NOVA SABLJA?

jeste li za sveobuhvatnu akciju protiv kriminala,sablju 2?

• da

glasova: 9 69,2%
  • ne

glasova: 4 30,8%

• Ukupno glasova
    13
  • Anketa je zatvorena .
serb_pagan:
ovi radikali kad im se ne svidja necije misljenje,odmah misle da se multiplikovao.pa ima nas mnogo,draga moja strelo,ima i vas,to ne sporim,ali ja nemam sta da se krijem iza nekog drugog nick-a,mislim koji je smisao toga?
istripovala si ovo oko nick-a.imam jedno pitanje za tebe:kad si tolika srbenda,zasto si kao avatar stavila sliku neke omrznute americke kaubojke,a ne recimo neke obicne srpske cobanice?

Kada ti ponestane argumenata, prelaziš na izbor avatara,
ali kad te već zanima da ti odgovorim, ovo mi je treći avatar
i gotovo je sasvim izvesno da će ih biti još.
Prvi avatar mi je bio Žana Avril, igračica iz Mulen-Ruža,
inače omiljeni Lotrekov model, drugi avatar je bio moj portret,
a treći je Kim Bejsindžer sa krasnim šeširom.
Izbor avatara govori o nečijim afinitetima ili trenutnom
raspoloženju, a moji afininiteti nisu vezani isključivo za politiku,
imam veoma raznovrsna interesovanja.
P.S. Ko to mrzi kaubojke, pa još američke?

serb_pagan:
ne znam koliko se razumes u pravo,ali ponekad i zakoni mogu biti retrogradni i nepravedni.seti se samo cuvenog seseljevog zakona o informacijama,kada su zbog suprotnih stavova ljudi zatvarani da trule u zatvoru,jer se VELIKOM BVATU nisu svidjale "izdajnicke"vesti.

i odakle ti ta glupost da je Balkan "kolevka civilizacije"?????da imas iole pojma o istoriji ne bi tako lupetala.kolevke civilizacije,to svako dete u 5.razredu osnovne skole zna su drevni Vavilon i Egipat. osim ako mislis na one pricice o viljuskama i slicne budalastine

Možda ti živiš u Egipatskoj i Vavilonskoj civilizaciji, ali za mene
je pojam civilizacije antička Grčka. Dela koja su tamo nastala i danas
predstavljaju najviše umetničke i filozofske vrednosti judeo-hrišćanske
civilizacije.
Homer, Eshil, Sofokle, Euripid, Aristofan, Demosten, Sokrat,
Platon, Aristotel, Fidija, Praksitel, Miron, Arhimed, Pitagora, Euklid, Hipokrit...
samo su neka od imena bez kojih se ova civilizacija ne može zamisliti i
čija su dela proučavale generacije!

Strela:
Možda ti živiš u Egipatskoj i Vavilonskoj civilizaciji, ali za mene
je pojam civilizacije antička Grčka. Dela koja su tamo nastala i danas
predstavljaju najviše umetničke i filozofske vrednosti judeo-hrišćanske
civilizacije.
Homer, Eshil, Sofokle, Euripid, Aristofan, Demosten, Sokrat,
Platon, Aristotel, Fidija, Praksitel, Miron, Arhimed, Pitagora, Euklid, Hipokrit...
samo su neka od imena bez kojih se ova civilizacija ne može zamisliti i
čija su dela proučavale generacije!

mogu da se slozim, ali i da dodam da bi, da zivis u Vavilonu ili Egiptu, imala pravnu, poslovnu i procesnu sposobnost, dok u Grckoj ne bi smela da izadjes iz kuce sama...

inace, kolevka civilizacije je Mesopotamija...tacnije, Sumer i Akad...

E moj bukvalisto, pa jesi li čitao Homera, Eshila, Sofokla, Platona,
Sokrata...Kome studenti medicine polažu zakletvu. O kome uče
studenti likovne akademije, primenjene akademije, istorije umetnosti,
filozofskog fakulteta, arhitekture....
Da ti nacrtam...

a ostalo ne uce?
ja se sa tobom slazem...danasnja zapadnjacka civilizacija jeste nastala na temeljima anticke, ali i drugih...germanske, sloveske i keltske divljacke "civilizacije"...sve je to izmesano...
Rimljani su osvojili skoro ceo poznat svet, ako gledamo evropocentristicki, ali su na istoku potpali pod uticaj istocnjackih civilizacija...Vizantija je bila spoj zapadnjacke i istocnjacke...

a civilizacijsko dostignuce nije samo arhitektura, nego i pravo i politika...
dok su u Rimu i Grckoj zene bile u nepovoljnom polozaju, a robove su ubijali kad im padne na pamet, to na istoku nije bio slucaj...

Rimljani jesu osvojili tada ceo poznati svet vojno, počevši od Grčke,
ali su Grci Rimljane "kulturno porobili", naime Rimljani su preuzeli,
gotovo dosledno Grčku civilizaciju.
Opet izvrćeš činjenice, ko govori samo o arhitekturi, u svim sferama
kulture, umetnosti, nauke, filozofije, politike... Stari Grci su postavili
čvrste temelje na kojima počiva (moram da se ponavljam) judeo - hrišćanska civilizacija!

Rimljani su vec bili sila kada su pokorili Grcku...tj. vec su imali civilizaciju...tacno je da je uticaj veliki, ali ne moze se zanemarivati uticaj bliskoistocne kulture...na bliskom istoku je nastala judeo-hriscanska civilizacija...

Pa ti stvarno ne znaš elementarne stvari, pre rimske civilizacije,
na evropskom tlu, postojala je Antička Grčka, pa zatim Etrurci,
pa tek nakon njih Rimljani, koji su od Grka preuzeli goto sve: religiju,
umetnost, nauku, filozofiju...
Da li si možda prošle godine gledao svečano
otvaranje Olimpijade u Atini, jesi li primetio nekakav KONTINUITET...
A kakav kontinuitet imaš sa bliskim istokom, osim preko BIBLIJE?

Strela:
čvrste temelje na kojima počiva (moram da se ponavljam) judeo - hrišćanska civilizacija!

ovakvo izvrtanje cinjenica ne mogu da ostavim bez odgovora. prvo,grci nisu "kulturno porobili" rimljane,vec je rimska imperija bila logicni nastavak anticke grcke civilizacije.
a zatim nebulozna teza o grckoj civilizaciji kao "temelju judeo-hriscanske civilizacije"???!!!!
da ti objasnim,kad je hriscanstvo postalo zvanicna religija u rimskom carstvu,najvazniji zadatak je bila devastacija grcke kulture,kao satanske tvorevine. zatvarane su grcke akademije,zabranjivana filozofija,a o matematici i medicini ne treba ni trositi reci.
posle unistenja (ne bas svakog traga) antickih civilizacija zavladao je period tzv."mracnog srednjeg veka" sve do doba humanizma i renesanse,kada su ljudi poceli ponovo otkrivati dostignuca grcko-rimske civilizacije (pravo,filozofija,matematika,fizika i sl.)
ako te jos nesto zanima lepo cu ti objasniti,posto baratas sa nekim polucinjenicama i apsurdima.
a i ne znam zasto bi ti bila ponosna na stare grke,ni ovi danasnji nemaju nikakve veze s njima,a kamoli mi

serb_pagan:
ovakvo izvrtanje cinjenica ne mogu da ostavim bez odgovora. prvo,grci nisu "kulturno porobili" rimljane,vec je rimska imperija bila logicni nastavak anticke grcke civilizacije.
a zatim nebulozna teza o grckoj civilizaciji kao "temelju judeo-hriscanske civilizacije"???!!!!
da ti objasnim,kad je hriscanstvo postalo zvanicna religija u rimskom carstvu,najvazniji zadatak je bila devastacija grcke kulture,kao satanske tvorevine. zatvarane su grcke akademije,zabranjivana filozofija,a o matematici i medicini ne treba ni trositi reci.
posle unistenja (ne bas svakog traga) antickih civilizacija zavladao je period tzv."mracnog srednjeg veka" sve do doba humanizma i renesanse,kada su ljudi poceli ponovo otkrivati dostignuca grcko-rimske civilizacije (pravo,filozofija,matematika,fizika i sl.)
ako te jos nesto zanima lepo cu ti objasniti,posto baratas sa nekim polucinjenicama i apsurdima.
a i ne znam zasto bi ti bila ponosna na stare grke,ni ovi danasnji nemaju nikakve veze s njima,a kamoli mi

Vrati se prvo na prethodnu stranu, pa pročitaj prvo sve ono
što sam tebi tj tvom KLONU odgovorila, a meni nemoj držati
predavanja o mračnom srednjem veku, humanizmu i renesansi,
jer nisi dorastao tome...

Strela:
Vrati se prvo na prethodnu stranu, pa pročitaj prvo sve ono
što sam tebi tj tvom KLONU odgovorila, a meni nemoj držati
predavanja o mračnom srednjem veku, humanizmu i renesansi,
jer nisi dorastao tome...

je li?mogla bi da mi odrzis predavanje na temu "VELIKI BVAT VJEKOSLAV I NJEGOVE OBJAVE SVPSKOM NAVODU".

Strela:

Тачно говориш, Стрело, СТАРА ГРЧКА у периоду од 14. до 4. века пре Христа је ДОБА ПОСТАВЉАЊА ТЕМЕЉА ДАНАШЊЕ НАУКЕ И КУЛТУРЕ... а Римска држава је ширила своје робовласничко царство и попримивши ТЕКОВИНЕ СТАРЕ ГРЧКЕ И УТИЦАЈЕ ХЕЛЕНИСТИЧКЕ РЕЛИГИЈЕ, ФИЛОЗОФИЈЕ, КЊИЖЕВНОСТИ, ГРАДИТЕЉСТВА И ЛИКОВНИХ УМЕТНОСТИ, Римљани су још више усавршили културна достигнућа старог века.

ДАКЛЕ НИШТА БЕЗ ХЕЛЕНА ...

Нека се неки овде запитају и нека пронађу ДО КОГ ВЕКА ЈЕ БОГОСЛУЖЕЊЕ БИЛО НА ГРЧКОМ - А ОД КАДА ЈЕ ПОЧЕЛО НА ЛАТИНСКОМ ... и ту је део одговора.

Back