O KOSMETU

Па ја како видим, ко год био и дао независност КиМ биће рата???
, а читав запад и демонокртаија и либерализам су слуге ђавоље. Тако да стварно нема места узбуђивању

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ
СА РЕДОВНОГ ЗАСЕДАЊА
СВЕТОГ АРХИЈЕРЕЈСКОГ САБОРА
СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ,
ОДРЖАНОГ У БЕОГРАДУ
ОД 2. ДО 4. НОВЕМБРА 2005. ГОДИНЕ

У Патријаршијском двору у Београду, под председништвом Његове Светости Патријарха српског Господина Павла, одржано је, од 2. до 4. новембра 2005. године, редовно заседање Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве. У раду Сабора узели су учешће сви архијереји Српске Православне Цркве, осим Митрополита средњезападноамеричког Г. Христофора и поглавара аутономне Охридске Архиепископије, Архиепископа Јована, утамниченог у скопском затвору на правди Бога.

Средишње питање којим се Сабор на овом свом заседању, другом по реду у 2005. години, позабавио јесте питање садашњости и будућности Српске Православне Цркве и српског народа на Косову и Метохији, с обзиром на предстојећи почетак разговора о даљем статусу Покрајине. Своја гледишта и очекивања по овом питању Сабор је изразио одговарајућом поруком домаћој и међународној јавности, као и посебним обраћањем верницима Српске Православне Цркве и српском народу. Суштина саборске поруке састоји се у захтеву да се нашој страдалној Цркви и угроженом народу на Косову и Метохији најзад обезбеди елементарна слобода и заштита, а да се расправа о статусу води на основу правде, морала и једнаког третмана свих етничких заједница и њихових законитих интереса, у складу са нормама међународног правног поретка.

На позив Његове Светости Патријарха, председник Владе Србије г. др Војислав Коштуница у пратњи председника Координационог центра Владе Србије за Косово и Метохију госпође Санде Рашковић-Ивић имао је сусрет са члановима Сабора и том приликом их је упознао са ставовима Владе Србије о будућем статусу Косова и Метохије и са корацима које Влада предузима да би се очувала територијална целовитост Србије, са Косовом и Метохијом као њеним интегралним делом.

Сабор је именовао Његово Преосвештенство викарног Епископа липљанског Г. Теодосија, као потпредседника Одбора Светог Архијерејског Сабора за Косово и Метохију и представника Српске Православне Цркве у Комисији за обнову православних храмова на Косову и Метохији, да, у предстојећем периоду разговорa о Косову и Метохији, одржава контакте са одговорним представницима међународне заједнице у Покрајини и упознаје их са званичним ставовима Светог Архијерејског Синода. Сабор је, исто тако, задужио Епископа Г. Теодосија да редовно извештава Његово Преосвештенство Епископа рашко-призренског Г. Артемија, као надлежног епархијског Архијереја, Свети Архијерејски Синод и Одбор Светог Архијерејског Сабора за Косово и Метохију о свим дешавањима и текућим проблемима на Косову и Метохији. Сабор истиче да се званичним ставовима Српске Православне Цркве о ситуацији на Косову и Метохији могу сматрати само они који буду донети од стране Светог Архијерејског Синода и Одбора Светог Архијерејског Сабора за Косово и Метохију, као меродавних саборских тела.

Бл:
Па ја како видим, ко год био и дао независност КиМ биће рата???
, а читав запад и демонокртаија и либерализам су слуге ђавоље. Тако да стварно нема места узбуђивању

E brate kad ovaj napravi picvajz, to nije klasican rat. Vidi sa Palestincima i Jevrejima, to je njegovo maslo. Taman se bili primirili i baja kad je dosao napravio im igranku koja traje zadnjih vise i ne znam koliko godina.

Сабор је са дубоким жаљењем и огорчењем саслушао извештаје архијерејa Охридске Архиепископије о тешком положају њеног поглавара у скопском затвору Идризово, где је, после бесмислених оптужби и фарсе од суђења, заточен због своје бескомпромисне борбе за црквено јединство и канонски поредак Православне Цркве. Сабор поново, по ко зна који пут, позива носиоце црквеног раскола у Републици Македонији, инспираторе гоњења упереног против Охридске Архиепископије и њеног Првојерарха, на покајање и на јединство са свим помесним сестринским Црквама у благодатној свеправославној пуноћи. Истовремено, Сабор и овог пута упућује апел свим релевантним установама и органима демократског света, као и организацијама које се залажу за заштиту људских права и слобода, да одлучном акцијом издејствују ослобађање Архиепископа Јована и престанак државно-полицијског терора над признатом и законитом Православном Црквом у Републици Македонији. Јер, после слома комунизма ово је једини пример систематског гоњења Православне Цркве у савременој Европи, па и у свету, и страшан изазов демократији и основним вредностима цивилизованог света.

Сабор са забринутошћу прати и појаве шиканирања православних верника, као и серијске нападе на имовину Српске Православне Цркве и уништавање исте у неким подручјима Хрватске и Босне и Херцеговине. Сабор констатује да је повратак прогнаникa и избеглицa на своја огњишта у тим земљама и даље веома ограничен, праћен многим сметњама и неизвесношћу. Поред свега осталог, зграда православне Богословије у Сарајеву још није враћена док су другим Црквама и верским заједницама њихова непокретна добра враћена.

Сабор је, такође, узнемирен учесталим клеветничким испадима против појединих установа Српске Православне Цркве којима се неосновано и неодговорно приписује да скривају лица оптужена за ратне злочине. Слична осећања обузимају чланове Сабора и због клеветa и нападa екстремистичких група у Турској на Цариградску Патријаршију и на личност Његове Светости васељенског Патријарха Г. Вартоломеја I. Сабор се чврсто нада да ће државни органи Републике Турске, јасно опредељене за европску перспективу, пружити адекватну заштиту и правну сигурност Православној Цркви, другим хришћанским Црквама и свим мањинским заједницама на својој територији.

Сабор је, такође, извршио реорганизацију својих одбора – Одбора за Косово и Метохију, Одбора за сабирање података о јасеновачком логору смрти и Одбора за унапређење црквене просвете и школства. Управо у циљу тог унапређења, Сабор је одлучио да од идуће школске године школовање у богословијама Српске Православне Цркве поново траје пет година, а не четири године, као што је то био случај у последње време.

Најзад, Сабор је начелно одобрио текст Споразума са Владом Републике Италије који треба да регулише статус Српске Православне Цркве у Италији.

marlon:
E brate kad ovaj napravi picvajz, to nije klasican rat. Vidi sa Palestincima i Jevrejima, to je njegovo maslo. Taman se bili primirili i baja kad je dosao napravio im igranku koja traje zadnjih vise i ne znam koliko godina.
Па код нас траје пичвајз са Арбанасима од када смо се ослободили од турака, а са рватима и др.латинима ратујемо још од времена Византије и франачке државе.

Ajd digresija da ne kenjamo o sataninim slugama. Kazi mi majke ti kako ti se svidja kao covek Vladika Grigorije i kakvu poziciju ima u Crkvi? Vidim da je dobar sa Atanasijem. Gledao sam intervju pre neki dan pa me interesuje posto nisam bas u toj prici.

Бл:
Па код нас траје пичвајз са Арбанасима од када смо се ослободили од турака, а са рватима и др.латинима ратујемо још од времена Византије и франачке државе.

Vizantija, franačka država, Latini.... :shock: :shock: :shock:
ajme, u kojem vijeku ti živiš.... :shock: :shock: :shock:

Бл:
Ништа се није променило, само називи држава, али политика је иста. Поунијатити ПРАВОСЛАВНЕ

Istinski me zanima da li si ti autističan, retardiran ili ti je ispran mozak pa pišeš postove ovakve sadržine, koristeći terminologiju srednjeg vijeka... :roll: :roll: :roll:

Analiticar ne ume da bira reci. Dok moze da brani stavove, bira ih...kad vidi da je laik, onda ne bira. 7 puta je prijavljen zbog homosexualnih uvreda u normalnom radu foruma i niko * nije mrdnuo. Ajd da vidimo tebe koliko ces ga opomonjati.

marlon:
Analiticar ne ume da bira reci. Dok moze da brani stavove, bira ih...kad vidi da je laik, onda ne bira. 7 puta je prijavljen zbog homosexualnih uvreda u normalnom radu foruma i niko * nije mrdnuo. Ajd da vidimo tebe koliko ces ga opomonjati.

Pa kada se prijavi neko, normalno je da ti koji ispituju prijavu provere da i ti nisi tog častio uvredom slične sadržine....Koliko se sjećam Vi ste mi X puta savjetovali sa se podvučem pod odoru papskog nuncija.... :roll: :roll:
Odgovorio sam Vam istom mjerom, ali nisam Vas prijavljivao....Ako ne želite biti vređani, nemojte ni vi vređati...OK? :roll: :roll:

analiticar:
Pa kada se prijavi neko, normalno je da ti koji ispituju prijavu provere da i ti nisi tog častio uvredom slične sadržine....Koliko se sjećam Vi ste mi X puta savjetovali sa se podvučem pod odoru papskog nuncija.... :roll: :roll:
Odgovorio sam Vam istom mjerom, ali nisam Vas prijavljivao....Ako ne želite biti vređani, nemojte ni vi vređati...OK? :roll: :roll:

Ajde lazove nadji i postuj kada sam ti JA to rekao. Nadji.

analiticar:
Istinski me zanima da li si ti autističan, retardiran ili ti je ispran mozak pa pišeš postove ovakve sadržine, koristeći terminologiju srednjeg vijeka... :roll: :roll: :roll:
Аххххххххх толеранција паписта, ахххххххххх као према арапима за време крсташких ратова, Византију сте ви уништили.

Ево шта раде окупатори и УНМИК разбојници на нашој земљи у нашој држави на КиМ...Pročitajte još o...

UNMIK OBUSTAVIO SUDSKE PROCESE ZA NADOKNADU ŠTETE
DRUŠTVO - SUĐENJA - Ponedeljak, Novembar 07, 2005 07:12 RTS

Na Kosovu i Metohiji UNMIK je, zbog prezauzetosti sudova, na neodređeno vreme obustavio sve sudske procese koji se vode za nadoknadu štete počinjene na imovini Srba nakon 1999. godine.

UNMIK je uputio nalog privremenog karaktera svim okružnim i opštinskim sudovima na teritoriji Kosova i Metohije da obustave sve sudske procese po tužbama Srba za nadoknadu štete u navedenom periodu. Samo u prištinskom sudu evidentirano je preko 3.000 tužbi koje su Srbi podneli tražeći nadoknadu štete na imovini.

LAVROV PODRŽAO PRINCIPE SCG ZA REŠAVANJE PROBLEMA KOSMETA
POLITIKA - SVET I MI - Ponedeljak, Novembar 07, 2005 21:00 RTS

Kosovsko pitanje može se rešiti samo uz poštovanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti i u direktnom razgovoru Beograda sa Prištinom izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u razgovoru sa najvišim zvaničnicima Srbije i Crne Gore.

Rusija u načelu podržava opciju 'više od autonomije manje od nezavisnosti' ali za potpunu podršku tom predlogu potrebno je da Beograd konkretizuje svoje stavove poručio je Lavrov.

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov izrazio je snažnu podršku principima Srbije i Crne Gore u rešavanju problema na Kosovu i Metohiji, koje je u razgovoru s njim u Beogradu izneo predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica.

Premijer Koštunica je na sastanku zahvalio Lavrovu na snažnoj i celovitoj podršci Rusije da nema dalje fragmentacije i dezintegracije državne zajednice Srbija i Crna Gora, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Koštunica je u razgovoru, koji je ocenio veoma uspešnim, izložio šefu diplomatije Rusije tri ključna principa Srbije i Crne Gore za rešavanje problema na Kosovu i Metohiji.

On je istakao da se moraju poštovati osnovni medjunarodni principi, pre svega princip očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih država. Rešenje za Kosovo i Metohiju treba tražiti u vidu autonomije u okviru Srbije i državne zajednice Srbija i Crna Gora, na način na koji su slična pitanja rešavana u svim demokratskim državama.

Koštunica je naglasio da formula 'više od autonomije, manje od nezavisnosti' znači da smo spremni da obezbedimo veoma visok stepen, odnosno suštinsku autonomiju za Kosovo i Metohiju.

Predsednik Vlade Srbije je istakao da ne sme biti nametnutih rešenja, jer to onda i ne bi bilo nikakvo rešenje i ukazao da se samo kroz kompromis i sporazum može doći do trajnog rešenja za Kosovo i Metohiju koje će obezbediti mir i stabilnost u regionu.

Ministar Lavrov je u potpunosti podržao stav da ne sme biti nametnutih rešenja za Kosovo i Metohiju.

On je ukazao da se paralelno sa razgovorima o budućem statusu pokrajine mora raditi na ispunjavanju standarda na Kosovu i Metohiji, upozorivši na stav Rusije da bi u slučaju neispunjavanja standarda razgovori bili zaustavljeni.

Lavrov je posebno naglasio da se snažno zalaže da se pitanje Kosova i Metohije rešava u Savetu bezbednosti UN i da je Rusija doprinela da se u tom telu UN utvrdi pravedna osnova za rešavanje tog pitanja, zasnovana na medjunarodnom pravu.

Koštunica je u razgovoru izrazio zahvalnost za pomoć koju je Rusija obezbedila u obnovi kuća na Kosovu i Metohiji, porušenih za vreme nasilja nad Srbima u pokrajini 17. i 18. marta prošle godine.

Na sastanku Koštunica-Lavrov razgovarano je takodje o ekonomskoj saradnji dve zemlje.

Zajednički je ocenjeno da su odnosi dobri, ali da postoje mogućnosti za njihovo unapredjenje i u tom cilju je predloženo osnivanje poslovno-ekonomskog saveta SCG i Ruske Federacije.

U razgovoru je ukazano na važnost uspostavljanja vojno-tehničke saradnje izmedju SCG i Rusije, o čemu će razgovarati njihovi ministri odbrane.

Posebno je istaknuto zadovoljstvo što će premijer Koštunica posetiti Moskvu krajem ovog meseca, za vreme održavanja promocije srpske privrede u glavnom gradu Rusije.

Ministar inostranih poslova Ruske federacije Sergej Lavrov razgovarao je i sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, predsednikom Državne zajednice Svetozarom Marovićem i ministrom spoljnih poslova SCG Vukom Draškovićem.

U razgovoru sa ruskim ministrom, predsednik Srbije Boris Tadić je ponovio stav da bi nezavisnost Kosova bio pravni presedan koji bi destabilizovao Evropu i državu Srbiju bez koje nema stabilnosti Jugoistočne Evrope.

'Srbija želi diplomatskim putem da reši ovaj problem, ne želi rat već miroljubivu politiku, prosperitet svih gradjana i Srba i Albanaca, kao i zaštitu medjunarodnog interesa u regionu', rekao je Tadić.

U saopštenju kabineta predsednika Državne zajednice posle razgovora Svetozara Marovića i Sergeja Lavrova navodi se da je Marović istakao da se institucije i Srbije i Crne Gore i državne zajednice zalažu za zaštitu principa medjunarodnog prava, zaštitu ljudskih prava i traženje kompromisnih rešenja u vezi sa Kosovom.

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je u Prištini da otvaranje ruske kancelarije za vezu u tom gradu pokazuje da je Rusija zainteresovana za razvoj političke situacije na Balkanu i da želi da igra aktivnu ulogu u rešavanju kosovskog problema.

Ministar inostranih poslova Rusije razgovarao je sa šefom UNMIK-a Serenom Jesenom Petersenom i predsednikom Kosova Ibrahimom Rugovom.

Posle sastanka sa Rugovom, Lavrov je izjavio da Rusija podržava dijalog izmedju Prištine i Beograda o budućem statusu Kosova.

On je istakao da je predsedniku Kosova preneo stav Rusije o rešavanju statusa Kosova, stav Kontakt grupe.

'Mi smo se saglasili sa rukovodećim principima za proces statusa. Te principe će primenjivati i gospodin Ahtisari', rekao je Lavrov, ističući kako izmedju Kontakt grupe i Saveta bezbednosti UN postoji konsenzus da pregovori o statusu treba da idu uporedo sa ostvarivanjem standarda.

Ministar inostranih poslova Ruske federacije Sergej Lavrov izjavio je u Podgorici da se Moskva neće mešati u rešavanje odnosa izmedju Srbije i Crne Gore. 'Narodi Srbije i Crne Gore imaju pravo da sami opredeljuju svoju sudbinu i niko ne sme da se meša u to', rekao je Lavrov na konferenciji za novinare nakon susreta sa premijerom Milom Đukanovićem. On je istakao da 'Rusija smatra neophodnim da podržava prava i srpskog i crnogorskog naroda o tome kako će graditi svoju budućnost'.

samo ne znam kako to mislis da cemo izvesti.treba biti realan i shvatiti da shitari nikad,ali NIKAD vise nece hteti da zive sa nama u drzavi,pa napasce i NATO ako treba,ali sa nama vise nikad...opet ponavljam,sever ako izvucemo,odajem priznanje koshtunici,mada sam sve vise uveren da cemo dobiti jedan veliki ....znate vec sta

Meni je tesko da o Kosovu razmsljam hladne glave, jer zbog posla tamo odlazim dva puta mesecno, i obicno provedem, u Kosovskoj Mitrovici, dva ili tri dana. Ranije sam o svemu mslio analiticki, ali to sada vise nije moguce. Neko je rekao da, mislim Pagamn, da albanci ni po koju cenu nece vise da zive sa Srbima. To je nesumnjiovo tacno, Ali, sa druge strane, Srbi na Kosovu nece da zive u Allbaniji. U Kosovskoj Mitrovici sam stekao utisak da oni nece da napuste ovo podrucje, i da ce se, ukoliko dodje do odvajanja Kosova, boritii, do kraja. Iskreno da Vam kazem, kada se covek nadje dole (bio sam tamo i 17. marta) dozivljava izvesnu solidarnost sa ljudima koji tamo zive.

Dakle, mislim da ce, bez obzira na ishod buducih pregovora, situacija na Kosovu biti trusna jos veoma dugo. Niko nije pomenuo takozvani Cosicev plan o podeli Kosova. Sta mislite o tome?

furtvengler:
Meni je tesko da o Kosovu razmsljam hladne glave, jer zbog posla tamo odlazim dva puta mesecno, i obicno provedem, u Kosovskoj Mitrovici, dva ili tri dana. Ranije sam o svemu mslio analiticki, ali to sada vise nije moguce. Neko je rekao da, mislim Pagamn, da albanci ni po koju cenu nece vise da zive sa Srbima. To je nesumnjiovo tacno, Ali, sa druge strane, Srbi na kosovu nece da zive u allbaniji. U Kosovskoj Mitrovici sam stekao utisak da oni nece da napuste ovo podrucje, i da ce se, ukoliko dodje do odvajanja Kosova, boritii, do kraja. Iskreno da Vam kazem, kada se covek nadje dole (bio sam tamo i 17. marta) dozivljava izvesnu solidarnost sa ljudima koji tamo zive.

Dakle, mislim da ce, bez obzira na ishod buducih pregovora, situacija na Kosovu biti trusna jos veoma dugo. Niko noije pomenuo takozvani Cosicev plan o podeli Kosova. Sta mislite o tome?

Mislim da je to samo produzavanje agonije, kako za njih tako i za Srbe koji tamo zive, i odlaganje neizbeznog...

Back