Nikolaj Velimirovic je bio mason

• Začetnik teme Začetnik teme BG5
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
DeteSunca:
Kao prvo, sumnjam da bi neko drustvo kao Masoni otvorilo sajt na Internetu, nazvalo ga www.mason.com i pocelo da nabraja svoje bivse clanove. To im ne treba. Isto tako mislim da se o Masonima vise ne zna nego sto se zna i da ih se ne moze klasifikovati metodom crno-belo, istina je uvek nesto dublja.
Sto se tice nabrojane gospode, mislim da to da li su bili Masoni ili ne niti umanjuje niti uvecava njihov prebogat doprinos nasoj kulturno-umetnickoj-istorijskoj bastini.
Osim toga nije mi jasno sta ljudi imaju protiv Masonerije, pa to drustvo je jednostavno simbioza covecanstva. Ti pripazi na mene, a ja cu na tebe.

Ako nista slozniji su od nas Srba

.com kosta 7-10$ i moze da se kupi gde ocesh.
a za .org.yu mora da imash organizaciju zavedenu u nadleznim institucijama.

Nemam razlog da ti ne verujem prijatelju, ali danas ljudi kradu pare preko neta, sta je dodati tri slova posle adrese nekom hakeru, nista.
Drugo, ja nikad nisam cuo da su Masoni registrovana organizacija! To znaci da moraju imati adresu, broj telefona, direktora, da moraju da placaju porez.... A to je smesno!

serb_pagan:
pa nije brate nezrelo...posto sam ja covek koji nije indoktrinisan popovskim baljezganjima a o "svetom" nikolaju sam kanda i procitao nesto jasno mi je o kome se radi...o fashisti,antisemiti i zatucanom coveku,ideologu fashistickog pokreta zbor dimitrija ljotica,i njegovom licnom prijatelju...samo nemam vremena da se prepirem oko njega..pa stoga moja konstatacija da me on kao pojava ne zanima...bar ne prevuse

Пагане, знаш како кажу Енглези: боље ћутати па држати своје знање под знаком питања, него проговорити и отклонити сваку недоумицу (изрека се односи на, наравно, теме о којима не знамо довољно). Дакле, ако неко крене да прича о тајландској архитектури или достигнућима на пољу фармацеутике, ја могу да ћутим и да слушам, или да пређем на други топик ако ме ствар не интересује. Што се ове теме тиче, нисам ја ни теолог ни историчар СПЦ, али оно што сам ти написао о Владики Николају стоји, јер су у питању чињенице (које је лако проверити). Ти их, очигледно, не познајеш, а кренуо си баш оштро и увредљивим тоном. Кад ти је објашњено да Владика није био фашиста, још мање антисемита и слично, ти си одговорио у фазону "не занима ме то, имам паметнија посла". Сад, после само ДВЕ странице топика, понављаш исте бесмислице о "фашизму и антисемитизму". Кажеш и да си "читао о томе". Већ сам рекао да си о томе могао да донесеш такав "суд" само читањем потерница против Владике, објављеним у "Данасу", "Републици" и гласилима сличне провенијенције (а то је исто као да, рецимо, неко поткрепљује свој став о Јеврејима цитирајући Мајн Кампф и топике на Стормфронту, или да прича о Србима на основу загребачке штампе из 1943).

Ево, било би лепо да наведеш своје изворе: кладим се да су у питању ови које сам набројао, плус Мирко Ђорђевић и "књиге" Самиздата Б92... Ако то не урадиш, јасно ти је да твоја прича на ову тему нема никакав кредибилитет, и бадава се љутиш на реаговања форумаша (па макар били и клинци млађи пет-шест година од тебе).

DeteSunca:
Nemam razlog da ti ne verujem prijatelju, ali danas ljudi kradu pare preko neta, sta je dodati tri slova posle adrese nekom hakeru, nista.
Drugo, ja nikad nisam cuo da su Masoni registrovana organizacija! To znaci da moraju imati adresu, broj telefona, direktora, da moraju da placaju porez.... A to je smesno!

Prvo pricas ono u sta se ne razumes kako sa pravne strane tako i po pitanju slobodnog zidarstva...
Drugo sajt koji je naveden jeste VNLJ ili VNLSCG to je VL u Srbiji koja je ne priznata ali koji se dovijaju da dobiju ono sto im je potrebno a to je priznanje tj priznavanje od medjunarodnog sistema pored ove VL postoji i ona koja je regularna i priznata a takodje je u Srbiji prisutna i nastavila je onu vise nego bogaru tradiciju koju je Srbija imala pre II sv.rata...
Trece svaka organizacija mora se prijaviti nadleznim organima i da se registruje takodje u drzavnim registrima jer je to ono sto se zove PRAVO, tako da VNLSCG jeste prijavljena organizacija koja ima svoje sediste itd...

Sto se teme tice da li je Vladika Nikolaj bio mason postoje oprecna misljenja i dokazi tj dokumenti koji nam mogu ovo potvrditi po nekim spisima vladika Nikolaj je usao u SZ kada
je bio u Americi i ne vidim sta je tu cudno i ne vidim sta tu moze da promeni njegovo pripadanje SZ ,ne volim kada ljudi pricaju nesto o cemu ne znaju ,priznajem da nisam siguran da li je Nikolaj Velimirovic pripadao SZ jer nisam naisao na cvrste dokaze medjutim za ostale srpske velikane koji se ovde pominju postoje mnogi dokazi i to materijalni a koji potvrdjuju njihovo pripadnistvo masonima...

Ne znam sta je to cudno da bi se ovolika rasprava povela da li je neko bio ili ne mason???

Mislim da jedan mason sigurno ne bi napisao ovakve reči: "Obuzeti tim strahom neki se javno odriču Hrista i hvale Barabu, drugi okreću leđa Crkvi i udaljuju se ćutke ali prazne duše; treći ostaju Hristovi sledbenici ali samo potajno, da ih ne bi moderni gonitelji Hrista isključili iz svojih loža, kao Jevreji iz svojih sinagoga". ("Kroz tamnički prozor")

Svevlad:
Mislim da jedan mason sigurno ne bi napisao ovakve reči: "Obuzeti tim strahom neki se javno odriču Hrista i hvale Barabu, drugi okreću leđa Crkvi i udaljuju se ćutke ali prazne duše; treći ostaju Hristovi sledbenici ali samo potajno, da ih ne bi moderni gonitelji Hrista isključili iz svojih loža, kao Jevreji iz svojih sinagoga". ("Kroz tamnički prozor")

Naravno, ali mali slatki pioniri tj.moderni skojevci dobili su zadatak da po svaku cenu pokusaju da srozaju Sv.Vladiku Nikolaja (Velimirovica), naravno sve to treba primiti po sistemu "pas laje - vetar nosi" - jer onaj ko je citao Vladiku vrlo dobro zna KO je on.

dr hirurg:
Naravno, ali mali slatki pioniri tj.moderni skojevci dobili su zadatak da po svaku cenu pokusaju da srozaju Sv.Vladiku Nikolaja (Velimirovica), naravno sve to treba primiti po sistemu "pas laje - vetar nosi" - jer onaj ko je citao Vladiku vrlo dobro zna KO je on.

To su klasični malograđani, koji se furaju na Zapad, jer je to "cool". Oni se obično gledaju na ogledalu i pevaju neke pederske pesmice, kad nema nikoga kod kuće, maštajući kako je najlepše na svetu biti Anglosaksonac. To je jedna vrsta "poturica", a ime im je "globalisti". Obično su iz malo bogatijih porodica, tako da imaju para za putovanja po belom svetu i ne smeta im ako ih neko pljuje. Naprotiv, onda oni zajedno s njim pljuju po Srbiji. Među njima su i narkomani koji su slušajući Hendriksa domislili kako je to vrhunac filozofske misli u čoveka. Kad čuju "Mnogaja ljeta", povraća im se od tog "seljaštva" i "primitivizma".

Kakve veze ovo ima sa poltikom?
Kako posle da pravdam zaključavanje tema drugim zajednicama koje verovatno imaju svoje masone?

Svemirci2.jpg

"On" jedan, a predstavnika mnogo...
Hvala na razumevanju.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back