Kako je Kalabić IZDAO Dražu?
Otkrivamo šta mu je Krcun obećao u zamenu da ODA gde se general skriva
Sagovornik Objektiva Dušan Vlajković osvrnuo se na istorijsku dilemu koja kopka ovdašnju javnost već 75 godina
Pogledajte prilog 1202035
Izvor: Objektiv.rs
Istaknuti četnički komandant Nikola Kalabić izdao je svog pretpostavljenog, generala Dražu Mihailovića, po nagovoru Slobodana Penezića Krcuna. Prepredeni šef Ozne obećao je Kalabiću da će mu omogućiti slobodu i beg u Kanadu čim ovaj otkrije mesto gde se Mihailović skriva kako bi ga uhapsili i sudili mu kao najvećem neprijatelju komunističkog režima.
Posle objavljenog svedočenja Dušana Vlajkovića, dugogodišnjeg vozača u Centralnom komitetu SKJ, koji je za Objektiv do detalja ispričao sve okolnosti u vezi sa smrću četničkog generala Draže Mihailovića, naš sagovornik se sada osvrnuo na još jednu istorijsku dilemu koja kopka ovdašnju javnost već 75 godina.
Na jednostavno pitanje na koje ni istoričari nemaju jedinstven odgovor: „Da li je Kalabić izdao generala Dražu?”, Vlajković za naš list nedvosmisleno odgovara:
– Jeste, izdao ga je. O tome znam istinu koju mi je kao najbliži Krcunov saradnik ispričao Miloš Minić (visoki komunistički funkcioner i glavni tužilac u procesu protiv Draže, prim. aut.). Krcun je Kalabiću obećao da će ga spasti zatvora ukoliko mu ovaj kaže gde se Draža krije.
Sagovornik Objektiva tvrdi da je Krcunov unapred pripremljeni plan počeo da se ostvaruje krajem 1945. iz zatvorske ćelije na Adi Ciganliji, u kojoj je Kalabić bio pritvoren.
LOMLJENJE SARADNIKA
– Da nije bilo Kalabića, teško bi oni Dražu ikada našli. Krcun ga je nekoliko dana lomio, pitao ga da sarađuje i konačno otkrije mesto gde se Draža skriva. On ispočetka nije hteo da ga oda ni po koju cenu. Međutim, Krcun je bio lukav i prepreden čovek. Jednog dana on se doseti da to završi preko čoveka koji je Kalabiću nosio hranu u ćeliju. „Slušaj, treba da budeš glumac i odglumiš pred ovim četnikom. Moramo nešto da uradimo, a ti da nam pomogneš”, rekao je Krcun tom stražaru – priča Vlajković detalje oko pripreme tajne akcije.
SEČENJE ORGANA
Krcun ga je do detalja posavetovao kako da postupi sa Kalabićem.
– Kad mu odneseš jelo, kažeš mu potajno šapatom da mu Ozna sprema svašta. Da si čuo usput šta pričaju i da to nikako nije dobro za njega. Reci mu kako si čuo da ćemo mu seći uši, polne organe, da ćemo ga masakrirati, ali da drži jezik za zubima, da ako ga pitamo, kaže kako mu ti ništa o tome nisi rekao – navodi za Objektiv ovaj svedok istorije.
ZAINTERESOVAN ZA PONUDU
Kalabić se, kako dalje prenosi naš sagovornik, očekivano prestravio ovog „upozorenja”.
– Sledeći put kada ga je posetio, Kalabić je već krenuo da se raspituje o tome šta je ovaj novo saznao. Naravno, čuvar je prema Krcunovim instrukcijama sve više plašio četnika, kome nimalo nije bilo svejedno šta mu sve Ozna sprema. Posle nekog vremena pritiskanja Kalabića, poseti ga lično Krcun i upita da li je sada zainteresovan da sarađuje, da li se predomislio. Pošto je verovao onom stražaru, pristane, pa upita koja je ponuda za to što će im reći na kom mestu se Draža krije – kaže Vlajković.
Otkriveno kako je Krcun ubio Dražu Mihailovića: Sa njegovom glavom su uradili UŽASNU STVAR
TRIDESETAK „GLUMACA”
Prema Minićevoj priči, koju za naš list prepričava nekadašnji vozač CK, Kalabić je imao želju da ga puste i dozvole mu da pobegne za Kanadu.
– Sve ćemo se dogovoriti, reče mu Krcun, pa krenu u sprovođenje plana – tvrdi naš sagovornik i nastavlja:
– Plan se sastojao u tome da Kalabić preuzme tridesetak ljudi iz Ozne koje će obučiti da odglume četnike. Oni puštaju brade, a Kalabić ih podučava ponašanju karakterističnom za četnike. Prethodno su uhapsili jednog Dražinog intendanta koji im je služio da potvrdi Kalabićeve informacije o tačnoj lokaciji na kojoj se nalazio general Mihailović.
Krcun mu je rekao da ništa ne brine, samo da im da garancije da se Draža nalazi na mestu koje im je otkrio. Naravno, Krcun je bio pametan, pa ovog čoveka nije hteo da vodi u akciju hapšenja, već mu je služio samo da potvrdi informacije koje je o skrivanju Draže imao i Kalabić.
OTKUD TI, BRATE…
I tako četnički vojvoda sa grupom prerušenih ratnika dođe kod svog đenerala koji se krio u bosanskim planinama kod mesta Rudo, južno od Višegrada.
– Draža se, naravno, silno obradovao posetom Kalabića. „Otkud ti, brate”, reče mu. „Pa evo, došao sam da znaš da mislim na sve, da te vodim na slobodnu teritoriju, jer su ti komunisti za petama”, uzvrati mu Nikola Kalabić.
General Mihailović mu odgovara da nikada nije sumnjao u njega… Međutim, jedan od pravih Dražinih vojnika, kad je stigla četa sa Kalabićem na čelu, reče mu da je izdaja. „Čiča, ništa se meni ovo ne sviđa, liči mi na izdaju”, obrati mu se pred svima. „Kakva izdaja, uz mene je uvek moj brat Kalabić. Pre bi izdao rođenu majku nego mene”, odbrusi mu besno general, još mu i naredi da priđe i išamara ga – prepričava Vlajković sve što je čuo od Minića.
ČIČA, OVO JE IZDAJA!
Te noći, kako dodaje, došlo je do Dražinog hapšenja.
– Mašinka jednog od pripadnika Ozne koje je kao četnike doveo Kalabić pred Dražu slučajno je opalila. U tom momentu, skočiše ovi pravi četnici i povikaše: „Čiča, ovo je izdaja”, ali bilo je kasno za reakciju. Tako je Draža uhapšen, dok je jedan deo njegovih saboraca ubijen, a drugi pohapšen. Strpali su ga u unapred pripremljeni kamion i dovezli ga ujutru u Beograd. Tamo ga je čekao Krcun kao glavni organizator čitave akcije. Prek, kakav je inače bio, nastupi pred generalom žešće, a Draža mu odgovori: „Slušaj ti, mladiću, znaš li ti sa kime razgovaraš? Ti razgovaraš sa đeneralom jugoslovenske vojske.” Krcun mu na isti način uzvrati: „A znaš li ti s kim razgovaraš? Sa Krcunom Penezićem.” Draža je dotad samo čuo za njega, ali nije znao kako izgleda – navodi Vlajković. Kalabića su, kako navodi, jedno vreme držali u zatvoru i pustili ga, ali je Krcun svakako hteo da ga se reši.
– Jednom prilikom, kad je izlazio iz kafane u okolini Valjeva, Ozna ga je upucala nasred puta, a prethodno mu pratila svaki korak. Iako je bio slobodan čovek, koji se nadao da će mu država omogućiti da pobegne za Ameriku, to se nije desilo – zaključuje Vlajković.
Piše: Goran Mitrović