Novcic i medalja

Sport_Billy

Primećen član
Poruka
623
Da li bi mozda neko mogao da mi kaze da li i koliko vredi novcic koji je probusen, verovatno je bio deo nekog nakita ili sl.
Novcic je iz 1773. godine, sa jedne strane ima grb sa orlom koji nosi krunu i kruzni natpis:
ARCHID.AUST.DUX.BURG.CO.TYR1773.X
Sa druge strane se nalazi profil(pretpostavljam Marije Terezije) i kruzni natpis:
IMP.HU.BO.REG.M.THERESIA.DGR.
Na nocicu ima ogrebotina i sitnijih ostecenja, sto je i razumljivo, sa obzirom na starost.

Takodje, imam medalju(samo metalni deo, bez trake); sa jedne strane je grb napravljen od inicijala M i O ispod kojih stoji rimski broj IV, sa krunom iznad, na trakama sa leve i desne strane su ispisana imena gradova:Nis, Pirot....
Sa druge strane medalje se nalazireljef devojke koja u desnoj ruci drzi lovorov venac, a u levoj stit sa cetiri ocila i krst, ispod nogu joj se nalazi pogazen, turski polumesec. Kruzni natpis je:RAT ZA OSLOBODJENJE I NEZAVISNOST 1876 . 1877 . 1878 . GOD

Ako niko ne zna da mi kaze orjentacionu vrednost navedenih predmeta, mozda me neko moze uputiti na adresu nekoga ko bi to mogao da proceni?

evo i slicica

Prilozi

• 1.jpg
    1.jpg
    9,4 KB · Pregleda: 28
  • 2.jpg
    2.jpg
    9,5 KB · Pregleda: 21
  • 3.jpg
    3.jpg
    11,4 KB · Pregleda: 22
  • 4.jpg