Norveška

• Začetnik teme Začetnik teme slike
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Cao!
Zelela bih da znam da li ovde ima nashih ljudi koji zive u Norveshkoj (sa akcentom na Oslo..) koji bi mogli da mi daju shto pozitivne shto negativne informacije vezane za ondashnji zivot jer smo muz i ja uzeli Norveshku kao opciju za eventualno menjanje boravishta.
Zivimo inache u centralnoj Italiji i obzirom da je zemlja u poprilichno teshkoj ekonomskoj situaciji a izgledi da ce se neshto promeniti u sledecih 10 godina su ravni nuli,krenuli smo da razmatramo razne alternative..
Bilo koja informacija bi nam bila korisna! Hvala!:bye:

ja znam neke ljude tamo bas u oslu, ali nisu nasi ljudi vec pravi norvezani. klima je jako hladna nekih 8 meseci godisnje a posle italije bice ti uzasno, sa dobrim poslom standard je fantastican, plate su prosecno najvece u EU, imaju imigranata, ne znam kakvi su zakoni za to nije me interesovalo to trazi u ambasadi uostalom...pozzzzzz

Hey ! Zanimaju me vasa misljenja o ove dve zemlje. Dajte neka vasa misljenja , uporedjivanja , stavove npr o klimi , zaposljavanju , socijalnom programu ...Koja vam se zemlja licno vise svidja ??

Hey ! Zanimaju me vasa misljenja o ove dve zemlje. Dajte neka vasa misljenja , uporedjivanja , stavove npr o klimi , zaposljavanju , socijalnom programu ...Koja vam se zemlja licno vise svidja ??

Nemacka okay...radi se vise, dosta..barem u mojoj struci ( kuvar),,,nekako te na fin nacin iskoriscavaju,,,plate ok, cene zivotnih potrepstina niske,
Norveska cena rada velika opet kazem za kuvare, skupo ko otrov sve..ali ako udjes u sistem..super ti je, socijala mozda naj bolja u svetu, znaci kao radnik si osiguran kao beli medved!!! trenutno radim u norveskoj, pozz

Shto se klime tice svakako je bolja nemacka jer ovde od kishe teshko da cesh pobeci....inace ovako shto se klime tice zime vishe nisu kao ranije.Zaposhljavanje mislim da je donekle isto samo shto su mnogo vece plate ovde nego u nemackoj.Socijalni program kao shto je karlo rekao je mozda najbolji na svetu..kad se razbolish bez problema idesh na bolovanje i placeno ti je godinu dana 100%,znaci nishta ne gubish al je opet to tako nameshteno da ti sve to placash kroz porez koji ti mesecno uzimaju od plate zato i jeste taj socijalni program tako dobar.Nedaj boze da ostanesh bez posla ti svake 2.nedelje dobijash novac od birorada....Moje licno mishljenje ne gledajuci klimu mislim da je bolji zivot u Norveshku,jeste skupo to stoji al sa ovim platama ovde ti sebi shta god pozelish mozesh da priljushtish...

Heu loodice. Ja ti poslao bio PP , ali mozda nisi ni videla. Treba bi info iz prve ruke , verujem da to znas. Ja imam fax , iz IT-a ,ali samo sto sam diplomirao i nemam iskustva , tako da te poslove mogu da zaboravim . Mene zanima neki "losiji posao " , koliko je placen.Meni bi cilj bio da ustekam neku lovu , naravno , ne samo da mi ostane knap za mesec. Evo , npr da imam platu 19 000 kruna , meni moze da ode i do 10 000 na neki omanji stancic, u najboljem slucaju do 40 m2, a za hranu do 5 000, za prevoz 1000 npr. Zanima me isto ova razlika sa Svedskom . U SWE je sve daleko jeftinije , ali plate isto nisu toliko lose.Npr za hranu u SWE mi treba 250 e , u Norge mi treba 600 . Za stan u SWE oko 500 e , u Norge oko 1000.Mozda gresim , ali nikako neko da mi kaze pravu sliku. Btw , inace sam ucio norveski i smatram da je jako lep jezik , sada se dvoumim da se preokrenem na svedski jer bi uskoro trebao dobiti EU pasos , pa mi je prilicno lakse, makar se nadam , uz jezik naravno. Ha en fin dag :)

Shta podrazumevash sa time "loshiji posao" ? Ovde ti je u principu svaki posao dobar jer se dobro placa shta god radio pa i prao po nekim firmama tj.cistio.Shto se stana tice nece toliko da ti ode,opet sve zavisi gde ce taj stan da se nalazi,naravno ako je bash u centru grada onda ima da te koshta djavo ipo....Ne treba za jednu osobu 5000 kr za hranu,jeftinije je.Mesecna karta za Oslo ti je 620 kr i onda mozesh da se vozish koliko ti mine zelja....Pa znash kako shto se plate tice isti taj posao npr.koji jedan shveda radi u Shvedsku mnogo bolje je placen ovde,ti nisi svestan koliko svedjanina ovde ima,mnogi su doshli ovde zbog mnogo bolje zarade,shvedjani su dosta izgubili odkada su ushli u EU i standard im nije kao ranije.Shto se jezika tice ne treba ti shvecki jezik za Shvedsku jer je to malte ne isti jezik...to ti dodje kao srpski i hrvatski od prilike. Takk i lige måde :)

Sto se stana tice , ne mora da bude bas blizu nekog velikog grada , ali isto sigurno svi volimo neki normalniji stan kasnije da imamo. od 50-70 m2 makar. Ono sto sam video na finn.no je bas ludachki xD Sto se tice hrane , i ja mislim da nije tako strasno , tu i nekako moze da se uklopi. Samo je problem taj stan. Npr da imam platu netto 20 000 nok , po nekom tvom rezonu , potrosio bih za neku sobu i hranbu i prevoz oko 10 000 nok, tj pola ? :)))

Pa ja sam ti ovde pisala uvezi Osla...cim izadjesh van glavnog grada mnogo ti je skuplji prevoz...shta reci takve su ti cene ovde shto se tice kupovine stanova,nisu ni malo naivne cene. Za tebe jednog bi odprilike,mada ne zaboravi struju,telefon i to koshta...samo shto je struja dosta jeftinija ovde nego dole u Srbiji...ja gledam ovde gde zivim placam struju na svakih 3 meseca oko 1 200 kruna shto je za ovde fakticki nishta...ali kad zima dodje imam parno grejanje tako da me to nishta ne koshta...zato covek uvek treba da gleda kad uzima stan da toga ima a ne da se greje na struju... :)

Pa ja sam ti ovde pisala uvezi Osla...cim izadjesh van glavnog grada mnogo ti je skuplji prevoz...shta reci takve su ti cene ovde shto se tice kupovine stanova,nisu ni malo naivne cene. Za tebe jednog bi odprilike,mada ne zaboravi struju,telefon i to koshta...samo shto je struja dosta jeftinija ovde nego dole u Srbiji...ja gledam ovde gde zivim placam struju na svakih 3 meseca oko 1 200 kruna shto je za ovde fakticki nishta...ali kad zima dodje imam parno grejanje tako da me to nishta ne koshta...zato covek uvek treba da gleda kad uzima stan da toga ima a ne da se greje na struju... :)

Da , razumem te. Samo je previse informacija i na mogu napraviti pravi izbor nikako. Mnogo kazu da je NO preskupa i da je pretesko ustedeti od plate. Malo sam guglao i nasao nesto na najmanje zarade. Da li se ti slazes sa ovim ?

Lønn
Byggeplasser

Minstelønn per time:

For faglærte: 169,- kroner
For ufaglærte uten bransjeerfaring: 152,- kroner
For ufaglærte med minst ett års bransjeerfaring: 158,40 kroner
For arbeidstakere under 18 år: 102,- kroner

Satsene gjelder fra 1. april 2012.

Znaci , ja bih definitivno spadao u grupu od 25 god. Da li ova starosna grupa isto vazi sa strance ? Po njihovim podacima , neka budem neki obican radnik (ufaglærte uten bransjeerfaring) , bez iskustva , imao bih 152 nok po satu ? Ovo je otprilike samo po statistici.Meni je ok i npr da imam 130 nok po satu za pocetak , ali da radim i overtid i sve sto se moze. Ako vec radim , zelim da radim.Naravno , racunam porez oko 36 % na sve ovo, ali i dalje nije lose. :) Plus , moje obrazovanbje se priznaje u NOKUTU , tako da bih mozda cak i mogao gledati malo bolje poslove , ali za pocetak neka startujem ovako. Sta ti mislis loodice o ovome ? Jesu li ovi podaci daleko od stvarnosti ? :D Hilsss

Pa da jeste skupa to stoji...shto bi rekli kakve plate takvi i troshkovi,opet sve zavisi od osobe do osobe nashta troshish novac,da li si neki koji se razbacuje ili neki koji ce pre da ushtedi neki novac nego shto ce da ga baci kroz prozor zbog nekih glupih stvari...eto imash npr. sat vremena voznje do Shvedske granice kolima i mnogi odlaze tamo i kupuju meso koje je duplo skuplje ovde...ima i autobus koji ide iz Osla do granice za samo 50 kruna,idesh tamo i vratish se za dzabe...karta iz nekog mesta do Beograda ti je oko 900 dinara da odesh i da se vratish a ovo idesh u drugoj drzavi kad pogledash za josh manji novac....
Nema ovde da li si stranac ili nisi,ovo je zemlja gde se svi gledaju isto...shto bi rekli ravnopravnost.Shto se ove plate tice nije uopshte loshe i jedno svakog maja u godini se podizu plate,tako da satnica moze da ti bude josh veca....
Iskreno mislim da vredi i nisu daleko od stvarnosti jer pocetna satnica je dobra......

Evo ja cu reci kako: Nikako,zadnji voz je odavno otisao ka Norveskoj i nema sanse da primirises ovamo sem ako se ne udas/ozenis sa nekim ko ima Norvesko drzavljanstvo...Eh da,posebno iz Srbije ne vole ovde da primaju... :wink:

pricas svasta bilo ko ko je zavrsio za medicinsku sestru moze opusteno da se prijavi i ode za norvesku plus moze da povede dragu osobu sa sobom. sto se tice udaje za papire to iznosi od 10 do 15.000 eura. a moj savet svima vama zeljnima magle ulozite pola u sebe od onoga sto ste "spremni" da ulozite u takvu avanturu i uspecete i u predivnoj srbiji najlepsoj i najdivnijoj na svetu

Jaar vreten,mislim da si se malo zeznuo....ne moze svako ko je zavrshio za medicinsku sestru da ode za norveshku a josh da povede i dragu osobu sa sobom....kao prvo treba ti polozen 3.kurs norveshkog jezika,pa da nadjesh firmu,bolnicu ili shta vec koja ce da garantuje za tebe,ne moze se tek tako lako otici...a to za placanje jeste bilo nekada ali od toga nishta,pishi propalo..

Tonto kako si naucio norveski jezik ? Jel ima jos neko neki savet kako mogu da naucim jezik , posto nisam iz Bg-a i ne mogu da idem ni u jednu skolu ? pozz

Za pocetak se registruj na livemocha.com . Imas solidan uvod u norveski . A mozes mi ostaviti email da ti posaljem neke vrlo korisne stvarcice koje ce dosta da ti vrede :) Pozz back

Pozdrav svima. Imam 22godine zivim u Beogradu,vec godinu dana radim u TENT-u kao masinovodja. (dakle zavrsio sam zelezniucku skolu) .Trenutno vandredno studiram gologiju,tj prvu godinu sam zavrsio kao redovan student a sada sam treca i ide mi dobro. Pa ako bog da da za 2-3 godine zavrsim fakultet hteo bi da odem u Norvesku da radim kao masinovodja. Posto taj posao volim a fakultet zavrsavam cisto radi neke sigurnosti za buducnost. Da li neko moze da mi kaze kakve su mi sanse i da li postoji neki kriterijum koji se mora isuniti da bih dobio njihovo drzavljanstvo? Hvala unapred

Back