НИКОЛА ТЕСЛА

Српски покрет ДВЕРИ

СМИЉАН - РОДНО МЕСТО НИКОЛЕ ТЕСЛЕ ДАНАС НЕ ПОСТОЈИ!

Јуче смо славили 160. година од рођења великог српског и светског научника Николе Тесле. Мало људи зна да родно место Николе Тесле, Смиљан, данас више не постоји. Усташе су на светог Илију 1941. године побиле сав српски живаљ у Смиљану и околним српским селима.Тада је срушена кућа у којој је рођен Никола Тесла и храм у којем је служио његов отац. Данас је од Смиљана остало мало гробље изнад цркве и једна гробница са нешто више од 600. људи, жена, деце. . .
Усташе су у Смиљану и околини убили 119. људи са презименом Тесла.
Сетите се овога сваки пут када чујете да је Никола Тесла хрват!

on je pronalazac. ne bi se mogao svrstati u naucnike. koristio je naucna otkrica drugih naucnika.

Naucni princip je koristio...
Naucne radove je imao.
Jeste deo nastao iz dela Herza i Maksvela, ali ideja o povoljnosti naizmenicnog prenosa u odnosu na jednosmeran je njegova...kao i mnoge druge...
Nesto je i razrada, npr rezonancija...Herc je to radio pre njega, ali Tesla je to bas posteno razradio, tako da je tu inovator i naucnik..

Nije naucnik u smislu ponasanja posle otkrivanja, tu je vise inzenjer....ustvari Balkanska bukva...
Znaci hteo je da bude vlasnik svojih dela, a da ne bude menadzer svojih dela.
Hteo je da ljudi ulazu novac u njegove eksperimente, ali nije hteo da ispostuje zanatske ugovore koje je sam sklapao...
Ko je sa njim bio cvrst, Tesla se spustao i savijao, a ko nije, Tesla ga je zaebavao i drzao na cekanju.....lici na......nas ili vas...

Neuroticnost ocigledna, zanimanje ocigledno , lose drustvene karakteristike, znaci sebicnost, ocigledna...pekmeza...

Nije bitno gde je rođen bitno je da se osećao i izjašnjavao kao Srbin.

- - - - - - - - - -

A sam ništa nije otkrio?:lol:

indukcioni motor, transformator,naizmenicnu struju je IZUMEO.

a debelo bi se namucio da nije bilo na primer ovoga:

Elektromagnetizam je pojava magnetskoga polja izazvana promjenama električnoga polja, odnosno tokom električne struje. Tu je pojavu prvi uočio Michael Faraday, a teoretski razjasnio James Clerk Maxwell. Električno i magnetsko polje usko su povezani i svaka promjena jednog od polja izaziva promjenu drugoga, pa se shvaćaju kao jedinstveno elektromagnetsko polje (elektrodinamika). Ta su dva polja u svakoj točki prostora međusobno okomita. Prema Biot-Savartovu zakonu svi djelići (duljine ds) nekog električnog vodiča kojim teče električna struja (i) stvaraju u točki na udaljenosti (r) magnetsko polje jakosti (H), koje je određeno jednakošću:

{\displaystyle \mathbf {H} ={\frac {i}{c}}\int {\frac {d\mathbf {s} \times \mathbf {\hat {r}} }{|\mathbf {r} |^{3}}}} {\displaystyle \mathbf {H} ={\frac {i}{c}}\int {\frac {d\mathbf {s} \times \mathbf {\hat {r}} }{|\mathbf {r} |^{3}}}}
gdje je c brzina prostiranja magnetskoga polja, to jest brzina svjetlosti. S pomoću te jednakosti može se izračunati jakost magnetskoga polja u svakoj točki prostora bilo kako oblikovanoga vodiča struje (elektrodinamičko djelovanje).

Zna se više-manje sve iz njegove biografije. Rođen u Austrougarskoj, nije završio studije, bio ostrašćen kockar. radio kao glavni električar na železnici, kao fizički radnik... Ima svašta, ali koga to interesuje?
Treba ga pamtiti po onome što je ostvario.
Srpska akademija nauka nije ga primila za člana. A seća li se danas neko tih koji ga nisu primili?

Zna se više-manje sve iz njegove biografije. Rođen u Austrougarskoj, nije završio studije, bio ostrašćen kockar. radio kao glavni električar na železnici, kao fizički radnik... Ima svašta, ali koga to interesuje?
Treba ga pamtiti po onome što je ostvario.
Srpska akademija nauka nije ga primila za člana. A seća li se danas neko tih koji ga nisu primili?

Nije rođen u AU jer ta država nije postojala u vrijeme njegovog rođenja.

- - - - - - - - - -

Hoš reći da smiljan nije u hrvatskoj?

Da ponovim pitanje: U kojoj državi/zemlji je rođen Nikola Tesla?

Bio sam i ja malo u dilemi je li Austrija ili nije ali wikipedija kaže jasno da je rođen u hrvatskoj i da je imao hrvatsko i američko državljanstvo;
Rođenje 10. srpnja 1856. Smiljan, Hrvatska
Smrt 7. siječnja 1943. New York, SAD
Prebivalište Austro-Ugarska, Francuska, SAD
Državljanstvo Hrvatska, SAD

Отац Николе Тесле је био прави Србин из српског дела Аустроугарске.

Austrougarska tek nije postojala u vrijeme rođenja Nikolinog oca Milutina. On je bio pravoslavni sveštenik, a rođen je u čisto srpskom i pravoslavnom selu Raduč. Preselio se u Smiljan kad je dobio službu. Smiljan je bio tada mješovito pravoslavno-rimokatoličko selo (mislim većinski pravoslavno)... u II svjetskom ratu je skoro svo pravoslavno stanovništvo poklano i pobijeno od ustaša.

- - - - - - - - - -

Bio sam i ja malo u dilemi je li Austrija ili nije ali wikipedija kaže jasno da je rođen u hrvatskoj i da je imao hrvatsko i američko državljanstvo;

hahaha

A gledaj nije mogao biti rodjen u Hrv kad je tada nije bilo, rodjen je na prostoru danasnje Hrvatske a onda je to bila Vojna krajina u sastavu austrijskog carstva

Da, vojna krajina u sastavu Aust.carstva mada mozes cesto procitati i Vojna krajina u sastavu Austrije

Da, to je svejedno...

- - - - - - - - - -

A gledaj nije mogao biti rodjen u Hrv kad je tada nije bilo, rodjen je na prostoru danasnje Hrvatske a onda je to bila Vojna krajina u sastavu austrijskog carstva

Ma, kaže Wikipedija bolan!

Naucni princip je koristio...
Naucne radove je imao.
Jeste deo nastao iz dela Herza i Maksvela, ali ideja o povoljnosti naizmenicnog prenosa u odnosu na jednosmeran je njegova...kao i mnoge druge...
Nesto je i razrada, npr rezonancija...Herc je to radio pre njega, ali Tesla je to bas posteno razradio, tako da je tu inovator i naucnik..

Nije naucnik u smislu ponasanja posle otkrivanja, tu je vise inzenjer....ustvari Balkanska bukva...
Znaci hteo je da bude vlasnik svojih dela, a da ne bude menadzer svojih dela.
Hteo je da ljudi ulazu novac u njegove eksperimente, ali nije hteo da ispostuje zanatske ugovore koje je sam sklapao...
Ko je sa njim bio cvrst, Tesla se spustao i savijao, a ko nije, Tesla ga je zaebavao i drzao na cekanju.....lici na......nas ili vas...

Neuroticnost ocigledna, zanimanje ocigledno , lose drustvene karakteristike, znaci sebicnost, ocigledna...pekmeza...

Tesla je ne tako malo lagao i bavio se senzacionalizmom, zato je i danas jedan od glavnih idola roznoraznih kvazi-naucnih blebetaca.

Back