niski specijaliteti :):)

• Začetnik teme Začetnik teme proka
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Moja favorit za zimsle dane

Trljanica
I ovde naziv obećava
sedam-osam suih paprika po mogućstvu ljutih,
paprika se onako suva dodatno ispece na sporetu da se lako drobi rukama (ako je ljuta peče za oči)
struk praziluka se sitno sitno najsitnije na svetu isecka
pomeša se sa paprikom,
posoli
i naravno dooobro pozejtini
malo da odstoji pa uz vruću pogču znojoguzu (onu presnu što se mesi dok se jelte ne oznoji dotični deo koji ženu krasi ko tortu orasi) i star prevreo sir - mrtva bi je usta jela

može i uz bilo šta drugo

e da
možda je i poznato ali je toliko dobro da vredi da pišem

Urnebes salata
sitan sir (ne fali ništa ako je onaj u filijama, pa se izmrvi (s čiste ruke po mogućstvu))
tucana aleva paprika (OBAVEZNO LJUTA ZA PADANJE U NESVES)
parika se dodaje u sir i meša sve dok ne dobije narandžasto-crvenu nijansu
dodaje se zejtin (da smesa bude glatka. Umesto zejtin može i margarin, ali sa zejtin je lakše i brže)
i na kraju ali pod obavezno beli luk.
(beli luk se nikad ne dodaje presovan kroz presicu nego sitno seckan ili gnječen u avan)

NIŠKI GASPAČO

Potrebno je:
-dublji sud,
-beli luk,
-krastavac,
-paprika,
-so,
-sirće i
-hladna voda.

Glavica belog luka se sitno nasecka ili izgnječi, krastavac i jedna sveža paprika se takođe naseckaju na sitne kockice, začini se solju i sirćetom i nalije hladnom vodom, može i neka kocka leda. Jede se umesto supe.

Ja sam vegetarijanac i ne \zanimaju me specijaliteti naseg
kraja! Samo vi slikajte i nudite po kafani...mene to ne moze oduseviti!
Torte bih mogla i slatkise uopste!

Onda je ovo pravi recept za tebe:

ŠPAGETI SA JABUKAMA

Skuvaš pakovanje špageta.
Oljuštiš oko kg jabuka, iseckaš na listove i dinstaš na malo margarina. Začiniš šećerom, cimetom i mlevenim biberom (pazi da ne preteraš). Sve sjediniš i jedeš.

PS Moj muž baš ljušti jabuke.

HOBOTNICA NA NISKI NACIN

Sastojci:
- 1 omanje prase (do 15 kg )
- 1 veca hobotnica (cca 2 kg )
- 1 kg krompira.
- tamno pivo
- so

Priprema:

Dok se prasence zalivano tamnim pivom, vrti na raznju, hobotnica se kuva sa krompirima u puno vode i posoljeno. Kad je hobotnica gotova, a prase ispeceno,
izvade se krompiri, voda prolije, a hobotnica baci mackama i kerovima, da ne smetaju za vreme mezetluka.

Prase servirati uz hladno pivo i spricer.
bog te mazo pa na sve si mislio :worth: :worth:

OMELETTE AU NIS (za 2 osobe, 'vranac' i svece se podrazumevaju)

4 jajca (2x2)
100-150gr glozanskog mladog kackavalja
100gr pileceg filea u crevu (iliti salama)
origano
kari
Zacin C!
kesica ketchapa

Uzeti veliki plasticni tanjir ili omanju plasticnu vanglu (opranu naravno). Slupati 2 para gorepomenutih jajca u nj i umutiti dopola; ostaviti se potom lupanja i izrendati glozanski kackavalj & pilecu salamu na srednjem rendetu u zasebnom tanjiru. Kad je rendanje obavljeno, ubaciti sve u jajca i nastaviti mutjenje dok se masa ne izjednaci, tj postane homogena. Liberalno primeniti navedene zacine - origano, kari i Zacin C! - kao i kecap, koji mozete preliti i kasnije, preko vrelog Omlette-a. Tiganj, koji nije naveden [jer se podrazumeva] nauljiti i staviti da se DOOOOOBRO zagreje na ringli. Kada je 80% ulja izgorelo i tiganj preti da se zapali, dodati smesu i peci taman toliko da se ne zagori, jer sam ja pisao ovaj recept i volim kajganu koja sa gornje strane nije bas resh. Sluziti uz salate i sireve po slobodnoj proceni i nahodjenjima.

Poslednja izmena:
Најбољи је у Вождовој,преко пута гимназије,она мала бурекџиница,уз пар степеника.Раније су продавали само бурек,а сад продају и форнете...

Back