Neznanje ili pljačka

• Začetnik teme Začetnik teme Ribar
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Ribar

Poznat
Poruka
9.164
Mojoj je prijateljici dotrajao akumulator. Otišla je i kupila nov. Ugradili su ga i proverili da li alternator puni. Puni.
Onda je "majstor" bez ikakve dalje provere, samo na osnovu izmerene struje punjenja, izjavio da je "oslabio" regler i da treba da ga promeni. (Nisam mogao baš sve da vidim ali bih rekao da je struja punjenja bila oko 8 A.)
Bio sam prisutan i skrenuo joj pažnju da samo merenjem struje punjenja ne može oceniti stanje reglera a pored toga, regler je elektronski pa može da radi ili ne radi, ali ne i da oslabi.
Nije me poslušala, otišla je kod drugog "majstora" i ispričala sve. Ovaj je, naravno, potvrdio prethodnu priču, zamenio regler i naplatio preko dve hiljade dinara.
Nisam siguran da li prvi "majstor" ima dogovor sa drugim - što bi bila klasična pljačka - ili je u pitanju samo neznanje.

punjenje treba da bude preko 14, moguce je da je regler, lako se proveri, ako posle popravke konstantno puni preko 14 i sa upaljenim svetlom onda je majstor resio problem(ako ne brzo ce da starda i taj akumulator, ili ce oslabiti u startu)! Regler cak nekada moze da se ponasa normalno kad se tek upali ali kada je vruc da neradi kako treba!
Ako sada puni normalno neka proba da dopuni i stari akumulator, mosda nije skroz vrisnuo! I kod njega se posle punjenja meri i treba bez kablova ja mislim da bude 12.5!
koji je auto u pitanju?

Не мери се струја на алтернатору, него напон, који, како ти рекоше, треба да буде око 14V, при укљученим кратким светлима, а не би смео да падне испод 13.8V при укљученим свим јачим потрошачима.
И да, може да се деси да је ослабила електроника реглера, те да је истом треба замена, и да, замена кошта око 2000 динара, то није много јер си онда миран бар 7-8 година.

Не мери се струја на алтернатору, него напон, који, како ти рекоше, треба да буде око 14V, при укљученим кратким светлима, а не би смео да падне испод 13.8V при укљученим свим јачим потрошачима.
И да, може да се деси да је ослабила електроника реглера, те да је истом треба замена, и да, замена кошта око 2000 динара, то није много јер си онда миран бар 7-8 година.

hehe 7- 8 godina , pitanje stati uvali kineza mala privreda , stoje najgore za takve delove nema garancija niko nedaje

Ovde se pojavljuju dva pitanja:

1. Može li regler da oslabi?
Koliko znam to je elektronski sklop koji nema delove koji se troše ili habaju. Znači može da radi ili ne radi ali ne i da oslabi!

2. Čak i kada bi regler mogao da "oslabi" može li se to utvrditi merenjem struje punjenja?
Ne! Struja punjenja najviše zavisi od stanja (napunjenosti) akumulatora. Prema tome nije pokazatelj "oslabljenosti" reglera.

Back