Novi MiG-29M2 i sistemi S-400 stižu u Srbiju!

Da zato sto nema kanarde napred, da ih ima mozda bi bolje i od Su-27 radio. :)
Moze onu obicnu Kobru. :)

Ne znam kakav je ovaj novi Pak-Fa, jos nije krenula serijska proizvodnja, a ni zvanicne tehnicke sposobnosti nisu poznate, ali Su-27 uz AESA radar(citaj Su-35BM) je najbolji avion sveta ikada, mogu zasigurno reci da je bolji i od F22, koji AESA radaru i nije stelt, tako da F22 i F35 gubi glavnu "prednost".

Su-35 nema AESA radar.

Nemoj se izvinjavati, nije mi tvoje poverenje neki prioritet da bih se našao pogođenim...:mrgreen:

Imaš svašta na Internetu. Prosta je činjenica da je Rusija neprekidno održavala i modernizovala svoje Suhoje i presretače MiG 31, dok 29-ke malo-malo pa bivaju prizemljene zbog problema.

Preskup je za održavanje u letnom stanju, u odnosu na cenu i kvalitet, i to je to...mislim na starije verzije...

U poslednjih 12-13 godina, Rusija je u naoružanje uvela svega 36 novih SMT, i to onih koje je Alžir vratio, pa uzeo Suhoje...

Neke zemlje su povukle 29-ke iz naoružanja pre isteka resursa...a i ono što je remontovano se nije proslavilo, kao naši na primer, koji slabo lete, a jedan je i pao posle remontovanja...

Na konkursu Indijskog RV za novi avion je pobedio Rafal. MiG 35, koji je modernizovana 29-ka je ispao...a Indijci imaju sa njima iskustva, pa su mogli da uporede i dobre i loše strane...

Ko ima novca i opasno okruzenje uvek ce pre uzeti Suhoja, nego Miga. Jos ako je tu velika povrsina za pokrivanje, time bolje. Negde sam i ja takodje video te price za indijske probleme sa 29-kama. Pa zatim onaj skandal sa Alzirom. Malezijci su svoje kupili valjda krajem devedesetih i skoro su raspisali konkurs za nove avione, jer Migove izgleda nece modernizovati. Pored njih imaju Su-30, ali to je naravno druga prica. Izgleda da stoji to da je Mig samo na pocetku jeftiniji. Uz to, treba napomenuti i da je motor za Su-27 seriju znatno pouzdaniji i da ima duzi vek trajanja, sto takodje bitno utice na krajnju cenu.

Nece nam pokloniti nego cemo ih kupiti, i nisu krsevi vec najbolji avion cetvrte odnosno 4++ generacije, zato ne lupaj kad nemas pojma.

Inace je oboren i B2 ako niste znali, ne mogu sad da nadjem gde sam to gledao, ima na yt. Amerima su falila dva B-2 bombardera, jedan je srusen pri poletanju(tehnicki problem), a drugi nisu prijavili zasto je srusen, i ne nalazi se na listi posle 2000-te, mislim da je u pitaju B-2 Missuri ili Micigen, posto ameri dodeljuju ime B-2 po gradovima...

Jedan je pao (Misuri valjda) nesto nakon poletanja iz svoje baze na nekom pacifickom ostrvu. Nikakve veze PVO nekadasnje SRJ nema s tim.

sami si sebi odgovorio.

Irbis-E is an advanced multi-mode passive electronically scanned array radar system developed by Tikhomirov NIIP for the Su-35BM multi-purpose fighter aircraft.

Prilicno sam siguran da se passive ne cita kao active.

AESA radar, u ruskom RV, trenutno nema nijedan model aviona. Postoje varijante za MiG-35, ali kako taj avion nije u serijskoj proizvodnji, ni razvitak AESA radara za njega nije gotov. Buduci Su-50 ce imati AESA radar.

Ko ima novca i opasno okruzenje uvek ce pre uzeti Suhoja, nego Miga. Jos ako je tu velika povrsina za pokrivanje, time bolje. Negde sam i ja takodje video te price za indijske probleme sa 29-kama. Pa zatim onaj skandal sa Alzirom. Malezijci su svoje kupili valjda krajem devedesetih i skoro su raspisali konkurs za nove avione, jer Migove izgleda nece modernizovati. Pored njih imaju Su-30, ali to je naravno druga prica. Izgleda da stoji to da je Mig samo na pocetku jeftiniji. Uz to, treba napomenuti i da je motor za Su-27 seriju znatno pouzdaniji i da ima duzi vek trajanja, sto takodje bitno utice na krajnju cenu.

Problem sa Indijom je sto su trazili mogucnost proizvodnje sopstvenih migova, sto se Rusima nije svidelo, tako da je uleteo Rafal sa svojom ponudom uz mogucnost proizvodnje. Indijci nisu normalni, jer imaju 5,6 razlicitih lovaca, od razlicith proizvodjaca i drzava, ko ce sve to odrzavati Bog zna, sve normalne armije se koncetrisu na 2, eventualno 3 lovca, i to je to.

Irbis-E is an advanced multi-mode passive electronically scanned array radar system developed by Tikhomirov NIIP for the Su-35BM multi-purpose fighter aircraft.

Prilicno sam siguran da se passive ne cita kao active.

AESA radar, u ruskom RV, trenutno nema nijedan model aviona. Postoje varijante za MiG-35, ali kako taj avion nije u serijskoj proizvodnji, ni razvitak AESA radara za njega nije gotov. Buduci Su-50 ce imati AESA radar.

A ovo "Advanced"? U sad vidim, PESA je. Zasto nisu AESA ubacili :eek:

Problem sa Indijom je sto su trazili mogucnost proizvodnje sopstvenih migova, sto se Rusima nije svidelo, tako da je uleteo Rafal sa svojom ponudom uz mogucnost proizvodnje. Indijci nisu normalni, jer imaju 5,6 razlicitih lovaca, od razlicith proizvodjaca i drzava, ko ce sve to odrzavati Bog zna, sve normalne armije se koncetrisu na 2, eventualno 3 lovca, i to je to.

Ne radi se uopste o neprihvatljivim uslovima za Ruse, indijskoj tvrdoglavosti ili francuskom uletanju da iskoriste priliku. Pre svega isti uslov je postavljen svim proizvodjacima, koji su se takmicili na indijskom tenderu. To se znalo od pocetka, pa da je Rusima stavka o proizvodnji u Indiji smetala, verovatno se ne bi ni prijavljivali. Ako uzmemo u obzir da Indijci vec licencno proizvode Suhoje, onda je jasno da taj uslov nije bio nikakva prepreka.

Ono sto jeste bio problem (za Ruse barem) je to sto se konkurencija pokazala daleko boljom. Rafal i Tajfun su najsavremeniji avioni u serijskoj proizvodnji i radi se o gotovim proizvodima. MiG-35 ne postoji. Postoji nesto sto bi trebalo biti tako i tako, ako bi Indijci dali novca, a niko ne voli da daje pare za macku u dzaku. Kod Tajfuna i narocito Rafala sve je spremno, s izuzetkom AESA radara koji stize za godinu-dve, taman kada i krene proizvodnja za Indiju. Jos su pritom Francuzi napravili mali sou-program nad libijskim nebom, taman da pokazu Indijcima kako Rafal precizno gadja. :D

Sto se sastava indijskog RV tice, pa cela ova nabavka, koja je predugo trajala, je u cilju zamene starih vazduhoplova (MiG-21, MiG-27, Jaguar). I za 29-ke se izgleda neckaju, da li da ih modernizuju ili ne. Oni se drze podele na lake, srednje i teske lovce. Prvi ce biti njihov domaci Tedzas, u drugoj grupi je Rafal i nadogradjeni Mirazi, treci su Suhoji. Rafal je visenamenski avion, pa je zato u stanju da zameni vise modela razlicitih namena (gore navedeni), od kojih neki sluze za dejstva po zemlji, a neki za postizanje vazdusne nadmoci. Ima tu i jos jedna stvar. Uz tako veliku porudzbinu, Indijci su naravno trazili i potpuni transfer tehnologije. Od Rusa su vec dobili / ce dobiti manje-vise sve, razvojem PAK-FA, pa treba malo videti i sta drugi imaju. Sve to ce im posluziti za buduce sopstvene projekte.

http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/379518/Migovi-29-za-Vojsku-Srbije-kostaju-150-miliona-dolara

"Migovi 29" za Vojsku Srbije koštaju 150 miliona dolara

Novi “migovi-29 M/M2” koji bi do kraja godine trebalo da ojačaju srpsko vazduhoplovstvo, prvobitno su, kako za “Blic” tvrde dobro upućeni sagovornici bliski Vojsci Srbije, bili namenjeni Siriji, ali je ceo aranžman koji je predviđao prodaju 24 višenamenska borbena aviona propao po izbijanju građanskog rata u ovoj zemlji.
335613_mig-29-foto-ap_f.jpg

Cena aviona je oko 24,5 miliona dolara, što znači da bi Srbiju nabavka šest višenamenskih borbenih aviona koštala najmanje 150 miliona dolara, bez preobuka pilota i tehničkog osoblja i rezervnih delova.

Iako je reč o novom avionu, dosta je nepoznanica vezano za njega. Prvo, to je avion koji Rusija ne namerava da uvede u naoružanje, pa verovatno neće do kraja biti ni ispitan. To bi, kako ocenjuju naši sagovornici, moglo da predstavlja problem u pogledu održavanja, s obzirom na to da niko drugi sem Srbije kao korisnika ne bi bio zainteresovan za taj posao.

Nedostaju hangari

Srbija nema odgovarajuću infrastrukturu jer moderniji avioni ne mogu poput “miga-21” da stoje na otvorenom. Potrebni su klimatizovani hangari, zatim obuka dodatnog ljudstva jer novi avion traži više rada u održavanju.

S druge strane, i ovaj “mig”, kao i njegov prethodnik, bio bi skup u eksploataciji.
Srbiji su istovremeno iz Rusije stigle još dve nezvanične ponude - jedna za remont postojećih “migova-21”, a druga za kupovinu novih SU-30, za koje su se pre pet godina odlučili i Alžirci, nakon što su vratili prethodno nabavljene avione tipa “mig-29 SMT”, jer su bili sastavljeni od komponenti starih po 20 i više godina.

Remont “migova-21”, kako za “Blic” kaže sagovornik iz Vojske Srbije, koštao bi oko četiri miliona dolara po komadu i produžio bi im upotrebu za još 15 godina. U VS je razmatrana i ova opcija, s tim što bi u remont išlo samo 11 aviona iz poslednje nabavljene serije, koji su u upotrebu u JNA ušli između 1980. i 1983. godine.

Ceo projekat bi, dakle, koštao oko 50-60 miliona dolara, što je višestruko jeftinije od planirane nabavke šest “migova-29 M”. Istovremeno, posle modernizacije ovi avioni bili bi, prema rečima našeg sagovornika, bolji i od “migova-29” koji su trenutno u sastavu V i PVO, a savršeno bi odgovarali nameni tzv. er-polisinga, odnosno održavanja dežurne pare zadužene za kontrolu neba nad Srbijom.

Ljudi moji pa ovo je dzaba, jedan Evrofajter kosta 120 miliona $, a mi 6 MiG-29M/M2 uzimamo za 150 miliona$.

MiG-29M/M2 predstavlja 4+ generaciju, i rame uz rame je sa F-16Block 52+, F-18 Super Hornet, Jas-39 Gripen a da ne govorim koliko su samo skupi ovi zapadni avioni.

:vatromet::vatromet::vatromet::vatromet::vatromet::vatromet:

Kako ti znas , dali indijcima valjaju ? :D

Nije im se nijedan srusio, a njima se mesecno 5 aviona srusi jer imaju najgore pilote, a mnogo para :lol:
A ocigledno da im se svidjaju jer su narucili jos 40 komada :)

- - - - - - - - - -

Rusi ga nece koristiti, pa ne trebamo ni mi.

I postoji bolja, jeftinija opcija - remont migova 21 i to je to.

Hoce ga Rusi koristiti, narucili su 60 komada MiG-35, MiG-29M je izvozna i nesto oslabljena verzija MiG-35.

Jesi li siguran da nas nece zbog toga bombardovati?

ИПАК:

sh.gif

4Russian_Air_Force_Mikoyan-Gurevich_MiG-29M-2_Beltyukov-1.jpg

Србија ускоро купује од Русије шест ловаца МИГ-29М/М2, и две радиоколационе станице. Посао може бити закључен до краја године.
Очекује се да ће детаљи уговора бити усаглашени за месец дана, када се планира посета првог потпредседника владе Србије и министра
одбране Александра Вучића Москви. Нови ловци су потребни Србији за обнову парка ратног ваздухопловства.

a uz 150 miliona koliko ce trebati godisnje za izdrzavanje tih aviona? koliko je to para da se daju subvencije nezaposlenima da imaju neko zaposlenje? koliko novih radnih mesta? radna mesta bi punila dzepove nezaposlenima, pa onda kroz porez vracalo bi se u drzavnu kasu deo, pa deo za penziono, pa za socijalu izdvajanja... a ovako gladni mogu da blenu u nebo i kazu vidi ga aviooooooooooooooooooooooon a stomak prazan....

Back