Neumerenost u moći

gost 361356

Veoma poznat
Poruka
10.647
Šta mislite, šta je uzrok tome da neki ljudi kada dobiju makar i simboličnu moć doslovno pomahnnitaju i počnu da je koriste kao sredstvo za osvetničko ponašanje, ponižavanje, provociranje pa čak i ciljano maltretiranje drugih ljudi?

Kao recimo redari na javnim skupovima koji udaraju i guraju ljude bez razloga ili intelektualno ograničeni nastavnici koji maltretiraju učenike koji im postave pitanje na koje oni ne znaju odovor?

Dakle čuveni sindrom desetara u vojsci.

Da li se tu radi o nedostatku samopuzdanja usled neznanja i neiskustva, ograničenim intelektualnim kapacitetima, tramumama iz porodice, osveti zbog neprihvaćenosti od strane društva ili prosto patološkom sadizmu koji je posledica genetskih predispozicija?

Zbog čega se takvi ljudi iživljavaju naročito nad ljudima koji im govore istinu u oči ili prosto izraze neslaganje sa nekim njihovim postupcima?

Poslednja izmena:
Šta mislite, šta je uzrok tome da neki ljudi kada dobiju makar i simboličnu moć doslovno pomahnnitaju i počnu da je koriste kao sredstvo za osvetničko ponašanje, ponižavanje, provociranje pa čak i ciljano maltretiranje drugih ljudi?

Kao recimo redari na javnim skupovima koji udaraju i guraju ljude bez razloga ili intelektualno ograničeni nastavnici koji maltretiraju učenike koji im postave pitanje na koje oni ne znaju odovor?

Dakle čuveni sindrom desetara u vojsci.

Da li se tu radi o nedostatku samopuzdanja usled neznanja i neiskustva, ograničenim intelektualnim kapacitetima, tramumama iz porodice, osveti zbog neprihvaćenosti od strane društva ili prosto patološkom sadizmu koji je posledica genetskih predispozicija?

Zbog čega se takvi ljudi iživljavaju naročito nad ljudima koji im govore istinu u oči ili prosto izraze neslaganje sa nekim njihovim postupcima?

razmotricu ozbiljno kad me satru bubuljice : pubertet:

Svako ko se za moc bori za potrebe samodokazivanja, znaci iz unutrasnjih potreba, bez obzira na stepen intelegencije,
vidjen je psihopata koji odgovara opisu iz pocetnog posta. Borba za moc zbog spoljnjih razloga kao sto je humanost i pravednost i sa ogranicenjem na moralne i
drustvene norme ne spada u kategoriju ljudi koji moc koriste na opisan nacin.

takvi se najviše iživljavaju nad onima koji im ne govore istinu u oči i koji se u svemu slažu sa njima

Ne bih se složio.

V-Rex recimo čuva Nešu kao malo vode na dlanu.

- - - - - - - - - -

To je znak bolesti, naročito u Putinovom slučaju.

Putin ima sjajan odnos prema ugroženim vrstama, bilo da se radi o sibrirskim tigrovima ili narodima koje čereče od strane slobodnog sveta finansirani islamisti.

Tako da opet mašiš temu Jaguare.

- - - - - - - - - -

zato je moc test
kazu daj coveku moc, pa da vidis kakav je

Da, to je tačno ali može li se odrediti uzrok koji je makar približan nekom univerzalnom okidaču za takvo ponašanje?

Poslednja izmena:
Svako ko se za moc bori za potrebe samodokazivanja, znaci iz unutrasnjih potreba, bez obzira na stepen intelegencije,
vidjen je psihopata koji odgovara opisu iz pocetnog posta. Borba za moc zbog spoljnjih razloga kao sto je humanost i pravednost i sa ogranicenjem na moralne i
drustvene norme ne spada u kategoriju ljudi koji moc koriste na opisan nacin.

Mogućnosti iživljavnja ne mora da bude obavezan motiv za osvajanje moći.

Ne iživljavaju se svi koji imaju određenu hijerarhijsku moć.

Ovde govorimo o onima koji je pasionirano zloupotrebljavaju za iživljavanje kada je se dokopaju ma koliko ona mala ili opskurna bila.

Ja mislim da ima 1000 razloga i uzroka tome, a takve stvari su najizrazenije u ratu. Mi licno hodamo i zivimo sa hiljadu ljudi minimum koji su radili i ponasali se najodvratnije u ratu. I sa minimum 100 puta vise takvih koji bi se tako ponasali da imaju tu vrstu moci, samo se tehnicke kockice nisu poklopile da se oni izivljavaju.

Ljudi su jadni, bedni, slabi i gadni, generalno.

- - - - - - - - - -

zato je moc test
kazu daj coveku moc, pa da vidis kakav je

Pa niko ne moze da prodje taj test, objektivno.

- - - - - - - - - -

To je znak bolesti, naročito u Putinovom slučaju.

Da, Putin je klasican primer bolesnika koji to radi. U njegovom slucaju, u pitanju je bes koji se talozio u njemu decenijama, mada ne mora uvek da bude konkretno to, jer je Putin inteligentan lik.

Imas one tuplje pajsere koji su sadisti genetski.

J
Da, Putin je klasican primer bolesnika koji to radi.

Ja bih ipak apostrofirao državnu sekretaru Olbrajt koja je izjavila da da smrt pola miliona iračke dece i nije neka visoka cena za svrgavanja Sadama Huseina.

To je ipak alfa primer. Bez premca.

No molim vas, ne politizujmo temu, ovde bih radije da diskutujemo o običnim ljudima koji malo stečene moći dožive kao priliku za ultimativno iživljavanje. Razni šefići,nadzornici, arbitri, redari i tako to.

Jer kad se takvi domognu vrhova moći ni smrt pola miliona dece im nije neka stavka ako su rođena u državi kojom vlada osoba omrražena u slobodnom svetu.

- - - - - - - - - -

Увек тражимо одговоре у другоме, хајде мало да га потражимо у себи па ће све бити јасније.

I šta si zaključio iz samoopservacije na tu temu?

Ja bih ipak apostrofirao državnu sekretaru Olbrajt koja je izjavila da da smrt pola miliona iračke dece i nije neka visoka cena za svrgavanja Sadama Huseina.

To je ipak alfa primer. Bez premca.

No molim vas, ne politizujmo temu, ovde bih radije da diskutujemo o običnim ljudima koji malo stečene moći dožive kao priliku za ultimativno iživljavanje. Razni šefići,nadzornici, arbitri, redari i tako to.

Jer kad se takvi domognu vrhova moći ni smrt pola miliona dece im nije neka stavka ako su rođena u državi moćnika u slobodnom svetu.

Ok, necu o politici.

Ja mislim da ljudi generalno nisu ni svesni koliko je ovakvih ljudi koje ti opisujes ovde.

A takvo ponasanje moze da ima 1000 razloga. Najcesci je povredjenost, tj. kada ides da unistis konkretnu osobu ili osobe zbog kojih si se osetio povredjeno ranije. To imamo svi u sebi u afektivnom obliku, i to je najblazi oblik ovoga sto ti pricas, a generalno se pojavljuje prilikom npr. raskida emotivnih veza sa partnerom.

Ali postoje oni koji imaju tu vrstu patologije i konstantno, ne samo u afektu.

Onda, imas jos bolesnije i gore patologije, i sve tako do onoga sto sam pomenuo- otvorenog sadizma u ratnim desavanjima npr.

Veoma se slažem sa napisanim.

Ali ti ljudi nismo ni ti ni ja.

Jer ovde nemamo nikakvu moć. Ravnopravni smo u diskusiji, svako tera svoju priču.

To me navodi na zaključak da misliš na ljude koji je ovde imaju, zar ne?

Ako ti je poenta teme da pljujes po modovima, ok. Jeste, vecina modova ovde smaraju sa tim glupostima, ali to je stara prica.

A ako nije to poenta- ne, ne mislim samo na one koji imaju moc. Mislim da znam masu ljudi koji bi se ponasali odvratno da imaju neku moc. I ponasaju se tako, jer generalno, svako ima u odredjenom zivotnom trenutku moc prema nekome, u nekoj stvari.

Није поента да ти кажем то, нити тебе то у суштини интересује. Ово су веома озбиљне теме да би се овако разглабале по форумима. Увек ће доћи неко ко ће направити спрдњу од исте и срозати нешто, што би требало суштински да помогне и да уздигне, на најниже могуће нивое.

Kompleks nize vrednosti i zelja za moc,nadmoc i dokazivanje, - bolest 'malih' ljudi.

To je to, bolest malih ljudi.

Dopada mi se što se konačno pojavio diskutant koji vrlo precizno formuliše probleme.

Ali se pitam odakle malom čoveku sa takvim sklonostima zablida da će ga zlostavljanje drugih učiniti autoritarnijom ili čak cenjenijom osobom.

Ne krije li se iza svega onaj čuveni kompleks koji glasi - ako me ne obožavate onda ćete morati da me se plašite?

Nije li to zapravo neka vrsta sociopatije?

Ako ti je poenta teme da pljujes po modovima, ok. Jeste, vecina modova ovde smaraju sa tim glupostima, ali to je stara prica.

Ne obavezno što ne znači da nisi u pravu.

A ako nije to poenta- ne, ne mislim samo na one koji imaju moc. Mislim da znam masu ljudi koji bi se ponasali odvratno da imaju neku moc. I ponasaju se tako, jer generalno, svako ima u odredjenom zivotnom trenutku moc prema nekome, u nekoj stvari.

Ali da, pre me zanima generalno pomenuti fenomen.

I napisao si nešto zanimljivo.

Na osnovu čega procenjuješ da bi neko bio jeziv da kada bi dobio moć?

Koji simptomi te upućuju na takav zaključak?

Poslednja izmena:
Није поента да ти кажем то, нити тебе то у суштини интересује.

Поента форумске дискусије је управо у изношењу мишљења а не у уздржавању од истог под изговором неутемељених претопставки.

Ово су веома озбиљне теме да би се овако разглабале по форумима.

Аха, па добро, извини што нисмо уприличии симпозијум.

Увек ће доћи неко ко ће направити спрдњу од исте и срозати нешто, што би требало суштински да помогне и да уздигне, на најниже могуће нивое.

Спамери ми никада нису били проблем.

А ту је и увек приправна модерација да спречи банализацију.

- - - - - - - - - -

pa da bi dali primer drugima kako ce proci time ucvrscuju autoritet

Да ли се ауторитет учвршћује огољеном силом, чињењем неправде или протекционизмом? То онда није ауторитет већ тиранија медиокритета.

autoritet se ucvrscuje sredstvima moci nad onima koji tu moc ospore ili dovedu u pitanje
ali je oni dovode uglavnom radi preuzimanja moci redje da bi je ogranicili
moc tirana je vidljiva ili dobrovoljna ko u demokrtiji pod plastovima slobode a opet moc je tu nad masom
vece joj je polje sile mentalnim procesima individua moze joj se odupreti al opet vidis da ipak gola sila je poslednji etalon odbrane i u tom slucaju

Поента форумске дискусије је управо у изношењу мишљења а не у уздржавању од истог под изговором неутемељених претопставки.

Аха, па добро, извини што нисмо уприличии симпозијум.

Спамери ми никада нису били проблем.

А ту је и увек приправна модерација да спречи банализацију.

- - - - - - - - - -

Да ли се ауторитет учвршћује огољеном силом, чињењем неправде или протекционизмом? То онда није ауторитет већ тиранија медиокритета.

Слажем се са тобом. Моја грешка.

Back