Norveška

• Začetnik teme Začetnik teme slike
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ja kazem Norveska.

Najvisi standard, i ljudska prava na najvisem nivou ;)

Faktor"dosade" je jako vazan za Srbe koji odlaze u Zap.Evropu....
Sredis zivot-ali ti toliko dosadno da bi se radije vratio....
Zivela sma na Zapadu, i znam sta ti pricas.

Svajcarci ne znaju jedan vic da ispricaju i da se nasmeju na njega :aha:

a i imaju netrpljenje prema strancima..
na pr. postoje vrtici za decu stranaca, i vrtici za decu svajcaraca :aha:

Фашизам у срце европе! :)

Ja kazem Norveska.

Najvisi standard, i ljudska prava na najvisem nivou ;)

Faktor"dosade" je jako vazan za Srbe koji odlaze u Zap.Evropu....
Sredis zivot-ali ti toliko dosadno da bi se radije vratio....
Zivela sma na Zapadu, i znam sta ti pricas.

Svajcarci ne znaju jedan vic da ispricaju i da se nasmeju na njega :aha:

a i imaju netrpljenje prema strancima..
na pr. postoje vrtici za decu stranaca, i vrtici za decu svajcaraca :aha:

Cuo sam nesto slicno tome.Takodje sam cuo da su jako stedljivi,i nisu gosti uvek dobrodosli.U Svici je takodje dobar standard.Na gradilistu gde bi trebao da radim u Svici plata je 2400 mesecno,isplata je dnavna i iznosi 99e.Opet Norveski je tezak,ali su vece plate u Norveskoj.A Francuska otpada..:)

Cuo sam nesto slicno tome.Takodje sam cuo da su jako stedljivi,i nisu gosti uvek dobrodosli.U Svici je takodje dobar standard.Na gradilistu gde bi trebao da radim u Svici plata je 2400 mesecno,isplata je dnavna i iznosi 99e.Opet Norveski je tezak,ali su vece plate u Norveskoj.A Francuska otpada..:)

Probaj na sve strane, pa gde uspes.

A i ako ti zapadne Svica.. bitno je da znas sta su mane...
pa da se odmah na vreme pripremis.

Trazis odmah drustvo postenih Srba tamo... ima i Turaka dobroh ljudi, Italijana, sa Bliskog Istoka mozda itd...

Odmah stvaras neki svoj svet ;)

Zanima me misljenje, koja je po vama zemlja bolja za zivot, gde je bolji standard? U Finskoj sam vec neko krace vreme (imam EU pasos da naglasim), i planiram u Svedsku ili Norvesku. Molim za savet samo ljude koji su ili zive u nekoj od drzava :)

Jug Švedske ti je bolji izbor! U Norveškoj od par meseci do pola godine mrak! Nije sve ni u standardu...
Osim toga je jug Švedske atraktivan i istorijom i mnogo čime...

Ma ako mu je Finska OK bice mu i Norveska..

Ne bih ti ga ja tamo zivela da me ubijes. Ali dobro, mene nije ni pitao:D
Ti si lovio lososi po Norveshku i SvedCku?

Jug Švedske ti je bolji izbor! U Norveškoj od par meseci do pola godine mrak! Nije sve ni u standardu...
Osim toga je jug Švedske atraktivan i istorijom i mnogo čime...

Apsolutno netacno, sve zavisi u kom delu drzave zivis. Igrom slucaja ( igram WoW pa sam u stalnom kontaktu sa 5 Norvezana ) znam kako je tamo i znam kako se zivi. Isto tako znam da su usluge strasno skupe al da je sve ostalo jako jako JAKO lepo uredjeno. Socijalni program im je najbolji na SVETU. Norveska ima skoro 2x veci BDP od Svedske, 3x manju nezaposlenost, Najniiza plata u Svedskoj je oko 17$ na sat dok je u Norveskoj nema al zato klinac u Mcdonaldsu ima platu od 16-25$
WARNING: Subject material is likely to make you drool. Keep in mind that even though wages are high in Norway, so is the cost of living. You pay around 30% tax, spend 27% on rental housing and pay NOK250 or US$45 for one large take-way pizza. A family of four can struggle to live off one parents average wage in Norway. Hence, both parents find a need to work in Norway.
Obrati paznju na bold deo, znaci ako samo jedan roditelj radi na minimalnu i ima vas 4 u familiji bice tesko. al ako si sam onda ti je super.

Jeste pizza kosta 45$ al trebas biti zaista glup i nesposoban sebi da napravis nesto da jedes....

Ma ako mu je Finska OK bice mu i Norveska..

Ne bih ti ga ja tamo zivela da me ubijes. Ali dobro, mene nije ni pitao:D
Ti si lovio lososi po Norveshku i SvedCku?
Pastrmke (morske) i štuke...More jedva malo slano...
Inače klima u Švedskoj podnošljivija nego u Norveškoj,a standard je nešto niži iako su cene u Norveškoj katastrofa...
Prosečne godišnje temperature su u Norveškoj čiji je deo u polarnom krugu (noć pola godine!) dosta niže nego
u Švedskoj. U stokhlolmu svakog leta se izmeri i 30oC dok je to nezamislivo za Oslo!

Pastrmke (morske) i štuke...More jedva malo slano...
Inače klima u Švedskoj podnošljivija nego u Norveškoj,a standard je nešto niži iako su cene u Norveškoj katastrofa...
Prosečne godišnje temperature su u Norveškoj čiji je deo u polarnom krugu (noć pola godine!) dosta niže nego
u Švedskoj. U stokhlolmu svakog leta se izmeri i 30oC dok je to nezamislivo za Oslo!

Najvisa izmerena temperatura u Oslu je bila 34,7 C, u Stokholmu 36 C, najniza u Stokholmu -32 C, u Oslu -29 C, tako da nema neke razlike :) Oslo je daleko juznije od polarnog kruga, tako da mrak nije vise meseci, svega je 1 stepen geografske sirine severnije od Stokholma :)

- - - - - - - - - -

Apsolutno netacno, sve zavisi u kom delu drzave zivis. Igrom slucaja ( igram WoW pa sam u stalnom kontaktu sa 5 Norvezana ) znam kako je tamo i znam kako se zivi. Isto tako znam da su usluge strasno skupe al da je sve ostalo jako jako JAKO lepo uredjeno. Socijalni program im je najbolji na SVETU. Norveska ima skoro 2x veci BDP od Svedske, 3x manju nezaposlenost, Najniiza plata u Svedskoj je oko 17$ na sat dok je u Norveskoj nema al zato klinac u Mcdonaldsu ima platu od 16-25$

Obrati paznju na bold deo, znaci ako samo jedan roditelj radi na minimalnu i ima vas 4 u familiji bice tesko. al ako si sam onda ti je super.

Jeste pizza kosta 45$ al trebas biti zaista glup i nesposoban sebi da napravis nesto da jedes....

Sam planiram da idem, i jedino zbog cega se razmisljam jos uvek je to jer ne znam kolika bi mi bila plata sa nekim obicnim poslom. Imam osnove norveskog jezika, dovoljno da se sporazumem jedva, ali bih ga ucio. Nisam pametan sta da radim :(

Sam planiram da idem, i jedino zbog cega se razmisljam jos uvek je to jer ne znam kolika bi mi bila plata sa nekim obicnim poslom. Imam osnove norveskog jezika, dovoljno da se sporazumem jedva, ali bih ga ucio. Nisam pametan sta da radim :(

Ja sam gledao zbog sebe neki norveski sajt koji je koliko sam ukapirao drzavno vlasnistvo sa mnostvom oglasa. Neki su cak i zvali ( skype ) a dosta njih se javilo na mail, Tu mislim na ono oglase na koje sam konkurisao, a konkurisao sam samo na one za koje nije potrebno znanje norveskog jezika. Bratovog kolege sa posla brat ( a jeebeni rodbinski odnosi ) je otisao u Norvesku da radi i nasao je posao za 2 nedelje trazenja, al on je isao i pitao gde je stigao. radi za neku firmu za selidbe i ima oko 2500e bruto. Takodje kada je konkurisao za pojedine poslove trazili su od njega da im dostavi dokaz da je diploma fakulteta priznata pa je slao ambasadi u Norvesku pisma i od njih dobio zvanican odgovor sve uredno placeno itd da mu se diploma priznaje. Otisao je sa predznanjem jezika al ono, da se sporazume i to je to. E sada iskreno, moj savet ti je da pogledas oglase i da konkurises i naravno da odes tamo. Samo sto je na tebi da odlucis.

2500 bruto za norvesku su smesne pare. kako prezivljava sa tim tamo?

Pa kada plati porez drzavi i sve ostalo toliko mu ostaje. Nije bas da su smesne jer mu je 700e stan sa svim troskovima ( zivi sam u dvosobnom stanu ), oko 700e mu ode na hranu i higijenu, i ostane mu oko 1000e. Jbg pa otisao si da radis i da zaradis pare, ako si otisao da se zajeavas i provodis onda ti ni 7000e nije dosta.....

Pa kada plati porez drzavi i sve ostalo toliko mu ostaje. Nije bas da su smesne jer mu je 700e stan sa svim troskovima ( zivi sam u dvosobnom stanu ), oko 700e mu ode na hranu i higijenu, i ostane mu oko 1000e. Jbg pa otisao si da radis i da zaradis pare, ako si otisao da se zajeavas i provodis onda ti ni 7000e nije dosta.....

to znaci da mu je 2500 neto , a ne bruto. A izvini, u kom to gradu on zivi kad dvosoban stan placa 700 sa racunima majke ti?

to znaci da mu je 2500 neto , a ne bruto. A izvini, u kom to gradu on zivi kad dvosoban stan placa 700 sa racunima majke ti?

Ups sorry mislio sam da sam napisao neto, nisam ni gledao posle. ako sam ga dobro razumeo zivi nekih 20km od Osla. Gledao je u Oslu cene ( tu mu je ta firma u kojoj radi ) i uspeovao je da nadje za 800e mesecno al manje stanove samo sto ga nisam pitao dal je sa ili bez troskova komunalija.

Pozdrav svima! Da li mi možete preporučiti neke kontakte za posao u Švedskoj? Imam 38 godina, troje dece. Završio sam Hotelski menadžment i imam preko 10 godina iskustva u prodaji. Interesuje me iseljenje sa porodicom. Odlično govorim Engleski jezik kao i supruga koja je pravnik.

Hvala unapred!

Pozdrav svima! Da li mi možete preporučiti neke kontakte za posao u Švedskoj? Imam 38 godina, troje dece. Završio sam Hotelski menadžment i imam preko 10 godina iskustva u prodaji. Interesuje me iseljenje sa porodicom. Odlično govorim Engleski jezik kao i supruga koja je pravnik.

Hvala unapred!

немој долазити !

Nemam EU pasoš. Vremenske prilike nam nisu prepreka. Naše interesovanje za Švedsku je prvenstveno zbog dece i njihove bolje budućnosti. Video sam na NET-u da Švedska traži radnike i sa ponudom za posao postoji šansa za iseljenje. Verovatno je da neko ko je tamo može da me uputi koji sajtovi su najbolji za traženje posla ili još bolje ako naši ljudi koji su tamo traže radnike odavde. Sve vezano za komercijalu, turizam, prodaju i marketing mi odgovara. Da se razumemo, ne bih da se ograničavam na pomenuto. Radio bih i druge poslove.

Nemam EU pasoš. Vremenske prilike nam nisu prepreka. Naše interesovanje za Švedsku je prvenstveno zbog dece i njihove bolje budućnosti. Video sam na NET-u da Švedska traži radnike i sa ponudom za posao postoji šansa za iseljenje. Verovatno je da neko ko je tamo može da me uputi koji sajtovi su najbolji za traženje posla ili još bolje ako naši ljudi koji su tamo traže radnike odavde. Sve vezano za komercijalu, turizam, prodaju i marketing mi odgovara. Da se razumemo, ne bih da se ograničavam na pomenuto. Radio bih i druge poslove.

Taj konkurs je raspisan prvenstveno za stanovnike EU, pa ako ne nadju kadar iz EU, tek onda mogu ljudi iz Srbije i slicnih zemalja da udju u trku. Na vasem mestu bih pre probao recimo Novi Zeland, jer je mnogo lakse otici..

Back