Nosaci aviona

Dragi kolega, radar i sonar mozda rade na slicnom principu,mozemo da zazmurimo pa da kazemo i na istom osim jedne stvari-radarac ne koristi komponentu fonicnosti da na osnovu nje odredjuje o cemu se radi,da budem precizniji nije mu potreban onaj cika koji na osnovu iskustva i boje tona koje cuje odredjuje o cemu se radi i jos jedna bitna stavka radar radi samo u aktivnom rezimu, postoje i pasivni ali se takvi mogu izbrojati na prste.Mozda se nisam strucno izrazio ,ali ako ste bili na radaru (kazete da jeste),mada po komentaru bih zakljucio da je to bilo pre dosta vremena,nadam se da ste shvatili na sta sam hteo da Vam ukazem.

Sto se tice rada krstarecih raketa i njihovom sistemu vodjenja i samonavodjenja sve sam Vam rekao onim linkovima koje izgleda niste hteli da citate.

U prvoj rečenici priznaješ grešku, a već u drugoj se ukopaš još dublje.

Prvo, kao hidroakustičar po struci nemam ni najmanju predstavu šta ti znači pojam "foničnost".
Drugo pomoću zvuka u slušalicam se ne određuje ni smjer (azimut) na cilj ni daljina do cilja, već se vrši identifikacija cilja i u tom djelu si upravu, za tako nešto je potrebno iskustvo. Daljina i smjer se kod sonara određuju potpuno isto kao i kod radara.
Treće pasivnih radara imaš koliko hoćeš, uopše nisu rjetkost, samo ih ne zovu pasivnim radarima već radar detektorima. U našoj RM svaki brod ga je imao, a imaš ga i na većini aviona.
Četvrto, ako tvrdiš da si stručnjak, onda se stručno i izražavaj.
Peto, ostavio si mi gomilu linkova prema raznim tipovima protivbrodskih raketa od kojih ni jedna nije krstareća. Još uvjek nisi odgovorio na konkretno na pitanje.

Poslednja izmena:
Kao sto rekoh razumecete sta sam hteo da kazem i vidim da ste razumeli samo se malo poigravate recima."fonicnost" je dragi kolega tj. ja sam pod tim podrazumevao upravo ono sto ste vi rekli, a to je identifikacija cilja.
Radar detektor-koja mu ono bese namena?Mislim da smo se opet razumeli samo Vi navlacite vodu na svoje bure.!
Strucno sam se i izrazio,samo me cudi da kao Hidroakusticar ne znate sta je fonicnost,sigurno nije mera za daljinu,vec karakteristika zvuka!
Na pitanje o krilaticama sam Vam odgovorio konkretno opisom svake raket pa Vi malo procitajte to,nije zgoreg nauciti nesto novo.

A sta ono bi sa danom D?
I samo su tako izginuli na Iwo Jimi i nigde vise?
I sto su onda bacili atomke na Japan?
A mozda sam i to gledao u filmu da je razlog za atomske bombe veliki broj izginulih americkih vojnika?
A da onda su se dosetili i izmislili Ramba i on je pobio sve ruske i ostale neprijateljske vojnike.:super:

Stvarno si uporan.Prijatelju ti si vojno lice,profesionalac.Trebalo bi da razlikujes polozaj napadaca od branitelja.
Normandija 5000 poginulih,linija strahovito utvrdjena.Priprema za iskrcavanje traljava.Artiljerijska priprema i bombardovanje totalno bez efekta.Bombardovanje avijacije trebalo je da omeksa linije i napravi kratere da pesadija ima koliko toliko zaklona prilikom desantovanja.To su pescane plaze sirine po vise stotina metara,nema zaklona.Iznad plaza betonski transeji,bunkeri,utvrdjeni polozaji sa MG.To je trenutak kad je pesadinac najosetljiviji,bukvalno nema zaklon i izlazi na mitraljesku,minobacaku vatru
Da su Nemci imali oklop i podrsku avijacije pitanje je kako bi se zavrsio Dan D,ali nisu.Sa obzirom na okolnosti saveznici su prosli daleko bolje nego pri iskrcavanju u Anzio.
Okinawa,odnos poginulih marinaca i Japanaca je 1:5 u korist branitelja sta ti to govori?Zamisli kolika je cifra 100 000 mrtvih Japanaca na Okinawi.To je bio i trenutak kad je najvise kamikaza uzletelo na americku flotu i bez gotovo ikakvog uspeha.Masakr Japanaca

Stvarno si uporan.Prijatelju ti si vojno lice,profesionalac.Trebalo bi da razlikujes polozaj napadaca od branitelja.
Normandija 5000 poginulih,linija strahovito utvrdjena.Priprema za iskrcavanje traljava.Artiljerijska priprema i bombardovanje totalno bez efekta.Bombardovanje avijacije trebalo je da omeksa linije i napravi kratere da pesadija ima koliko toliko zaklona prilikom desantovanja.To su pescane plaze sirine po vise stotina metara,nema zaklona.Iznad plaza betonski transeji,bunkeri,utvrdjeni polozaji sa MG.To je trenutak kad je pesadinac najosetljiviji,bukvalno nema zaklon i izlazi na mitraljesku,minobacaku vatru
Da su Nemci imali oklop i podrsku avijacije pitanje je kako bi se zavrsio Dan D,ali nisu.Sa obzirom na okolnosti saveznici su prosli daleko bolje nego pri iskrcavanju u Anzio.
Okinawa,odnos poginulih marinaca i Japanaca je 1:5 u korist branitelja sta ti to govori?Zamisli kolika je cifra 100 000 mrtvih Japanaca na Okinawi.To je bio i trenutak kad je najvise kamikaza uzletelo na americku flotu i bez gotovo ikakvog uspeha.Masakr Japanaca

Odakle ti to da sam vojno lice i profesionalac?
I sta ti sada tu opisujes odnose snaga bunkere i ostalo?
Ne govori se o taktickoj zamisli nego o broju poginulih.
Uporan si ti sto ne zelis da shvatis da nisu rusi ti koji su imali katastrofalne gubitke ,nego svi.
Nego ne rece mi sta je bilo sa Patonom i Romelom u Africi?

Kao sto rekoh razumecete sta sam hteo da kazem i vidim da ste razumeli samo se malo poigravate recima."fonicnost" je dragi kolega tj. ja sam pod tim podrazumevao upravo ono sto ste vi rekli, a to je identifikacija cilja.
Radar detektor-koja mu ono bese namena?Mislim da smo se opet razumeli samo Vi navlacite vodu na svoje bure.!
Strucno sam se i izrazio,samo me cudi da kao Hidroakusticar ne znate sta je fonicnost,sigurno nije mera za daljinu,vec karakteristika zvuka!
Na pitanje o krilaticama sam Vam odgovorio konkretno opisom svake raket pa Vi malo procitajte to,nije zgoreg nauciti nesto novo.

Prijatelju, koliko vidim ti si po struci okorjeli radariac. Pokušavam li ja tebe ubjediti da se na radaru neke stavri zovu drugačije ili da radar može da radi kolut napred. Stoga bi te najljepše zamolio da me ne učiš mom poslu. Izraz foničnost u smislu hidroakustike i otkrivanja podvodnih ciljeva čujem sad po prvi put.

Prijatelju, nisi mi ništa odgovorio. Ajde da probamo ponovo.

1. Mogu li krstareće rakete biti krilate rakete?
2. Mogu li protivbrodske rakete biti krilate rakete?
3. Dali su sve krilate rakete krstareće rakete?
4. I najvažnije pitanje na koje jkoš uvjek čekam tvoj odgovor. Može li krstareća raketa pratiti pokretni cilj?

Poslednja izmena:
Odakle ti to da sam vojno lice i profesionalac?
I sta ti sada tu opisujes odnose snaga bunkere i ostalo?
Ne govori se o taktickoj zamisli nego o broju poginulih.
Uporan si ti sto ne zelis da shvatis da nisu rusi ti koji su imali katastrofalne gubitke ,nego svi.
Nego ne rece mi sta je bilo sa Patonom i Romelom u Africi?

Ucinilo mi se sa nekih prethodnih tema da si profi.Eto nisi, izvini.
Zista ne razumem kako mozes da razdvajas taktiku,od broja stradalih.Ti si spomenuo Dan D kao primer.Primer cega?Odgovorio sam ti sa obzirom na okolnosti 5000 su prihvatljivi gubici sa obzirom na situaciju.Kakve veze to ima sa jurisima crvenoarmejaca?
Pokusavas da izjednacis Ruske juris na utvrdjene linije sa desantima.Prijatelju,Amerikanci na Pacifiku su vrsli desante.To nisu bezglavi jurisi na utvrdjene linije.Je8iga nemozes sa brodova da trcis na ostrvo.Sa obzirom na to Japan je imao visestruko vece gubitke,kad je gusto,ti cekaj neka tehnika radi.Svi su imali zrtve,ali pokusajmo napraviti razliku pogresna procena,i sl.,od onoga kad ti politicki komesari kaze :"Vas stotinu ste dobrovoljci trk na bunkere".
To je sustina svega.Amerikanci prave podmornice i sve ostalo da je funkcionalno i da posada bude zasticena maksimalno.Rusima je ljudski zivot jeftin,zato im je sve spartansko,i zato i imaju toliko udesa sa nuklearnim podmornicama.
Pozari i havarije na nukearnim reaktorima u podmornicama nemaju veze sa kvantitetom vec iskljucivo kvalitetom.Mozes da stavis i deset smajlija u svaki post ali,ako ti to nije jasno,onda,...
Jos jednom Romel je pobegao iz Afrike.Ako pokusavas nesto sa time da dokazes ja:dontunderstand:

Prijatelju, koliko vidim ti si po struci okorjeli radariac. Pokušavam li ja tebe ubjediti da se na radaru neke stavri zovu drugačije ili da radar može da radi kolut napred. Stoga bi te najljepše zamolio da me ne učiš mom poslu. Izraz foničnost u fmislu hidroakustike i otkrivanja podvodnih ciljeva čujem sad po prvi put.

Prijatelju, nisi mi ništa odgovorio. Ajde da probamo ponovo.

1. Mogu li krstareće rakete biti krilate rakete?
2. Mogu li protivbrodske rakete biti krilate rakete?
3. Dali su sve krilate rakete krstareće rakete?
4. I najvažnije pitanje na koje jkoš uvjek čekam tvoj odgovor. Može li krstareća raketa pratiti pokretni cilj?

fonika-(grcki)zvuk,glas=nauka o zvuku
fonicki=zvucan,onaj koji zvuci
akustika-(grcki)cujem,slusam, nauka o zvuku
Eto naterao si me da uzmem Vujakliju u ruke i eto sta tamo pise.Prema tome ne samo da ne znas sta su recenice nego nemas ni opste obrazovanje.To sto te nisu naucili u vojnoj skoli da su akustika i fonika jedno te isto nije moj problem.

1.krilate rakete ne da mogu nego i jesu krstarece rakete,(kako ce raketa da leti bez zakrilaca i krila)
2.protiv brodske rakete mogu biti krilate(opet kako ce da vrse korekciju do cilja ako nemaju zakrilca i krila?)
3.sve krilate rakete nisu krstarece rakete,mada ako pogledas da se krecu( po vodi,vazduhu)tj.moze se reci krstare onda jesu
4.Krstareca raketa moze pratiti pokretan cilj verovao to ili ne.
Pitanje je samo u nacinu vodjenja:satelitsko(GPS),inercijalno,radarski,laserski itd...
Ono sto tebe buni je verovatno prica o TOMI i njegovom programiranom letu.
E vidis Protivbrdoske rakete imaju i opciju korekcije leta.....
A da tebe mozda nije zbunio torpedo, pa to poredis sa krilatim raketama?

PS:Ne ucim ja tebe da se neke stvari zovu drugacije,vec sam ti odmah objasnio da ces razumeti o cemu govorim.S druge strane objasnio sam ti pojam fonicnost(to je opsta kultura) i da je to ekvivalent za akustiku....
A uzgred radar moze napraviti kolut napred kada pukne diferencijal na kamionu koji ga premesta,pa se pobode

Poslednja izmena:
Jos jednom Romel je pobegao iz Afrike.Ako pokusavas nesto sa time da dokazes ja:dontunderstand:
Romel je pobegao iz Afrike -to je tacno ali nakon poraza od koga?

Ti nikako da shvatis jednu stvar,a kada je shvatis,razumeces o cemu ti govorim.
Da se ponovim po ko zna koji put:
Amerika je svetski policajac i njena strategija je ofanzivna
Rusija ima defanzivnu strategiju.
Broj zrtava onih koji brane svoju drzavu i onih koji je napadaju ne moze se gledati u tako cistom odnosu(motiv patriotizma i motiv novca npr.)
Nije isto ako pogine patriota koji brani svoje parce zemlje i profesionalac koji je za to placen.Reci ces sada da u 2.sv. ratu nije bilo profesionalaca-ovo ti govorim figurativno samo da bi uzeo u obzir i tu komponentu kada brojis zrtve.
Rusija je izgubila veliki broj ljudi u tom ratu,najveci deo dok su se branili i to se ne moze porediti sa osvajanjem Berlina.Tu cenu su platili zbog mnogo cega izmedju ostalog i zbog tela Hitlera (cije su delove doskora posedovali i koristili u politickom ratu),naucnika itd,itd...
"Cilj opravdava sredstvo" stara je izreka i sve ti govori, a tako je i u sadasnjosti.
A kad govoris o kvalitetu i kvantitetu,kada je amerima kvalitet na 1.mestu pa zasto nas bombardova 99. 19 drzava.Kvalitet ili kvantitet?

:hahaha::hahaha::hahaha::hahaha:
Pa ruje i same ne zanju koliko podmornica imaju,u svakom slucaju daleko vise od amera.
U tome je i cela poenta-ameri imaju nosace aviona jer su oni svetski policajci i njihova strategija je ofanzivna.Ruska strategija je defanzivna i zato imaju veliki broj podmornica i samo jedan jedini nosac.Koliko god da imaju havarija na podmornicama je logicno i vrlo malo u odnosu na broj podmornica koje poseduju

ovo potpisujem, i bas sam to i zeleo da kazem! smesno je porediti bilo cije podmornice sa ruskim, ni po pitanju kvaliteta ni po pitanju kvantiteta! slicno vazi i za nosace aviona, ali je kvantitet i kvalitet na strani amerike! i lep si objasnio zasto je to tako!

fonika-(grcki)zvuk,glas=nauka o zvuku
fonicki=zvucan,onaj koji zvuci
akustika-(grcki)cujem,slusam, nauka o zvuku
Eto naterao si me da uzmem Vujakliju u ruke i eto sta tamo pise.Prema tome ne samo da ne znas sta su recenice nego nemas ni opste obrazovanje.To sto te nisu naucili u vojnoj skoli da su akustika i fonika jedno te isto nije moj problem.

1.krilate rakete ne da mogu nego i jesu krstarece rakete,(kako ce raketa da leti bez zakrilaca i krila)
2.protiv brodske rakete mogu biti krilate(opet kako ce da vrse korekciju do cilja ako nemaju zakrilca i krila?)
3.sve krilate rakete nisu krstarece rakete,mada ako pogledas da se krecu( po vodi,vazduhu)tj.moze se reci krstare onda jesu
4.Krstareca raketa moze pratiti pokretan cilj verovao to ili ne.
Pitanje je samo u nacinu vodjenja:satelitsko(GPS),inercijalno,radarski,laserski itd...
Ono sto tebe buni je verovatno prica o TOMI i njegovom programiranom letu.
E vidis Protivbrdoske rakete imaju i opciju korekcije leta.....

Znači sve ovo godine sam pogrešno svoju struku zvao hidroakustika, kad pametni Vujaklija kaže da je to isto što i hidrofonika.

1. tačno (netačno, šta ćemo sa raketama koje lete u orbitu, kako one lete, a nemaju ni krila ni krilca, a kamo li zakrilca)
2. tačno
3. tačno i nemoj mi to "mada", po toj logici sve rakete su krstareće.
4. ok, vjerujem ti. Koja je to krstareća raketa?

Protivbrodske rakete nemaju "opciju" korekcije leta. One imaju sistem za praćenje i samonavođenje. isključi im tu "opciju" i nikad ništa nećeš pogoditi, osim ako nije vezano uz obalu. Zamisli, protivbrodska raketa može čak i sama bez uticaja onog ko ju je lansirao da odluči koji će cilj gađati. Ako se u momentu otvaranja glave za samonavođenje u zahvatu njenog senzora nađe više ciljeva protivbrodska raketa vrši odabir cilja koji će da gađa. Logika za odabir cilja u takvim slučajevima zavisi od tipa rakete. Neke se navode na cilj koji je najbliži sdredini sektora koji senzor osmatra, druge idu za najvećim odrazom, a opet neke idu za najbržim odrazom.

Sve mi se čini da si pomješao pojmaove balističke rakete, krstareće rakete, vođene rakete i samonavođene rakete.

Znam da nemaš loše namjere, ali sličnost u prvoj fazi leta protivbrodske rakete može čovjeka da prevari i da pomisli da je u pitanju krstareća raketa.

U prvoj fazi leta protivbrodska raketa koristeći autopilot prati putanju zadatu pred lanisranje, a u drugoj fazi koristi aktivno radarsko (IC ili kakvo već) samonavođenje. Ta druga faza sa aktivnim samonavođenjem je ono što protivbrodsku raketu razlikuje od krstareće rakete.

Poslednja izmena:
Znači sve ovo godine sam pogrešno svoju struku zvao hidroakustika, kad pametni Vujaklija kaže da je to isto što i hidrofonika.

1. tačno (netačno, šta ćemo sa raketama koje lete u orbitu, kako one lete, a nemaju ni krila ni krilca, a kamo li zakrilca)
2. tačno
3. netačno. po toj logici sve rakete su krstareće.
4. ok, vjerujem ti. Koja je to krstareća raketa?

Sve mi se čini da si pomješao pojmaove balističke rakete, krstareće rakete, vođene rakete i samonavođene rakete.

U prvoj fazi leta protivbrodska raketa koristeći autopilot prati putanju zadatu pred lanisranje, a u drugoj fazi koristi aktivno radarsko (IC ili kakvo već) samonavođenje. Ta druga faza sa aktivnim samonavođenjem je ono što protivbrodsku raketu razlikuje od krstareće rakete.

Ma nije, nego,Lepo sam ti dao linkove da procitas i naucis ali ti neces.Onda druze ti lupetaj.
A ovde ne govorimo o protiv brodskim raketama svemirskih brodova nego onih na moru.
A nikad nije zgoreg malo se obrazovati i zamisli mozes saznati da za neku stvar postoji i drugi izraz.
Mada znam jednog propalog podmornicara,pa necu biti lenj da popricam malo sa njim o ovim stvarima,mozda i on tako misli.Sada da li je to posledica od uslova zivota i rada u podmornici saznacu....

Pa da zaboravih da ti po ko zna koji put kazem koja je to raketa-H-65SE
Izbacuje se iz aviona orjentaciono odredivsi kurs,leti inercijalno,u blizini cilja vrsi izdizanje i ukljucuje glavu za samonavodjenje.Dovde smo se slozili,ali izgleda da imamo problema oko terminologije.Ako pogledas da leti jedan period inercijalno a zatim ukljucuje glavu za samonavodjenje to samonavodjenje je samo po sebi korekcija.
Evo jos jedne raketeKRS-5 lansira se sa aviona i ide u uzgon zatim do maksimalne visine istovremeno se vrsi korekcija putanje sa aviona,zatim na maksimalnoj visini vrsi impulsnu korekciju putanje do momenta pikiranja i ide u samonavodjenje.Ovde imas vise metoda korekcija,za koje nemozes reci da su vodjenje
Koliko ja vidim jedini problem na nasoj komunikaciji je to da ne koristimo iste pojmove

Poslednja izmena:
Ovo sto si napisao ni sam neverujes,ali to je jace od tebe volis konflikt
Udrobis sve u poparu i to kao treba da odaje neko znanje.
Samo jedna ruska podmornica potonula???????Kursk ni iz bliza rec tehnike?Rusi ,nosaci aviona,mnozina.Svaki put kad procitam neki tvoj post pomislim da cu ostetiti vid.Dodje mi da se preventivno obesim.
Ne zasluzujes odgovor ali procitaj odgovor Svrljigu@

daj bar se malo informisi pre nego sto napises ovako nesto!
http://submarine.id.ru/gal.shtml evo ti deo podmornica kojima rusija trenutno raspolaze! nemoj da te mrzi pregledaj, trebace ti samo slike da vidis jedno 3 dana! sve su u sluzbi!

u svakoj klasi, rusi su jedno 50 godina ispred kolega amerikanaca! to niko ni ne spori!

ko je spominjao da su rusi jaki po pitanju nosaca aviona ? ja sam bas rekao suprotno! oni fakticki imaju jedan, ali se ni on ne vodi kao nosac aviona!

ajde da ti objasnim ovako, samo oruzje koje nosi svak podmornica tipa Typhoon, vredi vise od kurska! kurske je podmornica klase oskar 2 ! i bukvalno je dva puta manja od typhoon-a! i toliko je i tehnicki inferiornija! kursk se moze porediti sa najboljim i najsavrsenijim americkim podmornicama klase ohio! ali nikako saTyphoo! daj malo pregledaj podatke, kursk je bio naoruzan raketama tipa sn-n-19 dok Typhoon nosi sn-nx-30! bulava! to ti sve govori!

Kao prvo moraš da naučiš neke stvari u vezi podmornica a to je zašta su konstruisane i namena.
Ruske podmornice tipa Tajfun, su namenjene za boravak ispod leda severnog mora, a ne za jurcanje po moru. Zato njen trup duplo deblji od ostalih podmornica jer je namenjen razbijanju leda, kako bi bilo omogućeno lansiranje raketa.
Ohajo sa svojim deplasmanom od 17500t nosi 24 balističke raket Trajdent II dometa 12000km, dok Tajfun depl. 30000t nosi 20 raketa dometa 9000km, sada pokušavaju da upakuju u Tajfun Topolj M pod nazivom Bulava, ali već peto lansiranje je propalo, jer je po lansiranju raketa završila u more.
Drugo amerikaci imaju 24 plovne jedinice ili podmornice tipa Ohajo, dok Rusi tri Tajfuna.
Do dovoljno govori o snazi.

rusi imaju 7 tajfuna, to prvo! ali samo tri su u dezurstvu! drugo ohio je po svim karakteristikama i tehnoloski i tehnicki slicna klasi oskar 2 ruskih podmornica kojima je pripadao i kursk!

tajfun je bas za jurnjavu jer je njegova brzina 30cvorova, dok je ohio brz svega 25cvorova! zatim tajfun moze da zaroni 200 m dublje! i mnogo je tisi, zatim naoruzan je raketama koje amerikanci stvarno jos uvek nisu u stanju da naprave ss-nx-30 bulava .i jos mnogo cime! i imas na netu uspesno ispaljenu bulavu bas sa te podmornice, tako da ne znam o cemu pricas!

trece i naj bitnije,. podatke si vidim prepisao sa vikipedije, i oni totalno nisu tacni, tako da proveri jos jednom pa se cujemo! proveri arsenal Typhoon i arsenal ohio! poz

Kursk se ne može porediti sa klasom Ohajo, jer nisu ista kategorija. Kursk možeš porediti sa Los Anđeles kalsom. Isto tako Tajfun se poredi sa Ohajo klasom jer su ista kategorija.

Brzina kod podmornica uopšte nije presudan faktor.

Poređenje Ohajo klase sa Oskar klasom bi bilo kao da porediš B-52 sa Mig 21, ajde reci sad koji je od ta dva aviona bolji.

I da, nijedna podmornica nije za jurnjavu. Koliko god tiha bila kad zaveze 30 čv, sonar ti netereba da bi ju čuo (isto važi i za Ohajo na 25 čv), a sa 30 čv nije brža od torpeda tako da...

Poslednja izmena:
Romel je pobegao iz Afrike -to je tacno ali nakon poraza od koga?

Ti nikako da shvatis jednu stvar,a kada je shvatis,razumeces o cemu ti govorim.
Da se ponovim po ko zna koji put:
Amerika je svetski policajac i njena strategija je ofanzivna
Rusija ima defanzivnu strategiju.
Broj zrtava onih koji brane svoju drzavu i onih koji je napadaju ne moze se gledati u tako cistom odnosu(motiv patriotizma i motiv novca npr.)
Nije isto ako pogine patriota koji brani svoje parce zemlje i profesionalac koji je za to placen.Reci ces sada da u 2.sv. ratu nije bilo profesionalaca-ovo ti govorim figurativno samo da bi uzeo u obzir i tu komponentu kada brojis zrtve.
Rusija je izgubila veliki broj ljudi u tom ratu,najveci deo dok su se branili i to se ne moze porediti sa osvajanjem Berlina.Tu cenu su platili zbog mnogo cega izmedju ostalog i zbog tela Hitlera (cije su delove doskora posedovali i koristili u politickom ratu),naucnika itd,itd...
"Cilj opravdava sredstvo" stara je izreka i sve ti govori, a tako je i u sadasnjosti.
A kad govoris o kvalitetu i kvantitetu,kada je amerima kvalitet na 1.mestu pa zasto nas bombardova 99. 19 drzava.Kvalitet ili kvantitet?
Pobegao je,sa jedne strane posle uspesne operacije "Baklja" Amerikanci na Istoku, sa druge Osma armija na Zapadu.Pomoc nije dobijao.Zasto si to naveo kao preimer????
Ti izgleda nikako da shvatis jednu cinjenicu.Od Sovjetske revolucije jedina taktika crvenih su bezglavi jurisi.U medjusobnim borbama Crvenih i Belih juris je bio sve.U Borbama za Petvrovgrad Crveni su imal katastrofalne gubitke od belih.Po zauzecu grada odmazda je bila strasna.Taktika juris za jurisom prouzrokovala je takvu ogorcenost kod Crvenih da su streljali sve po gradu(sopstveni narod).Te borbe su koreni Specnaza
WWII jurisanje i kad treba i kad netreba.Napred Nemci,pozadi partijski komesari,ko se pokoleba metak u celenku?Sve ruske vojne zarobljenike koje su preuzeli od Nemaca,svoje nekadasnje saborce su prihvatili sa sumnjom i mnoge poslali u gulage kao nepodobne(sopstveni narod).Pre nekog nekoga prihvatis kao idola malo zagrebi njegovu istoriju:idea:
Pazi negotivim Amerikance,naprotiv.Ali ako pazljivo pogledas Rusi nikad nisu obracali paznju na sopstveno ljudstvo.Bilo ih je puno i samim tim zivot je bio jeftin.Zato ne mozes nikako porediti bilo koju zapadnu armiju sa Sovjetima.Ta prica se nastavlja i kasnije i tu dolazimo do sustine diskusije zar ne?Zasto Ruske podmornice imaju toliko havarija ako su Rusi toliko tehnicki jaci od Zapada.Mozda zato sto nemaju pravi tehnicki :idea:
Imao sam prilike da gledam interviju sa ruskim pilotima povodom Korejskog rata.Staljin je poslao sovjetske pilote da se bore na strani S.koreanaca.Nisu imali nikakve oznake,nikakva licna dokumenta.Naredjenje je bilo na oborene sovjetske pilote koji prezive pad da se otvori vatra.Nije smelo biti dokaza da su Sovjeti umesani u rat.Covek,rus,pilot ,sada u godinama (boli ga patka za sve)u kameru kaze kako je pucao iz topova na svog oborenog kolegu.Hocu reci mani me velicanja Rusa i pljuvanja Amerikanaca.Kad cete jednom da shvatite da su oba tima losi svako na svoj nacin.
Baraba je otvorio temu sa onim aeromitingom.Cudo niko od vas prorusko orijentiasnih nije uputio ni jedan jedini pozitivan komentar na njegovu temu.Jedina normalna tema u zadnje dve godine.Da su fotke iz Moskve kako bi se nacinjala ovde stolicnaja.
Budimo malo objektivni;)

Da,da ti neostanem duzan.Sto se tice 99e.Skoro 90% napada su izvodili Amerikanci.Nato je tu bio politicko pokrice.NATO su Amerikanci,ostali dodju kao statisti.
Ja ih nevolim ,cak sta vise mrzim ih,ali ih respektujem.Tu se ja ti Svrljig i Zrnan(ko zna koliko nikova ima) razlikujemo

Kursk se ne može porediti sa klasom Ohajo, jer nisu ista kategorija. Kursk možeš porediti sa Los Anđeles kalsom. Isto tako Tajfun se poredi sa Ohajo klasom jer su ista kategorija.

Poređenje Ohajo klase sa Oskar klasom bi bilo kao da porediš B-52 sa Mig 21, ajde reci sad koji je od ta dva aviona bolji.

I da, nijedna podmornica nije za jurnjavu. Koliko god tiha bila kad zaveze 30 čv, sonar ti netereba da bi ju čuo (isto važi i za Ohajo na 25 čv), a sa 30 čv nije brža od torpeda tako da...

Kolega je pravnik,tako da mu je to uza specijalnost.Obestecenja u slucajevima nezgoda ispod vode.Od tuda i strucna klasifikacija

!
niko nije ni mialio da je brzina bitna da bi se pobeglo torpedu! ali je bitna za druge stvari, pogotovu je bitna max dubina zaranjanja , a tu je tajfun u velikoj prednosti! o tome koliko su ranjive na pogotke da ne pricam, jer tu stvarno postoji velika razlika!
OHAIO OSKAR 2
deplasman 18.000 16.400
duzina 170m 154m
sirina 13m 18m
brzina 12-24knots 16-32knots
naoruzanje 24-trinidad1/2 24-ss-n-19

razlika, ohaio gore naveden (najbolji) poseduje rakete velikog dometa, te moze delovati iz sopstvenih voda . domet naj novije trinidad 2 je 7.360km!

oskar 2 (kursk) poseduje takodje razorne, ali rakete malog dometa, ali zato moze da zaroni u skoro 3 puta vecu dubinu nego bilo koja podmornica klase ohaio. te je tamo bezbedan od protiv podmornickih dejstava, te se lako prikrade!

inace pogleda ove podatke takodje podmornice ohaio

Displacement:

Surfaced: approx. 16,765 tons
Submerged: approx. 18,750 tons
Length: 170.69 meters (560 feet)
Beam: 12.8 meters (42 feet)
Draft: 11.5 meters (38 ft)
Propulsion: 1 × S8G reactor
Speed: 20+ knots (37+ km/h)
Complement: 13 officers, 140 men
Armament: 4 × 21-inch torpedo tubes
154 × BGM-109 Tomahawks in 22 groups of seven.

jesu ti poznati ????

u svakoj klasi, rusi su jedno 50 godina ispred kolega amerikanaca! to niko ni ne spori!
Kakav kralj:otkacio: ako merikanci imaju bolje radare, bolje materijale, bolju tehnologiju zavarivanja, bolje pogonske strojeve(npr. ne curi im toliko radioaktivna voda iz primarnog kruga), bolje imaju većinu stvari... i onda reći kako su rusi bar 50 godina isprid :worth: Najobičnija boja za brodove im je nevjerojatna..pa ruski brodovi su kao Jadrolinijini trajekti... u slučaju jake ruzine riješenje je brzostvrdnjavajući beton i važ Hempela

sumnjivo lice: "Baraba je otvorio temu sa onim aeromitingom.Cudo niko od vas prorusko orijentiasnih nije uputio ni jedan jedini pozitivan komentar na njegovu temu.Jedina normalna tema u zadnje dve godine.Da su fotke iz Moskve kako bi se nacinjala ovde stolicnaja."

sumnjivo lice: "...bila strasna.Taktika juris za jurisom prouzrokovala je takvu ogorcenost kod Crvenih da su streljali sve po gradu(sopstveni narod).Te borbe su koreni Specnaza..."

sumnjivo lice: "To je sustina svega.Amerikanci prave podmornice i sve ostalo da je funkcionalno i da posada bude zasticena maksimalno.Rusima je ljudski zivot jeftin,..."

sumnjivo lice: "Nuk.podmornice i te kako su vrhunac tehnike.Naveo si rakete,pa treba ukomponovati gomilu detalja da bi jedna nuk.podmornica bila funkcionalna.Od samog okruzenja i uslova u kojima operira,do lansiranja raketa.Koliko drzava je u stanju da napravi tako nesto na stranu kostanje?
Ovo su samo krupniji dogadjaji..."
"mozda Rusi prave "bolje",ali tehnicku "superiornost"nadoknadjuju ljudskim zivotima na sopstvenoj strani.Ima se moze se..."

sumnjivo lice: "Kao profesionalac bi takodje trebali znati da Rusi koriste masovnost jer im ljudski zivoti sopstvenih gradjana,vojnika ne znace mnogo.Koliki je bio odnos unistenih T34 da bi se unistio jedan nemacki tenk?Tako isto i sa svim ostalim. Zrtvovace jer imaju vise nego drugi,na kraju ce tim sa duzom klupom pobediti,oni.
Nebih rado bio u takvoj armiji,a vi? "

Лепо ти то набрајаш, али шта је ту од истине? Ајд врло површно.

За "Барабин" аеромитинг, шта да кажем? Рећи ћу ти отворено, авиЈони су ми
одавно преко "пишке". Да хвалим човека, ок: Хвал, Хвал, Хвал...
"Барабо" кукај ако треба уште малке!...(поз.)
За твоје мишљење о прослави Московског аеро-митинга, боље ме непитај...

Ове приче о комесарима који терају пиштољом људе у смрт? Хоћеш поштено да ти
одговорим: Момче нелупај глупости. Ти си очигледно део оних храбрица које су
("нормално") захвалне Ђикију што их нису нашли војни полицајци 1991...
А ко год није хтео, није ни ишао, да ли лажем кад то кажем?
Два дана притвора, смешно брале, КРВАВО смешно.
Да си се ти усмрдео барутом не би ми причао о удобности тенка и комотности
пушке, живи момче у филмовима и бајкама, ја ту немогу одмагати. Полуистине
типа: руси имају нечовечну технику, је веома тешко објаснити. Има ту истине,
али и НИКАКО нема (како окренеш). Летелице, ха ко је увек био ЈЕДИНИ који је
вукао напред у седиштима и "ергономији"? Ајде акробатски су25 (беше) шта би
са њиме, или су27, откривајмо топлу воду...
Тенкови и слично, т72 тесан, груб, кад послужитељ расклопи затварач неправилно
морају да скидају куполу да га извуку. Али какав је то тенк у односу на 1962-4.
када се појавио. Шта су имали тада франци, амери, немци? Да ли мислиш да ти је
у рату важнији плиш на седишту, или гола ******? Мени лично, ју-ак47 дашчара
разбије лице код дуге паљбе, мислиш ли да се то осети момче? Све мужине до
мужине, а онда цркну од слане ко немци у русији...

Причао сам на овом форуму о 2.св.рату и бројевима погинулих, треба ли поново?
Лупао сам и глупости, шта ћу деси се, али мислим да је суштина веома јасна.
Причао сам и о томе ко како цени и нецени мртве. Никакве аргументе немате сем:
реко Гебелс, па препричава Буш и наводи интернет. Када неко неког избаци са
списка погинулих, шта то значи? Па то је НАЈГОРЕ МОГУЋЕ ПОНИШТАВАЊЕ ЉУДИ за
које ја знам, а знам. Гине 20 милиона немаца - поништи, 500000 амера - поништи,
које су вам то форе: "народ је стока", ко сте ви нека надраса? Ко год тако
размишља, време је да посети лекара (врло искрено то мислим).

Ево да неидемо даље: Београд (само Београд) руси немци 980:18000 проблем ли је?
Где су били ти руски јуриши? Негде тамо..., негде У РУСИЈИ БРЕ! Велика земља!
Реко Хитлер и Буш, а ти питаш где... Ено рекли Жика и Ђока на интрнету.
Каже "10" т34 за један (који то тенк?) немачки. Крени доле т34 крља све крени
горе ЈС1, ЈС2, КВ крља све. Акцију по акцију, како год хоћеш и где хоћеш.
Сами немци откинуше се у покушају да тај лош тенк прекопирају, немачка писма
са фронта која у тонама пишу о паклу (не за русе, већ њих), али све то неки
фиреров генерал из удобне канцеларије у сад прежврља пером, може ли то?

Наравно у првом делу рата је било обрнуто, ко то спори? Каже американци мало
губитака, да ратовали су са индијанцима, па "помагали" мексиканце, па дошли
у 1. и 2. св. рату на поделу плена, па рокају свапо и СРЈ. Ето "вратио" им Бог,
боље да су сви изгинули, него што су онакви какви су (Боже ми опрости).
О чему ту више причати, кад ви мислите да су немци надраса, које нико није
могао да савлада, сем снега и титиних партизана. Те "ваше" приче немају ама
баш никакве везе са истином, размислите ко вам их шапуће.

Опет полуистине и мазарије, па да су руси јурили ко на филму, у две акције
би сав мушки СССР погинуо, какве су вам то вијуге у главама да гутате те
глупости? Први део рата, где су им немци заробили у гаражама и штукама
разбили на ливадама хиљаде тенкове је јасан. Извлачити то ко правило је...

Ајде мало "пушки". Колико је оно Стаљин побио људи? Само да вам кажем, данас
су архиве доступне и цифра је врло доступна (на радост Стаљиниста) и нећу
вам је рећи па гуглајте и јахуишите (ако је нађете), али је заиста смешна у
односу на приче, а са друге стране веома оправдана, јер СССР се није распао
ко француска, југославија, итд од хорди петоколонаша. Док је за Лењина скроз
другачија и ЈЕЗИВА, да немогу да нађем гору реч.

Помињеш спецзнац, е па пре него што причаш глупости, да ти шапнем пар ствари.
То што ти мислиш да су они нека руља будалчина, коју неко пушта са ланца
и усмерава ка положају непријатеља по правој линији, је твој филмски проблем.
За специјалце ЈНА је коефицијент интелигенције морао бити (отприлике) 130+.
Испод НЕМОЖЕ (без обзира на тату и стрина Кату).
За спецзнац ти је ИКУ ко за нашу менсу 160+. Да ли ти је сад нешто јасније?
Да ли имаш и приближну представу ко су и какав руси народ кад тако лупаш?
Да ли знаш какви су спецзнац профили људи, или слушаш Бушмана и његов ТВ?
Ајмо бабе да сањамо снове, да амери тад русе налове!

О подморницама да брбљам, неосећам се компетентним, али те теореме што "ви"
тврдите су тотални промашаји, зашто?
Екстремно кратко:

Прво русима су подморнице са нуклеарним пројектилима ЧИСТ луксуз. Нису они
амери да НЕМАЈУ покретне интерконтије. Имао сам "саговорнике" на ту тему, који
су веома меродавни и поменути пред њима да: "су руси ту инфериорни" би изазвало
реакцију ко да доктору кажеш да је попити чашу сумпорне киселине здраво за
грло. Или, мени у мом факсу причати о западној премоћи над истоком (русима).
Каже ракета та и та ту и ту. Писао сам и о нуклеарним потенцијалима и то
опште податке, о ракетама и квалитету (минимум, али довољно) и проверљиво,
па ништа. Једноставно виртуелни свет вам замењује прави свет и то је то.
Шта сад треба да понављам ко пас, непада ми на памет. Топољ, булава, смех.
Ето размисли о овоме, подморнице ваљда служе да роне, а руске обрни окрени
роне најдубље и то не мало (ваљда је то опште познато). Каже шумност, па
сети се шведа и њихових мука да их бар лоцирају у тако плитком мору. Шта још
да причам онима који интернет мајмунарије врте ко истину.

Ове податке о великим подморничким дефектима што набрајаш, одмах да ти кажем
да су нетачни (непотпуни). Имао сам прилике да их гледам и списак је мнооООоого
дужи, е сад колико непитај ме отприлике бар 40-ак ком. Је ли то важно, а?
Не, наброј "ти" 10 пробраних дефеката и ето "супер" закључка.

Неполемише ми се о подморницама ко врху технологије, то је једноставно
нетачно, а аргумент типа "уграђују најбоље" није аргумент, ваљда ти је то
јасно - застава уграђује најбоље у југо и?

Значи, чачкајте ви по филмовима, интернету и новинама и све то муљајте и
продајте сами себи и другима ко истину идр, али знајте да има и оних који
неће муљачине и кадије ко тужиоце и судије. Ајде бре више, каже фонично и
акустично, баба и бабац, сова и кокос.

Таквих стручњака и лектора ко ти "ubootfahrer" сам се нагледао доста у животу.
Препознајете се и пре него што прозборите, каже шија и врат. Стручно и
лаички. У реду ако је циљ бити нејасан и цепидлачити, пардон.

А шта тек рећи о русофилији и натофилији. Лепо народ каже "правити се енглез".
У овој србији има толико енглеза да је то чудо, историчар каже волите Наполеона,
све научник и непристрасан ауторитет. А шта кажу француски енциклопедисти,
који су ваљда "ауторитет", проверите, кажу француза је у русији било 170.000!
Сви, СВИ други кажу преко 1,2 милиона, шта мислите ви енглези из "Бутучепца" и
научници, јесте ли већи од папе? Ево вам за крај писмо једног Хрвата са нета:

"Ma kaj se ti Rista isčuđavaš.Kaj bi tebi bilo normalno da ja sad
pljujem i *****m po svojoj zemlji da bi ti počel fino mislit o meni.
Znaš kaj,a kad bi ti počel se tak ponašat da pljuješ i necijeniš
svoju zemlju,znaš kaj stari,ja bi te furt poslal u tri qurza i nazad.
E viš tak se ti neki vaši baglajteri ponašaju na hrvatskim i
muslimanskim forumima.Pazi meni dođe poslovni partner iz Niša u Zgb,
i on se zbog rata koji je bil između Hrvata i Srba iz Hrvatske počel
izmotavat,izvinjavat,pa mi nismo ništa mislili,pa sim pa tam.
Ja njemu velim,bedak jedan,ko je tebe kaj pital i jebal te rat.
Ustvari tip je u nekoj vašoj bedastoj stranci,nemam pojma kak se
zove,al sam čul da melje bedastoće.
On ne da je psoval političare nego je zasral sve stanovnike,
njemu niš nije dobro....ja ga gledam i ne mogu doć sebi.
Al njuška nije bedak,zavrsil je i faks ali je bijednik od čovjeka.
Ma zgadil mi se i poslal sam ga kasnije u quraz i neću snjim da delam."

Ово писање по интернету, заиста личи на бескрајно лајање и има тежњу да врти
ствари у круг. Ово писмо је покушај да то опишем, зато драги пријатељи и
"непријатељи" све најбоље од мене.

Извињење и поздрав свима!

ПС (немогу да одолим).

HS1911: "Kakav kralj ako merikanci imaju bolje radare, bolje materijale, bolju tehnologiju zavarivanja, bolje pogonske strojeve(npr. ne curi im toliko radioaktivna voda iz primarnog kruga), bolje imaju većinu stvari... i onda reći kako su rusi bar 50 godina isprid Najobičnija boja za brodove im je nevjerojatna.. "

Провео сам времена и у бродоградилиштима, шта то причаш за боју? Шта си то ти
гледао. Ево ти пример, треба пробити врата (адаптација) брод руски, завариоцу
се враћа пламен. Проблем плоча од цола стоји на љусци од 2 нанометра! Нема шансе
да је избијеш, причаш тати како се прави дете. Који бољи материјали американаца?
Чиме си геније гулио основну заштиту руских бродова, дијамантом?
Па у шаржи бетонског гвожђа руса има кристала панцирног челика колико хоћеш.
Јеси ли је бушио видијом ко сир? Боља технологија заваривања, какве су то бајке,
од 56 технологија заваривања у употреби у свету, где су СВЕ (СВИХ 56) развијене,
ајд нису у русији, него украјини. Лупајте ви само глупости (где то нађете)...
Цури радиоактивна вода, цури теби вода испод носа момче.

Уздравље!

ПС (немогу да одолим).

HS1911: "Kakav kralj ako merikanci imaju bolje radare, bolje materijale, bolju tehnologiju zavarivanja, bolje pogonske strojeve(npr. ne curi im toliko radioaktivna voda iz primarnog kruga), bolje imaju većinu stvari... i onda reći kako su rusi bar 50 godina isprid Najobičnija boja za brodove im je nevjerojatna.. "

Провео сам времена и у бродоградилиштима, шта то причаш за боју? Шта си то ти
гледао. Ево ти пример, треба пробити врата (адаптација) брод руски, завариоцу
се враћа пламен. Проблем плоча од цола стоји на љусци од 2 нанометра! Нема шансе
да је избијеш, причаш тати како се прави дете. Који бољи материјали американаца?
Чиме си геније гулио основну заштиту руских бродова, дијамантом?
Па у шаржи бетонског гвожђа руса има кристала панцирног челика колико хоћеш.
Јеси ли је бушио видијом ко сир? Боља технологија заваривања, какве су то бајке,
од 56 технологија заваривања у употреби у свету, где су СВЕ (СВИХ 56) развијене,
ајд нису у русији, него украјини. Лупајте ви само глупости (где то нађете)...
Цури радиоактивна вода, цури теби вода испод носа момче.

Уздравље!
ha bio si u brodogradilištu..di to? Slažem se da je Ukrajinski institut za zavarivanje jako jako dobar ali zašto onda na migovima sve spojeve ne povare pa mogu nabaciti u startu par sto kila materijala opreme goriva? O materijalima.. i strukturi željeznih legura me ne zaj.. i ne pričaj ..zapravo pronađi bilo koje pitanje(čiji odgovor naravno nikako ne možeš naći na netu) s guštom ću ti odgovoriti! Koliko curi radioativna voda.... očigledno NIKAD nisi bio na nikakvom trgovačkom brodu. I onda bi znao da na ugovoru o radu koji pomorci potpisuju (kojih u svojoj obitelji i prijateljima ima na pretek) postoji klauzula o prolasku pokraj Murmanska! Moj prvi rođak, je barba na stranca, i odbio je popisati taj dodatak! Odbio je unatoč plaći od 12 000 dolara mjesečno.

Svrljig@
Stvarno si ...postovao sam te kao sagovornika,ali,..necu se spustati na tvoj nivo
Iz nekog samo tebi poznatog razloga vadis fragmente iz tekstova i onda pocnes te ludorije.
Nisam te prozivao kao ostali kad si tvrdio da si svojim ocima video obaranje B2.Kad Mi8 napravi luping?Shvatas li kako to zvuci?
Prvo i jedino postovani izuzetno cenim Ruski Specnaz,pored Sojareta(Izrael) jedini sa opravdanim nazivom.Da si procitao sta je pisalo ne bi prozivao.U borbama za Petrovgrad greskom sam napisao Beli radilo sa o frakciji Cvenih koju su Lenjinisti proglasili kontrarevolucionarima.Opsada grada je trajala vise od pola godine.Ginuli su Crveni masovno u jurisima sve dok nisu dosli na ideju da u zimskim uslovima(vreme desavanja zima) odabranim jedinicama naprave bela maskirna odela i napadnu nocu:idea:.Posle jednog takvog nocnog napada linije su probijene i grad je pao.Spasio sa samo onaj ko je uspeo pobeci za Finsku.
Od te jedinice Lenjinista postaju njiihove elitne jedinice, i kasnije Specnaz.Imas problema sa citanjem ili obradom informacija?Jel potreban izvor,literaturu da ti napisem, ili posaljem na pp?
Sta je jos bilo sporno?Ruski jurisi,hoces da kazes da nije tako bilo?Hoces da kazes da mentol nije pobio pre rata gomilu sopstvenih oficira jer se bojao sopstvene senke.Da nisu pobili gomilu Ukrajinaca jer nisu bili sigurni na cijoj su strani posle povlacenja Nemaca.Pitas li se uopste odakle tolika mrznja Ukrajinaca prema Rusima.Da nije na silu forsirao sopstvene armije da mu licno uhvate Hitlera,bez obzira na cenu?Samo u jednom danu na prilazima Berlina je fasovalo 56 T34(Boje rata, tri video kasete sa autenticnim snimcima i svedocima).Pricas hvalospeve o Rusima ko da te je Staljin na sisi odhranio pa samo za njih znas.
Alo, bar danas nije tesko doci do "istine"ma kako tebi ruzna ona izgledala.Mozda je problem u tebi jer kad bi saznao istinu o Rusima srusio bi se tvoj mali svet.
Prozivas nekog da je dezerter i skrivao se od V.P.:D
Kad bi ti odgovorio na sve bljuvotine tvojim stilom koje si napisao na sta bi to licilo?
Sta je potrebno da ti poslajem na p.p. gde mozes da proveris,mozda bi onda zatvorio pevalicu,ili bi bar malo razumnije pricao?
Pricas bajke koje se sa kolena na koleno prenose u tvojoj porodici uz gusle.Ponekad pripovedac zaboravi deo teksta,casica vise pa eto i Mi8 napravi luping.
P.B.leti brzinom od 5 maha ispaljena sa 5000km,nesmes da kazes koja odao bi tajne.Alo ostavi flasu dok pises.Ili je to zastavnicka navika iz doba JNA pa nesmes da odajes tajne?
Pazi foru punjena sa tonom eksploziva i 20kg aerosola.Pa vi niste za jaslice.
Postovani vi kao "strucnjak"bi trebali znati da Rusi za svoje PB rakete u slucaju Amerikanaca koriste iskljucivo i samo iskljucivo nukleranu bojevu glavu.Nije cilj iskljucivo nosac aviona vec citava borbena grupa oko istog.
Bio bih vam zahvalan postovani kad biste nasli vremena i odgovorili na prosto pitanje:Ako je Ruska tehnologija toliko superiorna u odnosu na Americku zasto se cesto desavaju havarije na nuklearni reaktorima u ruskim atomskim podmornicama,zasto se desavaju pozari sa fatalnim posledicama?Odgovorite na to pitanje smisleno i razumno pa me prisijte epitete po zelji tipa dezerter,budala ili sta vec imate u vokabularu;)
Pitanje je ozbiljno i lepo postavljeno,nadam se istom takvom odgovoru
Unapred hvala

Poslednja izmena:

Back