Novi Sad grad totalne nekulture

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
236.796
Prvo smo zvanično bili prestonica kulture. Hm, nezvanične priče su po pravilu zanimljivije:

Šta se desilo sa nekad finim, pristojnim i kulturnim Novosađanima? Put od "palanke", koja je bila prijatna i mirna do "metropole" doveo nas je do prenatrpanog, zagađenog, prebučnog grada sa jedva ponekom travkom i drvcetom i gradilištem na svakom uglu. Ljudi su postali besni i agresivni. Kao žensko, često sam meta nečijeg nerazumnog besa i ljudi se istresaju na meni zbog stvari koje zaista nisu nimalo bitne, ponekad zbog ničeg, pogotovo muškarci.

U šta smo se pretvorili? Pre par meseci mlađi čovek u samousluzi me je verbalno napao, urlao, psovao i bacao to što sam kupila jer sam se usudila da počnem da ređam na traku pre nego što je on završio sa svojim. Jedan je bukvalno dopola ispao kroz prozor 4 sprata i urlao na mene svom snagom pred celom ulicom oko 10 minuta, uzalud sam pokušala da objasnim da odlično čujem i da odlično razumem srpski od svoje 1 godine. Čovek je odličio da me ponizi pred celim krajem, onako javno. Isto zbog besmislice, gluposti.

Zašto je tako teško nekom smireno i kulturno reći ako Vam nešto smeta? Ljudi besne i histerišu zbog parking mesta, zbog toga što neko sedi gde se njima ne sviđa, zbog toga što neko ima psa, zbog toga što neko ima bicikl, spisak je ogroman. Pogotovo, žalosno, u šta su se pojedini muškarci pretvorili, u histerične, besne, agresivne kreature koje viču na nepoznate žene na ulici jer su ostavile bicikl, ili ljubimca ili je dete glasno ili već ne znam šta u blizini "njihove zgrade" i to im smeta. Svađe i histerije u saobraćaju i da ne pominjem.
Da li nam je toliko teško da budemo prijatni jedni prema drugima? Da li je toliko teško suzbiti bes i nezadovoljstvo nego se istresti na nekom ko je fizički slabiji a baš se zgodno našao na meti? Ne bi li grad bio mnogo lepše mesto da smo kulturniji i prijatniji?

Iskustvo u samousluzi i sa urlanjem na prozor su JAKO ponižavajući i užasno su me istraumirali, da li je bilo potrebe za tim? I meni štošta smeta (npr alergična sam na dim cigarete a svi puše oko mene) ali ćutim i ne svađam se. Diskretno se sklonim od dima ako mogu i kraj.
I da dodam, muškarci su izrazito neprijatni prema ženama, u poslednje vreme. To nisam samo ja doživela.
BIlo bi nam lepše sa malo više kulture i manje besa. To što je neko ostavio bicikl na "vašem ulazu" nije nikakav razlog besa, negde u svetu ljudi umiru, imaju ratove rak, a ovde histerišu i besne zbog gluposti.
Samo toliko da kažem, Novi Sad više nikad neće biti ono što je nekad bio. Nevaspitanje i nekultura su prevladali sve ono što je bilo dobro.
http://www.mojnovisad.com/megafon/n...70R6w07bkYbMyWVBgd1Qn2mDcoyg6b0Gezxiesme6dG8A
Da li smo stvarno ovakvi? Uzgred, ona ovde uglavnom pominje muškarce. Šta je sa ženama?

Prvo smo zvanično bili prestonica kulture. Hm, nezvanične priče su po pravilu zanimljivije:

http://www.mojnovisad.com/megafon/n...70R6w07bkYbMyWVBgd1Qn2mDcoyg6b0Gezxiesme6dG8A
Da li smo stvarno ovakvi? Uzgred, ona ovde uglavnom pominje muškarce. Šta je sa ženama?
Procitao na brzinu par stvaki i odmah mogu reci da doticna uglavnom NIJE u pravu!!
1. Setanje psa koji laje kao nezdrav u gluvo doba noci, pritom po parku bez povoca=zabranjeno je inace!!
2. Deca koja galame od ranog jutra do kasnih vecernjih skoro nocnih sati.
3. redjanje stvari na traku pored tudjih artikala JESTE nekultura i ja isto pizdim na to!
Da ne nabrajam sad more stvari koje jesu odraza krajnje nekulture u najblazu ruku tojest BAHATOSTI a samo neke od su:
1. Guranje kolica stazom za bicikliste dok je pored trotoar 3 x siri
2. Biciklisti voznja trotoarom iako je bici staza pored
3. setanje psa bez povoca + ne-kupljenje izmeta za istim
4. ostavljanje psa na terasi da laje SATIMA jer vlasniku smeta
5. Izvodjenje dece u vreme kucnog reda i ignorisanje decjeg urlanja, plakanja itd.
6. Osnovna nekultura ponasanja izmedju ostalog u samoposlugama.
7. Stranci-Rusi se ponasaju kao da je njihov grad i da oni imaju veca prava nego mi i jako su bahati-uglavnom, ne svi.
8. Vozaci automobila koji ne znaju za sta sluzi zmigavac jer ga NE KORISTE NIKAD!!
9. Vozaci automobila ali generalno svi ucesnici u saobracaju koji ne kontaju osnovne stvari kao sto su:
a.Uslovno zeleno je USLOVNO samo ako nikom ne smetate smete da skrenete
b. Kruzni tok sluzi da USPORI saobracaj ali ne zaustavi a ne da vi sto brze proletite tuda/
Itd. itd. itd. Mogu ja ovako do sudnjeg dana.

Procitao na brzinu par stvaki i odmah mogu reci da doticna uglavnom NIJE u pravu!!
1. Setanje psa koji laje kao nezdrav u gluvo doba noci, pritom po parku bez povoca=zabranjeno je inace!!
2. Deca koja galame od ranog jutra do kasnih vecernjih skoro nocnih sati.
3. redjanje stvari na traku pored tudjih artikala JESTE nekultura i ja isto pizdim na to!
Da ne nabrajam sad more stvari koje jesu odraza krajnje nekulture u najblazu ruku tojest BAHATOSTI a samo neke od su:
1. Guranje kolica stazom za bicikliste dok je pored trotoar 3 x siri
2. Biciklisti voznja trotoarom iako je bici staza pored
3. setanje psa bez povoca + ne-kupljenje izmeta za istim
4. ostavljanje psa na terasi da laje SATIMA jer vlasniku smeta
5. Izvodjenje dece u vreme kucnog reda i ignorisanje decjeg urlanja, plakanja itd.
6. Osnovna nekultura ponasanja izmedju ostalog u samoposlugama.
7. Stranci-Rusi se ponasaju kao da je njihov grad i da oni imaju veca prava nego mi i jako su bahati-uglavnom, ne svi.
8. Vozaci automobila koji ne znaju za sta sluzi zmigavac jer ga NE KORISTE NIKAD!!
9. Vozaci automobila ali generalno svi ucesnici u saobracaju koji ne kontaju osnovne stvari kao sto su:
a.Uslovno zeleno je USLOVNO samo ako nikom ne smetate smete da skrenete
b. Kruzni tok sluzi da USPORI saobracaj ali ne zaustavi a ne da vi sto brze proletite tuda/
Itd. itd. itd. Mogu ja ovako do sudnjeg dana.
Samo da dodam-ponasanje Novosadjana-naglasak na MUSKARCI! Pa to je seksizam!! Znaci-sad vise nismo ni ravnnopravni mi i zene-zene su IZNAD nas? P.C. Pre nekoliko dana neka bakuta je kola parkirala ODMAH PORED ulaza u Lidlu tipa pola metra pored. Iako mesta ima koliko hoces pored ona je stala na mesto koje em sto nije parking ni u ludilu em je cisto bahacenje...I da naravno da sam je isprozivao! A njena reakcija-samo je odmahnula rukom...Naravno, bahato, moze joj se...Zasto biti kulturan prema nekom ko to nije?Takvi poznaju samo onaj drugi jezik, nazalost...

Zao mi je sto ovako cujem o Novom Sadu.Nisam bio odavno tamo,ali nosim lepe uspomene iz njega i cudi me.Da li se nesto desava sto mi ne znamo,ili danasnja mladez bas preteruje u svim stvarima po pitanju zivota u Novom sadu.
Dešava se to da su Srbi kolektivno na putu bez povratka. Mentalno prsli, iskompleksirani, alkoholičari, narkomani, mobingovani ili prosto nevaspitani od malena. I biće samo još gore.

Back