Николић: Од јавности сакривени делови договора са Приштином

Alekasandar3

Buduća legenda
Poruka
35.716
19. јул 2012. | 04:00 | Извор: ФоНет, Новости

БЕОГРАД - Председник Србије Томислав Николић изјавио је да ће за решење косовско-метохијског питања окупити све који нешто значе у Србији, како би се коначно дошло до платформе засноване на Уставу и интересима грађана и поручио да ће инсистирати да се у преговоре укључе и Уједињене нације. Он је рекао да је од јавности сакривен део договора са Приштином у Бриселу и да "тим, наизглед безазленим решењима" Београд и сам "приводи крају независност Косова".

"До сада сви преговори личе на то да је Србија ишла у Брисел да се са нечим сложи, а да ништа није однела као свој захтев и чини се да су сва питања имала две стране супротстављене српској. Управо зато требало би да се обезбеди присуство УН у наредној рунди", рекао је Николић у разговору за Новости.

Николић открио све обмане споразума са Приштином

Он је обавестио да је сачинио коначан списак постигнутих договора са Приштином, које "ми тумачимо на један начин, а ЕУ и Албанци на други".

"Сакривено је, рецимо, да на скуповима испред Албанаца може да стоји само натпис Косово са звездицом, без фусноте. Обмана је и да Срби на Северу КиМ не морају да узимају регистарске таблице, а услов за то је да се упишу као држављани Косова, постоје и недоумице око интегрисаног управљања прелазима", навео је Николић.

Тим, наизглед безазленим решењима, упозорио је, приводимо и сами крају независност Косова.

Преговори вођени да би ДС стекла добре позиције за изборе?

Николић је рекао да не зна колико су озбиљно вођени преговори до сада и коме данас главни преговарач заправо одговара.

"Ми више не знамо ни чиме се бави Борислав Стефановић. Чини ми се да је много тога рађено у журби, кад је требало добити статус кандидата. И то све да би једна странка стекла добре позиције за изборе", оценио је Николић.

Према његовим речима, "олако се прешло преко тога да оно што су мислили да је добро за Србију, у ствари - није написано".

Резолуција 1244 гарантује повратак цариника и полицајаца

Николић је истакао да без обзира на притиске, "Србија неће дозволити да самопроглашена држава Косово буде члан УН".

"То је наше најјаче оружје", напоменуо је и навео да је спреман да предложи решења која су већ примењена, као што је статус Немаца у Белгији и Јужни Тирол.

"Дакле, има решења која би могла да буду у оквиру суверенитета Србије и прихватљива за Албанце", нагласио је Николић.

Велика је грешка што више нико, према његовим речима, не помиње Резолуцију 1244, која, "подсећам, гарантује и да српске цивилне власти, после неколико година, поново контролишу ваздушни простор изнад Косова, подразумева и повратак наших цариника и полицајаца".

"За мене је Косово део Србије", напоменуо је Николић и додао да мора да брани Устав, а не да га рушим.

"Србија не би могла да отрпи да неко силом нападне север Косова"

"Ако би неко силом напао север Косова, зар не размишља да би Србија могла силом да врати Косово, запитао је Николић, наводећи да је све у међународној заједници, са којима је разговарао, убедио да би то било бесмислено.

"То Србија не би могла да отрпи", поручио је Николић.

"Гледали су како Шарић купује пола Србије, а прстом нису макли"

Председник Србије је рекао, говорећи о корупцији и криминалу, да неће ловити вештице и истребљивати политичке противнике, али да "овом народу неко дугује правду".

"Ја сам и победио зато што је било много неправде. Немогуће је да оволики криминал остане некажњен. Постали смо најкорумпиранија држава у Европи", оценио је Николић, додајући да је немогуће да се оволики криминал развије без утицаја корупције.

"Овде су разноразне банде радиле шта су хтеле, у дослуху са политичарима. Гледали су како Шарић купује пола Србије, а прстом нису макли. Предузећа су нестајала преко ноћи."

"Две службе безбедности раде по свом"

На питање хоће ли бити радикалних резова у безбедносним агенцијама, Николић је одговорио да је делимично престао да комуницира са неким службама.

"Морам да признам да две службе раде по свом. Нећу да их именујем, али ће тако моћи још неко време. Како год да се формирају службе, ја им нисам супротстављен. Али морају да схвате да као што ја поштујем директоре агенција, тако они морају да поштују председника Србије", рекао је Николић.

"У БИА масовно бацали материјал"

Он је навео да га не интересује ко је с ким попио кафу или ручао, ко има љубавника или љубавницу, а да га занима ко ради против ове државе, какви су нам одбрамбени системи.

"Чујем да су у БИА масовно бацали материјал у џаковима, а кад сам дошао у председништво затекао сам сецкалицу за папир", навео је Николић.

Он је, такође, констатовао да се у "неким медијима води трећи круг председничких избора, изгледа да за њих још нисам победио".

Вучића за секретара за националну безбедност

Николић је рекао да ће тражити од Скупштине Србије да промени одлуку по којој је шеф његовог кабинета по аутоматизму, секретар Савета за националну безбедност.

"То ми је увек сметало, пошто председник државе мора да буде на извору информација", оценио је Николић.

"Зато ћу и тражити од Скупштине да промени ту одлуку и да ја именујем секретара за националну безбедност", најавио је Николић, додајући да би онда то могао да буде Александар Вучић.

"То би нас још више учврстило у функционисању. То би било корисно за Србију", оценио је председник Србије.

"Функционери ДС сакривени иза пријатеља, којима су омогућили да изграде империју"

Поводом написа о куповини дела Политике, Николић је рекао да га боли то што они који дугују по триста милиона евра имају паре да преко ноћи купују Политику или Новости.

"То су угледне куће, на које је око бацила политика. Појаве се однекуд фантомске фирме да купују медијске националне институције, попут ваше куће и Политике", напоменуо је Николић.

Он је поручио да "ова држава то не сме да дозволи", да "најстарије новине на Балкану прелазе у руке функционера ДС, сакривених иза својих пријатеља, којима су омогућили да изграде империју".

"Чини ми се, понекад, да Тадић ради против мене"

Говорећи о односима са својим претходником Борисом Тадићем, Николић је рекао да са њим нема контакте, "иако нисам извор несугласица".

"Не радим ништа против њега, али ми се чини, понекад, да он ради против мене", навео је Николић и додао да га више не разуме.

"Али, нека не очекује да ћу да га нападам побеђеног", поручио је Николић.

Back