Nova teorija

• Začetnik teme Začetnik teme Mr.Q
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ako vreme ne postoji, kako ja onda trebam da iskezim svakog 5.-tog evrone za kiriju?
kazes, "ne sumnjaj"....ja jedino u to ne sumnjam...da ce gospodar landlord doci svakog 5., sa ispruzenom rukom ka mom steku.:):)

"Trazi i bice ti dato", kako kaze biblija, se odnosi na njega....

Kazes da je misao bezgranicna, ne poznaje ni vreme ni prostor...
ajd mi onda skontaj kako ja svoje misli spicim par dana unapred i uslikam cica macu za loto bubnjem sa jos vrucom kombinacijom loto brojeva?

Ja se naravno zezam malo ovde, ima nesto u tvojim postovima, ali zaista kontam da je tema vise filozofska, koliko se ti god trudio da ubacis sf elemenat u nju...

Poštovani Sal,
(ukratko)
Znanstvena fantastika bavi se razmatranjem utjecaja napretka znanosti i tehnologije na društvo i osobe, predviđanjem razvoja čovječanstva ili pak govori o otkrivanju i zamišljanju novih pojava i tehnologija.
Sasvim je krivo poistovjećivati znanstvenu fantastiku isključivo sa svemirskim istraživanjima ili izvanzemaljcima.
SF može obuhvaćati pojave i tehnologije koje ne postoje, ali spadaju u granice mogućega.
Filozofija,sociologija i religija su sastavni dio SF-a isto kao i fizikalni i drugi zakoni te razne tehnologije.

NT(nova teorija) je trenutno pravi SF baš iz razloga što još nije potvrđena nego je fikcija a kada postane realnost onda će prestati da bude sf.

Što se tiče loto bubnja ne samo da bi mogao vidjeti brojeve nego bi mogao i utjecati na to koja će kombinacija izaći.

Da bih to postigao bilo bi potrebno (prema NT) da se očistiš od svake sumnje o tome što je moguće a što nije .
Trebao bi da imaš apsolutnu vjeru u sebe i u to što želiš oslobođenu svake sumnje.Drugim rječima trebalo bi postiči apsolutnu ravnotežu na duhovnom nivou (kako kaže Yoda - osjetiti silu) da bi se svjesno moglo djelovati na neku od realnosti.
Sve dok i u najskrivenijem kutu svjesti bude postojala i mrvica onog ali i možda (sumnje) rezultat će u tom slučaju u toj realnosti izostati.
Da li se meditacijom ili jogom, možda molitvom tome možemo približiti neznam jer još nisam pronašao odgovor.(zaboravio sam ga kao i svi)

pozdrav,
Mr.Q

@Mr.Q, lepo si ti nama objasnio šta je SF (sve što si napisao je tačno), samo si jednu "sitnicu" zaboravio, SF je umetnost, pre svega književnost.
Da bi ta tvoja NT bila SF trebalo bi da napišeš neku pričicu ili romančić i smestiš je u njih.
Kao uzor za pisanje kvalitetnog tvrdog SF-a sa elementima savremenih kosmoloških teorija preporučujem čitanje Benfordovog Galaktičkog središta (ko o čemu, ja o Benfordu :D ).

Što se tiče tvog mišljenja da je dovoljno čvrsto verovati u nešto pa da se to i ostvari, dovoljno je pogledati dalje od svog nosa, u srednji vek, kada je cela zapadna civilizacija, ne samo verovala, nego mislila da "zna" da je Zemlja ravna ploča, da se Sunce i planete okreću oko nje, a da su zvezde rupice u nebeskom zastoru kroz koje prosijava božanska svetlost (čini mi se da smo već o ovome govorili u nekoj od tema). Ništa od ovoga nije tačno, zar ne? A svi su u to verovali bez i najmanje sumnje. Na svu sreću, neki umni ljudi su počeli da sumnjaju, postavljaju pitanja sami sebi i traže odgovore na njih... i tako bi renesansa, pa mi danas baštinimo njene rezultate i koristimo blagodeti napretka tehnologije, uključujući i internet i ovaj forum (po tvojoj NT, ovaj forum postoji samo zato što neko čvrsto veruje u to, sic!).

ps, izneneđen sam što se ovakva tema proširila i na drugu stranu. Bojim se da SF tim gubi bitku sa opakim letećim vevericama, tim zločestim stvorenjima, fatalnim za ljudski rod. :cry: :D
Po načinu nastupa ovo me podseća na ranije učesnike, Fatal Erorr-a, Bijelog Očnjaka i slične. :-x

dan555:
Kao uzor za pisanje kvalitetnog tvrdog SF-a sa elementima savremenih kosmoloških teorija preporučujem čitanje Benfordovog Galaktičkog središta (ko o čemu, ja o Benfordu :D ).
Uh, Benfordov sf je stvarno tvrd, ali nekad toliko ekstreman da bih rekao psihodelican. Ja sam greskom prvo citao poslednju knjigu Galaktickog sredista (Jedrenje blistavom vecnoscu) i vrtelo mi se u glavi od opisa gde zive na cvrstom PV (prostor-vremenu). Od njega mi se ipak vise svidja roman Timescape.
Od svemirskog hard SF-a preporucujem i Baksterovu Manifold trilogiju, narocito prva dva dela: Space i Time. Nazalost ne postoji na srpskom.

I da se vratm na temu. Teorija vec u osnovi ima tako veliku rupu da ne vredi o njoj ni raspravljati. Sve je, i u toj teoriji, toliko uslovljeno postojanjem vremena da je apsolutno besmisleno reci da vreme ne postoji i na toj cinjenici zasnivati teoriju.

dan555:
@Mr.Q, lepo si ti nama objasnio šta je SF (sve što si napisao je tačno), samo si jednu "sitnicu" zaboravio, SF je umetnost, pre svega književnost.
Da bi ta tvoja NT bila SF trebalo bi da napišeš neku pričicu ili romančić i smestiš je u njih.

Što se tiče tvog mišljenja da je dovoljno čvrsto verovati u nešto pa da se to i ostvari, dovoljno je pogledati dalje od svog nosa, u srednji vek, kada je cela zapadna civilizacija, ne samo verovala, nego mislila da "zna" da je Zemlja ravna ploča, da se Sunce i planete okreću oko nje, a da su zvezde rupice u nebeskom zastoru kroz koje prosijava božanska svetlost (čini mi se da smo već o ovome govorili u nekoj od tema). Ništa od ovoga nije tačno, zar ne? A svi su u to verovali bez i najmanje sumnje. Na svu sreću, neki umni ljudi su počeli da sumnjaju, postavljaju pitanja sami sebi i traže odgovore na njih... i tako bi renesansa, pa mi danas baštinimo njene rezultate i koristimo blagodeti napretka tehnologije, uključujući i internet i ovaj forum (po tvojoj NT, ovaj forum postoji samo zato što neko čvrsto veruje u to, sic!).

ps, izneneđen sam što se ovakva tema proširila i na drugu stranu. Bojim se da SF tim gubi bitku sa opakim letećim vevericama, tim zločestim stvorenjima, fatalnim za ljudski rod. :cry: :D
Po načinu nastupa ovo me podseća na ranije učesnike, Fatal Erorr-a, Bijelog Očnjaka i slične. :-x

E, dan555 - SF je više od umjetnosti ,ono je pokretač a ne bih se složio da je sf prije svega književnost.

Davno prije srednjeg vjeka je postojalo znanje koje je zaboravljeno.
Ovaj napredak o kojem ti govoriš(u ovom vremenu koje poznajemo) je samo slijed i rezultat razvoja svijesti(energije) i neprekidnog ponavljanja realiteta u različitim stvarnostima i kretanje ka apsolutnom.(pa to sam već objasnio).

A evo par riječi i Seldonu_

Trebalo bi razlikovati vrijeme i vrijeme.
Vrijeme našeg realiteta je nama kao promatračima takvo kakvo je međutim i Einstein je dokazao da se pojam vremena mjenja ovisno od promatrača .
Pa već i mnogi fizičari su počeli da razmišljaju o bezvremenskom svemiru.

To je malo teže shvatljivo i objašnjivo u par riječi.
Potrebno je malo pročitati Einstaina,Barboura,Hawkinga ... itd tj. malo pravijih stvari nego što su Asimov,Clarka,Dicka itd...(njih bih preporučio za razonodu).

Ono što vam je kažem je da je VRIJEME KAKVIM GA MI SHVAČAMO ILUZIJA (Pročitaj ponovo sve što sam napisao), isto kao i što sam napisao da postoji više realiteta(stvarnosti) (pa i to sam već objasnio na ovom forumu)
.

NaraYan:
...nego Mr. Q...
Daj neku formulu.
Potkrepi malo matematikom tu tvoju "NT".
Kazi 'neshto'.

Mislim da nisi dovoljno informisan.

Dobro sam ja informiran , a što se tiče formule na to češ morati pričekati jer NT je za sada samo teorija do koje sam došao čitajuči djela i članke raznih fizičara isto tako i razna filozofska po pitanju religijskih i drugih tema o shvačanju života i svemira.
Osim toga sam veliki ljubitelj sf pa sam vam iznio svoje viđenje problema i njegovo najlogičnije rješenje.

Mr.Q

Trebalo bi razlikovati vrijeme i vrijeme
!?!?!?!??! RRRROFL :lol: :lol: :lol:
Molim sve prisutne da od sada razlikuju mene i mene, jer kada JA nešto napišem, to je u stvari napisao JA, a smislio JA!! :razz: :lol:

Ta, šta kažeš, Asimov, Klark, Dik i društvo nisu isto što i čika JedanKamen &co?!? A ja mislio da R Danil Olivav zaista postoji, a stao sam i u red da se ukrcam na Ramu.
Razumem ja tebe, oni prvi su malo praviji :D od onih malo krivijih, samo, što grešiš, SF jeste umetnost i autori koje si naveo su baš pravi pisci, a ti ih porediš sa naučnicima, što je isto kao da pokušaš da sabereš babe i žabe.

Izvinjavam se zbog eventualne preterane ironije, g. Q je sve vreme bio veoma pristojan pa ne želim da se ovo shvati kao uvreda, daleko bilo.

Pozdrav od mene i mene i mene i ..... :lol:

..i mene :lol:

A Olivav je inache moj dobar drug.
Vodim ga da pregovaram sa Shrajkom, zajedno.
Bez njega nishta.
Naravno, moracu i kolegu Bejlija da povedem...
Dodushe zatvorenog u kutiju zbog agorafobije... :lol:

Ajde, dosta spama.

Ovo ce definitivno pod katanac.
Nije bas teleblahbah, ali nije ni za ovde definitivno. Da prebacujem na filozofiju necu, jerbo tamo vec postoji gomila ovakvih tema.
Stoga novu/staru teoriju ostavite da trune na dnu foruma i zauzima nesto malo mesta na serveru.
Mozda ce kada kroz nekoliko milijardi godina ljudi duboko u krecnjaku otkriju pomenuti HDD moci da shvate smisao zivota.
Do tada je ovo previse tesko za nas da shvatimo, te stoga postavljaca teme optuzujemo da je jeretik.

Mr.Q:
A evo par riječi i Seldonu_

Trebalo bi razlikovati vrijeme i vrijeme.
Vrijeme našeg realiteta je nama kao promatračima takvo kakvo je međutim i Einstein je dokazao da se pojam vremena mjenja ovisno od promatrača .
Pa već i mnogi fizičari su počeli da razmišljaju o bezvremenskom svemiru.
Ne znam na koje to fizicare mislis ali ako su stvarno fizicari onda uopste nisi shvatio o cemu pricaju.
Nije vazno da li je vreme ovakvo ili onakvo, za mene ili za tebe, vazno je da postoji. Da ne postoji ne bi mogao ni da smisljas nikakvu teoriju.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back