Novac i djeca

a bre Milun

Buduća legenda
Poruka
28.187
Pretpostavljam da nas ovde ima dosta koji imamo djecu koja su odrasla i zaradjuju. Kakav je vaš stav u odnosu na davanja novca zdravoj, pravoj i zaposlenoj djeci? Da li je ispravno posuditi im ili im poklanjati?Treba li ih posudjivanjem učiti na odgovornost prema novcu, da budu sposoni da ispravno raspolažu onim šta imaju.
Mišljenja sam da im treba pomoći kad su neke krupne stvari u pitanju a za neke svakodnevne da treba da se uklope u ono šta zaradjuju, naravno ako im plate nisu baš pretjerano male, tad je pomoć neophodna dok ne nadju bolji posao.
znam tipa koji zaradjuje 400 evra mesecno a sin programer 3000 evra, i brizni tata svaki mesec stedi da bi sinu pomogao u otplati stana.
Ne znam jel to mentalna bolest il neki zasto u razvoju mozga ?

Affro*

Zaslužan član
Poruka
109.606
Od čega? Koliko možemo biti realni kad su oni u pitanju?
Od toga kakva su nam deca i koliko smo mi realni kad su oni u pitanju.
Ja sam mojim curama, davno je to bilo, uvek davala pozajmice jer sam im davala iz kućnog budžeta koji nam je bio mali.
Na zalost nikad, ili skoro nikad, nisam bila u situaciji da im dam pa kao nema veze večito smo se nešto proganjale za neki "dug". Ali brzo su naučile da mora da se vodi računa o parama i sa ne može sve danas da,se potroši. Nekad mi bude zao zbog toga, a nekad sam i zadovoljna.

Affro*

Zaslužan član
Poruka
109.606
znam tipa koji zaradjuje 400 evra mesecno a sin programer 3000 evra, i brizni tata svaki mesec stedi da bi sinu pomogao u otplati stana.
Ja imam drugaricu kojoj sin zarađuje oko 3-4000e i podstanar je, a ona oko 600e. Sin svakog meseca evo već 2 godine dalje mami 500e, a ona ih ne troši već ih stavlja na račun. Kaze sta ce meni toliko para, neka ih, valjace mu nekad.

zendeli

Veoma poznat
Moderator
Poruka
12.446
Želja da budeš od pomoći i onda kad ne treba. Nadam se da mu sin to vrati na neki način, da ne dozvoljava da otac oskudijeva.

Umri_muski

Buduća legenda
Poruka
46.180
Zavisi od kvaliteta obrazovanja koje si im pruzio...
Ako si ih naucio kako da se spajaju sa lopovima, kako da kradu na finjaka i na veliko , onda ne moras i ne treba da im dajes novac, nego da trazis....
Ali ako nisi onda nisi obavio svoj posao nego si drvio a nisi obezbedio ni da bude mali tajkuncic sa gajbicama te ga stavljas u poziciju da ili ide na zapad da zaradi za pocetni kapital, onda ga neces videti do kraja zivota, ili da mu dajes novac i zavlacis ga dok si ziv a posle boli te tuki kako ce da zivi.....

pti ber

Buduća legenda
Poruka
28.276
Ево, моја мама је дошла са мном код својих када се развела. И ништа није напредовала, није се макла. Само је падала дубље у очај и самосажаљење.
А имала је леп посао, била лепа жена, није имала још ни 30.
Да се деда другачије поставио, да је рекао ОК, будите овде годину дана, скупи 13 плата и онда организуј свој живот, убеђена сам да би све било сасвим другачије, боље по њу. Морала би бити борбенија. Не би имала времена за свој мрак.
Овако је њена плата била наш џепарац, све је деда, бака кувала, она тако ваздушасто живела у свом свету и умрла од туге.
Морам се чврсто сагласити са Табом да љубав није попуштање него баш некада стегнути срце.
mene moji ne bi ni primili, sine imas platu, snalazi se :)))
a i ja ne bih mogao sa njima, ma koliko ih volio.

**Freya**

Veoma poznat
Poruka
13.841
Pretpostavljam da nas ovde ima dosta koji imamo djecu koja su odrasla i zaradjuju. Kakav je vaš stav u odnosu na davanja novca zdravoj, pravoj i zaposlenoj djeci? Da li je ispravno posuditi im ili im poklanjati?Treba li ih posudjivanjem učiti na odgovornost prema novcu, da budu sposoni da ispravno raspolažu onim šta imaju.
Mišljenja sam da im treba pomoći kad su neke krupne stvari u pitanju a za neke svakodnevne da treba da se uklope u ono šta zaradjuju, naravno ako im plate nisu baš pretjerano male, tad je pomoć neophodna dok ne nadju bolji posao.

Verujem da zavisi od puno faktora.
Znas onu, slicno treba tretirati jednako a razlicito spram razlika.

Ukoliko bih imala dobro dete koje zivi u nesredjenoj zemlji, sa prihodima koji su mozda i prosecni za to podneblje ali limitirajuci za bilo sta osim osnovnog, poklonila bih novac uvek u srednjoj vrednosti trazenog.
Recimo, dete radi cele godine i zeli na skijanje, platila bih mu taj svezi vazduh ali mu ne bih platila vrhunski alpski rizort vec prosecan odmor.

Ukoliko bih zelela da motivisem dete koje je malo zaspalo, napravila bih dogovor, recimo, ja ti kupim auto a ti placas benzin. Prosecan auto, uvek prosecno.

Pozajmila bih samo ako bi imao od cega da mi vrati i da normalno zivi. Ako nema, koja je svrha pozajmice? Da saginje glavu pred majkom? Pa ne ide, mi smo nasi, za dobro, za lose, uvek.

Ne bih ni dala a ni pozajmila ako bih procenila da je motiv rdjav Ili, ne daj boze, da dete klizi u problem.
Tada bih kopala rukama i nogama da vratim poverenje, da vratim nas i da pokazem da sam tu za njega uvek.

Darth Vader

Buduća legenda
Poruka
28.763
24 i 17
Školuju se.
Kad počnu da rade.
Vadim braunilu iz vene i kraj.
Nikakve pozajmice i davanja.
Moraju da znaju da rukuju novcem i sklapaju sami finansijsku konstrukciju.
Obojicu sam tome naučio.
Ako ne budu stečeno znanje primenjivali.Njihova stvar.