Norveška

• Začetnik teme Začetnik teme slike
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Адреса Норвешке канцеларије за ауторизацију здравствених радника:

http://www.safh.no/english/index.html

Прегледај мало, можда нађеш оно што те занима.

О визама:

http://www.norveska.org.yu/

Један од начина би могао бити да тражиш лиценцу у SAFH, па са добијеном лиценцом у амбасади тражиш визу за тражење посла у Норвешкој. Није баш лако наћи посао без знања језика, али ако говориш бар мало шансе су добре.

У вези језика и посла прегледај и следећи сајт:

http://www.norveska.org/posao/trazenje-posla-u-norveskoj

Ето, није баш много...

Поздрав и срећно!

ne govorim norveski ali jako dobro govorim engleski,nadam se da ce biti korisno barem na pocetku. Kakva je potraznja za zdravstvenim radnicima? po struci sam visi fizioterapeut a zavrsio sam i srednju medicinsku skolu-opsti smer

Да би добио ауторизацију или лиценцу треба да диплому средње школе преведеш на норвешки или енглески, као и преглед броја сати теоретске и практичне наставе у средњој медицинској и пошаљеш у SAFH. Ако имаш радног искуства у струци прикупи препоруке и преводе приложи уз молбу за ауторизацију/лиценцу.

Ауторизацију/лиценцу добијаш за болничара - "hjelpepleier". Ако нађеш посао и почнеш радити можеш предати молбу за за ауторизацију за "sykepleier". Завршаваш кратак стручни курс и полажеш неку врсту државног испита. После тога следи пракса чија дужина зависи од броја практичних сати у школи и евентуаланог радног искуства - од 2 недеље до 4 или понекад више месеци.

За признавање звања физиотерапеута је мало дужи пут. Предај преведену диплому у NOKUT (http://www.nokut.no/sw335.asp) и чекај упутства.

За почетак је најлакше добити посао у патронажи - "hjemmetjenesten", као "hjelpepleier". А после ауторизације за "sykepleier" и ако се покажеш као ОК, релативно лако је добити нови уговор...

Поздрав!

Да би добио ауторизацију или лиценцу треба да диплому средње школе преведеш на норвешки или енглески, као и преглед броја сати теоретске и практичне наставе у средњој медицинској и пошаљеш у SAFH. Ако имаш радног искуства у струци прикупи препоруке и преводе приложи уз молбу за ауторизацију/лиценцу.

Ауторизацију/лиценцу добијаш за болничара - "hjelpepleier". Ако нађеш посао и почнеш радити можеш предати молбу за за ауторизацију за "sykepleier". Завршаваш кратак стручни курс и полажеш неку врсту државног испита. После тога следи пракса чија дужина зависи од броја практичних сати у школи и евентуаланог радног искуства - од 2 недеље до 4 или понекад више месеци.

За признавање звања физиотерапеута је мало дужи пут. Предај преведену диплому у NOKUT (http://www.nokut.no/sw335.asp) и чекај упутства.

За почетак је најлакше добити посао у патронажи - "hjemmetjenesten", као "hjelpepleier". А после ауторизације за "sykepleier" и ако се покажеш као ОК, релативно лако је добити нови уговор...

Поздрав!

HEJ SVAKA TI CAS ZA OVE INFORMACIJE NAS JE VISE KOJI HOCEMO DA BEZIMO ODAVDE IZGLEDA,DA LI ZNAS KOLIKO TA AUTORIZACIJA KOSTA I DA LI KADA JE DOBIJEM,AUTOMATSKI IMAM POSAO U NORVESKOJ ILI ..._
JA SAM TAMARA IZ BEOGRADA IMAM 20 GODINA I ZAVRSILA SAM MEDICINSKU SADA,POLOZILA I DRZAVNI ISPIT,SVE SAMO NEMA POSLA.
HOCU DA IDEM ZA NORVESKU SAMO PO OVIM SAJTOVIMA NA NORVESKOM SLABO MOGU DA SE SNADJEM ZAVRSILA SAM SAMO POCETNICKI KURS I TO DAVNO DOK SU MOJI ZIVELI TU,ALI ONI SE VRATISE :(
I TAKO UGLAVNOM HVALA ZA VEOMA KORISNE SAJTOVE,AKO JE NEKO U NORVESKOJ I PROSAO JE TRNOVIT PUT KRZ KOJI JA ZELIM DA PRODJEM ZARAD BOLJE BUDUCNOSTI NEKA PISE NADAM SE DA CU USPETI.

Cao Tamara. Kontaktiraj skolu norveskog jezika Saga tel. +381 11 32 33 157 ili +381 11 32 44 514 i trazi Zoricu ona ce ti sve objasniti o potrebnoj dokumentaciji i celom postupku. Ja sam poslao papire pre dve nedelje i cekam odgovor. Ja sam tu zenu pronasao tek posle slanja dokumenata i otvaranja teme na forumu. Ja sam se informisao preko sajta www.safh.no ali postoje jos neki papiri koji se traze pored onih koji pisu na sajtu. Pitaj kakve su ti sanse posto sam procitao da nemas iskustva a to je minus posto se to trazi. Pozdrav-SVE NAJBOLJE:)

Cao Tamara. Kontaktiraj skolu norveskog jezika Saga tel. +381 11 32 33 157 ili +381 11 32 44 514 i trazi Zoricu ona ce ti sve objasniti o potrebnoj dokumentaciji i celom postupku. Ja sam poslao papire pre dve nedelje i cekam odgovor. Ja sam tu zenu pronasao tek posle slanja dokumenata i otvaranja teme na forumu. Ja sam se informisao preko sajta www.safh.no ali postoje jos neki papiri koji se traze pored onih koji pisu na sajtu. Pitaj kakve su ti sanse posto sam procitao da nemas iskustva a to je minus posto se to trazi. Pozdrav-SVE NAJBOLJE:)

Pa ja sam sada zavrsila srednju,radila sam letos u domu za stare tako da znam posao,a i drzavni ispit sam polozila za to sam morala da volontiram 6 meseci 3 u domu zdravlja i 3 u bolnici na psihijatriji,a sa Zoricom sam stupila u kontakt,znam je.Ja sam kod njih zavrsila pocetnicki kurs norveskog,moji roditelji su ziveli u Norveskoj 2 godine i vratili se.Tako da mislim da imam velikih sansi.Znam engleski solidno,a i Norveski usavrsavam.
Samo treba mi informacija koliko kosta autorizacija???

Kad posaljes dokumenta, od njih treba da dobijes uplatnicu na 980 kruna, sto je negde oko 100 eura, i posle te uplate oni uzimaju tvoja dokumenta na autorizaciju, i to je sve sto se novca tice. (bar ja imam takvu informaciju) Ne znam koliko ce te kostati ako budes isla preko te skole norveskog jezika, i da li oni nesto uopste naplacuju.
Daj sredi mi nesto kod te Zorice kad je vec poznajes :) :) :) :) :) :) Pozdrav

Kad posaljes dokumenta, od njih treba da dobijes uplatnicu na 980 kruna, sto je negde oko 100 eura, i posle te uplate oni uzimaju tvoja dokumenta na autorizaciju, i to je sve sto se novca tice. (bar ja imam takvu informaciju) Ne znam koliko ce te kostati ako budes isla preko te skole norveskog jezika, i da li oni nesto uopste naplacuju.
Daj sredi mi nesto kod te Zorice kad je vec poznajes :) :) :) :) :) :) Pozdrav

A preko koga si ti poslao ta dokumenta na autorizaciju???
Pocni da ucis Norveski ja znam nesto malo,pa se nadam da cu uspeti.
Imas mnoge sajtove na Norveskom za zaposlenje kazu mi na norveskom chatu na kojem non stop visim da su hjelpleiere-bolnicari,(a to je ono sto mi sa autorizacijom mozemo da budemo ) jako trazene sada.
Nisam pametna,ja sam non stop na tim sajt adresama za zaposlenje,trudim se.
A sutra cu otici kod Zorice,najverovatnije.

Pre nego sto sam uopste poceo da skupljam papire bio sam u Norveskoj ambasadi i tamo dobio internet adresu njihove agencije koja radi autorizaciju samo za zdravstvene radnike www.safh.no Preko nje sam saznao za potrebna dokumenta i na njihovu adresu poslao papire. Od tada je proslo dve nedelje sad cekam da mi posalju uplatnicu pa krecem sa ucenjem Norveskog. Ja jako dobro govorim engleski mada su mi u toj skoli rekli da mi to nije od neke vaznosti posto za svaki posao moram imati intervju koji je na Norveskom. Ako saznas nesto novo javi a i ja cu takodje :) Pozdrav

He he he .Ti pocinjes sa begynekurs :) nije tezak :) bre
Ej pa ja sad cekam da mi Zorica javi kad ce sa startom poceti 2 nivo,ali ubrzani on je 350e i taj cu upisati jer sam ja jos pre kazem ti zavrsila taj pocetnicki sada cu se nekako potruditi da upadnem na 2 nivo i posto imam vremena trudicu se da savladam jezik.
Ako hoces evo ti sajt Norveski za chat mada moras znati bar neke osnovne reci da bi se ulogovao,a mogu da ti pomognem i zanimljivo je,mozda i nadjes neku slobodnu :) http://www.chat.no/
pokusaj :)
Jel si iz Beograda???
Takodje imas http://www.finn.no/
ovaj sajt ima dosta potraznja za sykepleiere-med sestra i hjelpepleiere-bolnicar.
Ja sam konkurisala u ULLEVAL hospital i jos neku bolnicu videcu sta ce biti :)

Nisam iz Bg-a ja sam iz Banatskog Novog Sela(opstina Pancevo) na 45min., od Bg-a. Na sajtu Sage pise da su oni sklopili ugovor sa jednom agencijom za zaposljavanje i da ta agencija placa ucenje norveskog svojim radnicima koji dolaze tamo da rade u njihovu ustanovu,raspitaj se za tu opciju da ne dajes dzabe 350 evrica ako ne moras. Probacu da odem na norveski chat da se dopisujem sa bracom nam norvezanima :):):) Ako mi negde zapne obraticu ti se za pomoc :) Jel imas profil na fejsu? Pozdrav

Da li neko zna neki sajt ili link gde moze da se pronadje materijal za medicinske izraze kada je u pitanju ucenje norveskog.Konkretno mislim za rad kao medicinska sestra/tehnicar?
Pozdrav

Da li neko zna neki sajt ili link gde moze da se pronadje materijal za medicinske izraze kada je u pitanju ucenje norveskog.Konkretno mislim za rad kao medicinska sestra/tehnicar?
Pozdrav

Ja bih ti pre preporucila da kad si u Bgd-u odes u neku bolje opremljenu knjizaru u gradu i kupis recnik norveskog za medicinske radnike to ti je najpametnije.
Saga nema puno sa tim.Mada i kod njih se raspitaj ali u knjizari sam i ja kupovala razne recnike u svakom slucaju za pocetak ti je najvazniji NY NORSK koji polazes kada dodjes gore.

Hvala na savetu. Pojasni mi samo ovo "NY NORSK" za koji kazes da se polaze. Ne kapiram na sta si mislila.
Pozdrav

NY NORSK ti je nesto kao pocetnicki Norveski koji polazemo svi mi koji odemo gore,bez tog NY NORSKA-a ne mozes da radis tamo obavezno ga je poloziti,ali te knjige dobijes gore u toj skoli,a nekada ti i institucija u kojoj se zaposlis placa taj kurs.Nema na cemu.Pozdrav i tebi.Ovde smo se svi nasli koji trazimo isto u zivotu zasto ne pomoci.

Hm, ne znam sta da ti kazem. Ja sam bio prosle godine u Norge i bio na intervju za posao ali nikakav ispit nisu trazili da polazem. Postoji ispit koji mora da se polozi u roku od dve godine od dobijanja licence za rad da bi ona bila i dalje vazeca. Koliko ja znam tesko da ce neka zdravstvena ustanova da ti plati skolu jezika a u skoli ne dobijas knjige vec ih kupujes sam.
Poz

Hm, ne znam sta da ti kazem. Ja sam bio prosle godine u Norge i bio na intervju za posao ali nikakav ispit nisu trazili da polazem. Postoji ispit koji mora da se polozi u roku od dve godine od dobijanja licence za rad da bi ona bila i dalje vazeca. Koliko ja znam tesko da ce neka zdravstvena ustanova da ti plati skolu jezika a u skoli ne dobijas knjige vec ih kupujes sam.
Poz

jel postoji mogucnost da ti neko posalje papire a ja lepo diplomu pod ruku prevedenu bez autorizacije krenem za poslom?

Predpostavljam da je iskustvo glavni faktor ali postoji li sansa bez njega sa visom skolom traziti posao,posto predpostavljam da nigde u EU takvog radnika ne bi primili,norvezani mozda....

Back