Nostalgija za komunizmom

Demokratija i Komunizam su dva aspekta iste koncepcije - Demokratija je politicka odrednica a Komunizam ekonomska odrednica jedne iste drustvene koncepcije.

Prema tome, nikako ne moze biti cudan sindrom 'nostalgije' u SVIM postkomunistickim drustvima, jer se i ne radi o nostalgiji, vec o osecaju nepravde zbog toga sto taj istorijski Komunizam kao ekonomska ideja nije prirodno porodio Demokratiju kao idealni politicki model za ta komunisticka drustva. A to je svako normalan u tim drustvima ocekivao - nije bilo sumnje da komunizam u ekonomskim odnosima pre ili kasnije reflektuje kao demokratija u odnosima upravljanja.
I onda, kada je komunizam kao ekonomski model bio zrtvovan u borbi (veoma uspesnoj) protiv klasicnog kapitalizma i poceo da se samorazrusava usled zapadnog odgovora u vidu nove forme - liberalnog kapitalizma (koji je dokaz da je klasicni kapitalizam izgubio hladni rat te se izmestio izvan polja igre uvodeci virtualnu ekonomiju umesto realne i tako retroaktivno slomio komunizam koji ga je proizveo kao jedinu alternativu propasti klasicnog kapitalizma) - tada su ljudi hteli da promene svoje ekonomske odnose usled povecanog siromastva. I tada su promenili komunizam na kapitalizam, jer su hteli zvake i najlon carape, a ne zato sto su verovali da kapitalizam moze da ustroji demokratiju.
U takvom rezultatu, normalno je da vecina oseca neku vrstu odgovornosti za svoju tadasnju odluku, i da je prisutan snazan elemenat kajanja (ne i pokajanja naravno), sto je svesno izabrana zvaka i carapa i svesno odsecen put ka demokratiji, koja bi se u suprotnom, kako se verovalo, putem evolucije demokratskih ekonomskih odnosa u politicke ekonomske odnose mogla realizovati unutar komunizma kao svoje najprirodnije ekonomske sredine.

prostije - ne nostalgiraju vec se kaju. ne kazem da se kaju sa pravom, ne drzim stranu komunizmu, ali to je svakako kajanje a ne 'nostalgija'. jer ti ljudi su verovali i veruju da je omunizam jedini sposoban, makar teorijski, da porodi demokratiju. to je, naravno, njihova jedina greska - osnovana na osnovnoj gresci (namernoj?) marksizma, a to je izvodjenje koncepcije svih kljucnih drustvenih odnosa iz koncepcije ekonomskih odnosa (umesto vice versa). ali greh i greska su razlicite stvari. greska je sto su verovali da ekonomija dfinise ljudske odnose a ne obrnuto - ali greh, i to oni dobro svi znaju (i mi svi takodje), greh im je u tome sto su se i pored vere u svoju koncpetualnu gresku odrekli same ideje koja je mogla imati (opet, teorijski govoreci) i drugaciju koncepciju. toliko.

postavljam ponovo pitanje...
--------------------------------------------------------------------------------

ZA sve Komunjare...

Hocete li ubijati i kaznjavati sve neistomisljenike(SRBE)? I time dokazati lojalnost nekom novom "TITU"?

Sramota je sto jos uopste postojite...

Neke stvari se ne mogu zaboraviti!!!!

ZA KRALJA I MAJKU SRBIJU!

--------------------------------------------------------------------------------

ZA sve Komunjare...

Hocete li ubijati i kaznjavati sve neistomisljenike(SRBE)? I time dokazati lojalnost nekom novom "TITU"?

komunizam = tito? ja bi rekao da je on najbolje vodio komunisticku drzavu ali to je moje misljenje i nije tema tito. [uzgred njegov jedini problem je bio sto je verovao u tu ideju do same smrti,ceo svoj zivot ulozio u to , i steta je samo sto nije ziveo 1000 godina, trebao je pre toga uvesti bolji sistem koji bi funkcionisao i posle njegove smrti - to je njegova najveca greska ali i nije jer je on zaista radio za narod i svoju humanu ideju, ali i nasa sto to nismo mogli da doradimo posle njegove smrti]

a ovde se prica,mada ti to nisi shvatio, o dva ekonomska koncepta.
jedan je humaniji koliko god je nesavrsen i koji je trebalo nadogradjivati, a drugi je robovlasnicki nehuman, otrov koji stvara monstrume.

ne znam koliko sam cuo u vreme tita se nisu zakljucavala vrata od kuce,mafije nije bilo, najveci zlocin je bio ''pozamljivanje fice'' od strane studenata dok ne nestane benzina,
otvori sad novine.
ne bih sada ulazio u duboku raspravu zasto je to tako ni sam ne znam ali jer to nostalgija ili realnost?

Poslednja izmena:

ZA sve Komunjare...

Па могу да покушају - то није искључено јер знамо какве су дилеје у питању, само може да им се деси ДА ИМ СРБИ НАПЛАТЕ ЗА СВЕ ШТО СУ РАДИЛИ !!!!!!!!!!!:rtfm:

nema tu navike iz komunizma, ja nisam najsiromasniji i imam neke skole,ali 1000 puta bi se odrekao svog kapitala ako bi svi i kada se ne bi nekada ponovo vratio kapitalizam, a videces kapitalizam nece dugo jer gladnih ljudi ima mnogo vise glad i ove MTV emisije o bogatima ce ih naterati da pokucaju bogatima na vrata.
i jer normalno drustvo gde se jedna grupa ljudi zatvara u neke obezbedjene kolonije sa kamerama strazarima i visokim zidovima itd a tako izgleda zapad uglavnom.
mislim da se razume ja sam sada za evropu LDP-ovac sam sta da kazem i spreman sam ja i na ova pravila, ali mislim da kapitalizam tek nefunkcionise gde neki imaju 65 milijardi a neki rade za 1 golar.

.:D

znaju to kapitalisti i zato zbijaju redove pokrivaju se raketnim stitovima instaliraju vojne baze po ceo svet i sve sa cilj da preduprede eventualnu svetsku revoluciju.nato nije prisutan svuda po svetu radi americki interesi.on je prisutan i radi evropski kineski ruski i svi ostali stari i novokapitalisticki interesi.nato odnosno amerika se specijalizirala za odbranu kapitalizma i njih placaju razni berluskoni murdoci sorosi dupontovi pa uskoro i miskovic kada uvali srbiju u nato.ko ce inace zastiti miskovica od pobesnele gladne rulje .on zna da ce to moci jedino nato snage iz bondstila kod urosevac zato ce svim silama da korumpira potplacuje i uklanja svakog srpskog politicara koji stoji na putu srbije u nato.
nato je placenicka vojska koja stiti kapitaliste od njihov vlastiti narod.
ajd neka krenu neredi u srbiju za rusenje miskovica il uopste kapitalizma.garantujem da ce u roku od 10 minuta americke trupe preci iz kosova u srbiju.nalogodavac ce biti miskovic koji ce u tajnom razgovoru sa tadicem naprimer prebaciti par miliona evra na tadicev konto u cirihu i ovaj ce u ime vlade i odbrane demokratije javno pozvati americke trupe da intervenisu.
Takav scenario smo imali nebrojeno puta u zadnjih 50 godina u mnoge drzave

tako to funkcionise.

ZA sve Komunjare...

Јооооој, што сам за Ускрс био у селу, па отишли ми у посету неким комшијама (на другом брду), маторци кренули у причу и ја са буразером и рођакама седим и смарам се, дође неки чича, ретко га виђам, кренуо да нас смара како је он био партизан, да хвали Тита, да је учествовао у свим офанзивама и сл. Како сам му лепо објаснио шта је он био и за кога се борио умало није црк`о, бараба једна..

Јооооој, што сам за Ускрс био у селу, па отишли ми у посету неким комшијама (на другом брду), маторци кренули у причу и ја са буразером и рођакама седим и смарам се, дође неки чича, ретко га виђам, кренуо да нас смара како је он био партизан, да хвали Тита, да је учествовао у свим офанзивама и сл. Како сам му лепо објаснио шта је он био и за кога се борио умало није црк`о, бараба једна..

Srbendo iz najbolje namjere HRISTOS VASKRS
Ostavi uskrsnuce braci hrvatima...

ZA sve Komunjare...

Za kralja koji ni srpski ne zna...

Vjerujem da bi onda mnogi rekli i da nisi Srbenda :D
Oprosti, ponio me nick (i avatar :D ) pa sam pomislio da si jedan od onih staromodnih Srba :D

Нема везе. Регистровао сам се из зезања, па нисам знао шта да ставим каи ник. Сад сам се навукао на крсту и шта ћу. Ееее, Србендара сам ја, тешки националиста, веруј ми, не зезам се. Сад што нисам хришћанин... Какве везе има, ја сам окренут нашој најстаријој религији.. Ионако су сви већи свеци старословенски богови... Старомодан?????

Нема везе. Регистровао сам се из зезања, па нисам знао шта да ставим каи ник. Сад сам се навукао на крсту и шта ћу. Ееее, Србендара сам ја, тешки националиста, веруј ми, не зезам се. Сад што нисам хришћанин... Какве везе има, ја сам окренут нашој најстаријој религији.. Ионако су сви већи свеци старословенски богови... Старомодан?????

Kosovska vecera itd. Znas vec da se cijela istorija srpskog naroda vrti oko pravoslavlja.

a robovlasnistvo je ocigledno u ljudskoj prirodi, i ja sanjam da imam milione da me sluze
od kada? od Egipta i Mesopotamije?
postoji cela večnost iza toga, i drugačija praksa za to vreme i posle njega. činjenica da su neki ljudi otkrili kako oni mogu da stiču bogatstvo na uškrb drugih ne znači da je to u ljudskoj prirodi.
za ostalo si, u suštini, po sto puta u pravu, iako si liberalac, mada bih ja sve to drugačije i daleko preciznije rekao.
nadam se da će smrt doći ovome za mog života, i da neće imati ime.
već da će to biti volja ljudi kojima je dojadilo društvo u kom crnčiš i živiš radi sistema, i njihova čežnja za slobodom.

Poslednja izmena:

Back