Norveška

• Začetnik teme Začetnik teme slike
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pozdrav svima;

Kakve su sanse da neko dobije azil u Norveskoj na osnovu svog seksualnog opredeljenja?
Tj da neko ko je gey trazi zastitu jer ga u Srbiji proganjaju i imao je dosta neprijatnosti,dobio otkaz zbog tog svog opredeljenja.
Roditelji ga otpisali i nece da kontaktiraju kao i ostala rodbina koja ga zbog toga ne prihvata.
Osoba je dobila batina od policije tokom saslusanja i ima od bolnice potvrdu o pregledu kao i svedoke koji su bili s njim.
Takodje ako navede da hoce da se ozeni s istopolnim partnerom ,jer u Srbiji takav brak nije dozvoljen zakon i time se krse njegova ljudska prava.
Kao i zakon koji zabranjuje usvajanje dece.
Molim da mi date vase misljenje o sansama za dobijanje boravka u navedenoj zemlji ako se ovo sve uzme u obzir.

Pozdrav .......

ps molim da preskoce temu ko nije zainteresovan da odgovori...

sanse su nikakve, nazalost

posto kontam da je radnu vizu gotovo nemoguce dobiti ako nisi neki super strucnjak ili lekar, da li neko moze da kaze kakva je situacija sa sezonskim radom na crno, da li se dobija zabrana ulaska u Sengen ako te uhvate, ili samo za Norvesku ili za celu Uniju plus Sengen, i na koliki vremenski period? hvala unapred!

Hehe, vidim da si uporan sa "sta se desava ako me uhvate" ali tesko ce ti neko odgovoriti konkretno na to pitanje. Najbolje bi bilo da se to ne desi. Ima promena u norveskom zakonu od 1 januara a evo za pocetak dva linka sa forumima koja mozes da proucis vezana za norvesku ako vec nisi. Dobro ce ti doci pored ovog sa krstarice:
http://www.norwayserbs.com/
http://www.elitesecurity.org/t282324-0
Pozz

hej, hvala puno na linkovima... ipak bi bilo super da neko prozbori na tu temu, ako je npr. cuo/la da je neko deportovan i dobio zabranu zbog toga itd. ja ne poznajem takvu osobu, niti sam tako nesto cuo iz proverenih izvora...

Elem, nadjoh temu o Norveshkoj, ali moje pitanje je sasvim druge prirode. Idem u Norveshku chisto turistichki, shto se kaze "da mi dupe vidi puta" z:mrgreen:
Idem u Stavanger, jer tamo imam smeshtaj (mamina drugarica tamo zivi)... Eh sad, problem je shto putujem sama i kontam da cu imati gomilu slobodnog vremena, pa bih da ga nekako ispunim... Dakle, svi koji su bili, ili koji zive tamo, pomozite-shta vredi videti, gde vredi otici...? Naravno, Stavanger i bliza okolina! Hvala unapred z:poz:

Listam forum, trazece teme o Norveshkoj...i sve shto nadjem je u vezi nekog trazenja posla/preseljenja. Ja ne bih da se selim, niti da radim tamo (bar ne josh uvek z:mrgreen: ), idem pocetkom februara cisto turisticki. Idem u Stavanger poshto tamo imam smeshtaj za dz, tamo zive neki porodichni prijatelji... Medjutim, to su odrasli, zaposleni ljudi, pa josh sa decom, tako da cu ja manje-vishe po ceo dan blejati sama. Eh sada, mene zanima kako da ispunim taj vishak slobodnog vremena. Dakle da chujem vas, koji ste bili tamo, ili koji zivite tamo...
Shta vredi obici, shta vredi videti? Znamenitosti, izleti, prirodne lepote...? Sve chime bih mogla da ubijem vreme z:mrgreen: Pomoziteeee z:D Dakle, Stavanger i okolina!

Vec sam chula da su Norvezani prilichno hladni i nedruzeljubivi, tako da iskljuchujem mogucnost da upoznam nekim s kim cu da blejim... moram da budem sama sebi zabava z:D

moram ti reci da ti je los pocetak.Nisi jos ni dosla ovde ni videla ljude a odma iskljucujes mogucnost druzenja.Slobodno ti ajde po kaficima ,pricaj sa ljudima i zakljuci sama kakvi su. Iako su hladni neznaci da se nedruze. Jos pogotovu kad popiju koju onda je sve super.

Oko Stavangera ima lepih fjordova no ti dolazis zimi pa neznam kako je sad tamo. Ja sam isao par puta leti u tom smeru ,cisto krstario kolima sa drugarom ,obilazili prirodu. Gradovi nas nisu zanimali. I super je bilo ,priroda surova a lepa. Smer od Stavanger > Odda > Bergen.

http://en.wikipedia.org/wiki/Preikestolen

http://en.wikipedia.org/wiki/Stavanger

http://en.wikipedia.org/wiki/Lysefjorden

Da sam blize vodao bih te ja okolo ali nazalost nisam blizu (Oslo).
Koliko sam ja primetio gradovi u juznoj NO nisu nesto.Grad ko grad. Al je zato priroda SUPER. Fjordovi,vodopadi,planine,reke... bas super. Trebala si doci na leto ili bar prolece. No sad sta je tu je.

Lep provod ti zelim.

Lose si me shvatio. Ja ne iskljucujem mogucnost druzenja sa ljudima (bas naprotiv, volela bih da su me ljudi pogreshno informisali, poshto smatram da zemlju najbolje mozes upoznati razgovarajuci sa ljudima koji tu zive, upoznajuci njihov mentalitet, nachin zivota....). I ne pada mi napamet da se zakopam u kuci razmisljajuci u pravcu "Jao...jadna ja, nikoga ne poznajem.". Bas naprotiv, hocu shto vishe da vidim, da upoznam, da naucim....
S obzirom da nikada nisam bila tamo, ne mogu da sudim. Samo pricham ono shto sam chula od drugih ljudi koji se zale na severnjake (jedna devojka koja tamo zivi na drugoj temi o Norveshkoj napisala je, citiram "prve dve godine mi se niko nije ni obratio"). Ja bih mnogo vishe volela da si ti u pravu, i da dobijem priliku da zaista upoznam nekog "domorodca" , njihov nacin razmisljanja....
Elem, koliko sam shvatila, taj juzniji deo Norveshke i nije toliko hladan (trenutno je u Stavangeru 0 stepeni, otprilike kao i u Beogradu) pa se nadam da ce me vreme posluziti, da mogu malo i da procunjam van grada (poshto sam za to mnogo vishe zainteresovana)....
U svakom sluchaju, hvala na pomoci! :zpozdrav:

Ako si sa Kosova, poprilicno je jednostavno.
Ako nisi, pocni da ucis Norveski.

Ne razumem neznas kako ces uci u norvesku a prvo da ucis Norveski , ovo mi izgleda glupon pa jesil ti cuo ikad kako zvuci Norveski , zar je to jezik koji se uci za mesec dana?? Pre ces kineski da naucis

Prvo sredi papire pa onda uci sta hoces moj ti je savet , vi kao da je sve tesko a ono glavno papiri niko i ne pominje

Bilo nekad ali nije vise poprilicno jednostavno. Razgovarao sam sa ljudima sa Kosova i onima koji su im pomagali da dodju i ostanu ali te kombinacije vise ne funkcionisu. Vec su poceli da vracaju one koji imaju dva negativa.
Srediti papire? Hehe, stara dobra recenica i bila nekad veoma popularna ali sirok pojam, pogotovo kad je u pitanju Norveska. Sa jezikom treba krenuti na vreme, paralelno sa nostrifikacijama i ostalom papirologijom, ko vec kom pravcu tezi. Norveski jezik ima laku gramatiku i za 6 meseci intenzivnog ucenja moze pristojno da se nauci da bi mogli da se sporazumevate za pocetak i konkurisete za neke odredjene poslove ali trazi rutinu i praksu sto se tice konverzacije u Norveskoj da bi mogli da ih dobro razumete. Mora da se rizikuje vreme, novac i trud da bi uspeli.

cao nalazim se u norveskoj bezvizni rezim sengen istice mi rok od 90 dana koliko se vec ovde nalazim registrovana firma u norveskoj mi je ponudila posao i predala papire u policiju 1-04 2010 diplomu i slike i ostalu dokumentaciju za trazenje radne vize da li smem ostati ovde i ako predje 90 dana a nedodje jos odgovor hvala

Odi u policiju gde su predati papiri i pitaj jer je to najsigurnije. Ne znam da li ti je diploma autorizovana ali po novom zakonu imas pravo da dobijes potvrdu iz policije da mozes da radis i regulises skat dok cekas papire. Dobices i D-nummer koji je privremeno resenje dok ne dobijes personnummer i sa kojim mozes da otvoris konto u banci ili regulises neke druge stvari. Iz licnog iskustva mislim da mozes da ostanes jer si u procesu a npr. ja sam predao zahtev zadnje nedelje februara, nakon tri dana dobio potvrdu iz policije da mogu da radim dok u medjuvremenu cekam na radnu dozvolu. Evo radim, regulisao skat i jos uvek cekam na papire. Jednostavno takav je sistem i treba vremena da se to regulise. Kao sto sam rekao, odi u policiju i pitaj da li mozes da dobijes potvrdu i D-nummer.
Pozz

Sto se tice azila za Gay populaciju iz Srbije, dali je moguce dobiti azil sobzirom da je gay populacija u Srbiji u velikoj meri diskriminisana, neznam kakav odnos ima Norveska prema tom tipu azila iz Srbije. Cuo sam da je moguce na tu semu pa voleo bih da odem gore bar na neko vreme, mozda i uspem da pronadjem posao. Hvala na svakom komentaru!

Poslednja izmena:

Back