Nova brojila za struju

Manga Hilux

Legenda
Moderator
Poruka
73.198

Srbija menja stara brojila pametnim: Kako će se to odraziti na račune za struju?​


Srbija menja stara brojila pametnim: Kako će se to odraziti na račune za struju? 1
Foto: Pixabay/Geralt
Oko tri miliona starih brojila biće zamenjeno pametnim do 2030. godine, plan je „Elektrodistribucije Srbije“. Novi merni uređaji će smanjiti gubitke i pružiti preciznije uvide u potrošnju, kaže stručnjak za energetiku Željko Marković. Inženjer elektrotehnike Jovan Vujasinović tvrdi da će sa pametnim meračima za struju građani moći da upravljaju električnom energijom i proizvode je.

Uvođenje zelenih tehnologija i povećanje udela obnovljive energije obavezalo je „Elektrodistribuciju Srbije“ da više od 3,5 miliona starih brojila zameni pametnim.
Stručnjak za energetiku Željko Marković kaže za RTS da će do kraja 2030. godine biti zamenjeno 80 odsto starih brojila.
„Taj cilj podrazumeva zamenu oko 400.000 brojila godišnje. Mislim da je to realan cilj i da će biti ispunjen“, ističe Marković uz napomenu da će projekat biti finansiran donacijom Evropske unije i povoljnim kreditima koje će odobriti Evropska investiciona banka.

„Pametna“ brojila, uvid u potrošnju i upravljanje električnom energijom​

Inženjer elektrotehnike Jovan Vujasinović navodi za RTS da uvođenjem pametnih brojila potrošači imaju korist, zbog detaljnog uvida u potrošnju električne energije.

„Umesto današnje situacije gde možemo da vidimo stanje na početku meseca, uz pametna brojila ćemo svakog dana i sata moći da pregledamo potrošnju“, objašnjava Vujasinović.
Druga korist biće, kako sagovornik ističe, mogućnost da građani upravljaju potrošnjom.
„Prvi nivo je smanjenje računa za struju, prostim uvidom i rasporedom potrošača u domaćinstvu. Sledeća stvar je da građani sami mogu da instaliraju solarne panele i tako proizvode električnu energiju za koju ne moraju da plate račun“, ukazuje Vujasnović.

„Novim brojilima se smanjuju gubici – od tehničkih do onih koji nastaju krađom struje“​

Željko Marković ističe i dobrobit od daljinskog učitavanja kojim će računi biti precizniji, kao i mogućnost lakšeg lociranja kvara, te boljeg planiranja potrošnje zbog lakšeg uvida sa pametnim brojilima.
„Jako je važno što se na ove načine smanjuju gubici. Od tehničkih, do onih koji nastaju zbog krađa električne energije koje će se sada lakše otkrivati“, kaže Marković.
Navodi i da sa upotrebom pametnih brojila više neće biti problema sa učitavanjem računa, kao što je bio slučaj sa novembarskim i decembarskim u prethodnoj i januarskim u tekućoj godini.
„Pošto se daljinski očitavaju, nisu podložni greškama očitavanja“, smatra sagovornik.

Veštačka inteligencija kao savetnik za potrošnju​

Na pitanje da li pametno brojilo ipak može i da pogreši, Vujasinović kaže da svaki uređaj može da se pokvari, ali da će kontrolom Direkcije za dragocene metale, nadležnom da građanima pruži garancije da je svako brojilo na terenu precizno, grešaka biti manje.
„Ovi merni uređaji imaju svoje portale i sajtove na kojima će građani moći da u realnom vremenu detaljno prate svoju potrošnju. Više nećemo imati izlaske na teren i ručno očitavanje. Ona će se automatski očitavati, pomoću softvera u ‘Elektrodistribuciji Srbije’, a uz pomoć veštačke inteligencije na osnovu podataka iz softvera, građani će dobijati savete kako da smanje potrošnju“, zaključuje Jovan Vujasinović u razgovoru za RTS.
https://www.danas.rs/vesti/ekonomij...m-kako-ce-se-to-odraziti-na-racune-za-struju/
 
Da razjasnim u hrvatskoj smo imali NOVO pametno digitalno brojilo koje smo mi kupili pre oko 15 godina. Pre jedno 5 godina su došli skinuli i stavili novo sagem brojilo. Iako su jedno i drugo nova digitalna brojila nakon te poslednje zamene RAČUNI ZA STRUJU SU SE DUPLIRALI.

Sad skoro su opet stavili novo brojilo. Šta mislite koliko će u srbiji da se KRADE? MORAJU I ORMANE da menjaju ne samo brojila koja su krš jeftileja.

A do 2030e ćemo ionako svi da pomremo od gladi u srbiji jer je cena hrane duplo viša nego u EU.
 
Meni ukradose i sa starim brojilom,pre decembra racuni 3000 din u decembru odjednom 8000 i nesto (nista se nije promenilo u mojoj potrosnji niti je dodat neki novi potrosac) januar nisu ocitali ja radi preventive uplatim 4000din,za februar doslo 5500din svo vreme isti potrosaci.
Bojler i masina za ves samo po jeftinoj struji,kuvanje na plin jedino sto non-stop rade frizider i zamrzivac,komp i tv po potrebi.
 
Meni ukradose i sa starim brojilom,pre decembra racuni 3000 din u decembru odjednom 8000 i nesto (nista se nije promenilo u mojoj potrosnji niti je dodat neki novi potrosac) januar nisu ocitali ja radi preventive uplatim 4000din,za februar doslo 5500din svo vreme isti potrosaci.
Bojler i masina za ves samo po jeftinoj struji,kuvanje na plin jedino sto non-stop rade frizider i zamrzivac,komp i tv po potrebi.
Kada malo preskočiš potrošnju tj uđeš u višu zonu odmah dupliraju račun. Ja plaćam 2700 din a žena 5000. Sve isto radi i isto podešeno na EKO.

Inače frižider hoće da guta struju ako je neki krš, zuji motor po 2 sata da jedva ohladi.
 
Dakle kada prekoračite iz zelene u plavu tarifu automatski vam se račun za struju od 2900 dinara pretvori u 5000 din. Onda vam je džabe što uključujete noću i slično.

Kada sam živeo sam i kuvao povremeno, uključivao mašinu jednom nedeljno - potrošnja mi je bila u granici zelene tarife.

Dakle prevara neopevana.
 

Back
Top