ZabranjeniLegenda
Buduća legenda
- Poruka
- 35.635
Njegos, vladar, pjesnik i filozof Crne Gore 1813-1851, je danas mozda najzloupotrebljenija licnost kod Srba, a i najneshvacenija.
Njegos je bio nacional-romanticar u eri nacional-romantizma kroz Evropu - sa njegovim bliskim kolegama Vuk Karadzic, Sima Sarajlija, Ljuba Nenadovic itd.
Ali Njegos je cesto puta sebe opisao da je sam u Crnoj Gori, da je samotnjak - ,,pustinjak cetinjski", dakle sanjar i romanticar koji nema sagovornika, niti dodira sa svojim okruzenjem - Crnom Gorom.
Iako Njegos je puno puta spomenuo srpsko ime u svojim pjesnickim djelima, on ga je najcesce spomenuo u proslosti i u negativnom kontekstu, dok je crnogorsko ime podigao i stavio u kontekst sadasnosti i buducnosti.
"Bog se dragi na Srbe razljuti"
"Srpskoj kapi svud ime pogibe"
"Jadni moj srpski narode kad ces ti postati prosvecen, slobodan i srecan kao i drugi narodi!"
"Pomoz, Bože, jadnijem Srbima"
,,Mi smo Srbi narod najnesrećni"
"Istina da Srbi su narod hrabri,
da su bili. Ali đe su sada?
Vjerovanja Srbe istražiše.
Ovo ti je Srbe iskobilo,
robovima tuđim učinilo."
Nasuprot tome:
"Ime Crnogorsko uskrsnulo s kosovske grobnice"
"Sto je bilo to ce biti - Crnogorac pobjediti"
"Crnogorci ne ljube lance"
"Crnu Goru pokorit ne mogu"
"Zaklala ga puška crnogorska!"
"Ala se mi Sloveni narobovasmo - al mi Crnogorci bogami nijesmo"
"Jos niko nije slavu dobio na Crnu Goru"
"Nejma sile, nit je dosad bilo,
da pokori lomnu Crnu Goru
svukoliku, s mora na Moraču."
Njegos je istovremeno stvorio prve crnogorske drzavne institucije - dvor biljardu, senat, policiju/perjanike, skole, novac, i crnogorski pasos. Dosta "ironicno" ako prihvatamo danasnji mitomanski narativ da je smatrao Crnogorce samo regijom, ili da je htio da se pripoji Srbiji.

Njegos nikad nije krocio u Srbiju, nikad nije spomenuo Sv. Savu, a skoro nikako Nemanjice niti kneza Lazara. Najvise od junaka je slavio Obilica i Skenderbega, kao junaci koji su mu bili prilicni crnogorskom mentalitetu i kulturi.
Ali, uglavnom nasi Balkanci slabo kad analiziraju knjizevna ili umjetnicka djela, i tako o Njegosu, mnogi govore, a malo ko citao, a jos manje razumije.
Poslednja izmena: