Nozevi uopste

Po nekim izvorima, visestruko kaljenje je dobro za dve stvari:
1. Ukoliko ne dostizes potrebnu temp., visestruki ciklusi kaljenja ce ti pomoci da celokupan perlit pretvoris u austenit a ovaj dalje u martenzit (martenzit je struktura koju zelis u okljenom secivu);
2. Ukoliko postizes potrebnu temp. (tzv. gornju kriticnu temp. ili temp. potpune austenitizacije) a ne prevazilazis je, visestruki ciklusi dovode do dodatnog usitnjavanja strukture (naravno ako ti normalizacija nije uspela kako treba pa ima sta da se usitnjava).

Sto se tice kaljenja, okacicu link koji vodi do teksta napisanog od cenjenog gospodina Ed Caffrey-a koji to jako lepo objasnjava: http://www.caffreyknives.net/journeymanarticle.html.
Drzi se njegovih uputstava i neces pogresiti. Pazi samo da ono little past non-magnetic ne predje previse preko kriticne temp.. U kovackoj vatri na ugalj, ta little past non-magnetic temperatura ce verovatno vec biti dostignuta pre nego sto primetis da se magnet "ne lepi" ako ne budes cesto kontrolisao dokle si dogurao.

Ja licno koristim neku kombinaciju sveukupno procitanih uputstava koja se pomalo razlikuje od Mr. Cafrrey-eve tehnike. Ukratko to izgleda ovako:
- kovanje,
- annealing (grejem do temp. gde se magnet vise "ne lepi", par momenata zadrzim celik u vatri i polako hladim u pepelu),
- brusim,
- normalizing (prvi put zagrevam do temp. koja je za nijansu svetlija od one temp. gde celik prestaje da privlaci magnet. Drugi put grejem malo preko te "nemagnetne" temp. a treci put tacno do nje. Hladjenje je na vazduhu.)'
- kaljenje (grejem dok celik ne prestane da privlaci magnet i kalim u rashladnom mediju koji smatram da je pogodan za korisceni celik) i na kraju
- otpustanje (zavisi kakvo secivo pravim ali u globalu zagrevam do 180-200 stepeni po Celzijusovoj skali u periodu od 45-60 minuta).

Ako malo "procackas" po Net-u, videces da svako ima neku svoju tehniku koja je jako slicna ostalima ali ipak razlicita. Nemoj se previse opterecivati tim, nego radi onako kako ti se ucini najbolje i veruj u pozitivan ishod.

U zdravlje.

Zamisli samo kako dugo izdrzavaju one kuhinjske maslinove daske sto ih doneses sa letovanja iz Tinisa i Egipta !!!!! Niti su kuvane, niti premazivane !!!
Tako isto i sve drske i drzalje na lopatama i sekirama, i to od obicne bukve i jasena :)
Ima milion stvari kojima mozemo sebi da zakomplikujemo zivot, zar ne :)
Zato kreni sa basic instict, i bice super :)
Kuvanjem u lanenovom ulju ces dobiti intenzivniju teksturu, tamnij boju, i sasvim dobru zastitu. Svakako je milion puta bolje od bilo kog laka !

Ja bih nitovao traper, i tako pojednostavio posao.

Dakle:

lepi, nituj, i postavlaj fotke breeeee :)

ps
kalafonijum je bio da se kupi odmah pored kalaja za lemljenje po hardware store-ovima
ima ga i prodavnicama muzickih instrumenata
a imam i ja jednu kocku da ti dam :)

pps
ima jos jedan keltski recept za zastitu drski, koji kaze ovako:

u noci punog meseca, zalozis vatru u sumi
Moras pored sebe da imas dobro drustvo, i dobro pice
onda svojim novim nozem seces slaninu, pa seckas, pa cvarke, pa slaninu, pa kad dooooobro umastis drsku, onda predjes na jagnjetinu...... pa opet na slaninu

postupak se ponavlja dok ima vatre i slanine
po pice ide onaj ko najgore peva :)

Postavljam fotke cim zapalim ulje :)

Nemoj samo da te fotke budu ovakve tematike:
house_on_fire.jpg

:lol: .... :hahaha: .... :rotf:

U tom slučaju ja idem po piće, inače je dobar recept.

Hvala ti na savetu a mogo bih i da se ogrebem kad već nudiš kaži kad si slobodan pa da se vidimo. Drška ipak mora da ide od kruške. Rešiću problem sa šrafovima setio sam se jednog prijatelja strugara, u stvari sam izbegavao da ga maltretiram on od struga živi a ja treba da mu oduzimam vreme dodatno. U svakom slučaju se nadam da nož bude gotov za desetak dana.

zaboravi vosak ...
ne prodire duboko, prlja ruke, vata prasinu..... ne ide na drvo pa to ti je !!!
Odlican je za kozu.... neki ga mesaju sa karnuba voskom
Ima negde Bogdanov tutorial za futrolu..... vosak.... ......

Ja zavrsavam jedan scandi sa Vladinom kruskom, i oduuuuuuuuuuuusvljen sam sa drvetom !!!! Udobno, plemenito, drvce!!! Moglo bi da bude malo tvrdje za moj ukus.
Da mi je jos samo jedan kubik..... u komadu :)
Odlicno se polira, i pojma nemam sta ce biti posle kuvanja !?!?!
Ocekujem da tekstura bude izrazajnija, i boja malo dublja.... valjda.....
Ima poneko drvce koje omeksa posle kuvanja :(
Mislim da ce odlicno stajati tvom traperu!!
Forma i velicina odgovaraju boji i teksturi, i verujem da ce biti catchin eye !!!

ne mogu da nadjem kalafonijum... pa to ti je !!!
znam da je tu negde, i znam da ce se pojaviti kad mi ne treba :(

Sutra zavrsavam novi scandi i postavljam fotke
Pravio sam ga za sebe, kao EDC.... jednostavne forme, istocnjackog mentaliteta.....
Najvise mi se svidja sto je Kruska ovdasnja :)

Drago mi je za novi nož, ja evo upravo se spremam da uđem u radionicu sutra je praznik pa rekoh malo sad da deljam. Prijavi ga za rubriku moj EDC koja samo što nije skliznula sa strane

Evo ovako:

mislim da ne treba da kacim sve slike, jer su prethodne faze dovoljno poznate:
stara turpija (visoko ugljenicni celik)
"opustena" (uzarena, i ostavljena da se ohladi sama) ..... zanimljivo je sto je sve u zenskom rodu :rotf:
Turpija, i turpijanje, .... pa opet,.... pa jos malo.... pa opet..... i tako do kraja

Stigao sam upravo do pred kraj Turpijanja i postavljam fotke
Sledi smirgla, busenje, kaljenje..... pa ako sve bude ok, ostrenje,..... drska
Ovde ide i nekoliko medju faza u obliku kukanja, zalopojki, jadanja i profesionalne kradje zanata od Hogara i Kodze, ali.......
Mora se :)

Kratki komentari.. Secivo je pretanko izvudeno, gotovo je sigurno da ce pregoreti. Probaj da izvuces sve risove barem do 320 smirgle pre kaljenja, veruj mi isplatice se.

;););)

Knife,
ovako nekako izgleda Vladina kruska
samo sto sam ga zavrsio, i pozurio da postavim, radi lakse vizuelizacije tvog trapera.
Drvo nije premazivano, bajcovano, niti kuvano, niti przeno, niti pohovano :)
Takvo je kao sto vidis, i verujem da ce biti jos bolje :)
Cini mi se da je za nijansu tamnije nego na Kodzinim slikama, ali ovo je ipak "telefonska" slika :) Sutra slikam aparatom
Secivo: Karesuando 95 ss 12c27 (Odlicno radno secivo, i dalje mislim da je ovo odlican odnos kvaliteta i cene!!!)
Handle: Kruska Ovdasnja :)
ostrenje, poliranje,........ mozda za vikend

Poslednja izmena:
WooooooooooooooooooooooooooooW !!!!!

Ja tek sad vidim da si nocas bio ovde !!

Evo ja prvi da ti kazem Dobro Dosao Care :)
Znam da ce i ostala ekipa da se obraduje :)

Znas li da smo se vec zabrinuli ?
Od ravnog severa, pa sve do Mavrova smo te trazili !

Ko je budan, aj na kafu i slatko :)
Pozdrav Blade-ovcima :)

ps
Kole,
kako stoje stvari sa BarkRiver.... gde ima, sta ima....itd ..?

Poslednja izmena:
Sad sam hteo da psujem, ali se setih da Hogar reaguje na moje bezobrazluke i predimenzionisane reakcije, i necu da chachakm......

Evo ovako:
moja ideja o pravljenju nozeva je naslonjena na produkciji bez power tools !
Sve radim rucno, i samo rucno...... mostly
Zato mi je bilo lakse da isturpijam metal sto vise, dok je tako lak za obradu
Hogar takodje misli da sam previs istanjio edge
Ovih dana kalim, a deo koji pregori skidam do kvalitetnog celika.
Milimetar, a verovatno i vise. Jel tako Hogare ?
Cim nesto napravim, postavljam pics

Nesto mi pade na pamet:
ima li sanse da se napravi neko workshop, .... demo..... whatever, da se skupimo i namlatiom neko gvozdje ?

Sad sam hteo da psujem, ali se setih da Hogar reaguje na moje bezobrazluke i predimenzionisane reakcije, i necu da chachakm......

Mogu ja da reagujem kako 'ocu, nista mi ne vredi - ovde je neka druga vlas' .;)

Ovih dana kalim, a deo koji pregori skidam do kvalitetnog celika.
Milimetar, a verovatno i vise. Jel tako Hogare ?

Milimetar +/- dve,tri dlake. :)
Tesko je reci koliko ce celika izgoreti jer pored debljine seciva dosta zavisio i od 'temp. + vreme' faktora. Najbolje ces da vidis sta je neupotrebljivo kad pocnes da brusis, pogotovo sto ces ti to da radis rucno.

Hvala na trudu Coffeinn, mislim da ce i traper slično da izgleda, mada mi je još žao za onu maslinu tako je živopisno drvo. Svakakve su mi perverzije padale napamet da ga kombinujem sa kruškom ili slično ali je veliki problem fini i precizni alat za obradu drveta da sam ga imao nebi je ni upropastio.

Koleta smo jedva uhvatili baš je pravi kojot. Dobro došo Kojote.:ok:

Zdravo drugari. Kao sto Saša reče "novi clanovi a stari poznanici". Drago mi je da vas ponovo vidim.

Uh.. na trenutak sam se uplašio učinilo mi se da nam se pridružila Milka Canić "dobroveče":per:

Gorane lep nožić mislim da će to biti koristan EDC. Možda bi trebalo da nove radove i diskusije obradjujemo u zasebnim temama da se vidi da nešto radimo a i ima nas dosta pa bi konačno bio red da dobijemo taj pod-forum(u nedostatku boljeg rešenja). Ovako je jako teško za snalaženje a verujem da ima još zainteresovanih ljudi koji ne mogu da nas nađu.

Back