Svabov
Buduća legenda
- Poruka
- 25.291
znas kako...takva propitivanja sta je ovo, a sta je ono po forumima su malo besmislena, jer na gugletu mozes da nadjes sta ti treba ocas posla...
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.

U stvari tebi je zadnja stvar to sto si Srbin, u tome je problem. Da pokusamo to sve da objasnimo jednom Nemcu koji ponosno drzi do NEMACKIH naucnika i stvaralaca ili Amerikancu recimo. Kako ga se Matica Srpska odricala tako ga se i vi odricete na isti nacin nevoljno prihvatajuci cinjenicu da nije Hrvat ili Amerikanac. Tesla je Srbin i ne mesajte svoj nacionalni indetitet sa njegovim jer ondasnji stav matice Srpske je indentican sa vasim sto naravno Hrvati pokusavaju da iskoriste. Za mene je on nacionalni ponos.Obersturmfuehrer:bas tako...
sto se mene tice on jeste bio srbin, ali to je 1023. stvar koja mi pada na pamet kada se pomene njegovo ime...
vuk_:Teslin transformator se sastoji od kalemova sa vazdushnim jezgrom, koji rade u rezonanciji, i sa strujama visokih frekvencija, pa samim tim ostvaruju ogromne napone (kazu da je Tesla ostvarivao napone do 12 miliona volti chak), koji je prazne kroz vazduh u vidu munja. Ti transformatori su nasli svoju primenu i u filmskoj industriji, npr u filmovima Terminator II, Gorstak, Dosije X, itd. To su one munje koje sevaju kada Shvarceneger, stize u proshlost, pa bije one bajkere i tako to, chisto da se zna
King 7:U stvari tebi je zadnja stvar to sto si Srbin, u tome je problem. Da pokusamo to sve da objasnimo jednom Nemcu koji ponosno drzi do NEMACKIH naucnika i stvaralaca ili Amerikancu recimo. Kako ga se Matica Srpska odricala tako ga se i vi odricete na isti nacin nevoljno prihvatajuci cinjenicu da nije Hrvat ili Amerikanac. Tesla je Srbin i ne mesajte svoj nacionalni indetitet sa njegovim jer ondasnji stav matice Srpske je indentican sa vasim sto naravno Hrvati pokusavaju da iskoriste. Za mene je on nacionalni ponos.
vuk_:Naravno da nije, radio je on dosta toga, i uglavnom sve je imalo ogroman znachaj za dalji razvoj elektrotehnike.
Dokazao je da je Zemlja provodnik! Svi za njega vezuju naizmenichnu struju i motore. Ne. Radio je on dosta toga.vuk_:To je lepo, meni je kao klincu pre sevalo kroz glavu "To je onaj nash shto je krotio munje"![]()
Teslin transformator se sastoji od kalemova sa vazdushnim jezgrom, koji rade u rezonanciji, i sa strujama visokih frekvencija, pa samim tim ostvaruju ogromne napone (kazu da je Tesla ostvarivao napone do 12 miliona volti chak), koji je prazne kroz vazduh u vidu munja. Ti transformatori su nasli svoju primenu i u filmskoj industriji, npr u filmovima Terminator II, Gorstak, Dosije X, itd. To su one munje koje sevaju kada Shvarceneger, stize u proshlost, pa bije one bajkere i tako to, chisto da se zna![]()
Gresis. Nisu optereceni politikom niti imaju vremena za nju ali se izjasnjavaju i te kako. Mislim na one prave.Obersturmfuehrer:nije zadnja ali nije ni prva....
naucnici, umetnici i ostali koji misle da necemu bitnom doprinose nemaju nacionalni a identitet...
King 7:Gresis. Nisu optereceni politikom niti imaju vremena za nju ali se izjasnjavaju i te kako. Mislim na one prave.
vuk_:Uz svo postovanje podgorinski brate, (sta god da sam naveo?) nije 'totalno nevazno'. To sto si naveo je ono sto ga je proslavilo, sto je navise zazivelo, ali imas tu i doprinos razvoju radio tehnike (izumeo je radio, i to mu je tek posthumno priznato, 1943.), radovi u vezi X zraka, itd. Covek je izumeo elektrichni upaljach za benzinske motore btw Dokazao je da je Zemlja provodnik! Svi za njega vezuju naizmenichnu struju i motore. Ne. Radio je on dosta toga.
ovo je tachno braticuBogart:Због чега не би било битно то што је Србин? Због чега се Србин не би поносио Теслом, као што се Пољак поноси Коперником или Грк Архимедом? Великани било ког народа су ту да вредним људима са пољуљаном свешћу о сопственој вредности дају неки узор, неки идеал. Не само Тесла, набројимо све великане нашег рода и видећемо наш потенцијал, нешто што можемо да будемо, и нешто чему треба да стремимо. Они који Тесли одричу српство, уствари негирају Србима као таквима саму могућност да постигну нешто толико квалитетно. У времену када нам се импутирају све најгоре особине и када нам се намеће одговорност и за почињене и за непочињене злочине, било би сулудо релативизовати Теслину народност.
Наравно, ту гледам са оне позитивне стране, а са Вилколаком се потпуно слажем, иако не говоримо о истом. Наравно да оне дангубе и покварењаци који су се Тесли у његово време ругали као чудаку и саботирали његов рад, немају шта да се њиме поносе, када је постао светско име. Треба погледати њихов однос према Теслама данашњице, па видети о каквим људима се заправо ради и чиме они могу да се поносе. Нажалост, савремена "битка" око Тесле је једино битка око тога хоће ли он бити српски или хрватски "бренд". А у тој бици обе стране су донекле лицемерне, мада чврсто стојим иза става да је, ма колико српска страна ту била лицемерна, хрватска неупоредиво и несразмерно лицемернија.
vuk_:Evo da pojasnim, da je Zemlja provodnik otkrio je Karl Stajhner 1832. (ili Van jacobi 1831.). Ali postoji vise puteva koji vode do dokaza neke teoreme. Tesla je dosao do toga, odnosno dokazao je da je Zemlja provodna preko Zemljinih stojecih talasa, o kojima se pre njega nije znalo, i time dao alat da se bolje uoblichi i upotpuni ta teorija.
Kao npr, za struju se znalo 100 godina pre nego sto je otkriven elektron (Dzosef Tomson, 1897.), pa na sta bi lichila danasnja elektrotehnika da nije otkriven elektron, i tome dat alat i smernice za pravi, moderan razvoj onoga sto zovemo elektrotehnika, a i za objasnjenje mnogih drugih pojava.
Bogart:Наравно, ту гледам са оне позитивне стране, а са Вилколаком се потпуно слажем, иако не говоримо о истом. Наравно да оне дангубе и покварењаци који су се Тесли у његово време ругали као чудаку и саботирали његов рад, немају шта да се њиме поносе, када је постао светско име. Треба погледати њихов однос према Теслама данашњице, па видети о каквим људима се заправо ради и чиме они могу да се поносе. Нажалост, савремена "битка" око Тесле је једино битка око тога хоће ли он бити српски или хрватски "бренд". А у тој бици обе стране су донекле лицемерне, мада чврсто стојим иза става да је, ма колико српска страна ту била лицемерна, хрватска неупоредиво и несразмерно лицемернија.
DruidIzRethome:kao shto se nish ponosi Konstantinom Velikim
DruidIzRethome:ja ne bi reko "bitno je shto je srbin"
mislim da je pravilnije "lepo je shto je srbin"
Wilkołak:Negde sam cuo tj. drugar mi je rekao da su Tesla i Pupin bili u svadji i da su se tek pre Pupinove smrti pomirili ...