Novi zakon o porezu za frilensere

• Začetnik teme Začetnik teme LazaB
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pozdrav drugari. Jel ima neko od vas da je uplatio porez za frilensera? Kako to ide, koji formular se koristi?
Po novom je neoporezovani deo cca 300 eur mesecno od Januara, koliko sam video.

Samo da napomenem da sam redovno zaposlen a frilens radim po potrebi. E sad ako premasim 900 eur za 3 meseca, sta mi je ciniti?

Unapred hvala.
radi do trists eura i sve pet 😂

Sta da placam covece ako zaradjujem ispod onog minimuma za porez? Da li ti citas ono sto sam napisao?
mislim da si verovatno dužan da prijaviš koliko zarađuješ bez obzira na minimum...tako je bar u normalnim zemljama...prijaviš koliko si zaradio a onda ti oni daju rešenje da ne duguješ ništa.....kažem ti idi do poreske uprave i pitaj ih...ne pouzdaj se u mišljenje forumaša i poznanika...

inače vrlo je moguće da je taj minimum na ukupne prihode...a ti imaš i platu tako da je vrlo moguće da ćeš morati da plaćaš neki porez....
Jeste, sad cu da platim dodatni porez na vec oporezovanu platu...otkud ti takve ideje, leba ti? Dok god mi neko resenje ne stigne ja necu nista da imam sa njima. Dobro znam o cemu pricam, moj kolega sa posla je pre 2 godine isao u poresku da pita za porez (prodaje stvari online godinama). Odgovorili su mu da ne znaju kako da vode tu njegovu delatnost i da nista ne mora da placa. Znaci da nemaju pojma sta i kako a ja sad treba da ih savetujem kako da mi naplate porez. Obicni sns botovi kao i u drugim drzavnim institucijama.

Jeste, sad cu da platim dodatni porez na vec oporezovanu platu...otkud ti takve ideje, leba ti?
a ko je rekao da će da ti oporezuju već oporezovnau platu? kažem da minimum koji oslobađa poreza verovatno važi za ukupne prihode..tako nešto obično postoji da bi se rasteretio onaj ko je po primanjima socijalna kategorija ..ti nisi u istoj situaciji kao neko ko zaradi samo naprimer 200 evra i spada u socijalnu kategoriju....
Dok god mi neko resenje ne stigne ja necu nista da imam sa njima. Dobro znam o cemu pricam, moj kolega sa posla je pre 2 godine isao u poresku da pita za porez (prodaje stvari online godinama). Odgovorili su mu da ne znaju kako da vode tu njegovu delatnost i da nista ne mora da placa. Znaci da nemaju pojma sta i kako a ja sad treba da ih savetujem kako da mi naplate porez. Obicni sns botovi kao i u drugim drzavnim institucijama.
kako hoćeš...tvoja stvar...ne znam što pitaš za mišljenje ako želiš da čuješ samo ono što ti godi ušima....

a ko je rekao da će da ti oporezuju već oporezovnau platu? kažem da minimum koji oslobađa poreza verovatno važi za ukupne prihode..tako nešto obično postoji da bi se rasteretio onaj ko je po primanjima socijalna kategorija ..ti nisi u istoj situaciji kao neko ko zaradi samo naprimer 200 evra i spada u socijalnu kategoriju....

kako hoćeš...tvoja stvar...ne znam što pitaš za mišljenje ako želiš da čuješ samo ono što ti godi ušima....
To sto pretpostavljas ne pise nigde u zakonu, ako sam vec zaposlen da mi se drugacije racuna. Ako mi je promaklo, molim te da me ispravis?

Ne znam, u zemlji gde narkodileri milione evra peru preko izgradnje zgrada ja sam glavni problem sa svojih je.benih 200 evra od 2 poslica mesecno. Dok preCednikov brat ima privatnu firmu koja nije njegova nego je neko otvorio sa ukradenom licnom kartom i zaduzio...Da je zemlja normalna i organizovana ne bi se dovodilo u pitanje prijavljivanje i placanje poreza, ali nije.

To sto pretpostavljas ne pise nigde u zakonu, ako sam vec zaposlen da mi se drugacije racuna. Ako mi je promaklo, molim te da me ispravis?
nisam čitao zakon...samo ono što je u medijima bilo... tako da ne znam...samo iznosim pretpostavku zbog koje bi valjalo da proveriš stanje stvari ako ne u poreskom onda kod nekog knjigovođe...
Ne znam, u zemlji gde narkodileri milione evra peru preko izgradnje zgrada ja sam glavni problem sa svojih je.benih 200 evra od 2 poslica mesecno. Dok preCednikov brat ima privatnu firmu koja nije njegova nego je neko otvorio sa ukradenom licnom kartom i zaduzio...Da je zemlja normalna i organizovana ne bi se dovodilo u pitanje prijavljivanje i placanje poreza, ali nije.
problem je što oni neće da jure te velike koji izbegavaju plaćanje poreza nego male...takvi veliki i sa sumnjivim poreklom novca su verovatno pod zaštitom režima, a ti si nezaštićeni pojedinac na kome poresko može da iskaljuje bes i dokazuje kako radi svoj posao...

treba da se plati porez
uvek i svuda

ono sto nije normalno je sto na porezu zive paraziti
od onih garagana sa raskrsnica i semafora do onih sa jahtama u spaniji
Bas zbog tih parazita ljudi i nece da placaju i izbegavaju placanje na svaki moguci nacin. Inace vec sam ranije napisao da su ljudi HTELI da plate i da su ih u poreskoj bledo gledali i rekli im da se jave kad stvari budu lepo definisane a da do tada ne mora nista da se placa. Rasulo od drzave.

Bas zbog tih parazita ljudi i nece da placaju i izbegavaju placanje na svaki moguci nacin. Inace vec sam ranije napisao da su ljudi HTELI da plate i da su ih u poreskoj bledo gledali i rekli im da se jave kad stvari budu lepo definisane a da do tada ne mora nista da se placa. Rasulo od drzave.
zato lepo da se oduzme pravo glasa budalama
ne moze glas krezave babe prduse koja glasa za litar zejtina da bude isti kao i od nekoga ko je normalan

ne bi se ja igrao s njima...verovatno prate sve novčane transakcije i mogu da ti naplate uz porez i neke kamate...ja bi te savetovao da odeš u poresko pri tvojoj opštini i informišeš se detaljno o tome kako se to plaća....
Sve znaju. Na bolovanju sam i saznao sam da imam pravo na besplatno dopunsko osiguranje. Dosao sam na socijalno, zena mi je uzela podatke, provukla kroz komp i rekla da nemam pravo jer imam na sebe jos dodatni prihod od iznajmljivanja garsonjere.

najgore je onima koji su dvostruko oporezovani ..na primer youtuberi, oni koji rade preko Amazona,. ili neki affiliate program čija je matična firma u Americi...prvo im Amerika skine 30% a onda im se ovde skine još 30% od toga što ostane...ako hoće da pomognu frilenserima trebaju da sklope sporazum sa Amerikom o izbegavanju dvostrukog oporezivanja kao što normalne zemlje rade...

najgore je onima koji su dvostruko oporezovani ..na primer youtuberi, oni koji rade preko Amazona,. ili neki affiliate program čija je matična firma u Americi...prvo im Amerika skine 30% a onda im se ovde skine još 30% od toga što ostane...ako hoće da pomognu frilenserima trebaju da sklope sporazum sa Amerikom o izbegavanju dvostrukog oporezivanja kao što normalne zemlje rade...
Ako je sve crno na bijelo sta ne postoji vracanje poreza? Kod nas ovisi sve gdje zivis jer ne oporezuju sve opcine isto.

nemojte lupati da je svuda porez za frilens 50%. recimo u mnogim evropskim drzavama je do 12.000eur godisnje se ne placa nista. dalje,recimo u rumuniji ima opcija "small business" i tu je porez za frilens 6-8%. ako nekog zaposlis onda je jos manji. nazalost srbija je komunjarska tvorevina jos uvek,a narod je neozbiljan i neslozan,pa frilenseri ne mogu ni da se organizuju da traze svoja prava.
udji na link,ukucaj svoju prosecnu zaradu za 3 meseca (kvartal) i dobices NETO sumu koja tebi ostaje. mocices da biras model A ili B,svejedno. model B nije toliko strasan,na 600.000RSD za 3 meseca,ostace ti 450.000RSD.

https://ufp.rs/kalkulator-2023/?fbclid=IwAR2mix0JrrQAqPTT7OM0FflbYbdvNKhojHCC9MpDJGMkBFWP8kRbOc03fZs

Back