci uradila ...

Vakcina protiv lajmske bolesti

Evropa će do 2010. godine dobiti vakcinu protiv lajmske bolesti, najavio je dr Libor Grubhofer, član češko-austrijskog istraživačkog tima. Prim. dr Radovan Čekanac sa Instituta za epidemiologiju VMA tvrdi da kod nas stopa obolevanja od lajmske bolesti nije zabrinjavajuća, ali da je najveći broj obolelih zabeležen u Beogradu i južnobačkom regionu. Čim bude provereno kolika je efikasnost vakcine protiv lajmske bolesti, ona će i u SCG moći da se nađe u slobodnoj prodaji.

Grubhoferov tim radi na pronalaženju ove vakcine još od 1998. godine. Dr Čekanac kaže za „Blic“ da će evropski naučnici imati mnogo više problema od američkih da naprave vakcinu jer u Americi postoji samo jedna patogena vrsta koja izaziva lajmsku bolest, dok ih je u Evropi čak četiri.

- Biće veoma teško da se pronađu antigeni za sve četiri patogene vrste. Austrija i Slovenija su zemlje koje imaju najveću stopu obolevanja u Evropi, gde se godišnje na 100.000 stanovnika razboli oko 130 ljudi - kaže dr Čekanac i dodaje da je u Srbiji i Crnoj Gori najviše obolelih zabeleženo u beogradskom regionu i to 16,6 pacijenata na 100.000 ljudi. Pored Beograda, lajmska bolest je najprisutnija u južnobačkom regionu.

Doktor dalje kaže da su i kod nas rađena istraživanja i da su otkrivene dve patogene vrste koje izazivaju lajmsku bolest.

- Najverovatnije je da nećemo praviti vakcinu, već ćemo je uvoziti iz Evrope, ali tek kada bude dokazana njena efikasnost. Naravno, biće je i u slobodnoj prodaji - rekao je dr Čekanac.

Toplo vreme ne odgovara krpeljima, koji su se tokom ovih vrelih dana sklanjali po šumama, u hladovinu. U našim krajevima je, prema istraživanjima, oko 23 odsto zaraženih krpelja u prirodi, a od onih koji su odstranjeni iz tela građana oko 17 odsto ih je zaraženo. Svi koji žele da otkriju da li ih je ubo zaražen krpelj, koji jedino i može da prenese lajmsku bolest, to mogu da učine na VMA svakog dana od 7.30 do 15.30 sati. Dr Čekanac savetuje građane da nakon povratka iz prirode obavezno pregledaju telo i provere da li ih je zakačio krpelj.

Video klip o krpeljima, našim neprijateljima. Kako izgleda, kako se razmnožava i kako izgleda simpotomi Lajmske bolesti i više reči se nalaze na ovom klipu.

Strašno....Juče smo vodili mlađu ćerku u dežurnu ambulantu da joj uklone krpelja. Lekar je rekao da moramo posmatrati mesto ujeda, da ne pocrveni. Dobro je što postoji ovakav snimak jer ja to zaista nikad nisam videla.
:(

Strašno....Juče smo vodili mlađu ćerku u dežurnu ambulantu da joj uklone krpelja. Lekar je rekao da moramo posmatrati mesto ujeda, da ne pocrveni. Dobro je što postoji ovakav snimak jer ja to zaista nikad nisam videla.
:(

Tako je, najvažnije je da ne pocrveni. Ukoliko toga dođe prvi i drugi stadijum bolesti izlečivi su a treći ne.

Poslednja izmena:
Ovde nisam ni ulazila pre praznika, isli smo u vikendicu, a tamo....kraljevstvo krpelja koji i sa drveca padaju.

Nego, setih se da se pre par godina, kad se krvopija zakacila za glavicu sina moje rodjake, doktor sa Infektivne prepisao detetu Amoxicilin - tronedeljnu terapiju. Just in case. Kaze da je to dovoljna zastita. E sad, ako su lagali mene i ja lazem vas....

citam jutros u novine da dete od 2 godine koje se igralo kod babe i dede u dvoristu
upalo u gnezdo krpelja roditelji su tokom kupanja deteta primetili u kosu krpelja
pa jos jednog pa jos jednog :( na kraj su morali da mu obrijaju glavu
a nasli su sve skupa oko 70 krpelja iako je vakcinisano
morace neko vreme da ide na pregledi ...inace dobro je

''Гнездо'' крпеља???

Како су му бријали косу ако је имао толико крпеља на глави???

(Не питам тебе, питам се, онако....)

Mog muza je pre mesec dana ujeo krpelj iznad desnog kuka i naravno cim smo to spazili odmah je otisao u hitnu (posto je bila noc) gde su mu to mesto namazali benzinom nakon cega je ovaj odmah izasao napolje.Od onda nije bilo nikakvih promena na kozi :)
Takodje je nasu srednju cerku ujeo odmah par dana posle toga da bismo nju odveli prvo u ambulantu po uput pa u bolnicu na hitno.Primili su je ubrzo nakon dolaska ali doktor nije ni ustao da pogleda vec je sestra obavila,za njih rutinski zahvat.Usla sam sa cerkom i kad je legla na krevet (posto je ujeo za donji deo stomaka) sestra je uzela one njihove krive makaze i pocela da rovari po mestu uboda.Prvo je izvadila jedan deo,pa drugi...e tu sam vec pocela da se preznojavam...da bi onda uzela iglu i nastavila da kopa sa njom da bi ga malo posle toga izvadila.
Da sam znala da ce biti tako sama bih ga kuci izvadila...ali nisam smela,ipak je to dete,a oni su leakri i znaju svoj posao :besan2:
Ni kod nje se stanje nije promenilo,sve je u redu...a rekli su mi da ako mesto uboda pocne da crveni odmah odemo kod lekara po antibiotike.

Cime je vakcinisano dete kad kod nas nema vakcine za kpelje :roll: ???

Jooooj novineeeeeeeeeeeeeee :dash: i novinariiiii :dash: x 100000

Al za hitnu ide :dash: x 100000000000000000000000000000 zbog vadjenja krpelja benzinom. :evil:
Neoprostiva greška.
Da je krpelj bio zarazen , pustio bi bakteriju pod uticajem tog benzina 100 x.
Prava je sreca da je sve prošlo dobro.

Ubuduce ....krpelji se vade na infektivnoj , a ne po domovima zdravlja i hitnoj pomoci.

Krpelji se racunaju koliko ja znam u hitne slucajeve i niko ti za to nece traziti uput.
Postoji i centar za kontrolu Lajmske bolesti pri institutu za zadravlje , oni takodje mogu to dobro da odrade

Na kraju bolje nek me oderu nego da mi debilka kopa krpelja pincetom iz stomaka .

Prije mjesec dana na ramenu svog sedmogodisnjeg sina sam nasla krpelja.Glupo s moje strane,ali sam ga pokusala izvaditi.Nazalost ostao je dio u tijelu djeteta.Sljedeci dan smo morali lijecniku.Doktorka mu je izvadila preostali dio krpelja.I naglasila mi je da ga nikako sami ne vadimo.Da je obavezno u tom slucaju javiti se lijecniku.Dijete je sad dobro,mada su se po njenim rijecima mogli javiti simptomi za mjesec dana.Nakon par dana opet se jedan krpelj zalijepio za njega,ali smo odmah otisli dr.Da li je neko skloniji tome da "pokupi" krpelja?Jer igra se s bratom,sestrom i drugom djecom,a samo on nadje krpelja,ili krpelj njega.Zanima me vase misljenje.

Prije mjesec dana na ramenu svog sedmogodisnjeg sina sam nasla krpelja.Glupo s moje strane,ali sam ga pokusala izvaditi.Nazalost ostao je dio u tijelu djeteta.Sljedeci dan smo morali lijecniku.Doktorka mu je izvadila preostali dio krpelja.I naglasila mi je da ga nikako sami ne vadimo.Da je obavezno u tom slucaju javiti se lijecniku.Dijete je sad dobro,mada su se po njenim rijecima mogli javiti simptomi za mjesec dana.Nakon par dana opet se jedan krpelj zalijepio za njega,ali smo odmah otisli dr.Da li je neko skloniji tome da "pokupi" krpelja?Jer igra se s bratom,sestrom i drugom djecom,a samo on nadje krpelja,ili krpelj njega.Zanima me vase misljenje.

Osobe sa nesto visom telesnom temp od normalne privlacnije su krpeljima od hladnih .
To me naucio veterinar kad sam digla frku oko krpelja u krevetu.
Rekao mi je da sa psa nikad nece preci na coveka jer je pas topliji kao i to da ce izmedju dve osobe uvek pre otici na topliju.
Pod uslovom da moze da bira :lol: sto je u prirodi teoretski nemoguce .

Prosto vas sin je samo losije srece od deteta sa kojim se igra , nista vise. :)
Postoji neki autan u boci pod pritiskom , zute je boje , pise da stiti i od krpelja , ja ga prskam na cerku pred igranje u prirodi. Neko kaze da je reklamni trik, al ja ipak biram da verujem da to cudo ipak stiti od insekata i krpelja .

Cudoviste zvano krpelj me je grizlo 3X, ali sam posledice imala "samo" od 1. ujeda - strasno je kako je taj deo stomaka otekao, kako se koza zacrvenela i kako je taj krug rastao i rastao kao i temperatura i osecaj opste slabosti, pomenulo se - nepovratilo se, lecili me antibioticima i duugo je trebalo da mi se koza smiri.:roll:

Jednom je pao sa drveta (jer tad nisam ni stala na travu)... ma, grozni su.

Ujed krpelja treba posmatrati do 3 meseca, mada nisam cula da se javi tako kasna reakcija, ali nikad se ne zna.

Strucnjaci kazu da ono cime se mazemo protiv komaraca tera i krpelje... valjda su u pravu.

... ali, kada se napiju krvi i sami otpadnu (na primer sa psa, kako i Mirka pominje), tada mogu duugo da cuce negde gde uopste nemaju povoljne uslove i da ugrizu neku drugu osobu, na primer coveka - tako d aoni itekako na indirektan nacin prelaze sa zivotinje na coveka).... kada se, na primer, pas valja po travi to moze da znaci (ali i NE MORA) da se oslobadja krpelja koji posle cuci u travi i trazi novu zrtvu.

Gde ima zivotinja, ima i krpelja... gde ima ovaca i koza ima i onih bas velikih krpelja...

Siroka je to tema, puno sam citala o njima, a jos smo se jedno vreme ruzili sa covekom koji je doktorirao na raznim bubama (koje mu vise u ramoviam po sobama), on voli sve bube, pa i krpelje, cudan cova, ali je znao puno o njima.

Poslednja izmena:
Al treba napomenuti da zive i na drvecu , posebno vole voce i da padaju sa grana tj pustaju se kad osete - detektuju - toplotni izvor.
Gledala na discaveri-ju tv kako to rade , smzla se skroz.

Jesam napomenula da mrzim krpelje , da se jezim i od pomisli na istog i da patoloski pregledam dete posle boravka u prirodi ??? :lol:

Back