Nov način naplate parkinga

vracaracc

Buduća legenda
Poruka
38.315
114976.jpg

BEOGAD - Na drštvenim mrežama pojavilo se pismo koje je izvesni Zoran Maksimović uputio Parking servisu povodom kazne od 1.050 dinara za nepropisno parkiranje.

Maksimović u odgovoru izvesnom Vucelji predlaže da kaznu izmiri trampom.

“ Obraćam vam se povodom doplatne karte od 24. oktobra 2011. i opomene koja je usledila 18 dana po pronalaženju doplatne karte na automobilu moje majke koji ja vozim povremeno jer nisam u prilici da obezbedim sopstveno motorno vozilo . Zbog nemogućnosti izmirivanja duga opomene došao sam do rešenja kojim bi se ova stvar zaključila. Naime, šaljem vam sliku konja na livadi koju sam nacrtao i procenio na 1.090 dinara. Usled razlike u našim međusobnim potraživanjima molio bih da mi uplatite razliku od 40 dinara. Kada primim vašu uplatu od 40 dinara smatraću da je ova stvar zaključena . S poštovanjem Zoran Maksimović”, stoji u pismu koje je hit na društvenim mrežama.

Evo kako se Somborci bore protiv svog parking servisa, oni tvrde da parking servis nezakonito naplaćuje kazne, a više sam nego siguran da oni samo prepisuju pravilnike jedni od drugih te da su, dakle, svi od reda u sukobu sa zakonom. Činjenica je, i tako bi trebalo da bude, da jedna jajara iz parking servisa nema pravo da kažnjava građane po svom nahođenju i kako im se hoće, kao da je javna površina njihovo vlasništvo. U ovom ima logike, samo da li je Srbija logična država, to je već drugo pitanje.

Kazne za parkiranje neustavne?
Udruženje građana „Bolji Sombor” podnelo je Ustavnom sudu Republike Srbije inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti Pravilnika JKP „Parking servis”.
- Smatramo da Pravilnik sadrži niz nepravilnosti, zbog čega je neophodno da ga Ustavni sud ispita u postupku ocene ustavnosti i zakonitosti. Pre svega, Javno komunalno preduzeće Parking servis je svojim Pravilnikom regulisalo uslove i način organizovanja poslova, prava i obaveze javnog preduzeća, uslove za korišćenje komunalnih usluga, kao i način naplate cene, iako nije ovlašćeno da svojim aktom uređuje navedene odnose - stoji u saopštenju Udruženja građana „Bolji Sombor”. Kako se navodi, ta materija je po Zakonu o lokalnoj samoupravi i Zakonu o komunalnim delatnostima isključivo u nadležnosti lokalne samouprave, dok je javno komunalno preduzeće nadležno samo da donosi cenu usluge, koju treba da odobri Skupština grada. Udruženje građana Bolji Sombor u svojoj predstavci navodi da Parking servis prekoračenje vremena parkiranja tretira kao prekršaj i naplaćuje kaznu, iako po zakonu nije ovlašćeno da ih izriče i naplaćuje. U Pravilniku koji je objavljen na zvaničnom veb sajtu „Parking servisa”, nije navedeno kada je Pravilnik donet i kada stupa na snagu, što praktično znači da građani nemaju mogućnost uvida u to od kada je ovaj Pravilnik na snazi, kao i da li je objavljen još negde osim na sajtu „Parking servisa”, iako se na njih primenjuje. Ceo tekst inicijative možete da preuzmete iz priloga ove vesti.
Inicijativa UG Bolji Sombor Ustavnom sudu.doc
http://www.soinfo.org/vesti/vest/9647/1/Kazne-za-parkiranje-neustavne-/

zar nije najjeftinije parkirati se pravilno i platiti parkiranje. vrlo mala lova u odnosu na kaznu ili odnosenje + nerviranje i visestruko gubljenje vremena

Pa nije, jeftinije mi je da crtam, normalno. :cool:
Pre svega, to nije mala lova ukoliko se parkiras na vise mesta vise puta u toku dana.
A i stalna spremnost na isticanje tih sat vremena (kada treba poslati novu porukicu) nije uopste prijatno osecanje dok se svrcka po centru grada.

Pa nije, jeftinije mi je da crtam, normalno. :cool:

:lol:

jedno je pricati o greskama parkin servisa na racun korisnika i o nepravilnostima i zloupotrebama u uparvljanju JKP, to sam i sam doziveo

nesto sasvim drugo je pricati o sistemu parkiranja. ovaj sistem i nije los, bolji je 100 puta nego prethodni, pricam o inzenjerskom projektantskom resenju

PA i nije bolji bas nesto, jer za pocetak, nema dovoljno kapaciteta. Koliko mi se puta desilo samo da trazim parking i hocu da platim i ne nadjem mesto. I onda moram da se snalazim.

A druga stvar je da je preskup! Vozio sam se malo po Evoropi. Italija, Frnacuska, Monako. Tamo je parking od 50c do 1e. A kod nas je koliko, 30-40 dinara. U odnosu na nas standard to je mnogo.

Da ne spominjem da su to cene za zatvroene parkinge, pod krovom, uredjene. A kod nas su samo ofarbali linije i to naplacuju skori isto toliko.

само непрописне...ваљда
nama valjda, sigurno. Zašto bi pauk uklanjao parkirano vozilo na za to predviđenom mestu.Sve i da neko to učini bio bi u težem prekršaju neovlašćenog raspolaganja tuđom imovinom. Pauk nema nikakve veze sa plaćanjem ili neplaćanjem 30 dinara.

Kod nas je sve natraške pa i poštovanje prava drugih od strane parking servisa. Umislili bolesnici da je javna površina njihova i fino beru prihode, a da li pritom krše zakon i nečija prava, zabole ih.

Korisnik koji ne plati parkiranje ili nepropisno koristi parking mesto dužan je da plati doplatnu parking kartu. Nalog za plaćanje doplatne parking karte izdaje ovlašćeni kontrolor JKP „Parking servis“ i uručuje ga korisniku.

Eto, lepo ne pise da se mora platiti novcem. Ukoliko nema novca, moze se dati crtez na zaplenu. Sta bi jos moglo doci u obzir, neka starudija po stanu mozda? :think:

ала си се расписао...а да те питам нешто што је мало коме јасно.
Шта станари који живе у зонама плаћају када им уплата не гарантује паркинг место?
Увек и свуда је било да када нешто платиш то и добијеш?

duso, i ja sam slobodarski duh, protiv sam nadmene i glupe vlasti, a stetne. ali to nije razlog da se nesto ne prouci kad se vec diskutuje

Imas jos neki kopipejst? Onaj sam proucila valjano.
Uzgred, moj drugar je bio uporan i dobio parincu protiv Parking Servisa koji mu je oduzeo vozilo. Sada su mu duzni nadoknadu stete koju je pretrpeo u toku tih godinu dana na koliko se oprostio od zaplenjenog vozila. :D

i to je otprilike to. sistem je jedno, to rade strucne sluzbe.

politika, vlast i zloupotreba vlasti je nesto sasvim deseto

Sine dimitrije, ovo ti je totalno nezakonito, ili neustavno kako god hoćeš. Ovo je jednom rečju bahato:

Korisnik koji ne plati parkiranje ili nepropisno koristi parking mesto dužan je da plati doplatnu parking kartu. Nalog za plaćanje doplatne parking karte izdaje ovlašćeni kontrolor JKP „Parking servis“ i uručuje ga korisniku. Kada kontrolor nije u mogućnosti da uruči nalog korisniku, pričvršćuje ga na vozilu ispod brisača. Oštećenje ili uništenje naloga nema uticaj na valjanost dostavljanja i ne odlaže plaćanje doplatne parking karte. Korisnik parkiranja dužan je da plati doplatnu parking kartu u roku od 8 dana.

Van svake pameti je: Da izričete kazne po svom nahođenju, i to lica koja su polupismena ( izvinjavam se polupismenima )
Van svake pameti je: Da papirić okačen spolja, na brisaču može biti validan dokaz da je nešto nekom i uručeno ( po sistemu baš me briga ) radi naplate i da je to nekom validno i dovoljno.

Back