Neverending SF, F & H kviz

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
152. Pitanje
Napisala je preko 275 knjiga. Bila je predsednik SF&F pisaca Amerike. Dobitnica HUGO nagrade. Ove godine je dobila nagradu koja se dodeljuje ženama za veliki doprinos u naučnoj fantastici. Kako se zove autorka i nagrada koju je dobila?

153. Jedan grad u Americi je dobio ime po njegovom glavnom junaku. Prije nego je poceo da pise naucno-fantasticne price radio je kao prodavac ostrila za olovke...iz tog vremena je i izjava:
Ako su ljudi placeni da pisu ovako trule price za ove magazine moga bih i ja da pisem jos trulije....
uzeo je olovku i poceo da pise...

Edgar Rice Burroughs is born on September 1 1875, in Chicago, Illinoi. As a seller of pencil sharpener, he was always looking through magazines to spot adds for his sharpener's. He read many storys in those magazines as he look through them. He knew that he could write even better tails than the ones he read in those magazines! Some of Burroughs' famous works include Tarzan of the apes and The Land That Time Forgot.
By 1911, after seven years of low wages, he was working as a pencil sharpener wholesaler and began to write fiction. By this time Burroughs and Emma had two children, Joan and Hulbert. During this period, he had copious spare time and he began reading many pulp fiction magazines and claimed:
"...if people were paid for writing rot such as I read in some of those magazines that I could write stories just as rotten. As a matter of fact, although I had never written a story, I knew absolutely that I could write stories just as entertaining and probably a whole lot more so than any I chanced to read in those magazines."
The town of Tarzana, California was named after Tarzan.

A šta je pitanje uopšte?
Ti daješ zagonetke a ne pitanja.Više te interesuje privatni život pisaca nego sama dela.Jeste zanimljivost da je Barouz prodavao rezače za olovke ali kakve veze to ima sa njegovim delima?

154.Ovaj američki pisac iz prve polovine XIX veka nije napisao nijedno SF delo ali jeste preteča žanra.Interesovao se za okultne, onostrane pojave i istraživao ih.Imao je nesrećan život.Iz zahvalnosti porodici koja ga je usvojila, dodao je njihovo prezime svom.U njegovim pričama ima ideja o izgubljenim svetovima, putovanju izvan atmosfere, uništenju Zemlje.
Ipak poznatiji je kao pesnik mračnih, tužnih pesama.
Neću vas pitati kako je moguće voleti istovremeno ovog pesnika tuge i Prevera, koji je radost.
Jedna pesma ovog autora završava se stihovima:

......
Plačem: obuz'o me strah
Svako zrnce, sav taj prah-
Moći nemam ni nad kim
Da ih čvršće zadržim.
Zar nijednom zrncu spas
Od bezdani ispod nas?
Kom sam blizak, kom sam stran?
Zar je samo u snu san?

O kome govorim?

Ne treba da postavljam pitanja u cik zore, još se nisu oglasile prve ptice...
Izvinite, tako mi došlo...

155. PITANJE

Ovaj autor je rodjen u Liverpulu 1957. Diplomirao je matematiku i inzenjerstvo.

On je jedan od najznacajnih predstavnika hard SF knjizevnosti danas.
Napisao je vise serijala, kao i pojedinacnih novela u kojima se bavio naprednim naucnim idejama i teorijama.
Jedan od njegovih SF serijala namenjen je deci.
Od 1995. do 2002. dobio je 15 nagrada iz oblasti SF stvaralastva.
Izmedju ostalog autor je trilogije u kojoj se svaki roman fokusirao na moguca objasnjenja Fermijevog paradoksa (o mogucnosti postojanja vanzemaljske inteligencije).

Koji je to autor i koji naziv navedene trilogije ?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back