Novosađanka pita: Zašto deca da kupuju učiteljicama skupe poklone za 8. mart?

Treba se nauciti skromnosti,sto nasem narodu uveliko fali.Pogledajte samo svadbe i proslave takozvanog punoljetstva.Bespotrebno rasipanje samo da se pokaze da se ima i moze..a u vecini slucajeva se nema i ne moze,ali kad mogu drugi,onda moram i ja.
Ja sam bila prisutna kod moje kume koja zivi u Njemackoj,dolazi mali uz skole i sav srecan kaze da je dobio od uciteljice poklon za rodjendan.
Ja sad mislim kakav li je poklon dobio,kad ono sarena gumica za brisanje.Znaci,bitna je paznja,a ne vrijednost poklona,i oni o tome uce djecu od malih nogu.Kod nas,obratno...i zato se vise niko ne zna nicemu ni obradovati.Ako stalno dobijas zlatne lancice,posle odredjenog vremena,ni oni ti ne znace nista i izgube vrijednost...i zelis sve skuplje i skuplje,a zapravo,materijalna glad se ne moze utoliti nicim.
A paradoks je da se,sto je drustvo siromasnije, vise pokazuje i dokazuje poklonima.
Uciteljici treba kupiti poklon obavezno,nekupovina bi bila znak duhovne bijede,djecu treba nauciti postovanju drugih i pristojnosti,ali taj poklon treba biti skroman i u skladu sa mogucnosti djece.
Posto se osmog marta budi proljece i pocinje cvijece,a meni licno,taj praznik i lici na dan proljeca,a ne zena 🙂, neko cvijece i mozda jos neka sitnica,tipa bombonjere bi bilo sasvim pristojan poklon.Niti bi ko materijalno osiromasio sto ga poklanja,niti bi se ko obogatio sto ga prima.Ali duhovno bogatstvo bi bilo vece za obje strane.

u Nemackoj se 8. mart obelezava kao Mrdjunarodni dan zena, ali u potpuno drugom smislu u odnosu na Srbiju. Poenta je zapravo politicka ravnopravnost zena, pravo na rad, pravo na glas.
Nema nikakve pompe tog dana, ne poklanjaju se pokloni majkama, zenama, babama, uciteljicama i sl. Za sve ove godine koliko sam u Nemackoj, jednom je samo bilo na 8. mart da je predstavnik sindikata cekao na ulazu u firmu sa kofom punom ruza i svakoj koleginici poklonio po jednu, a mnogima posebno mladjima je morao i da objasnjava da je 8. mart i sta on predstavlja.

Inace, ovo skupljanje para za poklon uciteljici ne treba ni komentarisati. mislim da kada bi u razredu gde nase dete ide skupili roditelji 100-200€ i kupili uciteljici poklon, da bi otome novine pisale, a verujem da bi organizatora priveli na razgovor u policiju, mozda i optuzili za korupciju... 😁

a apropo poklona, kada je dete zavrsavalo prvi razred u whatsapp grupi je neko od roditelja predlozio da se svako dete slika i jednom recju opise uciteljicu i od toga napravi kolaz... na kraju je izgledalo nesto ovako (slika je sa interneta).

f0a1c6f1-2ab6-4907-afa7-a9e8d79470c4.jpg

..

To je postalo takvo pomodarstvo da sam recimo lično doživela da prisustvujem čak i roditeljskim bezobrazlucima gde se na viber grupi polemiše koliko je novca malo ali ništa nije previše, pa je dosadno kupiti cveće i dva vaučera u DM-u ili Liliju nego treba vaspitačice poslati na luksuzan spa dan 🤣🤣 Ne znam da li je tužno ili strašno.

Kad bi meni neko napisao ovako nešto, bio bi mi najlepši poklon . Nisam patetičarka, ali nama je zaista lepo čuti nešto ovako od roditelja.
kao i u svakoj oblasti rada tako i u prosveti imamo karakterno teške ljude, to ne znači da su oni loši u oblasti u kojoj rade
već samo da se do njih stiže zaobilaznim putevima a to je da djak zaista nauči gradivo, a ne da mu roditelji zamazuju jasnoću ocenjivanja poklonima od zlata.
drugo, zašto ne bi i učitelji i profesori dobijali zlatne predmete već samo učiteljice i profesorke…
kako to?
posle se čudimo što je nastavni kadar pristrasan u ocenjivanju, a pristrasni su prvo roditelji sa poklonima za njihove koleginice dok o kolegama nema ni reči na temi…a u realu nema poklona
da li još uvek ima muškog učitelja po školama? :think:
ili smo ih istrebili?

poklon za ili učiteljicu ili vaspitačicu koja ekstra brine o celoj grupi a ne samo o par privilegovanih guzonjinih sinova…
je u redu i može da bude izraz zahvalnosti uvidu knjige, kafe cveća….ali zlato kupovati ljudima koji bi trebalo da uče našu decu pravim vrednostima je stvarno ozbiljna roditeljska greška.

Back