НИКОЛА ТЕСЛА

Pa vidiš, na taj način možeš nauku razvlačiti od nemila do nedraga.
Elektrotehnika je područje inženjeringa koja se bavi proučavanjem i primjenom električne energije, elektronike i elektromagnetizma.
S čime se ne slažeš u ovoj definiciji?

Sve je OK.No,elektromagnetizam je samo jedan ogranak elektrotehnike.Elektronika je takođe primenjena nauka (opet izvedena iz fizike) i tesno je povezana sa elektrotehnikom.Električna energija je prirodna pojava...To što je Tesla bio inženjer i stručnjak u području elektrotehnike ga ne čini manje naučnikom.Nije se on striktno držao svog domena i onoga što je naučio tokom studija.Njutn bi bio naučnik i da se bavio brodogradnjom,a otkrio i empirijski dokazao Njutnove zakone.Svako ko otkrije neki novi zakon,aksiom,uspostavi novu teoremu u bilo kom polju nauke se može nazvati naučnikom.Ako ja sutra utvrdim i dokažem da kuckanje na krstarici razvija i umnožava poseban,dosad neotkriven tip moždanih ćelija-možete slobodno da me proglasite nučnikom.Još ako se moja teorija može praktično primeniti,možete da me predložite za Nobelovu nagradu,pa da se koorčim kao Burek Obama...

Sve je OK.No,elektromagnetizam je samo jedan ogranak elektrotehnike.Elektronika je takođe primenjena nauka (opet izvedena iz fizike) i tesno je povezana sa elektrotehnikom.Električna energija je prirodna pojava...To što je Tesla bio inženjer i stručnjak u području elektrotehnike ga ne čini manje naučnikom.Nije se on striktno držao svog domena i onoga što je naučio tokom studija.Njutn bi bio naučnik i da se bavio brodogradnjom,a otkrio i empirijski dokazao Njutnove zakone.Svako ko otkrije neki novi zakon,aksiom,uspostavi novu teoremu u bilo kom polju nauke se može nazvati naučnikom.Ako ja sutra utvrdim i dokažem da kuckanje na krstarici razvija i umnožava poseban,dosad neotkriven tip moždanih ćelija-možete slobodno da me proglasite nučnikom.Još ako se moja teorija može praktično primeniti,možete da me predložite za Nobelovu nagradu,pa da se koorčim kao Burek Obama...
OK. kakav je to "zakon, aksiom, teoremu u bilo kom polju nauke" otkrio Tesla?

Rentgen je otkrio rentgentske zrake. Zato se tako i zovu. Mislim da je za to dobio i Nobelovu nagradu. :kafa:

Тесла је први пут експериментисао са "икс-зрацима" 1887. године, а Рентген 1892. године. Те податке имаш доступне и у научној литератури. И данас се нпр. учи да је Маркони открио радио-таласе, иако је Тесла то урадио годинама пре Марконија и суд у САД пресудио 1943. у корист Тесле.

Тесла је употребљавао неонска светла 40 година пре него што је то "пронашла" индустрија. Он је поставио темеље микроталасне пећнице, данашњих радара, технологије даљинског управљања и бежичног преношења енергије.

Цео наш систем се заснива на ограничености природних ресурси. Када је Тесла почео да доказује, да је земља неограничени произвођач енергије и објавио идеју "слободе енергије", Џ.П. Морган, зауставио је финансирање, а америчка тајна служба је под изговором да тај рад угрожава државну безбедност, уништила све што је имало везе са тим пројектом.

Тесла је био највећи геније који је ходао овом планетом, али као такав и превише добар за овај свет. Био је наиван и веровао у добро у човеку. Није знао да мудрује и уновчи своје знање, а онда капитал окрене управо у уништење поретка, који је људе претворио у робове.

Ne meri se stručni značaj i tehnički doprinos ljudi brojem dana koje su proveli u Srbiji. Ne treba zaboraviti da Tesla niti je rođen u Srbiji, niti je u Srbiji živeo, niti se tamo školovao,
A kada pogledaš po svojoj kući, videćeš nekih 10-50 uređaja koji rade na osnovu Teslinih izuma, a nemaš ni jedan Pupinov kalem. Kalendar možda i imaš, ali nikako Milankovićev. :kafa:

- - - - - - - - - -

U Britaniji većina ljudi misli da je Čerčil književni lik. :kafa:

Баш се мислим како да уклопим твоју изјаву са истином.... :think:

Морам да напоменем поново, Православље, Светосавље, ГЕНИ,ГЕНИ, ГЕНИ....

Почнимо од гена, и Тесла је имао живог оца и мајку, који су га родили, а и они исто су имали родитеље. То је по вертикали, а по хоризонтали сва крвна родбина је део Николе Тесле, ГЕНЕТСКИ!

Суштина, Православци Светосавци, ма где год да су се родили на територији Светосавске територије, јесу Срби Светосавци Православци.

Ова твоја изјава се уклапа са делима комуносатаниста који су убијали и још увек трагају за свима који су у крвном сродству са Теслом до 12. колена да их побију.
А ти и такви, титокомуносатанисти, су слугани Исламског лобија, који током целог прошлог века у сарадњи са Америма и западним коалиционим тајним партнерима са циљем елиминације сваког енергетског научника и људи који евентуално могу бити основ развоја електроенергетске науке спроводе своје сатанске замисли на корист НАФТНОГ ИСЛАМСКОГ ЛОБИЈА!

Једна од главних егзекутора на подручју Светосавске територије, или на територији бивше СФРЈ, јесте ЕД, ЕПС!

Према томе, тајна коју комуносатанисти покушавају и даље да сакривају и да и даље спроводе своје сатанске замисли, убијање сваког ко је у крвном сродству са Николом Теслом, је доказ да и даље функционишу, путем ЕПС-а, Зоране Михајловић, А.А., Дачића и осталих сатанских слуга...

Poslednja izmena:
Priznajem da sam elektrotehniku poodavno završio. Možda sam zaboravio kakve je to zakone smislioTesla. A možda i nije smišljao zakone. Ko će ga znati. :kafa:

Pa i ja sam.Samo je primenjujem,pa me mogu zvati inženjerom.Za razliku od Tesle koji je pronašao obrtno magnetno polje i po kome je nazvana međunarodna jedinica mere za magnetni fluks (gustinu),odnosno za jačinu magnetnog polja-tesla.T=VxS/m2.T=Wb/m2
Ne znam šta je po tvojim kriterijumima potrebno pa da jedan čoveg bude proglašen naučnikom?

Тесла је први пут експериментисао са "икс-зрацима" 1887. године, а Рентген 1892. године. Те податке имаш доступне и у научној литератури. И данас се нпр. учи да је Маркони открио радио-таласе, иако је Тесла то урадио годинама пре Марконија и суд у САД пресудио 1943. у корист Тесле.

Тесла је употребљавао неонска светла 40 година пре него што је то "пронашла" индустрија. Он је поставио темеље микроталасне пећнице, данашњих радара, технологије даљинског управљања и бежичног преношења енергије.

Цео наш систем се заснива на ограничености природних ресурси. Када је Тесла почео да доказује, да је земља неограничени произвођач енергије и објавио идеју "слободе енергије", Џ.П. Морган, зауставио је финансирање, а америчка тајна служба је под изговором да тај рад угрожава државну безбедност, уништила све што је имало везе са тим пројектом.

Тесла је био највећи геније који је ходао овом планетом, али као такав и превише добар за овај свет. Био је наиван и веровао у добро у човеку. Није знао да мудрује и уновчи своје знање, а онда капитал окрене управо у уништење поретка, који је људе претворио у робове.

Nešto si i ti načuo, ali nisi načuo baš precizno. Rentgen je objavio svoja otkrića 1895. godine. Gde i kada je tesla objavio svoja?
Što se tiče radija, radio talase teorijski je predvideo Maksvel. Ni Tesla ni Markoni nisu ih mogli otkriti, ali su mogli smisliti način da ih iskoriste u praktične svrhe. Radio prenos je ono što je priznato Tesli, a ne radio talasi.

Što se tiče neonki, evo ti linak pa vidi kliko pre Tesle je bilo poznato električno pražnjenje u gaosvima:
https://en.wikipedia.org/wiki/Gas-discharge_lamp

teorije zavere ostavićemo zaverenicima.

Pa i ja sam.Samo je primenjujem,pa me mogu zvati inženjerom.Za razliku od Tesle koji je pronašao obrtno magnetno polje i po kome je nazvana međunarodna jedinica mere za magnetni fluks (gustinu),odnosno za jačinu magnetnog polja-tesla.T=VxS/m2.T=Wb/m2
Ne znam šta je po tvojim kriterijumima potrebno pa da jedan čoveg bude proglašen naučnikom?
O, pa ti si onda naučnik! :mrgreen:

Sam si rekao šta je kriterijum. Potrebno je da čovek pronađe zakon, princip, postavi teoriju, pa da ga smatraju naučnikom.
Obrtno magnetno polje je jednostavno magnetno polje, jedino što se obrće. Nije Tesla otkrio teoriju magnetnog polja, već ju je primenio.
Kada bismo imali drugačiji kriterijum , onda bi i običan relej bio nauka, a ne inženjerska dosetka.

- - - - - - - - - -

Svi oni koji to cine , uglavnom iz sovinistickih razloga, treba da se podvrgnu psihijatrijskom lecenju.

Pobrini se prvo za sebe. U svemu vidiš nekakve zavere i podvale. Meni nestručnom to već izgleda kao početak paranoje. :sad2:

Постоји један веома једноставан начин да се одреди значај тј. допринос појединог човјека човјечанству (или свом народу, граду...). Потребно је само замислити човјечанство (тај народ, тај град) без онога што је допринос конкретног појединца.
Замислите како би изгледао Београд или Србија или Земља без нпр. Пупинових калемова, а како без Теслине струје.
Тесла је био до те мјере генијалан да уопште није упоредив, пред њим падају сва наша уобичајена мјерила.
Био је Србин као и ја... признајем, има у томе неке дражи, али нешто нисам навикао да се китим туђим перјем па да сматрам себе вриједнијим јер припадамо истом народу.
Што се тиче „обожавања Тесле”, има ту свега, не бих да дужим. Лично, умјесто овог циркуса на Калемегдану, радије бих напокон ријешио имовинскоправно питање зграде Музеја, напокон бих средио архиву која није сређена откако је донијета из Америке, а више од свега бих се начеститао миле Нове године оном ко је у мој школски уџбеник унио да је радио Марконијев проналазак па сам тек много касније сазнао да је то од 1943. званично признати Теслин изум.

Немојте људи на ЗАЗИја, човек само износи оно што зна, а нама указује на много тога... :)

Тесла је дао вредну заоставштину, основу и смернице развоја енергетике, коју су нажалост злоупотребили комуносатанисти на корист Исламског лобија и Америке.

Прва грешка коју су направили јесте изградња Џердапа. Река Дунав није смела да се прегради, а требало је изградити хидроелектране дужином реке без преграђивања.
Ражено на самоуништење Србије и Србског живља. То се и данас ради, од стране комуносатанистичких структура власти у Србији...

Друго, а најбитније, Амери и остали савезници знали су да крвна родбина Николе тесле јесте у Србији и на подручју СФРЈ, који имају способност и моћ да наставе и користе Теслину науку у правом смеру на корист човечанства, али тиме би угрозили нафтни исламски лоби где су Амери највише профита убирали...

Отуда и појава од стране комуниста "тодоризам", што значи заглупљивање УМа човечијега и испирање мозга, да неби случајно били свесни да одрађују научне захвате који су требали бити ...

Poslednja izmena:
Ajmo i Jobsa i Zuckerberga proglasiti naučnicima.

- - - - - - - - - -

Постоји један веома једноставан начин да се одреди значај тј. допринос појединог човјека човјечанству (или свом народу, граду...). Потребно је само замислити човјечанство (тај народ, тај град) без онога што је допринос конкретног појединца.
Замислите како би изгледао Београд или Србија или Земља без нпр. Пупинових калемова, а како без Теслине струје.
Тесла је био до те мјере генијалан да уопште није упоредив, пред њим падају сва наша уобичајена мјерила.
Био је Србин као и ја... признајем, има у томе неке дражи, али нешто нисам навикао да се китим туђим перјем па да сматрам себе вриједнијим јер припадамо истом народу.
Што се тиче „обожавања Тесле”, има ту свега, не бих да дужим. Лично, умјесто овог циркуса на Калемегдану, радије бих напокон ријешио имовинскоправно питање зграде Музеја, напокон бих средио архиву која није сређена откако је донијета из Америке, а више од свега бих се начеститао миле Нове године оном ко је у мој школски уџбеник унио да је радио Марконијев проналазак па сам тек много касније сазнао да је то од 1943. званично признати Теслин изум.

Ali to spada u priču šbbkbb.

Zamisli da nije otkriven točak?
Zamisli da nije otkriven otto motor?
Zamisli da nije otkriven internet?

O, pa ti si onda naučnik! :mrgreen:

Sam si rekao šta je kriterijum. Potrebno je da čovek pronađe zakon, princip, postavi teoriju, pa da ga smatraju naučnikom.
Obrtno magnetno polje je jednostavno magnetno polje, jedino što se obrće. Nije Tesla otkrio teoriju magnetnog polja, već ju je primenio.
Kada bismo imali drugačiji kriterijum , onda bi i običan relej bio nauka, a ne inženjerska dosetka.

O,pa nisam.Ja samo primenjujem ono što sam naučio o senzorima i pomalo o PID regulatorima.Ništa novo nisam otkrio i primenio,kao i većina ljudi na planeti.Za razliku od Tesle čiji je sistem naizmeničnih struja promenio svet.Sinhroni i asinhroni motor su isključivo njegovi pronalasci.Reč je o ozbiljnoj inovaciji.Polifazni sistem je takođe Teslino otkriće.Nije on kriv što je živeo i radio u vreme kada su neke stvari već ustanovljene.Nije mogao da utvrdi da se svet sastoji od atoma,pa da postavi temelje Fizke,jer je to već uradio Demokrit p.n.e.No to ga ne čini manje naučnikom.Glupo je reći da je reč samo o inženjeru-entuzijasti.

Hehe... sad se setih "naučnice" koja mi je predavala fiziku o osnovnoj školi. "I, vidite, deco, zato je dobra naizmenična struja jer tu nije važno gde je plus, a gde minus pa možemo da utaknemo gajtan kako mi hoćemo". :lol:

Mogli bi smo komotno.Ispašće da je termin "naučnik" rezervisan samo za prošla vremena,jer su temelji svih nauka davno postavljeni.Svi koji su rođeni nakon toga ispadoše samo radnici koji nešto primenjiju i usavršavaju...

Ne zezam se, ako je Tesla naučnik, onda je i Jobs.
na kraju krajeva - tko može reći da Jobs i Apple nisu promijenili svijet?

Poslednja izmena od moderatora:
Nisam Hrvat, da čitam dalje ili postaje besmisleno?
Није бесмислено, мало се шалим, али је наведено на оно суштинско, само изволи, коментариши, и неприхватај све лично.

Опрости ако сам те нечим увредио, нисам имао намеру. Располагање истинитим чињеницама зна да буде увредљиво, зато не прихватај лично. :)

Poslednja izmena:
O,pa nisam.Ja samo primenjujem ono što sam naučio o senzorima i pomalo o PID regulatorima.Ništa novo nisam otkrio i primenio,kao i većina ljudi na planeti.Za razliku od Tesle čiji je sistem naizmeničnih struja promenio svet.Sinhroni i asinhroni motor su isključivo njegovi pronalasci.Reč je o ozbiljnoj inovaciji.Polifazni sistem je takođe Teslino otkriće.Nije on kriv što je živeo i radio u vreme kada su neke stvari već ustanovljene.Nije mogao da utvrdi da se svet sastoji od atoma,pa da postavi temelje Fizke,jer je to već uradio Demokrit p.n.e.No to ga ne čini manje naučnikom.Glupo je reći da je reč samo o inženjeru-entuzijasti.
E, dobro si rekao. Ozbiljna inovacija... Zato ga svi smatraju genijem. Ne vidim što je tako veliki problem što je njegov ogromni doprinos bio na praktičnim poljima, a ne recimo u oblasti PN spojeva.
Ovde svi nekako žive sa hijerarhijom u kojoj je inženjerstvo ispod nauke, a umetnost kao prevazilazi i jedno i drugo.
I svakako nije bio inženjer entuzijast. Inženjer entuzijast iskoristi starog Fiću da napravi kosačicu za travu koja svira Marseljezu.

Back