Nezrelost i nespremnost za vezu i vezivanje

Mozda i nije strah,
vec racionalno rezonovanje - 50% prvih brakova se zavrse razvodom,
drugih jos vise...
trecih jos vise....

Mozda tek u tridesetim skockaju svoj zivot sto se tice karijere i stanu na svoje noge materijalno - i ne zele nikakva sra*a sada ^^

- - - - - - - - - -

ali misljenje Say it right ima prednost - ona ipak govori i iz svog licnog iskustva :hvala:

ne govorim iz iskustva
nisam bas toliko matora i frustrirana
gledam ljude oko sebe kako se ponasaju i sta rade i u kakve odnose ulaze
to sto si se nasla uvredjenom nije moj problem
ali mi i dalje nije jasno kako odrastao covek moze da se plasi poraza i emocija
kakve su to gluposti

- - - - - - - - - -

pazi sad, ovde tema kako su svi matori usamljeni, nezreli i nespremni, a tamo na onoj drugoj drvlje i kamenje po devetnaestogodisnjacima koji su zasnovali porodicu,
pa gospodo psihoanaliticari, kad je po vama pravo vreme?

nema nista lepse od porodice, a kada si mlad i sto mladji lakse prevazilazis prepreke jer ih nisi ni svestan donekle

21. mart 2014.

Prolece je stiglo u Srbiju. Osim sto se nadamo da ce nam lepse vreme doneti i lepse raspolozenje i mogucnost da skinemo cizme i i kapute i osvanemo osvezeni u novom godisnjem dobu, mnoge devojke i slobodne mlade zene, a i pojedini muskarci (iako to nikad ne bi priznali) nadaju se da ce sresti i nekoga ko im se dopada i zapoceti ljubavnuvezu. Iako se ljubav i zaljubljenost najcesce ne mogu planirati, cini mi se da se ovih dana sve manje i desavaju. Oni u braku zale se na montoniju i na to da ih partner ne razume, ali su ipak u nesto boljoj situaciji u odnosu na one koji su, kako se to popularno kaze, singl. Ne samo da smo ovaj izraz usvojili iz engleskog, vec smo sa njim dobili i citavu armiju mladih, a u stvari ljudi u zrelom dobu, izmedju 30 i 45 godina koji jos uvek tragaju za svojom srodnom dusom.

Ali, ono sto je mnogo zanimljivije je zasto nikako da je nadju. Da li je razlog to sto su oni koji su jos uvek slobodni, odnosno na trzistu sa prevelikim zahtevima ili traze nesto sto u realnosti ne postoji, ostaje da otkrijemo. Medjutim, ako bolje pogledamo danasnje „trziste“ slobodnih videcemo prilicno veliku kolicinu zena i muskaraca koji ili zive sami ili su jos kod roditelja. Bez obzira na to sta je u pitanju, oni izlaze, planiraju letovanja i zimovanja na ekskluzivnim i sve egzoticnijim destinacijama, lepo su i u trendu obuceni, cesto rade i na dobrim poslovima, najcesce su i dobro placeni. Ipak, ono sto je ovim osobama zajednicko jeste cinjenica da su, kada se stvari malo bolje pogledaju, u stvari nezreli, ali i sebicni. Zarad putovanja, izlazaka, markiranih krpica i dobrih automobila koji voze, ovi mladi ljudi odricu se porodicnog zivota i „produzavaju“ svoju mladost opravdavajuci se da jos nisu pronasli pravog/pravu. Ali, kada sa njima stupite u razgovor shavatate da razgovarate sa osobama koje uopste ne zanima sta se desava sa ljudima oko njih ili kako tesko zive. Oni su optereceni sobom, svojim izgledom i naravno nacinom kako se suprotan pol prema njima ophodi.

Tako se zene cesto zale da ih muskarci ignorisu ili se ponasaju nevaspitano, iako je direktan razlog za ovo njihovo verbalno nepostovanje osoba muskog pola. S druge strane, tu su muskarci, veciti decaci u svojoj trendi odeci i sa svojim auotmobilima, a u skorije vreme i mopedima i najnovojom modelima motorcikala koji stalno govore kako su zene neuroticne, lude i kako su podivljale. Iapk, od ovih muskaraca ne mozete ocekivati da ce vas pozvati da izadjete na pice ili u bioskop, a kamoli u setnju, vec oni stalno izmisljaju najrazlicitije izgovore kako bi opravdali svoje bezanje od necega sto iole moze zaliciti na ozbiljnu vezu, a ukljucuje provodjenje vremena i istinsku zainteresovanost za ono sto druge osobe rade.

Bez obzira na to da li je na formiranje ovog sloja naseg drustva uticalo ratno vreme i godine za koje osecaju da su ih prospustili ili razmazenost, moramo se suociti da je sve vise ovakvih ljudi i mozda se zapitati kako da im pomognemo da sazru. Cinjenica koja ide u prilog ovoj tvrdnji su i sve cesci clanci razlicitih nasih psihologa koji se mogu procitati u stampi i na netu, a koji obradjuju ovu temu. Ipak, cini se da jos niko nije pronasao nacim da pomogne ovim mladim ljudima da savladaju svoje „barijere“ i konacno sazru i stasaju u zrele ljude. Mozda vi imate neku ideju, kazite svoje misljenje i pomozite....

U potpisu,
jedna od pripadnica „izgubljene generacije“ koja se pita sta se to desilo s njemim vrsnjacima i zbog cega....

Recimo da se ne pronalazim u ovom tekstu.Pogotovo ne u 2,3 i 4 pasusu.A opet sam pripadnik ne izgubljene nego izje*ane generacije 1985 cije je detinjstvo bilo skrkano ratovima a mladost finansijskom i ekonomskom krizom.U starosti cemo (ko je dozivi) verovatno da pasemo travu i jedemo korenje.
Govorim iz svog ugla gledano.Jer imam malu platu,o letovanjima,zimovanjima,skupim kolima i cestim izlascima i da ne govorim a opet mi i prohtevi nisu veliki.A predpostavljam da je mnogo mojih vrsnjaka u slicnoj situaciji tako da ova prica iz drugog pasusa nikako ne pije vodu.
Svega tu ima.Nije lako u danasnje vreme odgajati porodicu ni u kom smislu a i tesko je naci osobu koja ne zeli da dodje na gotovo vec je spremna da se uhvati u kostac sa svim problemima.
Muskarci su izgubljeni u prostoru i vremenu,cesto bez normalnog,sigurnog posla,zive na foru,nigde ne pronalaze sebe...
Devojke su u istoj situaciji samo sto ocekuju da udajom ili vezom sa nekim ko nije iz ove price rese svoj socijalno finansijski status za sva vremena.
I kada se sve to sabere dobijemo odgovor na pitanje zasto imamo toliko neozenjenih i neudatih mladih ljudi i zasto se muskarci plase obaveza i emocijonalnog vezivanja.

Hvala na odgovorima....
U temi nisam govorila o tome da neko mora da bude u vezi ili u braku, naravno, pa svako ima pravo na svoj izbor u zivotu, nista nije obavezno. Ipak, htela sam da opisem situaciju kako je ja vidim trenutno..cini mi sa da ljudi u toj starosnoj dobi vise i ne traze partnere, ma sta da je razlog ili da imaju zahteve koje kao da niko ne može da ispuni. Kao što reče KINSKI, ovaj je prestar, ovaj je pre mlad itd. Ipak, mislim da jeste u pitanju nezrelost i nespremnost na vezu...Sigurno da u nekim slucajevima postoji i problem finansija, ali mislim da to nije jedini problem...
Više je fazon, na starom mestu mi je ugodno, ne želim da me neko pomera i uznemirava i tako hajde da sve bude po starom....
@kami83
pricam o slucajevima u kojima si prosao odredjen broj veza, da si u cetrdesetim, a da niko da zadovolji tvoje kriterijume za bilo kakvom vrstom vezivanja

Sve mi zvuci kao hajde da jos udovoljavam sebi i na kraju samo sebi i imas da udovoljis....

i ja spadam u te igubljene generacije
a zasto?
zato sto nismo imali nekih boljih uslova za zivot, ne u materijalnom smislu vec u sredini i situaciji u kojoj smo ziveli, onda kada je sve trebalo da ide svojim tokom
sada imas te od 30-45 koji vecinom zive sa roditeljima ili su negde u nekom drugom bedaku
]i kada vec sa 30 i neku uspes nesto, vreme je proslo jer se porodica zasniva u odredjeno vreme
a ranije nisi zeleo jer nemas uslova ili nisi o tome razmisljao

nisi u pravu kada kazes ovo boldovano
naprotiv, izmedju 30 i 50 godina covek je u najvecoj i najboljoj snazi, dovoljno snazan, a i dovoljno zreo
zene zahvaljujuci negi i medicini uspesno radaju i sa 40 godina, a i ranije je bilo tako, moja baba je rodila u 42 god, a i tetka isto tako, vantelesnom oplodnjom, posle ko zna kakvih i koliko pokusaja

naprotiv, izmedju 30 i 50 godina covek je u najvecoj i najboljoj snazi, dovoljno snazan, a i dovoljno zreo
zene zahvaljujuci negi i medicini uspesno radaju i sa 40 godina, a i ranije je bilo tako, moja baba je rodila u 42 god, a i tetka isto tako, vantelesnom oplodnjom, posle ko zna kakvih i koliko pokusaja
ne pricam o bioloskoj zrelosti i zdravlju vec o godinama i volji
jer je lakse da zasnivas porodicu kada si mladji, imas vise strpljenja snage i volje da se nosis sa svim tim
a kada napunis 40 i neku i rodis dete, jednostavno fizicki nisi toliko u stanju da to izneses, a i kada ti dete bude imalo 20 ti ces imati 60
moja majka je moju sestru rodila u 41
i ne bavi se njom onoliko koliko nama, a sestra ima 20 sada

ne pricam o bioloskoj zrelosti i zdravlju vec o godinama i volji
jer je lakse da zasnivas porodicu kada si mladji, imas vise strpljenja snage i volje da se nosis sa svim tim
a kada napunis 40 i neku i rodis dete, jednostavno fizicki nisi toliko u stanju da to izneses, a i kada ti dete bude imalo 20 ti ces imati 60
moja majka je moju sestru rodila u 41
i ne bavi se njom onoliko koliko nama, a sestra ima 20 sada
ja ti kazem da je covek u zrelijim godinama spremniji i sposobniji da se odrice zbog potomstva
tvoja majka se na bavi toliko tvojom sestrom zato sto joj nije prva, i zna gde moze da popusti i da se opusti, a ne da bude u grcu
kada je moja teka rodila svoju cerku u 42 godini, moj otac je vec imao dvoje dece, ja sam imao 16 godina, ali moj otac je umro u 48 godini, a teka je jos ziva i uskoro udaje cerku
malo je falilo da pre dobije unuce nego moja majka
cudni su putevi gospodnji, a te price o spremnosti na osnovu godina cestio su landara pisora
spremnost i nespremnost su u glavi i srcu

da, ne mogu sad da nadjem njen post ali vidim sta si citirao
isto se slazem da godine nemaju veze sa tim
ja se blizim 40-oj ali sada imam vise strpljenja, ljubavi i paznje prema deci
nego sto sam imala ranije
jer sam ranije vise mislila na sebe, zurila da ispunim neke svoje zamisljene ciljeve i nerviralo me

kada vidim kako deca bas ne postupaju onako kako si ti zamislio

a sada vidim da je to sve jedna igra i velika ljubav :heart:

21. mart 2014.

Prolece je stiglo u Srbiju. Osim sto se nadamo da ce nam lepse vreme doneti i lepse raspolozenje i mogucnost da skinemo cizme i i kapute i osvanemo osvezeni u novom godisnjem dobu, mnoge devojke i slobodne mlade zene, a i pojedini muskarci (iako to nikad ne bi priznali) nadaju se da ce sresti i nekoga ko im se dopada i zapoceti ljubavnuvezu. Iako se ljubav i zaljubljenost najcesce ne mogu planirati, cini mi se da se ovih dana sve manje i desavaju. Oni u braku zale se na montoniju i na to da ih partner ne razume, ali su ipak u nesto boljoj situaciji u odnosu na one koji su, kako se to popularno kaze, singl. Ne samo da smo ovaj izraz usvojili iz engleskog, vec smo sa njim dobili i citavu armiju mladih, a u stvari ljudi u zrelom dobu, izmedju 30 i 45 godina koji jos uvek tragaju za svojom srodnom dusom.

Ali, ono sto je mnogo zanimljivije je zasto nikako da je nadju. Da li je razlog to sto su oni koji su jos uvek slobodni, odnosno na trzistu sa prevelikim zahtevima ili traze nesto sto u realnosti ne postoji, ostaje da otkrijemo. Medjutim, ako bolje pogledamo danasnje „trziste“ slobodnih videcemo prilicno veliku kolicinu zena i muskaraca koji ili zive sami ili su jos kod roditelja. Bez obzira na to sta je u pitanju, oni izlaze, planiraju letovanja i zimovanja na ekskluzivnim i sve egzoticnijim destinacijama, lepo su i u trendu obuceni, cesto rade i na dobrim poslovima, najcesce su i dobro placeni. Ipak, ono sto je ovim osobama zajednicko jeste cinjenica da su, kada se stvari malo bolje pogledaju, u stvari nezreli, ali i sebicni. Zarad putovanja, izlazaka, markiranih krpica i dobrih automobila koji voze, ovi mladi ljudi odricu se porodicnog zivota i „produzavaju“ svoju mladost opravdavajuci se da jos nisu pronasli pravog/pravu. Ali, kada sa njima stupite u razgovor shavatate da razgovarate sa osobama koje uopste ne zanima sta se desava sa ljudima oko njih ili kako tesko zive. Oni su optereceni sobom, svojim izgledom i naravno nacinom kako se suprotan pol prema njima ophodi.

Tako se zene cesto zale da ih muskarci ignorisu ili se ponasaju nevaspitano, iako je direktan razlog za ovo njihovo verbalno nepostovanje osoba muskog pola. S druge strane, tu su muskarci, veciti decaci u svojoj trendi odeci i sa svojim auotmobilima, a u skorije vreme i mopedima i najnovojom modelima motorcikala koji stalno govore kako su zene neuroticne, lude i kako su podivljale. Iapk, od ovih muskaraca ne mozete ocekivati da ce vas pozvati da izadjete na pice ili u bioskop, a kamoli u setnju, vec oni stalno izmisljaju najrazlicitije izgovore kako bi opravdali svoje bezanje od necega sto iole moze zaliciti na ozbiljnu vezu, a ukljucuje provodjenje vremena i istinsku zainteresovanost za ono sto druge osobe rade.

Bez obzira na to da li je na formiranje ovog sloja naseg drustva uticalo ratno vreme i godine za koje osecaju da su ih prospustili ili razmazenost, moramo se suociti da je sve vise ovakvih ljudi i mozda se zapitati kako da im pomognemo da sazru. Cinjenica koja ide u prilog ovoj tvrdnji su i sve cesci clanci razlicitih nasih psihologa koji se mogu procitati u stampi i na netu, a koji obradjuju ovu temu. Ipak, cini se da jos niko nije pronasao nacim da pomogne ovim mladim ljudima da savladaju svoje „barijere“ i konacno sazru i stasaju u zrele ljude. Mozda vi imate neku ideju, kazite svoje misljenje i pomozite....

U potpisu,
jedna od pripadnica „izgubljene generacije“ koja se pita sta se to desilo s njemim vrsnjacima i zbog cega....
Kad pročitam sve što je opisano, prvo se ne slažem sa 'prilično velikom količinom', nema vas mnogo, i svi ste po obrascu: muškarci koji bi da žive dok mogu i žene koje je vreme pregazilo. Jedino što ste uočljivi, gledam po mojoj okolini, svi primećuju matore momke koji se još iživljavaju okolo i matore devojke koje se drže po strani, na vašu žalost il sreću (kako uzev), gledaju vas kao investiciju a ne osobe. Nedostaje vam kritična masa da bi se češće uparivali među sobom, ovako sa većinom sirotinje koja živi u skladu sa nemogućnostima ostaje vam samo da tabanate dok ne nađete sebi para.

Kad pročitam sve što je opisano, prvo se ne slažem sa 'prilično velikom količinom', nema vas mnogo, i svi ste po obrascu: muškarci koji bi da žive dok mogu i žene koje je vreme pregazilo. Jedino što ste uočljivi, gledam po mojoj okolini, svi primećuju matore momke koji se još iživljavaju okolo i matore devojke koje se drže po strani, na vašu žalost il sreću (kako uzev), gledaju vas kao investiciju a ne osobe. Nedostaje vam kritična masa da bi se češće uparivali među sobom, ovako sa većinom sirotinje koja živi u skladu sa nemogućnostima ostaje vam samo da tabanate dok ne nađete sebi para.

Slažem se, ne postoji "prilično velika količina"...Takodje, kada sam napisala da sam pripadnik tih generacija mislila sam pre svega na godište, a ne na sopstvenu materijalnu situaciju. Temu sam postavila pošto u poslednje vreme kao da sve više srećem primere ljudi koje sam opisala, a čini mi se da svoj život kreiraju na pomalo isprazan način...Milsim da nema potrebe vredjati nekoga zbog njegove materijalne situacije, bez obzira na to kakvog je statusa, na kraju krajeva svi smo mi samo ljudi....

ok poceo sam da citam uvodni standardni prolecni pacenicki post od neke babadevojke koja je ostavljena u zimsim mesecima pa joj sad tek fali decko jer joj fali sex al nebitno nisam procitao.

ovaj odgovor mi se cini najsmisleniji ,nece devojke da se udaju pre 25-6-30god hoce da se izive i onda se trazi zamzo koji nije okusio cke ili vrlo retko pa da se udaje.
ako zamzo ne padne na prvu loptu onda krece u zivot 30te su mu nove 20te vise nema strahova predrasuda nestale su mnoge zbunjenosti i nejasnoce ,zna zene kolko su realno (bez)vredne i nece da se skrasi mahom iz razocaranja mahom iz osvete , divlja jer hvala bogu godine muskarcima ne prave toliki problem kao zenama....

matorke kapiraju da odjednom nema vise dobrih momaka ,odnosno da su ti ostali u njihovoj proslosti , mladji oce kres kombinacije, vrsnjaci i nesto stariji logicno jure 4-5-6-10 god mladje i lepse cure (naravno matorke ce takve nazvati nezrelim al mislim da im puca kardan za to) ,jedino ako ih hoce neki od 40-50 a ti su uglavnom razvedeni ili su totalno u svojim hobijima ili su neuspesni....

Poslednja izmena:
Hvala na odgovorima....
U temi nisam govorila o tome da neko mora da bude u vezi ili u braku, naravno, pa svako ima pravo na svoj izbor u zivotu, nista nije obavezno. Ipak, htela sam da opisem situaciju kako je ja vidim trenutno..cini mi sa da ljudi u toj starosnoj dobi vise i ne traze partnere, ma sta da je razlog ili da imaju zahteve koje kao da niko ne može da ispuni. Kao što reče KINSKI, ovaj je prestar, ovaj je pre mlad itd. Ipak, mislim da jeste u pitanju nezrelost i nespremnost na vezu...Sigurno da u nekim slucajevima postoji i problem finansija, ali mislim da to nije jedini problem...
Više je fazon, na starom mestu mi je ugodno, ne želim da me neko pomera i uznemirava i tako hajde da sve bude po starom....
@kami83
pricam o slucajevima u kojima si prosao odredjen broj veza, da si u cetrdesetim, a da niko da zadovolji tvoje kriterijume za bilo kakvom vrstom vezivanja

Sve mi zvuci kao hajde da jos udovoljavam sebi i na kraju samo sebi i imas da udovoljis....

Nekada se Cutalo i trpelo, danas nije tako.Brak na probu je postao Normalna pojava, + nedostatak strpljivosti,+ne tolerancija, +,+,+,mnogo toga Isparilo i nema srodne duse.Drugi faktor je Ekonomija, treba biti hrabar u Srbiji danas imati brak, pogotovo u gradu.

Back