Neverovatna priča o Oskaru Specku

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
397.250
290px-Oskar_Speck_-_FfPortrait.jpg

Godine 1932, dok je Nemačka bila usred Velike depresije i spremala se da se kocka sa nacističkom vladom, mladi Oskar Spek iz Hamburga odlučio je da okuša sreću
u velikoj avanturi. Veslao je svojim Faltbootom – sklopivim kajakom – od Nemačke do Kipra, gde se nadao da će se obogatiti u rudnicima bakra.

Njegova ruta ga je vodila niz Dunav u Sredozemno more. Kada je stigao do svog prvobitnog cilja, Spek je odlučio da nastavi veslanje, postavljajući Australiju za svoju novu destinaciju. Nakon što je veslao veći deo Eufrata, zatim je pratio obalu Pakistana i Indije pre nego što je stigao do Malakskog moreuza, Holandske Istočne Indije, a zatim Nove Gvineje. Nakon što je obišao istočni kraj Nove Gvineje, uputio se ka ostrvu Saibai u severnom Toresovom moreuzu, stigavši do njega samo nekoliko dana nakon što je Australija objavila rat Nemačkoj.

Kada je 1939. napokon stigao do obala Australije, bio je iscrpljen, ali pobednik nesvestan da je upravo počeo Drugi svetski rat. Umesto da ga dočekaju kao heroja, vlasti su ga uhapsile jer je bio nemački državljanin. Sledećih sedam godina proveo je u logorima za internaciju, sve do oslobođenja 1946.

Nije se vratio u Nemačku.Naselio se u mestu Lightning Ridge, gde je kopao opale i živio od njih..
Nikada nije tražio slavu, jednostavno je govorio:

“Zadovoljan sam. Znam šta sam uradio.”

Oskar Speck preminuo je 1993. godine, u 86. godini života.
Njegovo putovanje i danas se smatra jednim od najvećih podviga u istoriji kajakaštva

Back