Normalno i konformističko ponašanje

• Začetnik teme Začetnik teme 1DaL
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Nacionalni identitet moze biti genetski (naprimer Stari Grci) ili mimetski (ovo sto se danas propagira.)

Drugi post iznad tvog objasnjava sta mislim pod genetskim identitetom. Ne znam mogu li bolje od toga objasniti.

Kad kazem proslost mislim na supra-proslost tj. ne samo na proslost pojedinca od njegov rodjenja, vec na celokupnu proslost, u sta ulazi proslost njegovih predaka.

Da li ce dete biti u skladu sa svojim roditeljima zavisi od toga koliko su njegovi roditelji slicni -- pretpostavljam. Ukoliko dolaze iz razlicitih porodica onda ce dete, normalno, biti nesto sasvim deseto, nekakav mutant . . .

Ali ako njegovi roditelj pripadaju istom narodu, imaju zajednicku krv, onda je za ocekivati da genetski identitet deteta bude slican njegovim roditeljima. Onda je za ocekivati da ce dete rado, svojevoljno, nastaviti tradiciju svojih roditelja.

- - - - - - - - - -

Nasi preci zive kroz nasa dela. Mi smo nastavak nasih predaka, nismo odvojeni od njih. Proslost se u sadasnjosti manifestuje putem reakcija, putem instinkta, navika, emocija, itd.

Biti u skladu sa svojom prosloscu znaci uskladiti svoje genetsko nasledstvo, svoje instinkte, a ne negirati ih.

- - - - - - - - - -

Ziveti zivot znaci teziti ka tome da nastavimo da zivimo zivot onako kako su ga ziveli nasi preci.

Ziveti zivot znaci teziti ka tome da se nasa proslost (supra-proslost) beskonacno ponavlja (Niceovo "vecno vracanje".)

Kad pocnemo previse da menjamo svoje navike, da se udaljavamo od svoje proslosti, onda pocinje razvitak mimetskog identiteta.

Pokusacu da na jos jedan nacin pojasnim razliku izmedju genetskog i mimetskog identiteta.

Od svojih predaka smo nasledili odredjene instinkte, navike, zelje, strasti -- nazovimo ih energijama.

Nase energije mogu biti fokusirane, ukoliko su usmerene u jednom pravcu, ili nefokusirane, ukoliko se razilaze. Tacnije, nase energije mogu teziti ka jedinstvu, redu iliti fokusu, ili mogu teziti ka razilazenju, ka haosu.

Konformizam, i uopste moderno drustvo, promovise selektivno fokusiranje gde je grupa energija fokusirana po ceni razilazenja od ostalih energija. Pojedinac je fokusiran ali to fokusiranje je u realnosti fragmentiranje posto nije bioloski totalno. To se drugacije zove specijalizacija. Sizofrenicna psiha, iliti mimetski identitet. Na poslu jedno, kod kuce drugo. U glavi jedno, u delima drugo.

Pojedinac je fokusiran, ali ne u svoju korist, u korist svojih predaka, vec u tudju korist, u korist neceg van njega.

Zato ih zovemo robovima, jer to je znacenje reci rob: neko ko se fokusira u tudju korist.

Nekada su robovi sluzili ljude, danas sluze apstrakcije.

U hriscanstvu, ta apstrakcija je Bog. U sekularnom humanizmu, ta apstrakcija je covecanstvo.

Projekcija autoriteta, sto bi korisnik Oziman rekao. Posto organske autoritete vise ne podnose, sada se moraju fokusirati na neorganske autoritete.

Postoje razlicite vrste nihilizma, svaku od kojih karakterise odredjena apstrakcija kojoj treba robovati.

Savremeni ljudi robuju razlicitim stvarima, ali gotovi svi robuju socioekonomskom sistemu.

Ono sto je u korenu razvoja mimetskog identiteta je mrznja prema sopstvenoj proslosti, zelja da se proslost negira, zelja da se covek naglo promeni.

Nije li i sleđenje puta svojih predaka robovanje? U principu je i to određena apstrakcija, jer ti u svojim genima kulture nemaš, već se tome podučavaš tokom života, dakle usvajaš određeni vrednosni sistem i slediš ga za života, pogotovo ako si izraziti konformista. Ja se slažem da je bezveze u potpunosti napustiti sopsvenu kulturu, pogotovo jer je trenutno dominantna kultura poprilično razrađena, upravo zbog toga je i nadkonkurentna, ali opet, postoji tu nešto više, postoji mentalitet, a na primer, meni na pamet ne pada da sledim mentalitet grupe iz koje sam kao rod potekao(nije Srbija ali ima i ovde), jer je neverovatno nihilistički(kako na individualnom, tako i na grupnom planu) i konzervativno-sirovinski, dakle stanirajući, ali sam opet, voljan da istražim na primer, tradicionalnu muziku tog podneblja, stil pisanja i izražavanja i na neki način to usavršim, prosto jer je toga u ponudi malo a potencijala ima, kako na sadržinskom, tako i na planu plasiranja... Sa druge strane, smatram da je to sve moj lični potencijalni odabir i ne mogu reći da ću robovati tome u trenutku kada se za neku akciju na tom planu odlučim, jer je život progresivno-saznajna kategorija, te ću dosta toga u međuvremenu naučiti. I konačno, ako ćemo već da citiramo Ničea, ne kaže li upravo Zaratustra da nije bitno odakle dolazimo, već kuda idemo? Nekako mi to slepo sleđenje prethodnika deluje isuviše ljudskim, što kaže Niče, a dosta manje u skladu sa onom drugom njegovom apstrakcijom.

Poslednja izmena:
Nije li i sleđenje puta svojih predaka robovanje?

Previse bukvalno kapiras pojam robovanja.

Naravno, ti mozes da nazoves svaku relaciju izmedju nadredjenog i podredjenog robovanjem, ali na taj nacin zaklanjas razlike.

Kada se kaze robovanje misli se na sluzenje tudjim ciljevima.

Kada se kaze vladanje misli se ne sluzenje svojim ciljevima, a to znaci sluziti svojim precima.

ti u svojim genima kulture nemaš

Naravno da imas. Ne znam odakle ti ideja da se kultura prenosi iskljucivo mimetskim putem . . .

Kultura se manifestuje putem reakcija, putem zelja, navika, instinkta, strasti . . . to nisu stvari koje covek bira. To su stvari koje su nam date, koje smo nasledili, koje ili osecamo ili ne osecamo.

Samokontrola tu sluzi da se razliciti delici nase proslosti koji nisu kompatibilni jedni sa drugim ujedine.

Da li ti biras koja devojka ce ti se svideti a koja ne? Ili se to odvija automatski?

bezveze u potpunosti napustiti sopsvenu kulturu

Ako je kultura tvojih roditelja mimetska kultura a ne genetska onda to nije tvoja kultura.

Mimetika vremenom postaje instinkt sto ne znaci da prestaje da bude mimetika . . . mada, naravno, mimetska kultura postaje jedan deo tebe, ukoliko si je nasledio.

ne kaže li upravo Zaratustra da nije bitno odakle dolazimo, već kuda idemo?

Nisam citao Zaratustru ali sam siguran da se Nice ne okrece protiv proslosti.

Proslost odredjuje kuda ces ici. Nihilizam je odbacivanje/negiranje proslosti.

Previse bukvalno kapiras pojam robovanja.

Naravno, ti mozes da nazoves svaku relaciju izmedju nadredjenog i podredjenog robovanjem, ali na taj nacin zaklanjas razlike.

Kada se kaze robovanje misli se na sluzenje tudjim ciljevima.

Kada se kaze vladanje misli se ne sluzenje svojim ciljevima, a to znaci sluziti svojim precima.

Otkada ciljevi mojih predaka predstavljaju i moje ciljeve? Sa druge strane, šta su to ciljevi mojih predaka od kojih ja ne bih smeo da odstupim? Mislim da je upravo presija slobodnog duha to ako nekoga ko gori od želje da se razvija u određenom pravcu nepodudarnom sa tradicionalnim putem ograničiš da prati put svojih predaka.

Kultura se manifestuje putem reakcija, putem zelja, navika, instinkta, strasti

Okej, ali s obzirom na to da su sve ove navedene stavke toliko različite od čoveka do čoveka,ne bi li to onda značilo da svaki pojedinac ima svoju individualnu kulturu? Mislim, govorim ako uzmemo da se takve stvari nasleđuju, što se mogu složiti po pitanju instinkta, kao i određenih reakcija, želja, ali opet, svaka od tih kategorija mi se čini dosta univerzalnijom u odnosu na jednu naciju, narod, skupinu...

Nisam citao Zaratustru ali sam siguran da se Nice ne okrece protiv proslosti.

Proslost odredjuje kuda ces ici. Nihilizam je odbacivanje/negiranje proslosti.

Niče se okreće protiv dekadencije, protiv procesa koji se progresivno razvija od Sokrata, kako on kaže, mada je i sam Niče bio nihilista, ali konstruktivni nihilista, jer se zalagao za rušenje takvog vredosnog sistema i formiranje novog, gde će natčoveci moći da se maksimalno ispolje... Ali samim tim on ne gleda na nekakvo služenje prošlosti i njoj kao tački kojoj se teži, već određenim idejama samoafirmacije, dakle budućnosti. Nihilizam je dobar ukoliko je konstruktivan, to jest, ukoliko će ono što se ništi biti zamenjeno nečim korisnijim, lepšim, boljim, u zavisnosti od toga šta je kriterijum... Međutim, meni se ponekad čini da je i reč nihilizam isuviše okrutna, mislim da se promene mnogo češće dešavaju evolutivno, iako na prvi pogled deluje kao da se stari sistem naprasno ruši....

Otkada ciljevi mojih predaka predstavljaju i moje ciljeve?

Zato sto si ti produzetak svojih predaka. Ono sto ti osecas i mislis je ono sto su tvoji preci osecali i mislili.

Mozak, medjutim, ima kapacitet sam sebe da negira.

Recimo, najprostiji moguci primer, tinejdzerski primer.

Ruzna devojka, nikako ti se ne svidja. To je automatska reakcija, nezavisna od tvoje volje, to je glas tvojih predaka.

Ti medjutim odbijas to i ubedjujes sebe da je ona lepa. To je negiranje svojih predaka. Ti ih negiras jer hoces da jeb.es jer si pickopacenik.

Mozemo da kazemo je to sukob izmedju tvojih predaka. Predak koji hoce da je.be po svaku cenu zapusava usta precima koji mu otuzevaju da ostvari svoj cilj.

Samokontrola tu ima za cilj da kontrolise takve sukobe, takvu heterogenost mozga.

s obzirom na to da su sve ove navedene stavke toliko različite od čoveka do čoveka,ne bi li to onda značilo da svaki pojedinac ima svoju individualnu kulturu?

S obzirom na to da je univerzum fluks, kontinualna promena, covek je primoran na promenu, na odredjeni stepen fleksibilnosti.

(Covek mora biti i rigidan i fleksibilan. Ako je previse rigidan, lako puca. Ako je previse fleksibilan, ljigavi se.)

Kultura nije staticna vec dinamicna stvar, ona se razvija vremenom, menja se, ali nije svaka promena promena na bolje.

Promena moze biti nagla/nelinearna ili postepena/linearna.

Promena moze biti kontra onome sto vec imamo, kontra nasledjenom, ili u skladu sa onim sto vec imamo, u skladu sa nasledjenim. Promena moze da rusi nasledjeno ili da gradi na nasledjenom.

Nihilizam je zelja za naglom/nelinearnom promenom, za menjanjem iz korena.

Liberalizam je zenski nihilizam, preterana fleksibilnost (preterana promena.)
Konzervatizam je muski nihilizam, preterana rigidnost (preterano opiranje promeni koje rezultuje preteranom promenom.)

Paganizam se nalazi van okvira nihilizma.

Osim toga, bitno je obratiti paznju na poreklo pojedinca. Ukoliko je poreklo pojedinca mesano, onda je za ocekivati da ce se razlikovati od svojih roditelja. To kako ce se nositi sa svojom heterogenoscu je druga stvar.

U normalnim porodicama, roditelji i deca su uskladjeni. Deca se menjaju, ali postepeno. Ona ne ruse steceno, vec grade na njemu.

mada je i sam Niče bio nihilista

Nice nije bio nihilista.

On je nihilista samo iz ugla nihilista.

Rusenje nihilistickih vrednosti kako bi se stvorile/povratile zdrave vrednosti nije nihilizam.

ali konstruktivni nihilista, jer se zalagao za rušenje takvog vredosnog sistema i formiranje novog

Pogresno je to nazvati nihilizmom.

Ali samim tim on ne gleda na nekakvo služenje prošlosti i njoj kao tački kojoj se teži, već određenim idejama samoafirmacije, dakle budućnosti

Samoafirmacija je afirmacija proslosti.

On gleda u proslost da bi jasnije video buducnost.

iako na prvi pogled deluje kao da se stari sistem naprasno ruši....

Nihilizam nije rusenje sistema, nihilizam je negiranje proslosti putem mimetskih vrednosti.

To je mrznja prema proslosti, biologiji, genetici, determinizmu . . . to je apsurdna vera u slobodu volje.

Jevreji su krenuli sa tim, sa stvaranjem kulture kojoj je u temelj nije biologija, zajednicka krv/proslost, vec psiholosko negiranje.

Liberalizam je nastavak toga.

Navedi neke primere poznatih ljudi koji po tebi predstavljaju odličan primer življenja u skladu sa svojim precima, i sa svojim genetskim identitetom? I zašto baš oni?

Vec sam naveo Mitchell-a Heisman-a.

Primer iskrenog jevreja nihiliste.

Suicide Note
Mitchell Heisman

Oziman je primer neiskrenog, licemernog nihiliste, sto je razlog zasto izmislja razloge da nastavi da zivi.

Ne mogu.

Koliko si opusten? Ukoliko nisi opusten, ili ukoliko si nadrogiran pa ti se cini da si opusten, to znaci da zamrzavas osecanja, da negiras proslost.

Opustenost = iskrenost.
Ukocenost = neiskrenost.

To je CELA prica.

Osecanja moraju da se mesaju jedna s drugim, moraju biti fluidna. Ako ih zamrznes, bilo kada na bilo koji nacin, onda sprecavas mesanje, postajes pretenciozan.

- - - - - - - - - -

Obrati paznju na to da savremeni covek ne moze da se opusti cak ni kada je sam sa sobom, kamo li tek u stresnim situacijama.

Svaki pokusaj da se opusti je bolan za njega.

Jedini nacin da se opusti je uz pomoc neke vrste droge.

Back