krasuljak
Buduća legenda
- Poruka
- 26.629
Vi brkate dijalekt i gramatiku.Tema je dijalekAt!
Misliš da ne može da se govori gramatički ispravno a u dijalektu, recimo raadili i radiili. Ne znam da kucam akcante, izvinite.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Vi brkate dijalekt i gramatiku.Tema je dijalekAt!
Misliš da ne može da se govori gramatički ispravno a u dijalektu, recimo raadili i radiili. Ne znam da kucam akcante, izvinite.
Mnogi koji nisu sa juga nece razumeti "Očukaja sam pola kilo rakiju i načukaja sam se"![]()
Ovo nije originalno moja ideja, videla sam da priča o slengu postoji na beogradskom podforumu, pa mi se učinilo da bi i ovde bilo zanimljivo pisati koje se sve to reči, izrazi ili čak cele rečenice koriste, a da su karakteristične za taj tzv. ulični govor našeg grada...?
"kako će na srpski na drukče da kažeš 'daj tri jabuke na tri deteta'"
Nikad čula.
ajde da vidimo šta se menja u žargonu a kako se izgovara na dijalektu, niš nema dijalekt ali ima žargon.
Da li vie imate u stari Niski reci - (ubavo, deka, razbiram, sega)?
Koliko ja znam, samo "ubavo", ostalo ne.
Imamo turcizam.
...sofra,basamaci, i da ne nabrajam još...
Ono što ja vidim je da ljudi koji su došli iz okoline Niša vuku svoje reči i naglaske.
Imamo turcizam.
...sofra,basamaci, i da ne nabrajam još...
Ono što ja vidim je da ljudi koji su došli iz okoline Niša vuku svoje reči i naglaske.
Da, ali ima i onih koji upravo to pokušavaju da sakriju nekakvim akcentom, ali zbog nedovoljnog poznavanja gramatike bivaju provaljeni, čak smešni. Rođeni Nišlija bi uradio upravo obrnuto, i ja to cenim.
Imamo. Mada sam te reci cesce cula u Pirotu.
Ali "razbiram" i "ubavo" su stare niske reci.
Da. Nis je vecinom skup ljudi sa strane, mada se izvorni niski govor (iz "Zone Zamfirove", "Ivkove slave" npr.) ne razlikuje bas mnogo od govora iz ostalih juznijih gradova.
I ja takodje, ali nevolja je u tome sto to sve vise "sakrivaju" beogradskim "udaranjem u bandere". Pogotovu lokalni politicari , pa i ostali, obicni ljudi kad daju "intervjue" na TV.
Grozno.