NVO tuzila Vecernje Novosti jer pisu o zlocinima nad Srbima!

Slobodna Dalmacija, četvrtak 27. septembra 2001
RATNI DOSJE U BiH: NAKON OSVAJANJA PLANINE OZRENA U RUJNU 1995., PRIPADNICI ODREDA "EL MUDŽAHID" POČINILI SU MONSTRUOZNE ZLOČIN

MUDŽAHEDINI SU ZAROBLJENICIMA SJEKIRAMA I PILAMA SJEKLI GLAVE
Mudžahedini pristigli iz arapskih i islamskih zemalja, okupljeni pod zastavom na kojoj je pisalo "Naš put je džihad", počeli su ritualno klanje u kampu Gostovci. Oni zarobljenici koji još nisu došli na red, morali su ljubiti već odsječene glave.

Piše: Davorko STANIĆ

Njihova svjedočenja potvrdila su i fotografije koje su snimili sami mudžahedini. Na njima se vide svezani, ali živi zarobljenici polegnuti na tlo. Na jednoj fotografiji iza vezanih vojnika tamnoputi mudžahedin oštri veliku mesarsku sataru kojom će oni biti ubijeni. Zarobljenici su danima živjeli u toru za stoku, bez hrane i pića, zabilježili su haaški istražitelji.
Mudžahedini su zarobljenim srpskim vojnicima davali noževe, pod prijetnjama likvidacijom tražeći da se međusobno ubijaju. Izranjavanima su mudžahedini odsjecali glave, sjekirama ili motornim pilama. Oni koji su još uvijek bili živi, morali su ljubiti odsječene glave, koje su poslije zakucavane na drveće. Zarobljenici su goli visjeli naglavce, vezani konopima, a mudžahedini su im zakivali spolne organe. Zatim su na zarobljenike vezivali cigle, potapali ih u bačve s vodom, u kojima su se pod težinom utapali. "Mi posjedujemo originalnu dokumentaciju o tim smaknućima. To su snimke od kojih se ledi krv u žilama", izjavio je prije nekoliko godina bivši ministar policije Republike Srpske Tomo Kovač. Srpska strana je svu dokumentaciju dostavila Haaškom tribunalu

Spisak 174 ubijena srpska civila u Konjicu. Ovako pocinje.

http://www.24casa.com/modules.php?op=modload&name=XForum&file=print&fid=11&tid=1546

O masovnom ubijanju Srba daju se konkretni podaci:

1. AVRAMOVIC CEDO, nastavnik matematike, iz Celebica, roden 21.05.1945. godine u Celebicima, od oca Ratka i majke Ikonije, rodene Lazarevic, otac dvoje dece. Uhapšen 09.05.1992. godine kod svoje kuce. Prvo bio u pritvoru u MUP-u u Konjicu, a krajem maja prebacen u logor Celebice, koji je 200 m udaljen od njegove kuce. U logoru je bio maltretiran i mucen. Hazim Delic i Esad Landžo izvodili su ga pred "6" i tukli. Bio je u teškoj psihickoj krizi. Ne zna se pravi uzrok njegove smrti, moguce da je bio strujni udar. Svedok 243/95-4 navodi da je ujutru, kada se probudio, video da je jedan od kablova, koji su visili ispod tavanice, otrgnut i da Cedo leži na zemlji. Bio je nag do pojasa, a u predelu srca je imao crnu mrlju (svedoci 380/94, 243/95-8, 100/94, 221/94-3/1, 283/94, 478/96-39, 375/97-2, 376/97-2).
2. BABIC BRANKO, penzioner, iz Bjelovcine kod Konjica, roden 24.05.1926. godine u Bjelovcini, od oca Bože i majke Marije rodene Savic, oženjen, otac petoro dece. živeo je kod svoje kuce u selu, koje je bilo pod kontrolom hrvatsko-muslimanske vojske. Doveden u logor Celebice 31.05.1992. godine, a narednog dana je odveden u neki radni vod i više se nije pojavio. Njegov brat (svedok 412/94-15) je saznao da su Branka i Milenka Vukala odveli Drago Soldo i još jedan i da su ih na mestu zvanom Paprica ubili Salko i Šabo Mušic (svedok 478/96-39, 374/97-10).
3. BABIC PERO, penzioner, Vrdolje, Konjic, roden 24.07.1936. u selu Vrdolje, Opština Konjic, od oca žure, oženjen, otac cetvoro dece. Ubijen 2. juna 1992. u selu Vrdolje kod svoje kuce od strane njegovih komšija Novalica koji su bili pripadnici muslimanske vojske. Posle petnaest dana pronaden je njegov leš (svedok 478/96-39).
4. BABIC RUžA, rodena Zurovac, domacica, selo Bjelovcina, Opština Konjic, rodena 1928. u selu Prebilovci, Opština Capljina, udata, majka troje dece, težak invalid, u kuci je ležala nepokretna. Nadena je mrtva u svojoj kuci deset dana nakon zauzimanja Bjelovcine i hapšenja sina Slobodana koji je ubijen u logoru.
5. BABIC SLOBODAN, portir u preduzecu "Igman", iz Bjelovcine, Opština Konjic, roden 02.12.1949. godine u Bjelovcini, Opština Konjic, od oca Petka i majke Ruže, rodene Zurovac, oženjen, otac jednog deteta. Uhapšen je 21.05.1992. godine kod svoje kuce od strane pripadnika hrvatsko-muslimanske vojske i sa ostalim Srbima doveden u logor Celebic. U logoru je mucen na najsvirepiji nacin. Pored ostalog nabijali su mu u usta cev puške. Smestili su ga u hangar "6". Svedok 376/97-2 navodi da je bio sav crn od udaraca, u donjem delu kicme je imao otvorenu ranu, svi zubi su mu bili izbijeni, nepce u usnoj duplji razvaljeno udarcem vrhom pušcane cevi, ruke i noge polomljene. Nije mogao da govori, niti da jede i pije. Pošto je bio u vrlo teškom stanju, posle pet dana prebacen je u Konjic, u "bolnicu za cetnike", u Osnovnoj školi "3 maj" koja je takode bila logor za Srbe Njegova supruga (svedok 412/94-18) navodi da ga je posetila i da njen suprug tada nije mogao da govori, jer je bio u nesvesnom stanju. Telo mu je bilo svo u modricama od udaraca, na rukama je imao plikove, sigurno od opekotina, a jezik i resica su mu bili iseceni. Umro je 5. juna 1992. godine, a supruga je dobila telo 07.06.1992. godine i sahranila ga na groblju u Bjelovcini. Po izjavi logoraša najviše ga je tukao željko Mlikota iz Seonice. Svedok 357/97-2 koji ga je spremao za sahranu navodi da su po grudima bili vidrni tragovi udaraca tupim predmetom, da mu je bila smrskana leva ruka, izbijeni zubi i razmrskano gornje nepce (svedoci 100/94, 236/94, 221/94-1, 380/94, 412/94-15, 478/96-39, 357/97-2, 375/97-2, 376/97-2).
6. VUJICIC VASO, zvani "KISA", diplomirani pravnik, radio u skupštini opštine Konjic kao tržišni inspektor, iz Bradine, Opština Konjic, roden 1958. u Bradini, Opština Konjic, od oca Petra i majke Jovanke, rodene žordic, oženjen, otac dvoje maloletne dece. Kada su pripadnici hrvatsko-muslimanske vojske zauzelu Bradinu Vaso se, sa ostalim Srbima, 26. maja 1992. godine predao pripadnicima hrvatsko-muslimanske vojske. Poterani su u logor Celebici. Na putu prema logoru, kod kafane Pere Mrkajica izveden je iz kolone sa bracom živak (Slobodanom i Velimirom). Odvedeni su sto metara prema Srpskoj crkvi u Bradini i streljani. Tri dana kasnije blizu Kalinovika je uhapšen njegov brat Dragan sa grupom Srba koji su pokušali izbeci na srpsku stranu i ubijen prilikom sprovodenja u logor Celebici (dokaz 478/96-40, 434/97-1, 361/97-2).
7. VUJICIC DRAGAN, elektro-mehanicar, privatni prevoznik, iz Bradine, Opština Konjic, roden 30.07.1961. godine u selu Bradina, Opština Konjic, od oca Petra i majke Jovanke, rodene žordic, oženjen, otac troje dece. Prilikom zauzimanja Bradine od pripadnika hrvatsko-muslimanske vojske Dragan je 26. maja 1992. godine sa grupom Srba pokušao da se probije na srpsku teritoriju. Uhvaceni su 30. maja u selu Ljuta kod Kalinovika od muslimanske vojske. Odmah su povezani i prebaceni na planinu Igman gde su muceni i prebijani. Ubijen je 31. maja 1992. na Bjelašnici prilikom sprovodenja u logor Celebici. Na istom kamionu na kome je Dragan ubijen ranjena su još cetiri Srbina (svedoci 478/96-39, 352/97-2).

Coke:
Iron, ovo sto si sada napisao si tipicne predrasude.

Niti Srbi mrze albance, niti Albanci mrze Srbe.
Obicni ljudi, Srbi i Albanci

Elite su te koje diktiraju odnose i koje diktiraju kako ce se javno mnenje usmeravati.

Tako se ovi kod nas trude da stvore osecaj kako nas Albanci mrze i samim tim strah da bi lakse manipulisali gradjanima. Takodje se u Pristini isto to trude samo na dugu stranu.

Kada na to sve dodas nespsoobnu politicku elitu na celu sa Milosevicem dobije veliku nesrecu.

Мммммммм... па да... све си Ти у праву али под условом да нас је све мама тукла по глави чекићем када смо били мали... :roll:

Питам се да ли некад умеш да поцрвениш ? Јер ово што пишеш крајње је некоректно и провокативно... а и жалосно... :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: јер управо Ти припадаш умишљеној и самопроглашеној елити... и управо Ти покушаваш да на један заиста недостојан начин манипулишеш ЦРНОМ И ТРАГИЧНОМ ИСТИНОМ НА КОСМЕТУ.

Не постоји ни један званичан а и незваничан податак који иде у корист овоме што покушаваш да наметнеш.

СВИ ЗНАМО ШТА СЕ ДЕШАВАЛО НА КОСМЕТУ !

Priest-1.gif
SignoftheCross-1.gif

ako NVO imaju visak novca da se bave takvim stvarima... onda neka tuzakaju koga hoce...

da li jeste ili nije protiv zakona to sto neke novine objave... neka odluci sud kada vidi dokaze :?
meni je stvarno glupo da sudim kada nemam argumente da kazem nesto o tome :?
a verujem ni da vecina ucesnika na ovoj diskusiji nema....

osim toga, zakoni, sudovi i slicno... kada je to imalo previse veze sa zdravim razumom :P
meni je jedan sudija u lice rekao da nisam prisutna :lol:
nisam mogla da ga ubedim da sam ja u stvari TU
:lol:

etotako:
pa ja se ne plasim da ce mi biti sudjeno... ali svaki put kada donesem bilo kakav sud ja pocnem da preispitujem jesam li ispravna... najlakse je ne suditi
i ja ne razumem ljude koji imaju strast ka tome
sta im to znaci i zasto su tako ubedjeni da su u pravu :?

Нико није у праву и сви су у праву... Е, зато се Амер досетио и набио нам Хаг за врат, као објективну институцију је л'...

Међутим као да то није довољно, треба мало и у Србији заплашити сваког ко прозбори о српским жртвама, па и на овакав начин - тужбом. Видећемо докле ће нас довести тај процес, уколико тужитељица не одустане...Што ће се највероватније и десити.

Ako podjemo od toga da se ubica cak ni ne zna nego da je identifikovan kao neko iz snaga Nasera Orica uz pretpostavku da se radi o Elfeti Veseli onda se postavlja pitanje zasto je vazno isticati da je ubica bila Albanka po nacionalnosti.

Takvo pisanje siri medjunacionalnu mrznju i steti interesima Srbije koja je izasla iz vremena nacionalizma i ratova i ulazi u fazu izgradnje drustva ciji deo treba da bude i albanska manjina.

hm... a kako da Albanci pokrenu proces suocavanja sa prosloscu i sadasnjoscu ako... uh uh ...ups ... zaboravih, ne vazi to .... u ovom slucaju ....

Nekim delom samog sebe i dalje ne verujem da neko moze sam od sebe da izgnoji ovakave tekstove... Zelim da verujem da radis to za neke pare, za nesto opipljivo... ne znam sto ali lakse bi mi bilo...
Jel ti daju nesto ? Kazi?! Nije valjda da si ovoliko glup sam od sebe???!!

cu' ne mrze albanci srbe i obrnuto... nego elite... albanska elita, .... :D Gde si ti iso u skolu? U Jajcu? Nisi normalan 'ebote!

Back