Nozevi uopste

Vrabac,nedaj da te zbune,ovo je vrhunska majstorija.Takodje veoma cenim izbor materijala.Koristio si sto vise prorodnog.Bravo majstore,samo tako nastavi.I jos nesto,ovaj drugi je za mene vrh vrhova.Svaka cast na ideji,a i samoj izradi.Takodje se neslazem da mu je drska mana.Nije uopste mnogo tanka,jedino ako neko ima saku kao Slavko Vranjes,e onda ***.

Poslednja izmena:
A kad sam vec ovde ,pitao bih ako neko zna.Gde ovde u Srbiji moze da se kupi epoks lepilo i smole?
Trazio sam dosta po netu,postoje neka lepila koja u seibi sadrze epoksil(mislim da je u pitanju "bizon"),ali nema samo njega,a da nekazem u vise ponuda.Jedino sto sam uspeo da nadjem je neki sajt sa koga moze da se naruci i posle,cinimi se postom, da stize.Ali tu stvarno imaju dobar izbor.
Naime treba mi neko lepilo za lepljenje drske(ali je u pitanju noz bez zakovica,znaci mali delovi se navlace na valjda"trn"pa se sve zalije lepkom i zanituje na kraju).Mislio sam o super lepku,ali sam dobio savete da nije svako dobro,a posto su svi hvalili epoksil,spade odluka na njega.E sada ako ima neko jos neki predlog,a jos uz to da je i jeftiniji,a da ga ima ovde kod nas nek predlozi?Hvala i pozdrav!!!

Bizon ti je sasvim dobar a nije ni mnogo skup (~400 din), obrati samo pažnju da ne bude 5-ominutni - em je slabiji em imaš kraće vreme za rad sa njime.
Dakle, uzmeš plavi Bison universal u bilo kojoj bolje snabdevenoj farbari.

Evo nozica koji sam dobio na poklon a vi ako znate nesto o njemu valjalo bi mi :) inace pitao sam par ljudi kazu da je od kvalitetnog materijala i da ga nema bas :) Hvala na svim odg.

image1039.jpg

image1038r.jpg

image1037w.jpg

Bizon ti je sasvim dobar a nije ni mnogo skup (~400 din), obrati samo pažnju da ne bude 5-ominutni - em je slabiji em imaš kraće vreme za rad sa njime.
Dakle, uzmeš plavi Bison universal u bilo kojoj bolje snabdevenoj farbari.
Puno hvala,bas me je to inetresovalo.A u medjuvremenu sam opet njuskao po netu i nasao neka mesta i firme koje prodaju epoksil lepila i mnoga druga.Jos jednom puno hvala,pozdrav!!!

Evo i mog prvog noza.Nije zavrsen.Ostalo je lakiranje i malo doterivanje seciva.Nije mi bas ispao kako sam ja planirao.Naime zadnji deo trna koji se zakiva mi je bio pretvrd,pa nisam mogao da ga iscukam.Kasno sam se setio da proverim.Zato ce sve ostati kako je sada dok se ne raspadne.A tada cu uraditi novu drsku i malo produzenje trna.Dakle evo i slika.
Slika0433-1.jpg

Slika0446-1.jpg

Slika0430-1.jpg

Slika0429-1.jpg

Slika0428-1.jpg

Slika0427-1.jpg

Slika0437-1.jpg

Slika0438-1.jpg

Slika0441-1.jpg

Prvo hvala.A drska jeste malo deblja,ali lepo stoji u ruci.U stvari,cinilo mi se da je ispala lepo,pa mi bilo zao da je dalje diram,a i malo me mrzelo.Evo i dimenzije noza.
Ukupna duzina-191mm,
Duzina seciva-96mm,
Sirina seciva na najsirem delu-26mm,
Debljina seciva-nesto vise od 2mm

A sto se tice celika,koristio sam celik od spiralnog amortizera.Ima ih vise vrsta,a ja neznam koji je tacno moj.
Da pomenem da je diferencijalno otpustan.Prvo je to bio noz za probu.I isproban je poprilicno.Naime probao sam elasticnost samog reza na upaljac,cini mi se da je bila odlicna,jedino sam ja otsao do kraja tj.sve dok se nije malo zalomio.Taj deo sam preostrio pa se nepoznaje.Takodje sam isao i proveru,mislim da se zove postupak,"batoning".A u stvari sam cepao drva sa njim udarajuci drugim drvetom po njemu.Precepio sam 24-25 komada sto suve hrastovine,sto bagrema,sto jasena i i dalje je solidno sekao papir,mada za nijansu slabije nego na pocetku.I na kraju posto mi bilo zao da ga bacim,jer mi se cinilo da sam pogodio kaljenje i otpustanje,ja resim i da napravim i drsku.Pa eto,ovo je ispalo.Pozdrav!!!

Poslednja izmena:
Mora KB Lapplander 95 , švedski nož , to jest samo oštrica , za kućnu doradu , cena 30/40 eu , kvalitet nepoznat , ima li ko kakvoga iskustva sa ovim ili s bilo čim što je došlo iz firme "MORA" , milim da se t ako zove .

Pozdrav

Ok shvatam ja da sve sto ima veze sa Šveđanima ima veze i sa kvalitetom , međutim zbunilo me je to što je cena mala a nož izgleda fantastično , plus što je i naoštren itd , a korice napravim sam za par sati , i sada mi ne ide u glavu da isto to samo sa malo oraha na kraju staje 100 eu ?
Koga zanima da pogleda prodaje se on-line na sajtu Replika art u hrvatskoj , što malo komplikuje situaciju jer ga verovatno ne mogu poslati u Srbiju , pogledati u meniju pod nazivom čelici i sečiva na sajtu .

:)

zlatan0,
odlicno secivo!!!
Dobro odabrana duzina i sirina za upotrebljiv radni noz. Nisam citao, samo sam gledao slike. Od cega si pravio?
Drska: dobar izbor i harmonicno slozeno. Malo predebela, ali to se moze popraviti.
Ukupan utisak bi bio bolji kad se drska zavrsi. Idi redom do 2500, i onda CC Oil, ili neki Danish, ili najobicnije laneno ulje, NIKAKO LAK !!!!

KB,
majstor Vrabac je vrhunski majstor, dobro poznat u "nozarskim" krugovima i ovde, i preko. Perfekcionista do mirkonskih dimenzija!
Ako nesto kupis od njega, sigurno se neces pokajati.
Ooooodlican odnos kvaliteta i cene !!!

ps
aha... sad sam procitao: opruga - karbonac, suuuuuuuuuuuuuuper :)

Poslednja izmena:
Hvala,nadam se da cemo saradjivati :)
Nego stize mi "BUCK NIGHTHAWK" pa me interesuje kao laika ,misljenje iskusnih clanova foruma o tom nozu.
Hvala unapred!

Poslednja izmena:
BuckKnives/0119BKN special je oznaka moga noza , poslat mi je brodom iz Kanade i stići će u septembru ako bog da , cena mu je bila oko 100 dol ali malo malo pa pada i raste na E-bayu pa sada i ne znam koliko je .
Zanima me jedna stvar da li je neko uvozio noževe poštom preko grane , ako jeste ima li iskustva sa carinom , koliko deru i kako se to plaća , dođe li paket kući ili ga juriš po carinarnicama itd .
Hvala u napred .

Poslednja izmena:
Buck Nighthawk
imao sam prilike da ga drzim, nisam radio nista, osim stao sam namuchio jednu jabuku.... na kraju se predala (jabuka)
Konfekcijska jeftina roba siroke potrosnje u kategoriji Muele, Nieto, i sl....

Ima stvarno mnogo ljubitelja ovog koncepta.
Za moj ukus ovo je komad gvozdja koji treba:
a. zaobici
b. preskociti
c. zaboraviti
d. pokloniti nekome ko ce vaditi da ga pokazuje, i samo pokazuje

Ovaj celik 420hc, kao i svaki 420, je gadan, ruzan, bljak, fuj,....
Predebeo u ledjima, holow grind sa sekundarnim bevelom, .... sve kako ne treba :)
Najveci problem koji ja vidim kod ovog noza je sto nemam ideju cemu sluzi?!?!?!?

Ono sto je dobro je cena. Ako je placen 50 usd, onda to moze da bude uteha, jer toliko kosta i slicna Muela, a Buck je kao nesto bolji :)
Sa druge strane, svaka Muela ima bolju futrolu od ove platnene na Nighthawk-u
Imas ga na outdoors-forum za 4000 din

Poslednja izmena:
Hvala na odgovoru,placen jos povoljnije :) ,a cuo sam o njemu ponesto pa resih da ga pazarim.Isao sam na outdors forum,medjutim nisam se snasao.Verujem da ovaj moj (BUCK) nije u rangu prakticnih i kvalitetnih nozeva kao sto su ovi rucne proizvodnje,a od strane vrhunskih znalaca.Nadam se da cete me uputiti na nekoga ko prodaje kvalitetne,a i lepe kao ove koje pravi Vrabac.Dobro sad,svako iskustvo se placa,ali cena je bila vise nego povoljna pa resih da ga imam,posto inace imam krs kineskih i ostalih no name nozeva,ali uzivam u svakom od njih :) ...tacnije u gledanju :)

Poslednja izmena:
KB,
cim pocnes da ih koristis, sve ti se samo kaze :)
Prvom prilikom jurnes napolje, par komada u ranac, pa vidis sta najbolje radi, kako se ostri, koliko "drzi",...... Onda sam izaberes sta Tebi najvise odgovara :)

Natavno...jedva cekam da probam,poslednjih par dana citam ovaj i slicne forume i odusevljen sam!Oduvek sam imao neku neobjasnjivu ljubav prema nozevima,nisam ni slutio da ima jos hrpa takvih ljudi + vrhunskih majstora i znalaca :) .Sad sam motivisan da idem u sumu i sto kazes "probam" nozeve.Meni je izgled bio ranije na prvom mestu,medjutim sad kad vidim kakve sve namene postoje,pa ova "rucna" majstorstva,pa futrole....odusevljen sam!Imam za tebe molbu,ako nije problem u kojoj podsekciji na outdoors forumu se prodaju nozevi...jednostavno nisam uspeo da nadjem :(

Back