Nezabeležen nivo nasilja prema novinarima u Novom Sadu

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
211.501
Evropska federacija novinara (European Federation of Journalists - EFJ) pozivaju srpske vlasti da sprovedu hitnu i temeljnu istragu o napadima na novinare u Novom Sadu.

Mediji_kamera_novinari_1_nasa.jpg


Kako su naveli u saopštenju, eskalacija pretnji i nasilje koje trpe novosadski novinari dostigla je nezabeležen nivo u poslednje dve nedelje. Od srpskih vlasti i institucija traže hitno reagovanje i da počinioci budu krivično gonjeni u skladu sa zakonom.

"Samo u Novom Sadu se čak sedam novinara suočilo sa pretnjama i napadima u roku od deset dana. Bilo da se radi o fizičkim napadima, verbalnom zlostavljanju, onlajn uznemiravanju ili pretnjama smrću, sposobnost srpskih novinara da rade svoj posao je ozbiljno ugrožena i njihova bezbednost je ugrožena", navode iz ove organizacije.

Dalje podsećaju da su 8. marta novinari 021.rs, Tanjug i Kurir televizije verbalno napadnuti dok su pratili protest podrške Novosađanki Ani Mihaljici, kojoj je Centar za socijalni rad privremeno oduzeo troje dece.
"Tokom direktnog prenosa na Tanjug TV, reporterku Sašku Drobnjak prekinula je žena koja je tvrdila da je Mihaljičina advokatica i pretila novinarima koje je optužila da lažu. Verbalno su zlostavljani i fotograf Tanjuga, dopisnik Kurira, i Žarko Bogosavljević iz Radija 021. Kako je saopštilo Udruženje novinara Srbije (UNS), prisutna policija nije intervenisala da spreči mešanje u rad novinara. Dopisnica N1 Ksenija Pavkov takođe je dobila brojne onlajn uvrede i pretnje fizičkim nasiljem zbog svog izveštavanja sa demonstracija", objašnjavaju iz Evropske federacija novinara.

Iste nedelje, dodaju, još dvoje novinara i čelnika Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Ana Lalić i Dinko Gruhonjić primisli su hiljade onlajn pretnji smrću upućenih putem društvenih mreža i mejla.

"Ana Lalić bila je meta zastrašujućih prijetnji smrću, uključujući i neke seksualne prirode i uvrede, upućene i NDNV-u koji vodi, zbog komentara o nacionalizmu na festivalu 'Rebed' u Dubrovniku gde je bila pozvana kao panelistkinja. Od 14. marta njen kolega Dinko Gruhonjić, profesor novinarstva na Filozofskom univerzitetu u Novom Sadu i programski direktor NDNV-a, strahuje za svoj život i život članova svoje porodice", ističe se u saopštenju.

Gruhinjić je, podsećaju, bio meta javne kampanje linča, uključujući pretnje fizičkim nasiljem, od objavljivanja video montaže sa isečcima iz njegovog nastupa na festivalu "Rebid" u Dubrovniku prošle godine.

"Montaža je izmanipulisana kako bi se stekao utisak da Dinko izražava zadovoljstvo što se zove sa ustaškim zločincem Dinkom Šakićem. NDNV je ove pretnje prijavio Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal i za neke od njih dao podatke o počiniocima koji su se potpisali svojim imenima", navodi se u saopštenju.

Ana Lalić je izjavila da je NDNV decenijama na udaru, ali je ovog puta ovo najveći pritisak do sada, dok Gruhonjić žali zbog "politike nekažnjivosti kada je reč o pretnjama nezavisnosti štampe u Srbiji, čak i kada počinioci nisu anonimni".
https://www.021.rs/story/Novi-Sad/V...vo-nasilja-prema-novinarima-u-Novom-Sadu.html

Ima još toga na linku, poduži je tekst. Zašto se ovo dešava ovde? Otkud toliki nivo netrpeljivosti?
 
Hajde da se ne zay.e.ba.vamo ceo ovaj tvoj tekst koji si iskopirao sa autonomaskog djubreta od 021.rs je napisan zbog Dinka Gruhonjica, svi ostali novinari/novinarke se tu ovlas i zarad "popune broja" spominju.

Za napomenu Gruhonjic je takodje radio na tom autonomaskom djubretu od 021.rs, zanimljivo lik koji je u Novi Sad i Vojvodinu dosao 1989 u jesen a nezavisnost Vojvodine je "umrla" godinu pre toga te je nije ni doziveo je bio jedan od promotera sredinom '90-tih te iste "okupacije Vojvodine".

Danas su novinari i ceo narod ne samo u Novom Sadu i Srbiji zarobljeni od tog lika, on je sveta krava na koju niko ne sme da baci pogled.
 

Back
Top