Nož

DrĐorđe

Obećava
Poruka
76
Nisam primjeto da na forumu postoji tema o ovoj poznatoj knizi Vuka Draškovića po kojoj je i snimljen film.Mislim da je cijela knjiga sušta istina o muslimanima u Bosni a njeni nastavci Molitva 1 i 2 su još bolji gdje se prikazuje tragedija Srbskog naroda( pokatoličavanje Srba i borba partizana i četnika).U filmu je je mnogo stvari preskočeno i po meni, nepotrebno ubačen onaj dio sa ovim zadnjim ratom.

Treba najprije pročitati knjigu a onda suditi..Sikter efendija nije nikakav "osobenjak koji pati što je otpao od Vlaha Draškovića" već je pametan čovjek koji nije postupio kao njegovi sunarodnici i otišao da kolje Srbe. Njega je Vuk opisao kao lika koji ne želi da zaboravi svoje porijeklo i koji kaže : odričući se Đura Barbabarića odrekao bih se i Safet bega.On ne mrzi muslimane zato što je i sam hodža ali ne želi da pljune na svoje srpsko porijeklo.U onome djelu kada Alija sazna ko je prevrću mu se po glave razne osvetničke misli koje Sikter efendija pokušava da mu odagna.U drugom djelu Molitve ima dio kada Alija odlazi kod pomajke Rabije koji bi trebao da pročitaš.U knjizi postoje dio u kojem se prikazuje i četnička osveta (koja je bila samo osveta za Jugoviće).U prvom djelu molitve ima dio kada profesor Klarić nagovara Vojvodu Mitra da i on počini zločine ali mu on odgovara da osvete zločina nikuda ne vode.Prema tome u knjizi se uopšte ne poziva na etničko čišćenje već se Muslimani pozivaju da ne zaborave svoje porijeklo.A o 'Homogenoj Srbiji" i četničkim zločinima ne bih da raspravljam na ovom podforumu.

Kada je nabrajao kako se nazivao nož u ovim krajevima u jednom djelu kaže :... talijanski,njemački,ustaški,ČETNIČKI nož.Hoće da kaže da su se SVI narodi klali na ovim prostorima i da je nož riječ koja je toliko upotrebljavana da ima najviše naziva koji su stali na pola strane.Vuk dakle uopšte ne poziva na osvetu već sasvim suprotno (kroz likove Sikter efendiju i Aliju) na prekid osvete.

A o Vuku mogu da kažem samo da je on veliki pisac a mali političar.

Poslednja izmena:
Vuk Drašković je uglavnom poznat kao veoma loš i glup političar. (I sam ga kao političara ne cenim!)
Zato mnogi nisu ni uzeli bilo koju njegovu knjigu u ruke.
Oni koji su ga čitali moraju priznati da je izvanredan književnik! Šteta je što je, kao književnik, gotovo nepoznat!

Nece biti da je Vuk kao knjizevnik nepoznat.On je mozda najpoznatiji od zivih,uz Cosica.Njegove knjige su procitali cak i oni koji ga ne cene kao politicara.Cak je takvih vise.I oni redovno kazu sto i vi ovde,da je VUk dobar pisac a los politicar.Medjutim netacno je da je on neki vrhunski knjizevnik.Oko njega se digla fama jer je bio poznati politicar u burna vremena a napisao i takvu knjigu Noz koja je sa tim sadrzajem u to vreme morala da privuce paznju pa ma kakvog kvaliteta bila.Vecina nasih pisaca su nabedjeni.I Vuk je jedan od tih,pa pokojni Pavic,pa ovi silni sto podobijase Ninove nagrade.Malo je u nas dobrih pisaca i oni su mahom pomrli davno.

Жао ми је што члан форума bh_citadela једну прича о књизи претвара у причу о политици.

Сматрам да књига "Нож" заслужује да се прочита као једно уметничко дело, мада је њен значај првенствено политички, јер је први пут проговорено о страдању Срба у 2.СР од стране комшија Муслимана.

@bh_citadela
Откуд ови подаци о пореклу Драшковића, нисам ни знао да је у Источној Херцеговини било Влаха. Они , углавном, насељавају подручије Источне Србије. Осим ако под појмом Влах не мислиш на нешто друго.

Hej, mi koji uglavnom boravimo na PDF Književnost ne volimo ovdje vidjeti ovoliko ostrašćenosti i teških riječi.

Jasno mi je da je teško zanemariti političku podlogu u književnom stvaralaštvu V. Draškovića, ali onda se ovdje o njemu ne treba ni govoriti.

bh_citadela, već si rekla da Nož ne smatraš knjigom, pa onda budi slobodna otvoriti odgovarajuću temu na PDF Politika, Istorija ili gdje bi to već bilo adekvatno.

Ako neko može pisati o V. Draškoviću i njegovoj knjizi stavljajući u prvi plan književnu vrijednost (ili bezvrijednost) i ne govoreći o njemu kao političaru, neka piše o tome.

Ti si , čini se, preskočio uvodni post - postavljač teme je napisao :"Mislim da je cijela knjiga sušta istina o muslimanima u Bosni a njeni nastavci Molitva 1 i 2 su još bolji gdje se prikazuje tragedija Srbskog naroda( pokatoličavanje Srba i borba partizana i četnika)."
Pa sam mu morala objasniti da je Drašković po porijeklu Vlah , a da je 'Sikter efendija' Bošnjak musliman koji nije mrzio drugog i drugačijeg zato što je bio dobar i pošten čovjek, a ne neki Đurica . I da su četnici po običaju zlo.

Nisam ništa preskočio.
Svojom porukom nisam se obraćao samo tebi. Samo na tebe odnosi se samo treća rečenica, u kojoj sam ti se obratio nickom koji koristiš. Sve ostalo odnosi se i na sve druge, posebno na onoga ko je temu otvorio.

Ja sam već naglasio da ne želim na ovom podforumu da pričam o politici i ja sam isključivo pisao o knjizi.O Draškoviću sam napisao samo jednu rečenicu.Bh citadela je počela da priča o genocidu poslije prvog srpskog ustanka , "Homogenoj Srbiji" , četničkim zločinima i draškovićevom "vlaškom" porijeklu.

Ja sam već naglasio da ne želim na ovom podforumu da pričam o politici i ja sam isključivo pisao o knjizi.O Draškoviću sam napisao samo jednu rečenicu.Bh citadela je počela da priča o genocidu poslije prvog srpskog ustanka , "Homogenoj Srbiji" , četničkim zločinima i draškovićevom "vlaškom" porijeklu.

Reći da se u jednoj knjizi beletristike nalazi sušta istina o čitavom jednom narodu teško da je komentar književne vrijednosti te knjige. Ti izražavaš svoje slaganje sa političkim stavovima iznesenim u toj knjizi, a ne govoriš o njenim književnim kvalitetima. Tu knjigu tretiraš kao politički pamflet, a ne kao lijepu književnost. Možda sa ovom knjigom to i može da se uradi, ali takva rasprava nije za književnu arenu.
Naravno, ova citadela nadovezala se u istom stilu, samo iz druge perspektive.

U svakom slučaju, bilo bi mi drago ako biste svoju raspravu mogli nastaviti na nekom drugom mjestu, a ja se ovdje, svakako, više neću javljati.

Nož takođe ima i svoju veliku umjetničku vrijednost ali je bilo nemoguće o tome raspravljati pa bih zamolio moderatore da zaključaju temu.

Poslednja izmena:
Da li je moguće da ste na ovaj pdf došli..pa imate pdf politika pa se tamo prepucavajte....

za DrĐorđa: niko nije lud da prihvati činjenicu da je pripadnik jednog naroda kad ga taj narod istinski i iz dna duše mrzi(naravno ne ja lično ali kapiraš...)

za bh citadelu:

"Dervis i smrt" od Mese Selimovica

Najzamrseniji ljudi na svijetu. Ni sa kim istorija nije napravila takvu salu kao sa nama. Do juce smo bili ono sto danas hocemo da zaboravimo. Ali nismo postali ni nesto drugo. Stali smo na pola puta, zabezeknuti. Ne mozemo vise nikud. Otrgnuti smo, a nismo prihvaceni. Kao rukavac sto ga je bujica odvojila od majke rijeke, i nema vise ni toka ni usca, suvise malen da bude jezero, suvise velik da ga zemlja upije. S nejasnim osjecanjem stida zbog porijekla, i krivice zbog otpadnistva, necemo da gledamo unazad, a nemamo kud da gledamo u naprijed, zato zadrzavamo vrijeme, u strahu od ma kakvog rijesenja. Preziru nas i braca i dosljaci, a mi se branimo ponosom i mrznjom. Htjeli smo da se sacuvamo a tako smo se izgubili, da vise ne znamo ni sta smo. Nesreca je sto smo zavoljeli ovu svoju mrtvaju i necemo iz nje. A sve se placa pa i ova ljubav.

Poreklo nije bitno...presudna je mržnja...ona određuje ...ona stvara narode...ona je i stvorila toliko naroda na balkanu...pa i u svetu...

Имам књигу, читала је два пута - Вук ми се допада као писац (не пратим политику, не гласам за њега итд.). Слажем се да је пристрасан, али опет, да је покушао да буде 'објективан' (штагод то подразумевало), вероватно би га напали да је издајник и србомрзац. Не може се свима угодити, па не треба ни покушавати.

Prosečno delo Srpske književnosti od prosečnog autora. Film na granici očaja Srpske kinematografije (mada sprema se za 2018. drugi deo u 3D za koji kažu da će biti vrh!)

Totalno zanemarujuci njegovu promasenu politicku karijeru, latio sam se tih knjiga odavno i procitao ih... Prvenstveno mislim na Noz i na Molitve... I mislim da su ok knjige... Citao sam ih u jednom dahu, kao i ostale knjige koje mi se dopadnu...

Totalno zanemarujuci njegovu promasenu politicku karijeru, latio sam se tih knjiga odavno i procitao ih... Prvenstveno mislim na Noz i na Molitve... I mislim da su ok knjige... Citao sam ih u jednom dahu, kao i ostale knjige koje mi se dopadnu...
То има велики значај пре свега као - документ, а не као нека нарочита књижевна вредност.

У том књижевном смислу "Судија" је чак и нешто бољи.

Nece biti da je Vuk kao knjizevnik nepoznat.On je mozda najpoznatiji od zivih,uz Cosica.Njegove knjige su procitali cak i oni koji ga ne cene kao politicara.Cak je takvih vise.I oni redovno kazu sto i vi ovde,da je VUk dobar pisac a los politicar.Medjutim netacno je da je on neki vrhunski knjizevnik.Oko njega se digla fama jer je bio poznati politicar u burna vremena a napisao i takvu knjigu Noz koja je sa tim sadrzajem u to vreme morala da privuce paznju pa ma kakvog kvaliteta bila.Vecina nasih pisaca su nabedjeni.I Vuk je jedan od tih,pa pokojni Pavic,pa ovi silni sto podobijase Ninove nagrade.Malo je u nas dobrih pisaca i oni su mahom pomrli davno.
Имамо ми добрих писаца, мимо ових, уистину прилично, како кажеш, набеђених.
Али нису сви од њих ни помрли, има их и данас, живих, али ако ти ниси још налетео на неког таквих, то је мало ипак и твој проблем. :neutral:

Back