Niški žargon i dijalekt

Misliš da ne može da se govori gramatički ispravno a u dijalektu, recimo raadili i radiili. Ne znam da kucam akcante, izvinite.

Pa da, akcenat je tema, moze i te kako da se govori pravilno gramaticki, ali nepravilno u akcentu (sta je to uopste nepravilno, ali ajde), ali ovde se cak pise i o lokalnim izrazima i turcizmima, sto me bas briga, samo sam htela da podsetim na temu.

Ovo nije originalno moja ideja, videla sam da priča o slengu postoji na beogradskom podforumu, pa mi se učinilo da bi i ovde bilo zanimljivo pisati koje se sve to reči, izrazi ili čak cele rečenice koriste, a da su karakteristične za taj tzv. ulični govor našeg grada...?

Ova tema nema smisla jer već imamo temu "Niški dijalekt", a većina nas ne zna razliku između dijalekta i žargona. A i kako uopšte žargon može da bude "niški"? Može da bude mladalački, može biti inženjerski, ali ne može da ima geografsku odrednicu.

Normalno da ima razlike i pomenute (po profesiji i slično), ali i po regionima - ja polovinu žargonskih izraza koje sam do sada čula u Beogradu (od Beograđana, naglasiću) nisam razumela bez tumačenja.

E, sad, postoji opcija da sam glupa, pa da zato nisam razumela, ali ipak te stvari nisam čula u Nišu...
A možda se i krećem po suviše intelektualnim krugovima ili se u mom prisustvu ljudi ne izražavaju žargonski...

Ako tema nema smisla, ti je obriši.

'Ubavo' je turska rec? Ma ajde bre, kako moze da bide turski rec, kakvi dokaz imas?

Mislim, da li ste imale ovaj reci moze pred 100 godine? Naravno danas vise se zbori cisto Srpski u Nis, ali ne bilo tako pred 100 godina.

Ja kako sam precenil, ima 2 vrsta Srbi - origalan (Hercegovci, Crnogorci, Zapadna Srbija, severni del Kosovo) i onda posle sve juzni i istocni dela.

Zasto ne Vuk Karadzic priznal Torlacki govor kao dijalekt?

I do not like how other Serbians/Serbs make fun of the way we talk, it is very degrading and arrogant. They act as if everything from the south of Serbia, Macedonia and Kosovo are low class Serbs who speak funny.

Imamo turcizam.
...sofra,basamaci, i da ne nabrajam još...
Ono što ja vidim je da ljudi koji su došli iz okoline Niša vuku svoje reči i naglaske.

Da, ali ima i onih koji upravo to pokušavaju da sakriju nekakvim akcentom, ali zbog nedovoljnog poznavanja gramatike bivaju provaljeni, čak smešni. Rođeni Nišlija bi uradio upravo obrnuto, i ja to cenim.

Da li vie imate u stari Niski reci - (ubavo, deka, razbiram, sega)?

Imamo. Mada sam te reci cesce cula u Pirotu.

Ali "razbiram" i "ubavo" su stare niske reci.:)

Imamo turcizam.
...sofra,basamaci, i da ne nabrajam još...
Ono što ja vidim je da ljudi koji su došli iz okoline Niša vuku svoje reči i naglaske.

Da. Nis je vecinom skup ljudi sa strane, mada se izvorni niski govor (iz "Zone Zamfirove", "Ivkove slave" npr.) ne razlikuje bas mnogo od govora iz ostalih juznijih gradova.

Da, ali ima i onih koji upravo to pokušavaju da sakriju nekakvim akcentom, ali zbog nedovoljnog poznavanja gramatike bivaju provaljeni, čak smešni. Rođeni Nišlija bi uradio upravo obrnuto, i ja to cenim.

I ja takodje, ali nevolja je u tome sto to sve vise "sakrivaju" beogradskim "udaranjem u bandere". Pogotovu lokalni politicari , pa i ostali, obicni ljudi kad daju "intervjue" na TV.

Grozno.

Imamo. Mada sam te reci cesce cula u Pirotu.

Ali "razbiram" i "ubavo" su stare niske reci.:)

Da. Nis je vecinom skup ljudi sa strane, mada se izvorni niski govor (iz "Zone Zamfirove", "Ivkove slave" npr.) ne razlikuje bas mnogo od govora iz ostalih juznijih gradova.

I ja takodje, ali nevolja je u tome sto to sve vise "sakrivaju" beogradskim "udaranjem u bandere". Pogotovu lokalni politicari , pa i ostali, obicni ljudi kad daju "intervjue" na TV.

Grozno.

u tome je problem kad pomešaju lončiće pa ne znaju šta je gore a šta dole.

Back