nVidia GTX580 :)

• Začetnik teme Začetnik teme Navar
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
i fermi je imao oko 3 milijarde..gde si ti dobio tu informaciju da fermi ima 4 milijarde tranzistora..
novi cip najvise unapredjen po pitanju tehnologije izrade..al posto i AMD i nVidia svoje cipove prave kod TSMCa neko je tu nekog zahebavao godinu ipo dana ..na kvarno..
nego po ovim testovima..koji se btw meni jako svidjaju jerbo je neko ostavio i tacne uslove testiranja a ne samo objavio cifre..novi GF110 cip duva u pete radeon karticama sa 2 cypressa na sebi

i fermi je imao oko 3 milijarde..gde si ti dobio tu informaciju da fermi ima 4 milijarde tranzistora..
novi cip najvise unapredjen po pitanju tehnologije izrade..al posto i AMD i nVidia svoje cipove prave kod TSMCa neko je tu nekog zahebavao godinu ipo dana ..na kvarno..
nego po ovim testovima..koji se btw meni jako svidjaju jerbo je neko ostavio i tacne uslove testiranja a ne samo objavio cifre..novi GF110 cip duva u pete radeon karticama sa 2 cypressa na sebi

Na itsvet.com

Pročitao sam na drugom sajtu da je riječ o 3 milijarde.
Ne svatam, 2 cypressa ima samo 5970?

Na itsvet.com

Pročitao sam na drugom sajtu da je riječ o 3 milijarde.
Ne svatam, 2 cypressa ima samo 5970?

pa da u ovim testovima na linku koji sam dao postoje dve takve radeon kartice..obican 5970 sa 2 giga rama koji recimo u farcry 2 daje 160 fps a gtx 580 daje 156...4 fps razlike..safirov overklokovani toxic 5970 sa 4 giga rama je brzi naravno ali koliko taj kosta?

inace najavljena cena gtx580 bi trebalo da se kod nas prevede na nekih 500 jevreja..cekamo novu godinu i modele gtx 560 sa svih 384 cuda..sto bi trebalo da bude ubica radeona 6870 i u cenovnom rangu ispod 250 evra

Oho, ti si neki opaki ljubitelj nvidie. Ne cijenim taj entuzijazam nikako, s obzirom da su do sad kao odgovor na cypress dali peglu.. ovaj.. GTX480. A znam da je nvidia jače preduzeće od ATi (dok je još postojao) i AMD zajedno. Inače, serija 5000 je bila knockdown koji je nvidiu prikovao za pod više od 6 mjeseci. Sad moraju kasati za ATi-jem tj AMDom. Samo nam želim dobrih i jeftinih proizvoda, ali ako malo bolje pogledam 6870 nije po cijenovnom rangu ispod 250, nego ispod 200€. Ispravi me ako girješim. Doduše, tu je AMD i bio najviše šupalj. Rang oko 200€. Sad su sve pokrili. A još uvijek imaju najbržu karticu, a tek se očekuje 6990 i ostale ubice iz AMDova tabora. Kako 'oš, nvidia je sjebala stvar pretjerano mnogo odgađajući izlazak 400 serije. I kada se na kraju i pojavila, nije bio neki bum, pošto je bila tek nešto brža od 5870, a prilično skuplja, za oko 150€. Za seriju 500 znamo od nvidie da će biti tek nešto apdejtovana serija 400, npr GTX će imati tek 20ak cuda jezgara više od svog prethodnika. Tačnije 32 cuda jezgra, ista količina tranzistora. Nije ni AMD serija 6000 neki napredak, ali nije ni 500 od nvidie. AMD je zakrpio jedino prostor oko 200€ i malo oko te cifre, ali ne znam šta nvidia oće.

zaboravljas da nvidia nije imala problem sa cipovima vec sa TSMCom koji u tom istom 40nm procesu samo stancuje cipove za ati..
cena od 250 evra sam ja opalio odokativno..u rangu od 200 evra nvidia vec neko vreme ima gtx 460..sa 1 giga rama..koji kod nas vec probio cifru ispod 20 000 dinara..
naklonjen sam FER igracima...AMD je nvidiu sabotirao na kvarno preko TSMC celih godinu ipo dana..te stekao polozaj na trzistu koji sada ima sa radeonima..
inace GF110 cip..koji je na GTX580 karticama je samo procesno unapredjen FERMI znas i fermi je imao 512 cuda jedinica ali bas zbog proizvodnog procesa nvidia je imala ogroman skart..pa su na kraju lansirali nedoradjen cip na trziste..sa 480 aktivnih CUDA
dalje nvidijin GTS 450 koji u americi kosta oko 120 dolara..tuce radeona 5830 koji je ..koliko ono bese skupljii? 50 dolara..nije sve bas tako kako popularziatori ati amd marketinga google tipa "dont be evil" trube po casopisima i raznim drugim medijiumima
to ti je ono svi mrze microsoft a da nije njega jos bi kuckali u po 5000 dolara placenim shell ovima nekog SCO UNIXA na 10 000 dolara placenim digitronima..
e sad..ati jeste odavno izbaci DX11 kartce ali jos nema niti jedne jedine full DX11 igre niti ce ih biti do kraja 2011..u pitanju su samo nadogradnje starih DX9c endzajna..baza je i dalje windows XP..a on je sta? pa dx9c
s druge strane taj isti majkrosoft jos od zavade sa nvidiom u vezi starog xboxa otvoreno prilagodjava dx ati karticama..
problem nvidie nisu inzineri i ideje nit znanje vec TSMC ( taiwan semiconductor manufacturer corporation ) odnosno firma koja fizicki proizvodi cipove i za ati i za nvidiu a pre dve godine je bilo price oko prilaska intela nvidiji sa ponudom za kupovinu..
sto su iz nvidie glatko odbili i nastavili da posluju SAMOSTALNO..a iza ATI stoji amd a iza amda stoji sun i ibm..sa svim svoji ekonomskim a narocito politickim uticajem..
a sad o procesnoj snazi..stari vruci i losi FERMI cip postize 5 do 6 fps u jednom vrlo posebnom testu..koji uklljucuje rejtrejsing..znas nesto sto se koristi u profesionalne svrhe kao sto je AVATAR film npr..taj test ni dupli sajpres nije upso ni da pokrene..toliko o snazi..+ duble precision rendering i jeso neke stvari koje omogucavaju da se nvidia cipovi koriste kao kooprocesori..
postoji jedan nvidia tesla sistem u srbiji..superkompjuter na stolu phe

zaboravljas da nvidia nije imala problem sa cipovima vec sa TSMCom koji u tom istom 40nm procesu samo stancuje cipove za ati..
cena od 250 evra sam ja opalio odokativno..u rangu od 200 evra nvidia vec neko vreme ima gtx 460..sa 1 giga rama..koji kod nas vec probio cifru ispod 20 000 dinara..
naklonjen sam FER igracima...AMD je nvidiu sabotirao na kvarno preko TSMC celih godinu ipo dana..te stekao polozaj na trzistu koji sada ima sa radeonima..
inace GF110 cip..koji je na GTX580 karticama je samo procesno unapredjen FERMI znas i fermi je imao 512 cuda jedinica ali bas zbog proizvodnog procesa nvidia je imala ogroman skart..pa su na kraju lansirali nedoradjen cip na trziste..sa 480 aktivnih CUDA
dalje nvidijin GTS 450 koji u americi kosta oko 120 dolara..tuce radeona 5830 koji je ..koliko ono bese skupljii? 50 dolara..nije sve bas tako kako popularziatori ati amd marketinga google tipa "dont be evil" trube po casopisima i raznim drugim medijiumima
to ti je ono svi mrze microsoft a da nije njega jos bi kuckali u po 5000 dolara placenim shell ovima nekog SCO UNIXA na 10 000 dolara placenim digitronima..
e sad..ati jeste odavno izbaci DX11 kartce ali jos nema niti jedne jedine full DX11 igre niti ce ih biti do kraja 2011..u pitanju su samo nadogradnje starih DX9c endzajna..baza je i dalje windows XP..a on je sta? pa dx9c
s druge strane taj isti majkrosoft jos od zavade sa nvidiom u vezi starog xboxa otvoreno prilagodjava dx ati karticama..
problem nvidie nisu inzineri i ideje nit znanje vec TSMC ( taiwan semiconductor manufacturer corporation ) odnosno firma koja fizicki proizvodi cipove i za ati i za nvidiu a pre dve godine je bilo price oko prilaska intela nvidiji sa ponudom za kupovinu..
sto su iz nvidie glatko odbili i nastavili da posluju SAMOSTALNO..a iza ATI stoji amd a iza amda stoji sun i ibm..sa svim svoji ekonomskim a narocito politickim uticajem..
a sad o procesnoj snazi..stari vruci i losi FERMI cip postize 5 do 6 fps u jednom vrlo posebnom testu..koji uklljucuje rejtrejsing..znas nesto sto se koristi u profesionalne svrhe kao sto je AVATAR film npr..taj test ni dupli sajpres nije upso ni da pokrene..toliko o snazi..+ duble precision rendering i jeso neke stvari koje omogucavaju da se nvidia cipovi koriste kao kooprocesori..
postoji jedan nvidia tesla sistem u srbiji..superkompjuter na stolu phe

Napisao si ovdje svačega nečega. Ne raspolažem baš tolikim znanjem da mogu te stvari demantovati, osim recimo da je iza AMDa motorola, a IBM je iza intela. Za DX11 ne znam, ali DX10 je totalno drugačiji od DX9c, koji je ispušio sav potencijal, jer se nije baš "slagao" sa intelima. To je navodno tako, znamo da se DX10 javljao formalno ali da ga igre nisu koristile, samo Crysis.
GTX460 je u rangu sa 5830, 450 je slabija od 5770.
Praviću se da se ne razumijem u procesorsku sangu kartice, po tvom tumačenju 5870 je dosta lošiji od 480, pošto nemam ni jednu od te dvije kartice ne mogu se zalagati ni za jednu, ali koliko sam ja gledao testove po internetu te su kartice prilično sličnih performansi. 480 se bolje pokazala u aplikacijama koje podržavaju physx i/ili cuda. S obzirom da su to nvidia patenti nije ni čudno.

Zašto ja tebe demantujem uopšte? Ja ne mislim da je ATi svetinja, naprotiv! Proizvodili su kartice koje su bile jeftinije u odnosu na isti kvalitet od nvidie, pa kad se pojavila serija 5000, onda su baš udarili cijene ne daj bože. Postali su oisto ono što je nvidia bila. Ja sam se kleo u nvidiu prije 3 godine. Pa sam se okrenuo 180° pa sam se kleo u ATi, pa kad se pojavila serija 5000, onda me boli znaš već šta za oba proizvođača. Navijam za svoj džep, jer nam ni ATi ni nvidia ne poklanjaju kartice, moramo ih kupiti.
Što se tiče lobiranja, nakon intelovog skandala, pa grcanje milijardi kazne i odštete, znamo da tu nije ništa nemoguće. Sad sam pogledao na internet i vidio da nvidia vrijedi oko 3 milijarde$ a AMD oko 5, međutim, prije kupvine ATi ja to je bilo manje, tako da su tek sad jači od nvidie.
Samo se nadam da intel neće uspjeti kupiti nvidiu jer ćemo onda najebati ko čvarak na suncu. Za AMD je gotovo izvjesno da neće propasti, osim ako ga ne kupi intel koji ima resursa ko pas buva. Najgore bi bilo stvaranje monopola u bilo kojem segmentu PC komponenti. Procesori, i GPU i CPU, su najskuplje komponente zato što imamo tek po dva proizvođača, da npr. nvidia ode, radeon 3450 bi koštao 300€, a ploča sa integrisanom karticom bi bila skuplja za 200€ od ploče bez kartice. A ako bi AMD drekno, mi bi ove računare koje sad imamo koristili do kraja života, a intel ne bi 20 godina napravio nov procesor, samo dizao cijene postojećim, smanjio proizvodnju i čekao da njihove celerone od 1000€ kupi neko ko mora. Postojanje konkurencije dovodi do podređenog položaja.

Znači, dok postoje i AMD i nVidia do tad ćemo imati proizvođače koji će se takmičiti ko će imati bolju ali jeftiniju karticu. Dok je tako razvoj kartica, ali i procesora dovodi do razvoja pronalazaka, čije pronalaženje opet zavisi od razvoja PC industrije.

imam ja bolju informaciju o doticnoj kartici a to je da kosta samo 4.495 din i da trosi od 1400 do 2000wati,kako ,pa lepo ko neveruje neka proveri ,evo ovde
http://www.pcberza.rs/komponente/graficke-kartice-pci-e-nvidia-gtx-580/1474/

Duhovit si koliko i serija Alo Alo... Da si odvojio vremena koliko ti je trebalo da smislis taj glupi fazon i procitao review, video bi da gtx580 trosi manje od 5970 i onog djubreta od 1000+ eura a da su je pp snazi gtx580 negde ispred tih kartica.,..

Ono đubre od 1000+€ nije djelo AMDa nego Asusa, koji je na jednu karticu stavio dva fizički odvojena cypressa i nemoj se blamirati, ta kartica od preko iljadarke je najbrža kartica na svijetu još uvijek a iza nje je 5970. Jesu skupe, i puno struje troše, ali to je kao kad kupuješ auto. Kupuješ npr nekog masseratija od nekoliko miliona i odabereš štedljiviji motor. Ko ima para da sebi kupi bilo koju od tih kartica neće gledati na potrošnju struje, gledaćemo mi koji kupujemo 5770 ili 460.
Čovjek nije mislio vrijeđati nvidiu nego loše ažurirani sajt.

Duhovit si koliko i serija Alo Alo... Da si odvojio vremena koliko ti je trebalo da smislis taj glupi fazon i procitao review, video bi da gtx580 trosi manje od 5970 i onog djubreta od 1000+ eura a da su je pp snazi gtx580 negde ispred tih kartica.,..

A ti da si kliknuo na link shvatio bi zasto sam napisao da trosi od 1400-2000w ,al ocigledno ili nisi ili slabo zapazas stvari
Aj da ti olaksam,ususuvaci su postavljeni kao doticna kartica,xaxa,da li je smesno ili tuzno to je tvoje misljenje

A ti da si kliknuo na link shvatio bi zasto sam napisao da trosi od 1400-2000w ,al ocigledno ili nisi ili slabo zapazas stvari
Aj da ti olaksam,ususuvaci su postavljeni kao doticna kartica,xaxa,da li je smesno ili tuzno to je tvoje misljenje

Zbog greske administratora koja je ispravljena ti si mislio da ce biti duhovito... Vrlo dobro znam da si zato postavio i zato sto gtx480 trosi jako puno al to nije slucaj sa gtx580. Zato sam ono napisao, i zato sto mi je duhovito koliko i navedena serija, jer je nista drugo nego greska... A ti kako hoces..

Ono đubre od 1000+€ nije djelo AMDa nego Asusa, koji je na jednu karticu stavio dva fizički odvojena cypressa i nemoj se blamirati, ta kartica od preko iljadarke je najbrža kartica na svijetu još uvijek a iza nje je 5970. Jesu skupe, i puno struje troše, ali to je kao kad kupuješ auto. Kupuješ npr nekog masseratija od nekoliko miliona i odabereš štedljiviji motor. Ko ima para da sebi kupi bilo koju od tih kartica neće gledati na potrošnju struje, gledaćemo mi koji kupujemo 5770 ili 460.

A to sto je brza za 10-15% od gtx580 meni treba nesto da znaci? Kosta 2,5x vise od gtx580 ima dva cipa, 2.5GB memorije vise a brza je samo 15%... Uzmi sli gtx580 i oma da dobijes zver koja kosta manje a ima da bude brza min 30%.... I za te pare dovijes karticu koja je brza od 5970, manje trosi i manje kosta...

Pa ti hvalis 5xxx seriju i poredis gtx480 i gtx580 kartice sa katricom koja kosta kao 100kg sunke a ne daje tako dobre rezultate ( kada poredis cenu sa onim sto nudi )

Ne hvalim ja nikoga, čovječe. Ja samo pokušavam biti realan. Nije ti to poznato? Ako si ti iznio mnogo netačnih podataka o Radeonima. 480 i 580 ne poredim bez razloga, obe su sporije od 5970 koja je tek simboličnih 10€ skuplja od 580 a 20-30€ od 480. Tu si se uhvatio razlike u cijeni. Najbolja grafička kartica je uvijek bila extra skupa, to se zna. Sjećaš se samo kad je 8800GTX koštao 1000$, a od 8800GT je bio brži oko 15%, 8800GT je koštao oko 400$. Mogao si kupiti dvije 8800GT i imaš bolje performanse nego sa jednim 8800GTX, ali mogao si kupiti i dva 8800GTX, tako da je to opet brža varijanta. I sad ti je sve isto. Ako si mislio na onaj asus ares, onda ti treba biti poznato da je to djelo asusa, oni su na jednu ploču stavili dva cypressa i klokovali ih. Rezultat je naravno najbrža kartica današnjice. I to se isplati jedino onome ko će kupiti dve takve kartice i staviti ih u CF. To je iskustvo kakvo ja i svako normalan želi. Npr Crysis na 6 monitora u bolesnoj rezluciji i još bolesnijim detaljima. I imao bi performanse tek oko 35% brže nego sa dvije 580. Jedini odgovor od nvidie bi bio GTX 590, 490 nismo vidili zato što se jedno jezgro grijalo na 90°C, navodno je 500 serija lakša na temperaturi pa će biti nešto. U suštini, u bici između AMDa i nvidie jedina šupljina koju je AMD zakrpio serijom 6000 je bila u cijenovnom rangu od oko 200€. Nvidia ima problem sa exkluzivama, tj tom najbržom karticom na tržištu. Ako naprave model 590 i to bude najbrža kartica, onda će taj problem imati AMD. U ostalim, nižim segmentima stvar je otprilike ista, tako da je dalje samo stvar ukusa. Inače jedna mala javna tajna je da se pri različitim vrstama opterećenja kartice drugačije ponašaju: Radeonima performanse padaju forsiranjem antialaisinga a nvidie pate na višim rezolucijama. Ako digneš AA i rez na max, rezultati će biti opet isti. Istina je da se na rezoluciji 1024x768 bolje ponaša GTS450 nego 5970. No na višim rezolucijama 5970 je nenadmašiv. Bolja varijanta je jedino 5870x2CF, ali i od te varijante je bolja 5970x2CF. Kapiraš?

SVE 5970 kartice na sebi imaju 2 ( i slovima DVA ) cypress cipa..koji interno rade na crossfire modu..sto je..u najmanju ruku ..neefikasno

sto se IBMa tice on je matori odaaaavnooo ukrstio koplja sa intelom..i razvijao Power arhitekturu ..derivat te arhitekture zvan PowerPC je dugo bio ugradjivan u apple racunare..koliko je bio dobar govori podatak da jedan apple preso na intel cipove..inace SUN microsystems i IBM zajednicki sa AMD razvijaju proizvodne procese imaju medjusobne ugovore o zajednickom razvoju arhitekture..gotovo svi sunovi serveri su na opteronima i njihovim sparc procesorima dok su ibmovi takodje na opteronima sa power procesorima pride..
da ne duzim..imao sam i ja te alternativce ati amd kombinacije u svojoj masin i nikad brate na kraj nisam mogao da im stanem..vzada nesto fali smeta stuca streca po dve tri reinstalacije godisnje..
ovu masinu koju sad imama intel nvidia baziranu..radio sam 3 reinstalacija za 3 godine..prvo sa XP presao na vistu..pa mi riknuo HDD iz raida..sad sastavio novi RAID i stavio sedmicu..

e sad u SVIM testovima na netu gde se TAJE SKRIVAJU tacni uslovi testiranja ATI ubedljivo sije nvidia kartice..a tamo gde testeri objave tacne detalje i uslove testiranja rezulatati su dalekooo drugaciji..
pa ja citam recimo svet kompjutera ..tamo neki sasa uzelac radi testove hardvera..mislim covek otvoreno i bez pardona radi marketing ati amda..

Dobro, tema nije radeon nego 580. Šta imamo sa ovom karticom? Nije to najbrža kartica na svijetu, postoje i brže. A nije ni ekonomski isplativa varijanta jer je bolje i jeftinije kupiti dva radeona 6870. I ne samo to, 580 je bitno skuplja od svog prethodnika, za čitavih 130€. S obtirom da ima bijedna poboljašanja, npr, tek 22 stream procesora više, manje se zagrijava samo za 7° isti interfejs, ista brzina memorije, malo je ROP veći toliko da se i ne osjeti... Ništa. Sve u svemu razliku između performansi između 480 i 580 nećemo ni osjetiti. Eto ti tvoja nvidia. Ništa nisu uradili. Da budemo realni nvidia bi napravila biznis da su umjesto serije 400 izdali seriju 500 i to prije ravno godinu dana. Ovako kasne tu istu godinu, jer je ATi napravio bržu karticu prije više od godinu dana i drži nvidiu u šah poziciji tako da je nvidia prisiljena raditi ovako očajne poteze da se održi.
I Navar, što se tiče tebe, ti dovoljno mrziš AMD i ATi da vjerujem da nikad nisi imao računar sa tom kombinacijom. Komponente koje su odgovorne za stabilnost sistema su ti HDD i RAM. Tako da je sve ovo što ti pišeš marketing nvidie i intela i to, naravno, bez pardona.

Pa kao single kartica jeste najbrza na svetu svidjalo se to tebi ili ne. To je ono sto je bitno...
Povezi u SLI dve 580-ke i imaces azdaju koja ce ubijati Asusovo precenjeno cudo od 1000+ eura...
I da 5970 je sada oko 100eura skuplji od gtx480 i skoro ima istu cenu kao gtx580 a sporiji je....

Back