Njegos - Najneshvaćenija ličnost Balkana?

Veoma je interesantan detalj u Gorskom Vijencu, interakcija Vuka Micunovic i Crnogoraca sa Vladikom Danilom.

Nakon govora i zalipojke Vladike Danila o srpskom srednjem vijeku i turskom osvajanju, Cevski harambasa Micunovic mu kaze:

Ne, vladiko, ako Boga znadeš!
Kakva te je spopala nesreća
teno kukaš kao kukavica

i topiš se u srpske nesreće?
Da li ovo svetkovanje nije
na komu si sabra Crnogorce?

Dakle u drugim rijecima - ,,sto kukas ka pi*ka, pušti Srbe".
"Виђесте ли чудо и знамење
ка се двије муње прекрстише?
Једна сину од Кома к Ловћену,
друга сину од Скадра к Острогу,
крст од огња жива направише.
Ох, диван ли бјеше погледати!
У свијет га јошт није таквога
ни ко чуо нити ко видио.
Помоз, Боже, јаднијем Србима,
и ово је неко знаменије!
"

""Црну Гору покорит не могу
ма никако да је сасвим моја;
с њима треба овако радити..."
Па им поче демонски месија
лажне вјере пружат посластице.
Бог вас клео, погани изроди,
што ће турска вјера међу нама?
Куда ћете с клетвом прађедовском?
Су чим ћете изаћ пред Милоша

и пред друге српске витезове,
који живе доклен сунца грије? -"

Зашто би Црногорце било брига како ће изаћи пред српске витезове ако то нису и њихови витезови?

1697725009449.png

Треба објаснити поменутом Мустафи да Србин тада у Црној Гори нипошто не значи етничку већ искључиво вјерску припадност.

"Виђесте ли чудо и знамење
ка се двије муње прекрстише?
Једна сину од Кома к Ловћену,
друга сину од Скадра к Острогу,
крст од огња жива направише.
Ох, диван ли бјеше погледати!
У свијет га јошт није таквога
ни ко чуо нити ко видио.
Помоз, Боже, јаднијем Србима,
и ово је неко знаменије!
"

Da prica o jadnim Srbima, dakle ljudima u turskom ropstvu.

""Црну Гору покорит не могу
ма никако да је сасвим моја;
с њима треба овако радити..."
Па им поче демонски месија
лажне вјере пружат посластице.
Бог вас клео, погани изроди,
што ће турска вјера међу нама?
Куда ћете с клетвом прађедовском?
Су чим ћете изаћ пред Милоша

и пред друге српске витезове,
који живе доклен сунца грије? -"

Зашто би Црногорце било брига како ће изаћи пред српске витезове ако то нису и њихови витезови?

Ok, znaci Turci ne mogu nikako pokoriti Crnu Goru ✅
Ok ,,turska vjera" (sto ne postoji) ✅
Pa Milos Obilic, mitska licnost poput Herakla ili Posejdona ✅

Turska vjera - Srpska vjera, vidis li korelaciju?

Problem kod mnogih danas, je da ne kapiraju etnogenezu Srba, i srpske nacije.

Da prica o jadnim Srbima, dakle ljudima u turskom ropstvu.
Nigdje to ne piše niti ima smisla da se tu priča o Srbima u turskom ropstvu a opisuju se događaje iznad Lovćena i Ostroga.

Ok, znaci Turci ne mogu nikako pokoriti Crnu Goru ✅
Ok ,,turska vjera" (sto ne postoji) ✅
Pa Milos Obilic, mitska licnost poput Herakla ili Posejdona ✅

Turska vjera - Srpska vjera, vidis li korelaciju?

Problem kod mnogih danas, je da ne kapiraju etnogenezu Srba, i srpske nacije.
Nisi odgovorio na moje precizno pitanje.

Nigdje to ne piše niti ima smisla da se tu priča o Srbima u turskom ropstvu a opisuju se događaje iznad Lovćena i Ostroga.

Pa ponovo i ponovo se ponavlja kroz djelo da Crnogorci su slobodni, a Srbi oko njih su pali u ropstvo. Gledaju u oblake u munje pa pricaju o jadnim Srbima. Sto bi nazvao Crnogorce jadnima.

Jer Milos Obilic i likovi kosovske bitke, kao i Skenderbeg i drugi, su vidjeni kao uzori junackih Crnogoraca, dakle tu nema nacionalizma u danasnjem smislu.

Isto kako su se Rimljani ugledali na Grcke junake antike ili Trojance.

Pogledajte prilog 1431186

Njegos, vladar, pjesnik i filozof Crne Gore 1813-1851, je danas mozda najzloupotrebljenija licnost kod Srba, a i najneshvacenija.

Njegos je bio nacional-romanticar u eri nacional-romantizma kroz Evropu - sa njegovim bliskim kolegama Vuk Karadzic, Sima Sarajlija, Ljuba Nenadovic itd.

Ali Njegos je cesto puta sebe opisao da je sam u Crnoj Gori, da je samotnjak - ,,pustinjak cetinjski", dakle sanjar i romanticar koji nema sagovornika, niti dodira sa svojim okruzenjem - Crnom Gorom.

Iako Njegos je puno puta spomenuo srpsko ime u svojim pjesnickim djelima, on ga je najcesce spomenuo u proslosti i u negativnom kontekstu, dok je crnogorsko ime podigao i stavio u kontekst sadasnosti i buducnosti.

"Bog se dragi na Srbe razljuti"
"Srpskoj kapi svud ime pogibe"
"Jadni moj srpski narode kad ces ti postati prosvecen, slobodan i srecan kao i drugi narodi!"
"Pomoz, Bože, jadnijem Srbima"
,,Mi smo Srbi narod najnesrećni"

"Istina da Srbi su narod hrabri,
da su bili. Ali đe su sada?
Vjerovanja Srbe istražiše.
Ovo ti je Srbe iskobilo,
robovima tuđim učinilo."

Nasuprot tome:

"Ime Crnogorsko uskrsnulo s kosovske grobnice"
"Sto je bilo to ce biti - Crnogorac pobjediti"
"Crnogorci ne ljube lance"
"Crnu Goru pokorit ne mogu"
"Zaklala ga puška crnogorska!"
"Ala se mi Sloveni narobovasmo - al mi Crnogorci bogami nijesmo"
"Jos niko nije slavu dobio na Crnu Goru"
"Nejma sile, nit je dosad bilo,
da pokori lomnu Crnu Goru
svukoliku, s mora na Moraču."

Njegos je istovremeno stvorio prve crnogorske drzavne institucije - dvor biljardu, senat, policiju/perjanike, skole, novac, i crnogorski pasos. Dosta "ironicno" ako prihvatamo danasnji mitomanski narativ da je smatrao Crnogorce samo regijom, ili da je htio da se pripoji Srbiji. ;)

Njegos nikad nije krocio u Srbiju, nikad nije spomenuo Sv. Savu, a skoro nikako Nemanjice niti kneza Lazara. Najvise od junaka je slavio Obilica i Skenderbega, kao junaci koji su mu bili prilicni crnogorskom mentalitetu i kulturi.

Ali, uglavnom nasi Balkanci slabo kad analiziraju knjizevna ili umjetnicka djela, i tako o Njegosu, mnogi govore, a malo ko citao, a jos manje razumije.

S jedne strane kritikuješ da Srbijanci koriste floskule, a sa druge bukvalno ponavljaš Ćosovićeve floskule. :D

Njegoš kročio nogom u Srbiju nije, itd.

Njegos, vladar, pjesnik i filozof Crne Gore 1813-1851, je danas mozda najzloupotrebljenija licnost kod Srba, a i najneshvacenija.

Njegos je bio nacional-romanticar u eri nacional-romantizma kroz Evropu - sa njegovim bliskim kolegama Vuk Karadzic, Sima Sarajlija, Ljuba Nenadovic itd.

Ali Njegos je cesto puta sebe opisao da je sam u Crnoj Gori, da je samotnjak - ,,pustinjak cetinjski", dakle sanjar i romanticar koji nema sagovornika, niti dodira sa svojim okruzenjem - Crnom Gorom.

Iako Njegos je puno puta spomenuo srpsko ime u svojim pjesnickim djelima, on ga je najcesce spomenuo u proslosti i u negativnom kontekstu, dok je crnogorsko ime podigao i stavio u kontekst sadasnosti i buducnosti.

"Jadni moj srpski narode kad ces ti postati prosvecen, slobodan i srecan kao i drugi narodi!"

Ovo ti je Srbe iskobilo,
robovima tuđim učinilo."

Nasuprot tome:

Njegos je istovremeno stvorio prve crnogorske drzavne institucije - dvor biljardu, senat, policiju/perjanike, skole, novac, i crnogorski pasos. Dosta "ironicno" ako prihvatamo danasnji mitomanski narativ da je smatrao Crnogorce samo regijom, ili da je htio da se pripoji Srbiji. ;)

Njegos nikad nije krocio u Srbiju, nikad nije spomenuo Sv. Savu, a skoro nikako Nemanjice niti kneza Lazara. Najvise od junaka je slavio Obilica i Skenderbega, kao junaci koji su mu bili prilicni crnogorskom mentalitetu i kulturi.

Ali, uglavnom nasi Balkanci slabo kad analiziraju knjizevna ili umjetnicka djela, i tako o Njegosu, mnogi govore, a malo ko citao, a jos manje razumije.

Sala za bilijar = Prva crnogorska državna institucija - guslar1389
A šta je problem sa osnivanjem škola i uveđenjem crnogorskog pasoša?
Nije spominjao Svetog Savu, ali nije ni Svetog Vladimira, niti Svetog Vasilija Ostroškog.
Tvoji ''argumenti'' nisu argumenti, već teranje inata.

Pa ponovo i ponovo se ponavlja kroz djelo da Crnogorci su slobodni, a Srbi oko njih su pali u ropstvo. Gledaju u oblake u munje pa pricaju o jadnim Srbima. Sto bi nazvao Crnogorce jadnima.
Ponovo i ponovo se ponavlja da se Crnogorci ponose srpskim junacima sa Kosova i oni su im uzor. Zašto im uzor nisu Grci recimo?

Jer Milos Obilic i likovi kosovske bitke, kao i Skenderbeg i drugi, su vidjeni kao uzori junackih Crnogoraca, dakle tu nema nacionalizma u danasnjem smislu.

Isto kako su se Rimljani ugledali na Grcke junake antike ili Trojance.
Ali zašto bi bili subjekt kletve prađedovske ako prađedovi nisu bili Srbi?

Ovo ti je Srbe iskobilo,
robovima tuđim učinilo."

Nasuprot tome:

Српски у народном смислу, Црна Гора у подручном. Ко не разуме, тај је или глуп или се прави глуп

S jedne strane kritikuješ da Srbijanci koriste floskule, a sa druge bukvalno ponavljaš Ćosovićeve floskule. :D

Njegoš kročio nogom u Srbiju nije, itd.

Pa nije to floskula vec veoma logicna stavka.

Ako kazem da sam Srbin u Njegosevom smislu, da li to znaci da navijam za Srbiju protiv Crne Gore, da stavim ,,Srbin” iznad Crnogorac, da kazem da Crna Gora nije drzava vec regija?

Ili da nikad ne krocim u Srbiju, da navijam za CG protiv Srbije, da ne slavim Sv Savu, da slavim cg drzavnost i uvijek kazem da sam Crnogorac prvo. - Kao sto je Njegos uradio.

Pa nije to floskula vec veoma logicna stavka.

Ako kazem da sam Srbin u Njegosevom smislu, da li to znaci da navijam za Srbiju protiv Crne Gore, da stavim ,,Srbin” iznad Crnogorac, da kazem da Crna Gora nije drzava vec regija?

Ili da nikad ne krocim u Srbiju, da navijam za CG protiv Srbije, da ne slavim Sv Savu, da slavim cg drzavnost i uvijek kazem da sam Crnogorac prvo.

Izvini, šta je logično u tome da Njegoš nije bio u Srbiji?

Nije ni većina Srba bilo u Srbiji tada.

"Име ми је вјерољуб,
презиме ми родољуб.
Црну Гору, родну груду
камен паше одасвуда.
Српски пишем и зборим,
сваком громко говорим:
народност ми србинска,
ум и душа славјанска.
"

Kako ovo?

Za ovo nema ni dokaza da je napisao.