Nutricionizam - ishrana sportista

A, pa nisam ja samo to jela do kraja dana, ali tokom dobrog dela prepodneva i popodneva sam bila sita i veoma dobro sam se osećala. :)
Tokom najvećih obaveza sam imala goriva.

Inače, htela sam da vas ovde pitam za mišljenje o voćnim jogurtima, evo upravo sada jedem Jogobellin sa višnjom i onako, prija mi, fino se zasladim.

Osim zatezanja, cilj mi je i da se ugojim 2,5 - 3 kilograma, pa sada gledam da užinam kada imam slobodnog vremena da na miru klopam, kao danas.
Samo moram polako da navikavam organizam, inače mi usled naglih promena pripada muka.

A, pa nisam ja samo to jela do kraja dana, ali tokom dobrog dela prepodneva i popodneva sam bila sita i veoma dobro sam se osećala. :)
Tokom najvećih obaveza sam imala goriva.
А ок, ја видех у једној реченици "салата" и "цео дан енергија", реко како то. :)

Inače, htela sam da vas ovde pitam za mišljenje o voćnim jogurtima, evo upravo sada jedem Jogobellin sa višnjom i onako, prija mi, fino se zasladim.
Што даље од таквог ђубрета. Боље узми неки класичан јогурт попут оно Елла јогурта и у 250мл јогурта убаци једну порцију воћа (=једна пуна чаша када исецкаш на мање комаде). Тиме си узела довољно беланчевина, добру порцију угљених хидрата, а тиме и витамина. Здрав, укусан и лак оброк без икаквих прерађених шећера и које каквих хемијских арома, које се углавном налазе у таквим "воћним" јогуртима. Нема ни в од воћа у тим јогуртима, то је обичан јогурт са пола кила рафинираног шећера и гомиле хемије, да би јогурт имао арому на воће.

Osim zatezanja, cilj mi je i da se ugojim 2,5 - 3 kilograma, pa sada gledam da užinam kada imam slobodnog vremena da na miru klopam, kao danas.
Samo moram polako da navikavam organizam, inače mi usled naglih promena pripada muka.
Према свим твојим коментарима до сада, имам веома јак утисак, да твој метаболизам и не ради баш најбоље.

Колико си тачно висока и колико кила имаш?
Да ли знаш колики Ти је проценат масти?
Ако не, покажи ми са ове слике (или ове) где се одприлике Ти налазиш.

Hehe, okej je, nisam se ja najjasnije izrazila. :)

UPS!
Jao, pa ti ćeš da me ubiješ kada ti nešto kažem sada...
Ja to, huh, đubre (kao što ga ti nazivaš), kupujem češće nego što bih nakon ovog tvog komentara smela da priznam.
Poslušaću, seckaću voće što sitnije u čašu i dodavati jogurt.

Metabolizam mi radi kako-kad.
A što se tiče tvojih pitanja, evo odgovora:

Visoka sam 1.63 cm.
Redovno se merim i već neko vreme imam stabilnih 52.5 kg.
Neki put ujutru vaga pokaže 52, ali čim krenem da jedem, preko dana je to kao što sam gore navela.

A što se tiče fotografija...
Na prvom linku je to treća/četvrta, a na drugom bih rekla da je druga.

Hehe, okej je, nisam se ja najjasnije izrazila. :)

UPS!
Jao, pa ti ćeš da me ubiješ kada ti nešto kažem sada...
Ja to, huh, đubre (kao što ga ti nazivaš), kupujem češće nego što bih nakon ovog tvog komentara smela da priznam.
Poslušaću, seckaću voće što sitnije u čašu i dodavati jogurt.
Ма само опуштено, нико се није научен родио. ;) Ти си на самом почетку бавељња тим спортом, тако да и око хране тек почињеш гомилу ствари да учиш.

Metabolizam mi radi kako-kad.
A što se tiče tvojih pitanja, evo odgovora:

Visoka sam 1.63 cm.
Redovno se merim i već neko vreme imam stabilnih 52.5 kg.
Neki put ujutru vaga pokaže 52, ali čim krenem da jedem, preko dana je to kao što sam gore navela.

A što se tiče fotografija...
Na prvom linku je to treća/četvrta, a na drugom bih rekla da je druga.
Ок, звучи на први поглед сасвим у реду. Ако ниси стидна, слободно ми пошаљи слику. А ако случајно имаш слике од позади и са стране, онда би то било одлично. Таман би имао бољу комплетну слику, да немаш неких мишићних дисбаланса или да ли су леђа у исправној позицији.

Kao prvo, želim da se svima zahvalim na savetima u vezi sa vežbama i ishranom, prihvatila sam ih, prilagodila nekim dosadašnjim navikama i primećujem lagan napredak, ali imam strpljenja i ne žurim nikuda.

Uvela sam neke joga položaje za kraj kućnih vežbi i prijaju mi da se istegnem na kraju onih klasičnih.

Kao drugo, sutra idem na prvi trening u jednoj novoj teretani u kraju koja mi se dopala, pa ću na osnovu njega videti da li mi se tamo sviđa i šta ću dalje da radim.

I treće, pitala bih vas profesionalce i znalce za mišljenje o musliju u ishrani, tj. o menjaju jednog dnevnog obroka njime.

Konkretno, jedem već treću kutiju Nestle - Fitness žitarica sa medom i bademom, uz Imlekovo mleko sa 0,5% masti. Privuklo me je ono organsko, ali ono mi je mnogo skupo.

Hvala unapred na konsultacijama u vezi sa ovim. :)

Opet ja! :lol:

Takođe bih zamolila za mišljenje o kineskoj hrani, pošto sam je nedavno probala i izuzetno mi se dopala. U tanjiru je bilo toliko boja povrća i ukus je bio takav da verujem da je spremljeno na zdrav način, ali ne znam mogu li biti sigurna da je ta hrana okej. I u tome sam nova. :)

...

Konkretno, jedem već treću kutiju Nestle - Fitness žitarica sa medom i bademom, uz Imlekovo mleko sa 0,5% masti.

...

Занимљиво је како једна добронамерна мисао једног почетника мое бити вишеструко фатални чин. :D ;)

Прво, ника не пиј 0,5% млеко, јер је толико прерађено, да је боље да пијеш оно од 1,5%, ништа Ти тих 1,5% неће наудити.

Друго, Нестле фитнес, да ли би јела да пише Нестле форевр јанг у нади да ћеш заувек остати млада? ;) Не верујем. Мани се тога и боље једи овсене пахуљице.

Треће, избаци мед и убаци боље шаку сувог грожђа. Кад узмеш мед, скочи Ти инсулин (хормон за сакупљање масти) и онда све масно што једеш у следећих сат, два док инслин не падне, твоје тело се налази у модусу скупљања масти.

Четврто, бадем је добра идеја, али лоша у тој комбинацији.

Здрав доручак би овако изгледао:
- овсене пахуљице
- мало млека од 1,5%
- додаш Елла јогурта (~200мл), који је бољат беланчевинама, а и да буде мало гушће
- додаш шаку пуну сувог грожђа
- додаш 3-5 јеловне кашике ренданог бадема

Можда Ти се чини да и нема неке велике разлике, али разлика је огромна.
У првом оброку Ти у оним наводним житарицама немаш ни приближно толико минерала и витамина као у правим овсеним житарицама, али зато имаш гомилу рафинираног шећера, кога нпр. у овсеним нећеш наћи.
Онда због јогурта пуног беланчевина Ти твоје хормонско стање из катаболног (кортизол=стрес) стања пребазујеш у анаболно (андрогени хормони=енергија, концентрација).
Затим уносиш са сувим грожђем добру порцију калијума, која има више позитивних ефеката (да не набрајам). А уз то још има суво гроже високо алкално дејство, тако да се свака прекомерена киселина у телу неутралише.
И на крају са добром порцијом масти у виду млевеног бадема Ти уносиш здраве масти, а тиме активираш и такозвани метаболизам масти, који цео дан ради и у том процесу синтезе сувишне масти сагорева. Читав тај процес би био много јачи, када би уз то узела 1-2г капсула рибљег уља, али није морање него само опцијално.

Опет сам га мало отегао, али мислим да ниси једина која чита, тако да ваља мало детаљније о томе писати. ;)

Nevezano za my evil twin, sad citam na PDFu "Zene" o dijeti i krstim se :lol:
Kako neki ljudi mogu biti toliko ...da ne kazem...tupavi :rotf:
Боље да Ти не причам шта све чујем на послу и предавањима када се девојке о дијетама и скидању сала расправљају. Када чујем шта неке девојке раде и како се систематски са здрављем играју, кожа ми се најежи...

Poslednja izmena:
Upravo zato što se žene u današnje vreme svakako ponašaju prema svom telu u lošem smislu, ne razmišljajući o posledicama eksperimentisanja sa dijetama i sl., obratila sam se vama ovde.

Još jednom svima mnogo hvala za strpljivo i detaljno napisana mišljenja na ovu temu, posebno na konkretnim odgovorima na moja direktna pitanja.

Blagoje, biću iskrena.
Da, ja stvarno volim kada uđem u kuhinju i tamo me na polici čeka lepa kutija sa vitkom devojkom na kojoj piše "Fitness". Šta ću, tako je, lagala bih da to poreknem. :lol:
To mi je neka vizuelna motivacija, šta znam. Ali deluje.

Malopre sam bila na probnom treningu u jednoj teretani i sve, sve, ali instruktor me ubija u pojam! :histericna:

Stalno odmerava sa nekim osmehom koji mi se nikako ne sviđa i dobacuje komentare koji su jednako degutantni, a ovi ostali svi gledaju u njega ko u Boga i smeškaju se u znak podrške.

Neka hvala, nastavljam da vežbam u sobi, korišćenje sprava nije vredno mojih živaca, nisam dužna to da trpim, a sledeći trening bih već trebala i da platim.

Malopre sam napravila sendviče za mene i drugaricu, od integralnih kifli.
Iznutra sam ih namazala dijetalnim "Dobro jutro" margarinom, dodala tanko sečena pileća prsa, ajvar i malo deblje sečene kolutove kuvanih nesoljenih jaja.
I uz to smo pile jogurt.

Dobro smo se zasitile, osećam da imam energije, mislim da sam na taj način unela kvalitetnog "goriva".

Blagoje, biću iskrena.
Da, ja stvarno volim kada uđem u kuhinju i tamo me na polici čeka lepa kutija sa vitkom devojkom na kojoj piše "Fitness". Šta ću, tako je, lagala bih da to poreknem. :lol:
To mi je neka vizuelna motivacija, šta znam. Ali deluje.
Па Ти лепо сипај овсене пахуљице у ту кутију. ;)

...
Dobro smo se zasitile, osećam da imam energije, mislim da sam na taj način unela kvalitetnog "goriva".
То је било првокласно гориво, то је добар правац у који крећеш. :ok:

Iznutra sam ih namazala dijetalnim "Dobro jutro" margarinom, dodala tanko sečena pileća prsa, ajvar i malo deblje sečene kolutove kuvanih nesoljenih jaja.
I uz to smo pile jogurt.

Kifla, margarin i salama ?!:dontunderstand:
Promeni teretanu ili otkači trenera.

Šta podrazumevaš pod kvalitetnim gorivon?

Poslednja izmena:
Боље да Ти не причам шта све чујем на послу и предавањима када се девојке о дијетама и скидању сала расправљају. Када чујем шта неке девојке раде и како се систематски са здрављем играју, кожа ми се најежи...

http://forum.bodybuilding.com/forumdisplay.php?f=16

Posalji im ovo da se ne mucis ;)

A posto su lenje uglavnom pa nece same da traze i prouce sve, moze i ovo direktno -> http://forum.bodybuilding.com/showthread.php?t=129247741 :lol:

I uz to smo pile jogurt.

Mozda sto se tice makronutrienata, al' sto se tice zdravlja i ne bas. Izbegavaj suhomesnate proizvode i ostale mesne preradjevine. Izbegavaj margarin koji je pun trans masti.

Па Ти лепо сипај овсене пахуљице у ту кутију. ;)

То је било првокласно гориво, то је добар правац у који крећеш. :ok:

Dobra ideja. :lol:

E, pa vidiš da se neki drugi sa tim ipak ne slažu, mada ja zaista smatram da je bilo pristojno.

- - - - - - - - - -

Kifla, margarin i salama ?!:dontunderstand:
Promeni teretanu ili otkači trenera.

Šta podrazumevaš pod kvalitetnim gorivon?

Ne salama, pileća prsa, postoji razlika. :)

Pod kvalitetnim gorivom podrazumevam obrok koji je kalorijski dovoljno snažan da te održi energičnim u pokretu i pri radu na poslu i fakultetu, a da je zdrav.

http://forum.bodybuilding.com/forumdisplay.php?f=16

Posalji im ovo da se ne mucis ;)

A posto su lenje uglavnom pa nece same da traze i prouce sve, moze i ovo direktno -> http://forum.bodybuilding.com/showthread.php?t=129247741 :lol:

Ne znam zašto su po tebi ljudi lenji ako na forumu potraže odgovor, ne kao gosti, već kao korisnici koji aktivno postuju?

Uostalom, ovi pasivni koji sa strane pristupaju njemu upravo iz ovakvih konverzacija crpe informacije koje su guglali. :)

- - - - - - - - - -

Mozda sto se tice makronutrienata, al' sto se tice zdravlja i ne bas. Izbegavaj suhomesnate proizvode i ostale mesne preradjevine. Izbegavaj margarin koji je pun trans masti.

Teško je stalno usklađivati sve tako da bude savršeno skockano iz kojeg ugla da je gledano. :)

Ne znam zašto su po tebi ljudi lenji ako na forumu potraže odgovor, ne kao gosti, već kao korisnici koji aktivno postuju?

Uostalom, ovi pasivni koji sa strane pristupaju njemu upravo iz ovakvih konverzacija crpe informacije koje su guglali. :)

Pogledaj linkove koje sam postavio ako dobro znas engleski, neces se pokajati ;)

Teško je stalno usklađivati sve tako da bude savršeno skockano iz kojeg ugla da je gledano. :)

Kad se naviknes nije nista teze od standardne ishrane, potrudi se :) Mada iskreno, koliko razumem samo radis kucne vezbe tako da bilo kakva da ti je ishrana nema od toga nekih preteranih rezultata...Svaki klinac radi sklekove, trbusnjake i zgibove kod kuce u nadi da ce izgledati kao fitness model...

Poslednja izmena:
Moja greška. Ja sam pod "Pileća prsa" pomislio na ono u crevu kao neke salame. Ako je u pitanju pileće belo onda je ok, samo izbaci margarine bilo koje vrste kao što su ti već rekli. Onda to nije veliki junk, samo da ponovim izbaci margarine. Tome nema mesta u sportskoj ishrani
Ja svojim klinicima za školu pravim namaz od kuvanih, jaja malo sira i maslinovog ulja + salate i nekakvo meso.

Što se tiče kvalitetnog goriva i takvog obroka, moj ti je savet da ne praviš obroke koji su kalorijeske bombe već po sopstveni nutritivnim potrebama. I bolje je da ih imaš dva ili više u zavisnosti od provedenog vremena na poslu ili faksu. Manja je šansa za akumulaciju viška. Sve je stvar organizacije, ja sa sobom nosim dva ili tri obroka.

I nije bilo ruganja već samo iznanađenje. Ako si drugačije shvatila, žao mi je.

Back